Če imate denar, ni nič nemogoče - v 'carski' Rusiji vas takole pričaka hotel Hyatt. Foto: Hyatt Hotels
Če imate denar, ni nič nemogoče - v 'carski' Rusiji vas takole pričaka hotel Hyatt. Foto: Hyatt Hotels
Rdeči trg s hotelom Rossiya v ozadju
Sloviti hotel Rossiya je vrata zaprl 1. januarja 2006; gradnja zabaviščnega kompleksa po načrtih arhitekta Normana Fosterja se je že začela.

Raziskave so pokazale, da imajo v Moskvi hoteli višji neto zaslužek kot kjer koli drugje v Evropi. Povprečno je hotelska soba v ruski prestolnici v prvi polovici leta 2007 prinesla 5.225 rubljev (149 evrov) čistega dobička na noč. Moskva se je v zadnjih 15 letih namreč iz turobne gothamovske socialistične sivine spremenila v mondeno metropolo z nebotičniki, igralnicami in luksuznimi apartmaji. Nakupovalni centri, kakršen je na primer Barvika na zahodnem robu mesta, so natlačeni z butiki največjih imen modne industrije. Hej, zgovoren je že podatek, da je Mihail Gorbačov, nekdanji sovjetski predsednik in prvi mož perestrojke, privolil, da bo nastopil v oglasu za Louisa Vuittona.

Povpraševanje po luksuznih hotelskih sobah je v zadnjem času eksplodiralo, ponudba pa za zdaj še malce zaostaja. Porušenih je bilo kar nekaj hotelov, med drugim tudi legendarni in ogromni termitnjak Rossiya (hotel je imel 3.200 sob) v samem središču Moskve. Povprečna cena sobe v hotelu s petimi zvezdicami je 530 evrov, kar je še enkrat več kot še pred letom dni, prenočitev v “navadnem” hotelu pa se je podražila za tretjino.

Razkošje v resnici plačujejo revni
Pregovorno draga London in Pariz po neto zaslužku na sobo Moskvi s svojimi 110 oziroma 85 evri ne sežeta niti do kolen. Berlinski hoteli imajo na primer le tretjino moskovskega dobička. Analitiki ugotavljajo, da je položaj zrcalo grotesknega razhajanja med revnimi in bogatimi Rusi: država ima 53 milijarderjev, povprečna mesečna plača pa je 13.800 rubljev (394 evrov). Moskovski hoteli za plače uslužbencem tako porabijo približno dvajset odstotkov vsega prihodka, pariški pa kar 38 odstotkov.

Ana Jurc