Podzemne sobe so umestili pod zeliščni vrt. Foto: RTV SLO
Podzemne sobe so umestili pod zeliščni vrt. Foto: RTV SLO

Med vipavskimi griči je ekipa oddaje Ambienti obiskala posestvo, ki daleč naokoli slovi po dobri kuhinji. Posestvo je staro 300 let in je spomeniško zavarovano, zato gradnja prizidka ni bila mogoča. A lastnika sta želela obiskovalcem vseeno ponuditi prenočišče, zato sta našla rešitev, ki je na prvi pogled sploh ne opazimo. Pri tem so jim pomagali v arhitekturnem biroju Acma.

Podzemna prenočišča so umestili pod zeliščni vrt, tik ob 300 let stari domačiji. Naredili so 10 prostornih podzemnih sob, ki imajo obilo sončne svetlobe, vsaka izmed sob pa nosi ime enega izmed zelišč, kot recimo žajbelj, drobnjak, bazilika, timijan ... "Imena izhajajo z vrta. Želeli smo povezati vsebino zeliščnega vrta z interierjem spodaj. Tudi barve smo izbirali glede na zelišča oziroma njihove cvetove. V vsaki sobi pa je poslikava rastline," so pojasnili v biroju Acma.

Odločitev za izgradnjo sob pod površjem zemlje izvira iz dejstva, da je Majerija kulturni spomenik, ki ga z novo strukturo niso želeli razvrednotiti, ter iz dejstva, da so dobesedno med vinogradi in sadovnjaki in tako niso želeli vplivati na spremembo naravne krajine.

Več v prispevku oddaje Ambienti.