FuTurist
Joško Sirk
“Toliko osebnih občutkov vlagam v svoj kis, zato zahtevam zanj spoštovanje, kajti to mi ni bilo vedno dano - ne od vinarjev ne od gastronomije. In pa zahtevam za svoj kis ceno ta boljšega briškega vina. Pravijo, da je drago - ma nič hudega,” pravi gostinec Joško Sirk, s katerim se je v turističnem podkastu FuTurist pogovarjala Marjana Grčman. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Joško Sirk
Za kraje, kot so Brda, Kras in Posočje, je idealen turizem razvoj krajevne pobude - in krajanov. Dajmo financirati družine in dobre ideje, ki nastajajo na deželi. Ne dajajmo zunanjih finančnih injekcij, ker bodo takšne naložbe vedno ostale tujek v okolju. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
       Naši očetje in tudi mi mulci smo bili vedno različnih mnenj in smo se znali skregati tudi do klofute. Ma, drugi dan smo že znali iti naprej, smo že znali sodelovati k skupnemu razvoju. Danes se pa nobeden več ne psuje, nobeden se več ne skrega. Ma, to pomeni, da se ne znamo pogovarjati. Boljše ena zdrava klofuta in potem se pogovarjati! Ne znamo se več dobro pretepsti in dobro pogovarjati. To pogrešam od tistih časov začetka.       
Joško Sirk
Joško Sirk: “Razpad meje ni zbrisal dveh Brd. To je ostalo v naših glavah. Deloma se lahko to razume, da smo petdeset let živeli v različnih sistemih, ki je narekoval drugačen tip turizma in življenja samega. No, na koncu so postali drugačni ideali … Vse to pa ne more biti razlog, da se ne trudimo tega premostiti. Za enega Italijana iz Firenc je priti k meni še vedno priti na konec sveta. Ma veste, na koncu sveta se začne drug svet. In če smo v Evropi, smo šele na začetku sveta. Problem je, kako to mi interpretiramo.” Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Joško Sirk
Joško Sirk: “Danes imamo zelo velike kozarce. Kelnarca pa ti vanje natoči toliko, da se pokrije dno. In razlika do vrha – buh varji mislit, da je to zrak. Ker če tako mislite, je to vaš konec. Mi moramo napolniti ta kozarec z zgodbo. In to je izziv.” Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Joško Sirk
Dati gostilno prihodnjim generacijam, ne pomeni iti k notarju. Pomeni ne delati jim sence. Pomeni, dati prostor novemu pogledu. To sem naredil in stvari gredo dobro. Mislim, da sem pametno naredil. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

"Na žalost se italijanski nacionalizem ne konča v kuhinji in na krožniku"

FuTurist: druga epizoda turističnega podkasta
19. januar 2017 ob 06:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

“Sodelovanje turističnih delavcev – tu stvari ne gredo dobro. V času Jugoslavije je bila med Brdi težka meja. Smo se slišali v želji sodelovati. Danes, ko meje ni, se ne slišimo več. Kar je še slabše. Želel bi si, da bi se tu naredilo korak naprej,” pravi Joško Sirk, lastnik restavracije z Michelinovo zvezdico La Subida v Krminu.

Joško Sirk je gostinec, ki ve, da si velik toliko, kot ceniš lokalno. Njegovi krožniki so kulinarični rokopisi, skozi katere se pije zgodovina Brd in Furlanije ter življenje njegovih prednikov. Velja za pionirja turizma na podeželju, ki je skupaj z ženo Loredano v vasi Krmin na italijanski strani Brd že v osemdesetih začel razvijati celovito turistično ponudbo na posestvu La Subida.

V času, ko lokalno - še posebej na slovenski strani Brd - ni imelo prave cene in veljave, sta začela oživljati izvirne kmečke jedi, ki so že skoraj utonile v pozabo. “Tedaj ponuditi kakemu gospodu požganko, fižolovko, šalam z octom ali pa češpljeve cmoke - gostinec in natakar sta morala pri tem imeti močno samozavest. Sam pri sebi si moral dozoreti v prepričanju, kaj hočeš gostu s tem povedati.”

Joško Sirk je v turizmu vedno znal delati zgodbe. Pa naj bo to iz sira, ki ga skupaj z Valterjem Kramarjem iz Hiše Franko zori v zemljanki, zakopanega v zelene orehe in visokogorsko seno. Ali pa iz kisa. Če so ga drugi delali iz slabega vina, ga je on iz najboljše rebule. Zadnja leta se z društvom "kislega prijateljstva" Amici Acidi trudi kisu vrniti prezrto vrednost in dostojanstvo.

Pozornost do malih kmetov in vinarjev
Njegova skrb za krajevno domače se izraža tudi v tem, da je bil vedno pozoren na male kmete in ne na veliko industrijo vina. Poznavalci vedo povedati, da je njegova vinska klet pravi učbenik tako furlanskih, italijanskih kot slovenskih vin. Hrano pogosto primerja z narodno nošo. Pri čemer zagovarja tezo, da se morajo krožniki prilagoditi drugačnim navadam in slogu življenja sodobnega človeka - sicer bodo nekatere jedi postale muzejski eksponati.

"Pride k nam nona in reče - jaz sem pa hodila tu in sem jedla vaše češpljeve njoke. Jasno, da bi rada še danes to jedla, da bi obudila ta spomin. In potem se češpljevi njoki znajdejo na krožniku - kot stara jed v novi preobleki. Ona pa vidi v njih eno popačeno stvar in je zelo razočarana. Ma, se ji oproščam, a prihodnost ni več ona."

Telečja krača, ki jo dela že trideset let, ga je po mnenju ameriškega Newsweeka izstrelila med sto najboljših restavracij na svetu. Michelinovo zvezdico pa si je prislužil s samosvojo filozofijo gastronomije – kljub temu da so bili nekateri njegovi kolegi nanj jezni kot modrasi. "Michelin ni dal zvezdice La Subidi zato, ker je imela lepe kozarce in dobro vinsko karto. Michelin nas je nagradil, ker smo leta dolgo skušali uveljaviti svoj pogled na gostinstvo. Eno lokalno klet. Predstavljali in razvijali smo samo svoje recepte in nismo črpali od drugih, četudi smo interpretirali nove trende. Michelin je nagradil osebnost mene in moje žene Loredane."

"Italijanom sem povedal marsikatero gorko"
Sirk je v podkastu spregovoril o statusu slovenskega gostinca na italijanski strani Brd - v času, ko je vznikal nacionalizem in ko se je slovenstvo merilo z nedeljsko mašo in šolo s tremi učenci. "Vsake toliko je prišlo do kakega psovanja. Ampak, bi lahko to naštel na prste ene roke, glede na to, da sem v svoji hiši pri Subidi izvajal slovenstvo. Sem pa Italijanom povedal marsikatero "gorko" - to je moj slog življenja. Ma, ima vsak polovico krivde. Premostiti ali vsaj omiliti moramo ta dva nacionalizma, slovenskega in italijanskega. V furlanskem jeziku je sciavo beseda, ki identificira Slovana. Ko pa Trieštin reče sciavo (suženj), točno ve, kaj hoče reči. Dajmo si omiliti te termine.”

Spregovoril pa je tudi o tem, da je sem ter tja koga celo "odslovil" iz svoje gostilne. "Nisem ponosen na to, da sem goste tudi metal ven iz gostilne. To je del mojega značaja, pa tudi posledica stresa, ker sem vedno dosti delal. Veste, moja žena – ki ni nikoli poslala nobenega iz hiše – jih je iz gostilne oddaljila dosti več kot jaz …"

Joško Sirk je s tem zajel butično ponudbo sodobnega gosta. Ta stopa iz območja hotelskega udobja v izrazito krajevno ponudbo, ki pa mora biti kakovostna, z močno zgodbo v ozadju. Dokončno so minili časi, ko je bilo dovolj, če si gostu dal ključ čiste sobe. Gost se mora počutiti zaželenega, kot da je del družine.Spanje na seniku in domačnost Ošterie
Na italijanski strani je bil turizem vedno dosti bolj vezan na človeka, na prostor, na tradicijo. Temu slovenska stran sledi šele zadnje desetletje. Je pa dejstvo, da se v gostinstvu in turizmu danes samo z enim dirkalnim konjem težko preživi, pa če je še tako vrhunski. Joško Sirk je svoji z Michelinovo zvezdico nagrajeni restavraciji Pri lovcu tako dodal še prijetno domačo in preprosto gostilno Ošteria, kmečke hišice v gozdu in spanje na seniku.

"Soba v turizmu ni več tako bistvena. Pomembno je, kdo te gosti. Naša hiša se da gostu na razpolago na svojevrsten način. Z originalnimi trenutki. Gost je naša dobrina. In če gost reče - bi šel čitat knjigo v gozd? Ok, ti priskrbimo čitalnico sredi gozda. Če reče - bi spal na seniku? Dobro, ti priskrbimo spanje na seniku. To je naše poslanstvo."

Turizem ni samo način življenja. Je tudi stanje našega duha. Kdo so ljudje, ki oblikujejo nove turistične trende? Katere zgodbe vas odpeljejo na pot - in kaj vse nas dela turiste? Na vse to in še več bomo iskali odgovore v novem podkastu, v katerem bomo razpravljali o dobrih in slabih praksah iz sveta turizma. Turizem osebno.

Tokrat smo se pogovarjali z Joškom Sirkom, legendarnim gostincem iz Krmina na italijanski strani Brd, ki je vaško betulo spremenil v Michelinovo restavracijo.


Vabljeni k poslušanju spodaj!

Marjana Grčman
Prijavi napako
Komentarji
FancyBoy
# 19.01.2017 ob 08:46
Bravo in vse spoštovanje!!!

Zaničujejo pa nas samo Taljani, ki so pri meji....torej Trieštini in Goricjoti. Pa še to, največkrat celo tisti "Taljani", ki to niso....ki so bodisi Ežuli ali pa imajo Slovenske korenine, obnašajo pa se kot pravi čistokrvneži in jih je sram porekla. V Milanu in Torinu ni problema in tudi ženske so bolj odprte za Slovence :)
Je pa bistveno boljše kot je bilo...vidim vsaj na Krasu, kjer so se Taljani kar lepo integrirali v Slovensko okolje tisti, ki so prišli živet na našo stran meje. Nekateri čistokrvni Taljani so tudi vpisali otroke v Slovenske šole.

Kaj čmo...Fašistov v Trstu je zmerej manj.
alah
# 19.01.2017 ob 07:46
Spoštovanje! Poleg tega, da je uspel v svojem poslu in je s srcem pri stvari, je očitno tudi ostal ponosen Slovenec v težkem okolju!
RenatoP
# 19.01.2017 ob 08:13
Kvaliteta nad kvantiteto, tega nasi kraji se niso dojel.
tinkolo
# 19.01.2017 ob 09:09
@FancyBoy Strinjam se s tvojim komentarjem. Res ta nacionalizem pride najbolj do izraza ob meji (ezuli, priseljenci z juga Italije, ki jih je Mussolini naseljeval v času fašizma). Mislim, da so mlajše generacije manj obremenjene s tem.

Sem delal v Italiji tri leta in moram povedat, da nisem imel slabih izkušenj, čeprav sem bil pred tem poln predsodkov. Res pozitivno presenečen. Zelo topli ljudje, ki te zelo hitro sprejmejo za svojega in so ti pripravljeni pomagati.
Luka Novak
# 19.01.2017 ob 10:35
Joško Sirk je spoštovanja vredna oseba !

"Na žalost se italijanski nacionalizem ne konča v kuhinji in na krožniku"

.. ker, se Ljubljana za Primorsko ne zmeni. In ga dopusti, skupaj s številnimi recimo jim italijanskimi nedopustnimi ravnanji. Ravno obratno ravna Avstrija oz. Dunaj, ko gre za ljudi, kraje, zadeve .. Južne Tirolske na Italijanskem ozemlju.

V Italiji sem vsaj enkrat na teden (posel, zabava, .. ), fašizma že lep čas nisem srečal. Bolj pogosto je zaznati željo Italijanov, da se naučijo slovenščine, Italijani v N.Gorici predstavljajo velik del kupcev, mnogi odpirajo podjetja v Sloveniji ...

Družba, posli, zabava .. je nekaj drugega kot smo navajeni v Sloveniji, čeprav govorimo ( Gorica vs Nova Gorica ) od dobesedno sosednji ulici. Recimo za Božič vsaka oseba, ki pride v lokal vošči "Božič" vsem navzočim v lokalu, brez izjeme tudi carabinieri, kar pri nas verjetno ne bomo nikoli doživeli. Doživetje zase so primeri, ko vsak govori svoj jezik (slovenščina, italijanščina, furlanščina), pa se vsi razumemo. Stvari so tako boljše, kot slabše, vendar lahko v veliko primerih izbiraš (greš v Gorico ali N.Gorico)

Kako je dejansko stanje pa sami spoznajte, vsaj na kavo (Espresso = 1 eur) .
ap72
# 19.01.2017 ob 09:32
@tinkolo
Sem delal v Italiji tri leta in moram povedat, da nisem imel slabih izkušenj, čeprav sem bil pred tem poln predsodkov. Res pozitivno presenečen. Zelo topli ljudje, ki te zelo hitro sprejmejo za svojega in so ti pripravljeni pomagati.


se strinjam..italijanski narod je krasen (vedno in povsod so izjeme, drži).. delam z več narodi ampak z italijani je najlepše, so tople, iskrene, inteligentne osebe, ja se strinjam, odprte in pripravljene pomagati
sportivko
# 19.01.2017 ob 08:14
"Na žalost se italijanski nacionalizem ne konča v kuhinji in na krožniku"

Nacionalizem je (vsaj malo) prisoten v vseh državah, razen v Sloveniji. Pr nas, ko samo maloooo res malooo nekaj izstopa, je takoj vse extremistično in ne vem kaj še vse.
RenatoP
# 19.01.2017 ob 10:19
berem kle po komentarjih in obče opažam da imamo sami najverjetneje več predsodkov do italjanov kot imajo oni do nas. Večina jih sploh ne ve kje slovenija je obenem pa vsak dan vidijo toliko arabcev, črncov, azijcev, da so slovencov sploh ne zaznajo :D
FancyBoy
# 19.01.2017 ob 09:20
@avilest

Zaničeval bom samo nacionaliste, ko me bodo ogovorili s "ščavo" ali pa zaničevali Slovenski narod. Z ostalimi sem popolnoma neobremenjen. Zaenkrat pa nisem imel niti ene slabe izkušnje, niti s Trieštini.
avilest
# 19.01.2017 ob 09:07
@Fancyboy
A ti pa "Taljanov" ne zaničuješ? ... Samo v razmislek: za vsak spor sta potrebna dva.
gicek007
# 19.01.2017 ob 19:06
Delam v Italiji in v italijanskem okolju vec let. In najbolj so italijani obremenjeni sami s sabo sever vs jug.
Tujcev je toliko da sem presenecen da so tako tolerantni. Tukajbob meji jih res ni toliko samo drugace je Italija preplavljena.
Seveda pri mladih, ki so se brez skrbi, najmanj. Mislim pa da so bolj odprti do tujcev kot V. Evropejci vkljucno z nami. Leta komunizma se poznajo, nimas kaj.
SpursCo
# 19.01.2017 ob 14:41
Sem delal par let nazaj v casinoju kot študent in sem opazil, da so Italijani večinoma neverjetno prijaznejši od Slovencev. Tudi tisti, ki so v avtomate zmetali ogromne količine denarja, so se s tabo pogovarjali kot s prijateljem. Velika večina. Slovenci so se mi pa zdeli vzvišeni in snobovski.
fah-q
# 19.01.2017 ob 11:51
@lukak novak

Kako je dejansko stanje pa sami spoznajte, lahko začnete s kavo (Espresso = 1 eur)


italija, dežela kjer dobiš na vsaki bencinski bolšo kavo kot v najbolj priznanih kavarnah drugod...
marinaio
# 19.01.2017 ob 13:20
Meni je nekaj najbolj žalostnega, ko vedno znova ugotavljam, da ogromno Slovencev sploh ne ve, da v Italiji živijo Slovenci, ne vejo zakaj tam živijo, ne vejo kdo so to in kaj se je tam dogajalo, ne vejo kako zgleda življenje v teh krajih in jim preprosto rečejo, da so Italjani! Žalostno.
fah-q
# 19.01.2017 ob 11:47
če gledam narode pol so men italjani top. sam še irci znajo bit tolk prijazni, odprti in fajn gledano v povprečju. na meji je pa vedno (in povsod) več nacionalistov (pač, strahopetci reagirajo lahko nasilno in je potem to to)
henodarling
# 19.01.2017 ob 10:55
Bravo Joško! zdrava pamet in veliko srce...
avilest
# 19.01.2017 ob 10:26
@FancyBoy

Čakaj, napišeš, da nisi še imel slabe izkušnje, jih pa obenem že imenuješ "Taljani". Kar tako, za vsak primer, ker nas nekateri imenujejo sciavi? Ali ne vidiš, da tako sam pomagaš gojiti sovraštvo?

Hočem povedati, da kreteni so na vsaki strani meje in povsod po svetu. Vsak zase pa se lahko odloči, ali bo eden izmed njih.
presenečen
# 19.01.2017 ob 09:07
"Na žalost se italijanski nacionalizem ne konča v kuhinji in na krožniku"

Če bi Slovenci bolj spoštovali svoje korenine in se manj klanjali in udinjali tujim bogovom, bi nas tudi Italjani zagotovo bolj spoštovali in cenili.

Bili bi boljši prijatelji. Imeli bi več skupnega.
Sussudio
# 20.01.2017 ob 00:34
jasno pa je da se neke konkliktne osebe najdejo ob meji... zato pa sta tudi italijanski fašizem in slovenski komunizem še najbolj živa ob meji. Prvi je močno vpadel v zadnjih 10-20 letih, drugega žal pri nas nekateri še kar vzdržujejo.
vnk
# 19.01.2017 ob 16:03
Ko se cel svet zaveda, kako škodljiv je nacionalizem, bi ga slovenci radi povečali, ker nam ga primanjkuje. Hvala bogu, da nam ga primankuje, da se ne ukvarjamo z neumnostmi, ampak delamo za boljši jutri.

Nacionalizem je načeloma škodljiv, ampak vse v presežkih je ponavadi škodljivo, še navadna voda. Nekaj narodnega ponosa je pa tudi zdravega, da veš kej začrtati meje, drugače te bodo pa pohodili kakšni drugi nacionalisti. Gre za neko pokončno držo, ponos, ki pa ne sme biti občutek večvrednost. In tega nam manjka, da se ne zname skupaj postavit, ampak se raje med seboj kregamo in delimo.
FancyBoy
# 19.01.2017 ob 11:26
"Čakaj, napišeš, da nisi še imel slabe izkušnje, jih pa obenem že imenuješ "Taljani". Kar tako, za vsak primer, ker nas nekateri imenujejo sciavi? Ali ne vidiš, da tako sam pomagaš gojiti sovraštvo? "

LOL

Taljani ni žaljivka, tako rečemo Primorci, da ne pišemo ITALIJANI. Zganjaš paniko brez potrebe daj...
tomo098
# 19.01.2017 ob 10:35
"Nacionalizem je (vsaj malo) prisoten v vseh državah, razen v Sloveniji. Pr nas, ko samo maloooo res malooo nekaj izstopa, je takoj vse extremistično in ne vem kaj še vse."

Problem je, da je pri nas vse takoj ekstremna desnica. In to se uporablja kot zmerljivka. Tako kot ekstremna levica in levi fašisti. Nimamo pri nas ekstremne desnice. Ampak je s to polarizacijo in pristopom neizogibno, da jo bomo na koncu dobili. Ker bo ljudjem preprosto prekipelo, da jih nihče ne upošteva in so njihovi legitimni in zmerni pogledi, ki se pa razlikujejo od trobil, tako arogantno in brez pomisleka povoženi. Če na vsak način hočeš nekaj imeti, tisto ponavadi na koncu dobiš. Mogoče pa je ta čas, o katem govorim, že mimo.
7up
# 19.01.2017 ob 10:27
V tujini kjer zivim in delam je ogromno razlicnih narodnosti. V povprecju se najboljse razumem ravno s Italijani. Vecinoma gre za tople, prijtne ljudi, ki radi dobro zivijo(kvalitetna hrana je samoumevna) in vecinoma tudi veliko delajo.

Se bom kar pridruzil mnenju, da je vecina it. nacionalistov ob slovenski meji,... verjetno obcutek ogrozenosti pac.
Zamejko1
# 19.01.2017 ob 09:25
Se napise s'ciavi in ne sciavi (kar pomeni smucanje v preteklem casu).
avilest
# 19.01.2017 ob 10:22
RenatoP, se strinjam.
rokers
# 20.01.2017 ob 07:53
Sussudio točno tako, o tem sem pisal tudi zgoraj in na žalost RTV večkrat doda tu svoje
Sussudio
# 20.01.2017 ob 00:30
Tinkolo
ne vem kje si ti videl nestrpnost južnih italijanov ki jih je gori selil fašizem (še toliko bolj obdobje po drugi svetovni vojni). Južni italijani so glede tega še bolj razbremenjeni... sam sem imel in še imam opravka s precej južnimi italijani ki že dolgo živijo ob meji pa nisem še zasledil kake nestrpnosti do nas. Tisti ki so pa pred kratkim prišli tisti še do včeraj nisi niti vedli za naš obstoj.
Definitivno se pa je odnos italijanov do nas močno spremenil v zadnjih 20 letih.
Prej so nas nas res gledali na neke nasilne komunistične primitivce z obubožano državo... zadnje čase pa nas vse bolj cenijo. Zagotovo tudi zato ker vidijo na naši strani nek napredek. Politični in ekonomski.
por
# 19.01.2017 ob 21:07
@avilest

LOL, ''Taljani'' je normalno poimenovanje, primorci pač 'pojejo' ''I'' na začetku. Če bi rekel 'Tuljoti', bi bilo grdo...
rokers
# 19.01.2017 ob 20:28
gicek točno tako. Njihova odprtost in radodarnost do tujcev je res neverjetna. Imam pomisleke glede prebežnikov, zakaj taka večina moških, zakaj ne bežijo v druge mirne sosednje države,...a ne vem če je potreben tak cirkus, kot ga pri nas zganjamo za sprejet par 100 tujcev, v Italiji jih imajo na milijone, pa javno! mnenje ni tako negativno kot pri nas.
vnk
# 19.01.2017 ob 16:00
naj pomisli kako Slovenci govorimo o Italijanih, da ne napišem, kaj govorimo za Bosance, Albance,..

Resnico? :P
henodarling
# 19.01.2017 ob 15:58
Ja, Taljan na primorskem nikakor ni slabšalni izraz, še manj zmerljivka. Preprosto se tako reče od nekdaj. In tudi rečemo, da se učimo taljansko, ozirom taljanščino.
tomo098
# 19.01.2017 ob 15:08
... in mislimo, da s tem, da si jih "just in case" odrežemo, rešujemo svet ali sebe.
tomo098
# 19.01.2017 ob 15:07
"... Ko se cel svet zaveda, kako škodljiv je nacionalizem, bi ga slovenci radi povečali, ker nam ga primanjkuje. Hvala bogu, da nam ga primankuje, da se ne ukvarjamo z neumnostmi, ampak delamo za boljši jutri.... "

Problem je, da smo Slovenci tako obremenjeni z grehi in početji drugih, da ne ločimo med nacionalizmom in jajci.
aktivist
# 19.01.2017 ob 13:03
Ko se cel svet zaveda, kako škodljiv je nacionalizem, bi ga slovenci radi povečali, ker nam ga primanjkuje. Hvala bogu, da nam ga primankuje, da se ne ukvarjamo z neumnostmi, ampak delamo za boljši jutri.
daryankoff
# 19.01.2017 ob 12:55
V Milanu in Torinu ni problema in tudi ženske so bolj odprte za Slovence :)

V Milanu in Torinu niti ne vedo, kje ali kaj je Slovenija. Morda, če povprašaš kakega starejšega po Jugoslaviji ali Titu. Tam smo vsi istem košu z Bolgari, Romuni itd.
Luka Novak
# 19.01.2017 ob 12:43
@fah-q

italija, dežela kjer dobiš na vsaki bencinski bolšo kavo kot v najbolj priznanih kavarnah drugod...

Drži, splača se sicer narediti korak dlje do mestnih/krajevnih središč ter ob kavi (posebno zjutraj) doživeti Italijo v pravem pomenu besede. Poglavje zase so lokali, kjer se lahko hkrati v istem prostoru oskrbiš z najbolj osnovnim (kruh itd.) ter spiješ kavo. (prostor je razdeljen na recimo trgovino na desni, bar na levi strani).
Luka Novak
# 19.01.2017 ob 10:39
Edit : Kako je dejansko stanje pa sami spoznajte, lahko začnete s kavo (Espresso = 1 eur)
rokers
# 19.01.2017 ob 12:47
vsi ste se spravli komentirat naslov in mene je tudi primlo, a ste večinoma že napisali. Nisem poslušal oddaje, le prebral članek in bolj kot vse druge me zanima zakaj tak naslov???
Redno nas posiljujejo s članki, naslovi, ki nas delajo še bolj zaprte, še bolj ekstremne in hkrati hočejo, da bi sprejemali prebežnike? Če ne bi poznal starih komunističnih praks, bi se temu čudil, tako se ne. Hkrati nam hočejo dopovedat, da so naši bližnji narodi sovražniki (da lažje goljufaš si rihtaš sovražnika čez mejo): danes članek o Orbanu, ki steguje lovke v Prekmurje, kjer bo gradil nek nogometni center, ter sedaj o Italijanih - če prebereš naslov si misliš, da Sirk pravi, da so Italijani hudi nacionalisti, se pravi fašisti. V isti sapi kako moramo sprejet tujce iz bogvekje. Ne vem, če ne bomo sprejeli sosedov, kako bomo sprejeli tujce iz ne vem kje? In vsak Slovenec, ki pravi da nas Italijani ne spoštujejo naj pomisli kako Slovenci govorimo o Italijanih, da ne napišem, kaj govorimo za Bosance, Albance,..Italijani so pravi angelčki proti nam glede tega.
Me zanima poslanstvo RTVja? Zakaj tej članki?Zakaj redno bombardiranje s temami, ki hočejo omajat našo vpetost v evropski prostor: članki o revščini (kot da je v Jugi ni bilo in sedaj je katastrofa), članki proti sosedom, članki ki poveličujejo ex sistem..
Jaz sem vesel, da živim v samostojni demokratični Sloveniji, vesel sem, da so padle meje, da lahko grem kadar hočem in kamor hočem čez mejo k našim sosedom pohajat, nakupovat, delat. In Italijani hodijo k nam, vedno manj nas gledajo zviška, vedno bolj se tudi oni nam prilagajajo in to je dobro, to je posledica padca meje.. Pišite o dobrih straneh evrope, ne le o slabih straneh kapitalizma (katere moramo čimbolj omejit) in raja to kar enači: kapitalizem je grozen, gremo nazaj v stare cajte, kot da ni druge alternative.

Lep dan vsem:) čim manj meja, več svobode, več zadovoljstva:)
Amethist
# 19.01.2017 ob 10:34
Vse ok z Italijani. Nc proti njim. Dokler ti ne ponoc obere cele fige, pol sadovnjaka breskev in napolni pol kontenerja smeti (tistega kar slucajno ne vrze v kak jark ob cesti). S tega vidika mi grejo res na zivce.
Sama prihajam z obmocja ob meji in zato ne govorim na pamet.
FuTurist

Turizem ni samo način življenja. Je tudi stanje našega duha. Kdo so ljudje, ki oblikujejo nove turistične trende? Katere zgodbe vas odpeljejo na pot – in kaj vse nas dela turiste? Na vse to in še več iščemo odgovore v novem podkastu FuTurist.

Ture avanture
link
Edino turško naravno vino – vinograd pod vulkanom, klet med minareti
18
13. november 2018 ob 07:17 Prvi teden julija v srcu Kapadokije za Uda Hirscha in Hacer Ozkayo pomeni, da je čas, da v stari kleti pod svojo kamnito hišo v Güzelyurtu odpreta tisoč let stare posode in iz njih s pipeto izsrkata ...
Več novic ...
FuTurist
link
Direktorica, ki je poleti pastirica
44
16. januar 2018 ob 06:23 "Neka direktorica večje firme mi je nekoč dejala: 'Ma, Anka, kaj se ti toliko sekiraš za tvojo mlekarno? Če ne bo šlo, boš šla pa drugam.' Ampak, kam pa naj jaz grem? To ni Ljubljana. Jaz grem lahko ...
Več novic ...
Kazalo