Glej ga, Sloven'c!
Venezuela, država, kjer se sanje spet rodijo, pravi naša sogovornica Mandlova. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl
Vasica Choroni v najstarejšem venezuelskem narodnem parku Henri Pitier, ki so ga ustanovili leta 1937. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl
Podobe narodnega parka Morrocoy. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl
In še podobe narodnega parka Roques. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl
Naša sogovornica živi v kolonialnem mestu Coro. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl
Mandlova si pogosto privošči sprehod po puščavi Medanos de Coro s svojima psoma. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl
Utrinek iz puščave Medanos de Coro. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl
Angelov slap v narodnem parku Canaima. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl
Vrt v Casa del Mono. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl
Življenje v delti reke Orinoko. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl
Indijanci Warao v delti reke Orinoko. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl
Vrt pred hotelom Mandlove. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl
Venezuelski Andi. Foto: Osebni arhiv Adrijane Mandl

Dodaj v

Adrijana iz Venezuele, kjer vrček piva stane 40 centov

Venezuela skozi oči Adrijane Mandl
9. maj 2016 ob 06:32
Coro - MMC RTV SLO

Zgodbe o neokrnjeni, rajski naravi na eni strani, na drugi strani o smeteh - tudi ob morju - o zatohlosti, smradu. Slovenka v Venezueli Adrijana Mandl pritrjuje, da sta obe sliki Venezuele resnični.

Venezuela je v preteklih tednih prišla pod drobnogled svetovne javnosti, ko je njihova vlada zaradi varčevanja z elektriko napovedala prisilni dopust za javne uslužbence vsak teden od srede do petka. Slovenka, ki je v Venezueli našla svoj dom, pravi, da si je s tem naredila vse prej kot uslugo. "V Coru ljudje v večini niso zadovoljni z novim načinom življenja in se vedno bolj pritožujejo, ker je delovnik kratek in se s tem povečuje čakalna doba v vseh smereh," je za MMC pojasnila Mandlova.

Adrijana Mandl se v državi na severu Južne Amerike od leta 2005 ukvarja s turizmom, saj je navdušena nad raznovrstnostjo tamkajšnje narave in nad ljudmi. V lasti ima agencijo za ekoturistična potovanja in manjši popotniški hotel, toda priznava, da je turizem v Venezueli zaradi gospodarskih razmer v padcu.

Več si lahko preberete spodaj.


Venezuelci bodo imeli tri proste dni na teden. Novica, ki je v preteklih dneh obkrožila svet. Toda vse v luči varčevanja. Kaj to dejansko pomeni za Venezuelce? Oz. za mesta, kot je Coro?
Res je, pred kratkim so za vse uradne ustanove in državne šole uvedli dela prost petek. Kaj to pomeni? Pomen je slab. Zmanjša se že tako velika nedelavnost tega naroda. Slabša produktivnost, slabše storitve. Vsak konec tedna pa bo kot podaljšek vikenda, kar tu pomeni uživanje na plaži in ležernost. Posledično tudi manjša izobraženost otrok itd. V Coru ljudje v večini niso zadovoljni z novim načinom življenja in se vedno bolj pritožujejo, ker je delovnik kratek in se s tem povečuje čakalna doba v vseh smereh ...

Kdaj se Venezuela prebudi in kdaj hodijo domačini spat?
Tu v Coru, kjer imamo zelo vroče dni, se ljudje zbudijo okoli šestih, sedmih zjutraj, potem se opoldne do kakšnih treh, štirih vsi skrijejo zaradi vročine, nato se spet prebudijo popoldne. Spat pa hodijo različno ...

O tegobah Venezuelcev lahko beremo že nekaj časa, predvsem o pomanjkanju. Kako to vpliva na turizem oz. na zanimanje turistov za obisk države?
Na turizem ima to velik vpliv, tako za tujce kot domačine. Manj je dela. Zaradi pomanjkanja je posledično bistveno teže pripraviti dober turistični paket, seveda se vedno da, a je zelo veliko nevidnega dela v ozadju in na trenutke je potrebno zelo veliko improvizacije, ker se vse ves čas spreminja. Vendar na koncu se vse uredi in v bistvu je čar potovanja ravno v tem, da so doživetja enkratna.

Pred časom ste tam odprli manjši hotel. Kakšne so omejitve za tujca pri odpiranju svojega podjetja oz. v vašem primeru hotela?
Res je, imam agencijo za ekoturistična potovanja in manjši popotniški hotel. Za tujce trenutno veljajo velike omejitve, predvsem pri pridobitvi delovnega vizuma, ki je eden izmed pogojev poleg druguh administrativnih zahtev. Pri meni je ta papirologija trajala kar nekaj let, a pozneje se je vse uredilo.

O državi krožijo številni stereotipi - od cen do nasilja ... Toda kakšna je Venezuela, ki ste jo spoznali vi?
Venezuela je južnoameriška država in moj prvi stik z njo je bil kulturološko prav takšen. Temperamenten. Seveda pa moraš na tej celini vedno paziti na varnost. Predvsem v velikih mestih, in to se ni spremenilo v vseh teh letih mojega prebivanja. Še vedno in vse bolj je aktiven drobni kriminal in pri vsem tem moramo imeti odprte oči in paziti, kje se gibljemo in da se ne izpostavljamo preveč. Sama temu pravim popotniški občutek smisla. Predvsem pa sem spoznala čarobnost Venezuele, vesel značaj ljudi, ki se neprestano smejejo, so glasni in živijo za danes, tukaj, zdaj. Pa prečudovito naravo, ki je res nekaj posebnega.

Tu se srečaš z vsemi naravnimi kontrasti, dinamika lepote te dežele je nekaj posebnega, kot sama energija. Vse to me je tako očaralo, da je ta dežela postala moj drugi dom. Kar se tiče cen, je bila v času mojih prvih obiskov Venezuela ena izmed dražjih južnoameriških držav, pozneje cenejša in zdaj zadnjih nekaj let skoraj najcenejša za tuje turiste. Trenutni sistem pa je pripeljal ta cenovni sistem v norijo: visoka, skoraj neizmerljiva inflacija, cene se spreminjajo zelo pogosto ... Spominja me na mladost v Jugoslaviji, ko smo imeli visoko inflacijo in vse, kar je bilo povezano z njo ... Pa vendar je tu vseeno drugače, ker se kljub pomanjkanju vsega prav vse še vedno lahko dobi, le na črnem trgu, zato moraš biti bolj dejaven pri nakupu in malo bolj plansko usmerjen.

Kako črni trg vpliva na vsakdanje življenje?
Še vedno kroži denar, je pa res več ljudi, ki ne živijo več tako lagodno. In če želijo dobiti poceni hrano, morajo stati v dolgih vrstah po več ur. A državno nadzorovane cene in količine živil so zelo poceni. Včasih je bilo vsega v izobilju, poceni in ni bilo treba preveč delati za to ... Mislim, da so ti časi počasi mimo ...

Koliko je zanimanja za ekoturizem v Venezueli? Kdo se najbolj zanima zanj? Kakšne so cene? Koliko domačinov oz. Venezuelcev zavije k vam?
V zadnjih letih je zanimanje za ekoturizem naraslo, vendar zaradi trenutnega stanja ni toliko povpraševanja. Prej sem imela v glavnem samo tujce, zdaj pa vse več tudi domačinov. Venezuelci radi potujejo po svoji državi, pa čeprav niso tako ekoturistično usmerjeni, raje imajo velika letovišča, a se gibanje tudi tu spreminja v ekosmer in vse več ljudi je ekološko bolj ozaveščenih in želijo spoznati to plat dežele in mogoče malo bolj tematsko plat potovanj ... O cenah težko govorim, ker se ta hip ves čas spreminjajo.

Marsikoga na koncu presenetijo cene. Kako se lahko izognemo na primer cenam prevoza z malim letalom, ki segajo tudi do 800 evrov? Kako se lahko izognemo tem nevšečnostim?
Trenutno se poleti iz Evrope v Caracas gibljejo med 750 – v povprečju 800 evri – in v turistični sezoni še več. Če znotraj Venezuele ne želimo leteti z manjšim letalom, se lahko odločimo za nočni avtobus spalnik, ki je poceni. Tudi komercialni poleti znotraj države so zdaj poceni. Trenutno so cene oz. storitve, če se pretvorijo v evre, res ugodne.

A ne vse storitve. Nekatere so poceni, druge spet ne ... Nekaj, kar ni povezano z logiko in kar se ne da razumeti, kot na primer cene bencina, so vedno zelo poceni, avtobusni prevoz je zelo poceni, letalski prevoz tudi, a če najameš taksi oz. zasebnika, je cena storitve neizmerno draga v primerjavi s ceno avtobusa; razmerje med ceno bencina in samo storitvijo prevoza je pri taksijih res visoko.

Glede na to, da so cene nafte zelo nizke, cene avtomobilov pa precej visoke, kakšno je potem razmerje med vzdrževanjem jeklenega konjička in polnjenjem z gorivom? Glede na infrastrukturo, ali se sploh "izplača" lastiti avtomobil?
Bencin je poceni, avtomobili, tako novi kot rabljeni, pa so v primerjavi s ceno nafte dragi. Vzdrževanje avtomobila je drago, rezervne dele težko dobiš oz. če jih, so tudi dragi. Skratka, lastni avtomobil se cenovno ne izplača, da pa ti svobodo in določeno neodvisnost.

Venezuela po eni strani slovi po neokrnjeni naravi, po drugi strani pa zasledimo zgodbe o smeteh - tudi ob morju - o zatohlosti, smradu. Kakšna je prava podoba države?
Obe plati sta resnični, tu je čudovita, magična narava, ki ti ponuja neomejene možnosti odkrivanja v vseh smereh. Različni ekosistemi karibske obale, otokov, puščave, oblačni gozd, deževni gozd, savana, Andi ... Vse to je bolj ali manj neokrnjeno ali vsaj večji del, kjer ni naseljeno oz. preveč obiska domačinov ... Nasprotno pa so mesta oz. obala, ki jo redno obiskujejo domači turisti, dostikrat zelo onesnažena in res se vidi veliko smeti, plastike, pločevink ... A to je del njihove kulture bivanja, ki mi ni všeč in ki se mora spremeniti. Sicer imajo iniciativo čiščenja in promocijo ohranjanja in spoštovanja narave, ki pa je ne izvajajo preveč.

V visoki sezoni je še vedno zelo veliko smeti ... Potem so spet akcije čiščenja in se spet onesnažuje ... Ozaveščanje je proces, ki bo tu trajal. Hkrati pa je Venezuela še vedno ena redkih neturističnih držav, kjer še vedno najdemo veliko neokrnjenosti in tisto značilno kulturo, ki v svetu počasi izginja ali pa se prilagaja turistični ponudbi.

Kako je z znanjem Venezuelcev angleščine? Oz. kako se izkazuje njihov ponos, s tem ko gojijo takšno spoštovanje do svojega jezika, da se zaradi tega velikokrat ne podrejajo turistom?
Zelo redki Venezuelci govorijo angleško. V bistvu so res zelo ponosni, ampak ne vem, ali bi ravno rekla, da v smislu tega, da se ne podrejajo turistom, ker so v večini prijazni in gostoljubni in želijo turistu pokazati svojo državo in kulturo ... Seveda govorim na splošno v krogih, kjer sama potujem ...

Kaj še danes najbolj pogrešate iz Slovenije? Kaj bi v hipu, če bi lahko, pripeljali v Venezuelo?
Še vedno pogrešam Slovenijo kot svoj dom, najbolj pa družino in prijatelje, to je nenadomestljivo. Kava s prijateljico mi na trenutke manjka in nima cene, pa čeprav smo pogosto v stiku. Kaj bi imela tu, ne vem, sezonsko hrano – češnje, regrat, motovilec ... Takšne drobne radosti.

Vaša najbolj priljubljena izletniška točka?

Delta Orinoka in območje Warajcev, Medanos de Coro, Safari los Llanos, Gran Sabana - težko se odločim, katera mi je najljubša.

Najbolj tipičen spominek?

Viseča mreža (hamaka) in rum.

Najslavnejši državljan?

Simon Bolivar in seveda Hugo Chávez.

Cene kave in piva

Cene se razlikujejo od mesta in od lokalov. Cena kave tu v Coru v mojem priljubljenem lokalu 25 centov, cena piva 0,40 evra.

Tradicionalno rivalstvo?

Na področju športa recimo v bejzbolu - Magallanes : Leones

Najbolj znan slovenski proizvod?

Mislim, da ni slovenskih proizvodov, ki so tu znani, pred leti, ko sem prišla v Venezuelo, so bili znani merilniki Iskra (števci).

Najkoristnejša beseda?

Voda

Značilna hrana in pijača?

Hrana: AREPA (koruzna štručka, ki jo napolniš s sirom, mesom, avokadom ...), PABELLON CRIOLLO (tradicionalni krožnik iz svežega sira, črnega fižola, repe, riža ter odvisno od predela države lahko govedino, ribami ...), CACHAPA (koruzna palačinka s svežim domačim sirom), ENPANADA (polnjeni koruzni zvitki), HALLACA (tradicionalna božična jed)

Pijača: VENEZUELSKI RUM, PAPELON CON LIMON (sok iz trsnega sladkorja z limeto)

Najbolj znan predsodek, ki drži ali pa tudi ne?

Ljudje tu imajo neverjetno malo predsodkov. Skoraj da ne bi znala kakšnega izpostaviti.

O čem se trenutno največ govori?

O prehrani oz. kje se kaj dobi in o vročini, ker je vroče.

Klavdija Kopina
Prijavi napako
Komentarji
Bake
# 09.05.2016 ob 06:58
@nikec3
Preberi še enkrat. Mislim, da je omenjena gospa lepo opisala realno stanje. Je pa dejstvo, lahko si zahojena država, naravo kmaš pa enkratno.
elektrupunk
# 09.05.2016 ob 07:30
Bil pri Adrijani par let nazaj. Dejansko je najvecji problem varnost. Ga ni okna brez zelezne resetke. Lepa drzava ampak sistem je v k.... Ze na vstopu v nocni avtobus te kdaj pa kdaj pregleda vojak z avtomatom v roki. Ce je to kul socializem potem ga jst nocem.
don_draper
# 09.05.2016 ob 07:02
Čudovita pokrajina!
direndaj
# 09.05.2016 ob 07:24
Nikec3
Na kratko. Intervjuvana posluša biti vljudna do države v kateri živi, a ji ne uspeva najbolj.


Ona za razliko od tebe, ki Venezuele niti na zemljevidu ne najdeš, ona tam živi. Zakaj morate nekateri vsako stvar zasrat s svojimi frustracijami in sovraštvom?
Verjetno te je najbolj zmotilo naslednje:
Predvsem pa sem spoznala čarobnost Venezuele, vesel značaj ljudi, ki se neprestano smejejo, so glasni in živijo za danes, tukaj, zdaj. Pa prečudovito naravo, ki je res nekaj posebnega.
To pa verjamem da boli take, z opranimi glavami.

Dober prispevek, ki sem ga prebral z veseljem. Lepo je vsake toliko slišat tudi kaj iz prve roke.
dibsi
# 09.05.2016 ob 06:44
Prijetno branje.
Lp iz službe. :)
direndaj
# 09.05.2016 ob 07:31
M-filter
kdor zagovarja politiko venezuele al pa severne koreje je itak mal čez ne vem kaj :) .


Kdor čisto pri vsaki stvari vidi in tlači zraven politiko, pa ni ne vem kaj ampak je usekan.
Kaj res čisto noben članek ne more brez tega sranja?
Zgodovinar_666
# 09.05.2016 ob 08:27
Podporniki socializma ne razumejo, da človek potrebuje malo negotovosti, malo strahu, malo prisile, malo spodbude, malo podpore itd.

Zakaj? Ker brez tega se človek poleni, ne ustvarja, ne dela, ne razmišlja. Postane zombi.

Če ve, da država zanj ne bo poskrbela, ampak da si mora pomagati sam, potem je v negotovosti, malo ga je strah in se bolj potrudi v šoli, v službi. Če starši kar pustijo otroke da delajo kar hočejo, hitro pride do tega, da se v šoli samo zajebavajo, zato se potrebuje kdaj tudi malo prisile.
Seveda ljudje več in bolje delajo, če se jih spodbuja ter nagrajuje, ampak poleg korenčka je potrebna tudi palica.

Zakaj socializem vedno in povsod propade? Ker ne upošteva človeške realnosti. Tistim, ki se najbolj trudijo, ki najbolj inovirajo itd. vzamejo vse. Kar potem vodi v to, da ti ljudje tega ne počnejo več, če pa že, pa to počnejo v zelo zmanjšanem obsegu. Ljudem, ki so manj ustvarjalni in delovni se da službe, stanovanja, poceni hrana. Ampak problem je, ker so službe določene kar tako, čez palec. Potem se pa enih stvari dela premalo, drugih preveč. Ker ni zasebnih firm se vsem fučka za podjetje kjer delajo. Ni treba, da je to delo opravljeno danes, lahko je tudi čez dva dni. In ko se začne tako obnašati večina, pride do tega, da nič več ne deluje. Da je za vse treba čakati. Pojavi se črni trg. Ljudje, še posebej izobraženi in sposobni, odhajajo iz države.

Pa ne me razumeti, da podpiram izkoriščanje zaposlenih, da sem proti sociali itd. Ampak se zavedam, da je treba imeti neke meje pri tej socialistični miselnosti. Pomagati je treba najbolj ranljivim. Ne pa kar vse povprek in na zalogo. Ker potem zadeva hitro crkne.
Skippy
# 09.05.2016 ob 08:15
@el CARTEL
ti še kar ne veš, kaj je kapitalizem. Kapitalizem imajo npr. Avstralija, Singapur, Danska itd. To, kar je imela Venezuela ali kar ima Slovenija danes, ni niti K od kapitalizma, ampak navaden roparski sistem.
Skippy
# 09.05.2016 ob 08:09
Živela samostojna Republika Venezuela!
Lep pozdrav iz okupirane in prodane Slovenije! :D


Zakaj se potem ne izseliš v takšno državo kot ta punca? Zakaj ste najbolj glasni tisti, ki nikamor nočete?
Prismuknjen
# 09.05.2016 ob 06:58
A to je tista Venezuela o kateri Kordiš iz ZL vedno govori?
Skippy
# 09.05.2016 ob 08:48
@Zgodovinar_666
odlično zapisano. Problem je v tem, da večina ne loči med socializmom, ki uniči človeka zaradi prisilne kraje in zatiranja sposobnosti, in socialo, ki jo lahko imaš samo v primeru, da imaš odlično delujočo kapitalistično državo.
juk
# 09.05.2016 ob 08:20
V leto 2015 je bila 180% inflacija,
Seesaw
# 09.05.2016 ob 09:01
Adrijana iz Venezuele, kjer vrček piva stane 40 centov

Mislite, kjer je vrček piva stal 40 centov? Zdaj piva sploh nimajo.

http://www.cnbc.com/2016/04/29/venezuela
s-economic-woes-deepen-no-more-beer.html
anthonyX
# 09.05.2016 ob 08:28
En bolj realen opis življenja v Venezueli:
http://siol.net/novice/svet/glas-iz-venezuele-utrujeni-smo-zaradi-levicarskih-mitov-in-lazne-propagande-416671
krumpek
# 09.05.2016 ob 09:13
Št umorov na 100,000 ljudi v Venezueli :
1998 : 20
2015: 88

Vir: https://en.wikipedia.org/wiki/File:1998_
to_2013_Venezuela_Murder_Rate.png

A je 4-kratno povečanje stopnje umora tudi uspeh socializma?
Turboboost
# 09.05.2016 ob 07:56
Propadla država a lepa dežela dobrih ljudi.
7up
# 09.05.2016 ob 07:24
SamoRes

Ti se kar tolaži. Namesto, da slepo idealiziraš, si raje poglej število samomorov na 1000 prebivalcev in stpnje alkoholikov v bivši državi. Številke so grozljive!

Tudi depresij res ni bilo. Ljudje so hodili v Begunje, Vojnik, Idrijo na 'oddih'.... :(
juk
# 09.05.2016 ob 10:20
Ubistvu je žalostno v kako slabem stanju je država ki ima toliko nafte. Lep dokaz kako sistem ne deluje
Barb Wire fan
# 09.05.2016 ob 21:13
Lepa dežela. Sicer ne trdim, da je socialiem kriv za tako stopnjo kriminala, ampak če država s skoraj največjimi rezervami nafte nima wc papirja na policah, potem je s sistemom nekaj narobe :) Izvoli el cartel, oder je tvoj...
Penny_
# 09.05.2016 ob 08:02
Že ničkolikokrat sem rekel, da nima smisla intervjuvati tiste, ki se ukvarjajo s turizmom.

Kdaj so Venezuelci živeli v izobilju? :) To me pa res zanima.

Lahko bi še vprašali kako je s korupcijo in z bedo v zdravstvu.
Kriminal je pa tako razširjen, da je skoraj v vsaki družini žrtev zaradi nasilja.
daryankoff
# 09.05.2016 ob 15:49
Venezuela je res še zadnji raj za naše 'levičarje'.
Kuba odhaja, Sev. Koreja preveč na hard...
Njena zahodna soseda je sicer precej boljša.
RJSlo
# 09.05.2016 ob 11:33
No ja. Prebivalke Venezuele so svetovno znane po svoji lepoti.
pullach
# 09.05.2016 ob 08:18
Jah če v življenju ni nekih ciljev je sigurno bolj pametno takole nekam odrinit v raznoliko življenje domorodcev kot doma vedrit po raznih rogih pa metelkovah.
dStroj
# 09.05.2016 ob 18:27
''O čem se trenutno največ govori? O prehrani oz. kje se kaj dobi in o vročini.''

Si predstavljate, da na kavi s kolegi govorite o tem v katerem mercatorju je bilo danes ali včeraj še kaj moke, kruha, mleka, plenic, fižola, wc papirja? GTFO :D To so vsakodnevni pogovori v Venezueli, vsi postanejo profesionalni nakupovalci, ki stojijo po vrstah in obkrožijo pol mesta, da lahko doma otroke nafutrajo, prosim vas lepo...

https://pbs.twimg.com/me
dia/CgscZqBVEAAQedM.jpg
Skippy
# 09.05.2016 ob 08:06
Zmanjša se že tako velika nedelavnost tega naroda.

Socialistična realnost.
dharma
# 09.05.2016 ob 21:00
Imam frenda, ki je preživel dober del življena dol. Samo z malo pridnosti lahko hitro prideš do lepega standarda. Ampak, ograja na oknih, okoli hiše dvometrski zid, nikamor brez avta, voda iz pipe ni pitna, sezuli so ga sredi razkošnega trgovskega centra zaradi novih nike superg itd... Hvala, ampka ne hvala.
topol
# 09.05.2016 ob 20:41
Replika za enki
V Sloveniji se ni poslabšala varnost v primerjavi s stanjem v Jugoslaviji. Jugoslavija je bila varna država, Slovenija pa je tudi. Oglasi se, ko bodo trije pridrveli v Hofer, zahtevali denar. Blagajničarka bo nekaj mutila in cvilila, ropar jo bo ustrelil in se obrnil k naslednji, ostala dva pa polegla ljudi na tla in jim vzela denarnice, zlatnino, ključe in telefone. Naslednja stopnja pa bi bila oborožen varnostnik pred vsako štacuno.
Nimamo ograjenih sosesk, kamor ni vstopa, prosto so dostopne hiše poslancev, ministrov in ostale elite. Tega vsepovsod po svetu ni.
yanker
# 09.05.2016 ob 10:06
Današnji članek iz sosednjega portala:
"Danes sem od doma odšel že ob 2. uri zjutraj, da sem se postavil v vrsto pred trgovino." Domov se je vrnil ob 9. uri, vesel, da je lahko kupil milo, ki mu ga je zmanjkalo. Težko je kupiti celo najosnovnejša živila, kot so riž, fižol, moka, testenine, kruh, mleko ali sladkor. "Že dve leti lahko kupujemo živila le enkrat tedensko na določen dan, glede na zadnjo števko osebnega dokumenta posameznika. A ko se postaviš v vrsto, v bistvu ne veš, ali boš dobil tista živila, ki jih želiš. Morda jih bo, ko boš prišel na vrsto, že zmanjkalo."
krudi
# 09.05.2016 ob 08:05
govort, da je velika stopnja kriminala, pa da se majo ljudje zelo fino v istem stavku.
ma ne vem nekako ne gre.
M-filter
# 09.05.2016 ob 07:18
kdor zagovarja politiko venezuele al pa severne koreje je itak mal čez ne vem kaj :) ... pa lahko si še tak komunist po srcu sta tile dve državi absurd. ... sicer pa lepa država z lepimi ženskami, ki bi bila lahko ena najbol bogatih. .. ah ja, saj kongo bi tut lahko bil
Nikec3
# 09.05.2016 ob 06:51
Cene se razlikujejo od mesta in od lokalov. Cena kave tu v Coru v mojem priljubljenem lokalu 25 centov, cena piva 0,40 evra.

To govorimo o ceni včeraj ali danes?
nevem
# 09.05.2016 ob 09:32
Vsi enaki... vsi enakopravni. Ja, kar se tiče rase, spolne usmerjenosti... in startne pozicije.
Potem pa je odvisno predvsem od lastnega truda in sposobnosti.
Na državi je, da zagotovi sistem in zakonodajo tako, da preprečuje izkoriščanje, goljufije... hkrati pa dopusti in omogoča najsposobnejšim odprto pot, slabše pa vzpodbuja, izobražuje in pomaga pri premagovanju osnovnih ovir.
Pri nas ne velja ne prvo, ne drugo, ne tretje.
- Zakonodaja je pisana na kožo kriminalcev belih ovratnikov
- Sposobne se šikanira, ovira in davi z davki
- Manj sposobne pa do neke mere podpira, brez cilja in sistema, ne da bi od njih tudi kaj pričakovala.
el CARTEL
# 09.05.2016 ob 07:48
M-filter @ politika venezuele in s. koreje? pa to sploh nista primerljivi državi... za začetek venezuelno je vodil demokratično izvoljen predstavnik (ki ga je amerika takoj po izvolitvi hotela vreči z oblasti, ker jim ni ustrezal), korejo pa vodi dedna dinastija.

7up @ dejstvo ostaja, da če ljudjem ponudiš možnost dela (urejene in sigurne zaposlitve) in urejene ostale esencialne dobrine (stanovanja), da si pač odpravil velik del problema.

to, da pa je manj sodelovanja v isstemu, ki poudarja individualizem, pa še sam ne moreš zanikati.
----
je pa zanimivo, koliko zagovornikov crony capitalizma se je pripopalo na ta članek, da bi širili svoje propagandne ideje.

pričakovano.
dStroj
# 09.05.2016 ob 18:12
@el CARTEL
očitno za pozitivno spodbudo nisi nikoli slišal... zakaj bi nekoga strah za lasten obstoj motiviral bolj kot pa delo iz lastnih (notranjih) vzgibov?

Zato ker na dolgi rok NE DELUJE! In tle je srž problema mišljenja sovražnikov kapitalizma. Wishful thinking. Novega človeka so hoteli narediti ravno zaradi tega ker so poznali dinamiko človekove narave in so vedeli, da jo je treba spremeniti. To pa vodi v totalitarni sistem iz zato so vsi komunizmi/socializmi propadli oz se izfižili v bolj ali manj grobe diktature.

88 umorov na 1000 prebivalcev v Venezueli... pomeni letno 1760 umorov v Sloveniji. Pa tako lagodno življenje, da ne moreš kamorkoli v mestu ker veš da te lahko oropajo ali umorijo. Svoboda in sproščeno življenje indeed.

Bendit
# 09.05.2016 ob 16:36
Ma ne grem v Venezuelo ce mi das pusko na glavo, ne dokler je tm voznik avtobusa na oblasti.
K_ris
# 09.05.2016 ob 09:18
Sem jo imel priložnost spoznati, ko sem slučajno spal pri njenih sosedih v Coru, potem sem pa še v Meridi srečal njenega moža s skupino slovenskih turistov. Oba sta zelo prijetna.

Drugače pa je bilo v Venezueli veliko kriminala in so me kot popotnika domačini zelo opozarjali na to, kam ni varno iti in kje naj ne kažem fotoaparata v javnosti. Enkrat me je ena ženska celo poskušali okrasti, a v zunanjih žepih nahrbtnika, ki jih je odprla, nisem imel nič.

Ljudje pa so na splošno bili srečni in zadovoljni. Zelo so hvalili urejanje favel, ki so jih zamenjevala naselja z malimi tipskimi hišicami.

Je pa to sicer zelo lepa država, ki se jo vsekakor splača obiskati. Si je pa za en normalen obisk treba vzeti kar cel mesec. Jaz sem imel s slabimi tremi tedni bistveno premalo časa.
smradulja
# 09.05.2016 ob 07:52
mislim da gospodična ni razumela par izmed teh kratkih vprašanj :)
7up
# 09.05.2016 ob 07:09
Tudi varnost skuša intervuirana relativizirati. Res, da je cela J Amerika nevarna, vendar niti približno ne tako kot Venezuela, kjer je prestolnica enabnajbolj nevarnih mest na svetu. Da o vseesplošni korupciji niti ne govorimo.

Pač propadla država s veliko nafte...
fah-q
# 10.05.2016 ob 11:02
@nikec3
To govorimo o ceni včeraj ali danes?

torej, po tvoje je tam cena, ki je v evrskih centih tako odvisna od inflacije lokalne valute, da je jutri lahko že 2 evra? vsaj mal pomisli preden blekneš neumnost.

:)
fah-q
# 10.05.2016 ob 10:57
@nikec3
Na kratko. Intervjuvana posluša biti vljudna do države v kateri živi, a ji ne uspeva najbolj. Gre za propadlo državo na vseh področjih, gospodarskem, socialnem, moralnem. Venezuela si s Severno Korejo deli prvo mesto na lestvici najbolj zahojenih držav na svetu.

hehe...kako nam razlaga o državi nekdo, ki jo pozna iz novic (ali celo kot turist-kar dvomim) in kritizira punco, ki tam dejansko živi....kaj pa ona ve, nikca naj vpraša kako je tam...
mali_piscek
# 09.05.2016 ob 20:19
Od kdaj pa so smeti del kulture?
Ristoh
# 10.05.2016 ob 16:37
Takšne radosti in podobne socialistične dobrote kot je izklapljanje elektrike smo imeli tudi v našem rajskem samoupravnem socializmu. Samo, da so se pri nas imenovale 'redukcije', ker v socializmu ni varčevanja (bog ne daj).
.
Zgodovinar_666
# 10.05.2016 ob 09:57
@el CARTEL

Crony kapitalizem je prav tako škodljiv za družbo kot socializem.

Problem kapitalizma in demokracije je v tem, da ko sta enkrat vzpostavljena nista tam za večno. Vsaka generacija znova se mora boriti za ohranjanje teh pridobitev. Ampak je človek pač tak, ko mu je fletno se poleni in pozabi nauke iz zgodovine. In potem se jih mora spet naučiti, in to po težji poti.

a v kapitalističnih državah ap ani zakonov?
a zakoni pa ne želijo spremeniti "naravo" ljudi?

smešni argumenti.


So zakoni. Ampak so namenjeni temu, da se na nek način preprečuje spore in samovoljno poseganje enih v pravice drugih.

Je pa res, da ima danes velika, velika večina držav problem ker se sprejema preveč zakonov. Ker se skuša regulirati preveč področij, preveč vidikov človekovega delovanja. To je tudi velika krivda medijev. Ki stalno zahtevajo 100% varnost in predvidljivost in tako vršijo pritisk na zakonodajalce. Z razvojem tehnologije se povečujejo pritiski na ljudi, da bi se obnašali čim bolj robotsko. Danes se zakonov sploh ne sprejema skozi nek daljši postopek, javno razpravo itd. Vse gre skozi hitre postopke v katere je vključeno razmeroma majhno število ljudi. In zato se vedno bolj izoblikujejo zakoni, ki so v nasprotju z željami ljudi.

Danes pravzaprav ni "čistih" držav. So same mešanice sistemov z več ali manj elementov kapitalizma, socializma, avtoritarnosti itd. To pa še otežuje diskusijo in iskanje rešitev ter uvedbo potrebnih sprememb.
el CARTEL
# 10.05.2016 ob 09:16
dStroj @ Zato ker na dolgi rok NE DELUJE! In tle je srž problema mišljenja sovražnikov kapitalizma. Wishful thinking. Novega človeka so hoteli narediti ravno zaradi tega ker so poznali dinamiko človekove narave in so vedeli, da jo je treba spremeniti.

in katera je to dinamika človekove narave?
zopet o sebičnosti...

poglej, saj kapitalizem tudi omejuje človekovo naravo (njen agresivni del), pa s tem ni nič narobe.

tisto, kar zagovorniki predvsem crony kapitalizma nočete razumeti ali videti je, da vsak sistem želi upravičiti svoje delovanje. predvsem tisto slabo, podlo in sprevženo (kar enormna koncentracija bogatstva v rokah 0,1% vsekakor je - to pa se opravičuje s tem da je človek pač sebičen)

človek je tudi agresiven, pa mi na pamet ne pride, da opravičujem nacizem. a nacizem je opravičeval sam sebe.

Barb Wire fan @ kto rečeno, so država enega izvoznega produkta. enega.

zato so imeli težave, ko so jih vodili kapitalisti (99% inflacija) ravno v obdobju, ko nafti ni kazalo najbolje.

hvala za besedo :)

Zgodovinar_666 @ jaz nisem socialist. da bi bil socialist, bi moral biti t.i. "statist"... socializem ej državni kapitalizem, k jer je država največji in edini kapitalist

Vi pa kar mislite, da bo država s prisilo spremenila naravo ljudi.

a v kapitalističnih državah ap ani zakonov?
a zakoni pa ne želijo spremeniti "naravo" ljudi?

smešni argumenti.
Jon Sneg
# 09.05.2016 ob 08:40
Jaz sem bil v Venezueli leta 2005,... Pred prihodom v to državo in tudi v času bivanja v njej me je mnogo ljudi svarilo pred kriminalom, tako da sem bil ves čas na preži, no na srečo se mi ni nič takega zgodilo. Sem pa nosil v žepih par starih dinarskih bankovcev, skupaj z venezuelskim drobižem in parimi dolarskimi bankovci, če bi me slučajno kdo hotel oropati (pa naj zamenja jugo dinarje kakor ve in zna:)).
Takrat je bila Venezuela kar draga država za potovanja,...., nočitve, hrana in prevozi so dokaj izpraznili moj budget. Sem pa dobil občutek, da je že takrat šlo za dokaj "razštimano" državo. Mobitel je deloval le v nekaterih zveznih državah, ulice mest so bile spremenjene v velike tržnice (prodaja majic, sončnih očal in CD-jev na vsakem koraku), denar se je menjaval na ulici (oziroma v hodnikih zgradb, pa še to se dealerji niso zmenili za zneske izpod 100 Dolarjev). Kar se tiče ljudi pa, polovica jih je podpirala Chaveza, polovica je bila proti,....
Binder Dandet
# 10.05.2016 ob 09:00
@dStroj:
" Pa tako lagodno življenje, da ne moreš kamorkoli v mestu ker veš da te lahko oropajo ali umorijo. "

Umori so verjetno posledica kartelskih obračunavanj. Naključni ljudje ne umrejo kar tako. Oropani pa so lahko. Ampak oropajo te tud v Benetkah 1,2,3, če nisi pazljiv.
7up
# 10.05.2016 ob 18:48
el CARTEL

7up @ dejstvo ostaja, da če ljudjem ponudiš možnost dela (urejene in sigurne zaposlitve) in urejene ostale esencialne dobrine (stanovanja), da si pač odpravil velik del problema.

to, da pa je manj sodelovanja v isstemu, ki poudarja individualizem, pa še sam ne moreš zanikati.


Ne poenostavljaj in posplošuj.
Količina sodelovanje je v prvi vrsti odvisna predvsum od potrebe po sodelovanju, ne pa od neke "xy" ideologije.

Pred II. svetovno vojno je bile po slovenskih vaseh precej močnejše skupnosti. Praktično vsi ljudje so hodili v cerkev in si tudi medsebojno pomagali pri kmečkih opravilih. Brez tega preprosto ne-bi preživeli,..

Tudi, če primerjamo sodelovanje na delovnih mestih, ga je sedaj bistveno več. Napredovale so tehnike upravljanja. Večina dela se tudi opravlja projektno, kjer so potrebe po inter-disciplinarnih veščinah precej večje, kakor so recimo bile pred 50 leti, ko so prevladovali težka industrija in tekoči traki,..
dStroj
# 10.05.2016 ob 16:44
Binder Dandet
# 10.05.2016 ob 08:59
@Enki:
"varnost v celotni državi je bila do 100x višja kot je sedaj v kapitalizmu. Dandanes ne mine teden brez enega ropa banke ali pošte. Ne mine dan brez, da bi bil kak človek oropan ali pretepen. Tudi umori so se drastično povečali. "

Pred časom sem poslušal intervju s penologom (Petrovič al ka je že) in je razlagal, da je danes število umorov manjše kot nekoč. Se pa več poroča. Statistik nisem preverjal.
brehme
# 10.05.2016 ob 08:14
@samores, ja v sovilauzmu so bili ljudje tako sproščni, da si še lastnega menja niso upali izraziti. Vijnik, Begunje, LJ-POlje, so bile pa kar polno zaseden postelje.
Kazalo