Plaža v Kuti, brez dvoma najbolj slavnem turističnem kraju na Baliju. Foto: EPA
Plaža v Kuti, brez dvoma najbolj slavnem turističnem kraju na Baliju. Foto: EPA
Sebastijan Golob
Sebastijan med igranjem na eni izmed številnih peščenih plaž na Baliju. Foto: Osebni arhiv Sebastijana Goloba

Na Baliju se mešajo vse kulture, največ, 80-90 odstotkov, je Hindujcev, dejansko pa Balijci praznujejo vse po vrsti - praznike za kristjane, muslimane, Kitajce. Približno šest mesecev na leto imajo počitnice, haha.

Bali
Da so na ulicah Balija res kar naprej obredi in praznovanja, dokazujejo tudi fotografije. Zagotovo boste prizorov z različnih balijskih praznovanj našli celo več kot počitniških fotografij. Foto: EPA


Izvirno ime: Republik Indonesia
Lokacija: Jugovzhodna Azija
Ureditev: Predsedniška republika
Vodstvo: Predsednik Joko Widodo
Površina: 1.904.569 km2 (15. največja država sveta)
Prestolnica: Džakarta
Število prebivalcev: Več kot 252 milijonov (četrta najbolj poseljena država sveta)
Sestava prebivalstva: Več kot 300 etničnih skupin
Glavne turistične točke: Plaže na Baliju, potapljanje, nacionalni parki na Sumatri, templji Prambanan in Borobudur, ...
Časovni pas: UTC+7 do +9


Vzdevki: Otok miru, otok bogov, otok ljubezni, jutro sveta
Lokacija: Med otokoma Java in Lombok
Površina: 5.780.006 km2 (približno za 1/3 Slovenije)
Prestolnica: Denpasar
Število prebivalcev: 4,2 milijona
Najvišji vrh: Mount Agung (3.031 metrov)
Veroizpoved: 85 % hindujcev, 12 % muslimanov
Število turistov (leto 2012): 3 milijone tujih, 5 milijonov domačih
Sebastijan Golob
Sebastijan v tradicionalnem balijskem oblačilu. Foto: Osebni arhiv Sebastijana Goloba

Službo se še da dobiti, a ni več takšne rasti, kot je bila pred petimi, desetimi leti. Morale se bodo ustaviti tudi cene nepremičnin, saj je to, da kvadratni meter zemlje stane tri tisoč dolarjev, res noro. Malo stran, na primer na Javi, pa kvadratni meter stane 20 dolarjev. Na Baliju je vse prenapihnjeno.

Bali
Plaža Pendawa Beach, za katero Sebastijan pravi, da še veliko Balijcev ne ve zanjo. Foto: Osebni arhiv Sebastijana Goloba

Nekateri menijo, da dobro živiš, če imaš veliko denarja. A zame to ni dobro življenje. Meni je najpomembneje to, da lahko zjutraj grem delat, lahko pa tudi ne. Kakor želim. Lahko grem delat ob 12.00, lahko prej, lahko pozneje. To je zame dobro življenje.

Kuta
Sončni zahod v Kuti, kjer je večino dni v letu okoli 30 stopinj Celzija. Foto: Osebni arhiv Sebastijana Goloba
Bali
Sebastijan pravi, da ne ve, koliko časa bo še ostal na Baliju. Foto: Osebni arhiv Sebastijana Goloba

Vedno, ko se s kom dogovoriš za srečanje, zamudi vsaj 30 minut. Pred dvema letoma sem imel v Džakarti sestanek in poklical sem z letališča na Baliju, da se dobimo čez dve uri, ob dveh v hotelu. Ampak moški je potreboval tri dni, da je prišel!

Sebastijan Golob
Je velik navdušenec nad tajskim boksom. Foto: Osebni arhiv Sebastijana Goloba

Za hrano in pijačo se da na dan zapraviti tudi le pet evrov, lahko pa se potroši tisoč, dva tisoč evrov. V "warungih", kjer strežejo lokalno hrano, na primer nasi campur, to je riž s piščancem in zelenjavo, je mogoče dobiti obrok za 10.000 rupij, to je 70 evrskih centov. Bakso, to so mesne kroglice z juho in rezanci, stane 5.500 rupij, kar je 30 centov.

Bali
Obvezna fotografija vseh turistov - poziranjem pred templjem na vodi Tanah Lot. Foto: EPA

Bali je glede spolnega turizma skoraj enak kot Tajska. Domača dekleta pridejo sem, da si najdejo belca, saj so prepričana, da ima vsak belec veliko denarja in jim bo omogočil lagodno življenje. Nihče jih ne obsoja zaradi tega.

Bali
Poleg riža so, razumljivo, v prehrani najpogostejše ribe in morski sadeži. Foto: Osebni arhiv Sebastijana Goloba

Korupcije je ogromno. Nekdo je posnel prizor, ko je policist ustavil dva moška, ki sta se na motorju vozila brez čelade. Eden izmed njiju je bil novinar iz Nizozemske. Policist je rekel, da morata plačati 200.000 rupij kazni, novinar pa ga je vprašal, ali ne bi raje česa spili. In policist je odgovoril: "Dobro, potem pa daj 100.000 rupij za vlado, 100.000 pa za pivo." In je šel policist kupit pivo.

Bali
Procesija vsak drugi dan ... Foto: Osebni arhiv Sebastijana Goloba

Ko gremo Slovenci na dopust, želimo priti domov zagoreli in radi ležimo na plaži. Balijci pa se bojijo rjave kože, zato se mažejo s kremami in šamponi za pobelitev, celo injekcije jemljejo.

Štajerec se je na Bali, zagotovo najbolj znanega izmed več kot 18.000 otokov v Indoneziji, preselil pred šestimi leti, potem ko je nekaj časa predtem živel na Novi Zelandiji in Avstraliji. Ni presenetljivo, da dela v turističnem sektorju, a v isti sapi odkrito priznava, da na tako opevanem Baliju le malokatera stvar deluje, kot bi morala. Prepričan je namreč, da se je "sanjski" Bali v zadnjih letih izpel in da se bodo turisti začeli počasi odločati za druge počitniške destinacije.

O ogromnih razlikah v cenah za domačine in turiste, pasteh korupcije, navadah domačinov, vremenu in zabavnih dogodivščinah, ki so se Sebastijanu zgodile na Baliju, si preberite v spodnjem pogovoru.

V rubriki GLEJ GA, SLOVEN'C! predstavljamo Slovence, ki so se iz različnih razlogov odločili preseliti v tujino - eni zaradi službe, drugi zaradi ljubezni, spet tretji zaradi nemirnega duha. Je življenje v tujini lepše? Ali kaj pogrešajo Slovenijo? V čem se njihova nova domovina razlikuje od matične? Če ste med njimi tudi vi in ste pripravljeni svojo zgodbo deliti z našimi bralci, nam pišite na naslov slovencivtujini@rtvslo.si.


Zdaj, ko se pogovarjava (pogovor je bil opravljen 3. decembra, op. a.), je ura na Baliju devet zvečer. Google pravi, da je v največjem mestu na otoku, Denpasarju, trenutno 24 stopinj Celzija. Predstavljam si vas, da sedite v kratkih hlačah tik ob morju in opazujete vrvež turistov. Sem zadela?

Da. Pred kakšnim tednom se je sicer začelo deževno obdobje, tako da se je nekoliko ohladilo in vsak dan dežuje. Sicer pa je vedno 30, 32 stopinj Celzija. Dež v vročem je nekaj drugega kot v hladnem, vlaga je res visoka. Če samo sedim za računalnikom, teče pot z mene ...

Vam kdaj grozijo tudi monsuni?
Na splošno je v Indoneziji bolj težava infrastruktura, saj je kanalizacijski sistem slab in ko se začne deževje, voda teče kar po cesti. V zadnjem času je Džakarta večkrat pod vodo. Na Baliju sicer delajo nove ceste, a očitno ne naredijo pravih odtokov, saj je ob močnih nalivih odtekanje vode velika težava.

Ali se je zaradi deževnega obdobja naval turistov kaj umiril in so cene padle ali sezona traja 365 dni na leto?
Visoka sezona je na Baliju približno takrat kot v Sloveniji, torej poleti. V decembru je polno zaradi božično-novoletnih praznikov. Turisti prihajajo čez vse leto, turistični viški pa so kitajsko novo leto, decembrski prazniki in poletje - ko imajo Avstralci zimo.

Ampak temperatura nikoli ne pade pod koliko, 20 stopinj Celzija?
Uh, v šestih letih, kar sem tukaj, manj kot 20 stopinj Celzija nikoli nismo imeli. Ko je sušno obdobje, je ponoči hladneje in temperatura se morda spusti do 20 stopinj Celzija, zdaj, ko je vlage v zraku veliko, pa je vedno vroče.

Kako je na Baliju videti veseli december?
Ulice skoraj niso okrašene. Prvič, ko sem šel v tujino na dopust, na poročno potovanje na Kanarske otoke, mi je bilo zelo nenavadno, ko sem na palmah videl lučke, Božička pa smo čakali v kopalkah. Tu je podobno. Na Baliju se mešajo vse kulture, največ, 80-90 odstotkov, je Hindujcev, dejansko pa Balijci praznujejo vse po vrsti - praznike za kristjane, muslimane, Kitajce. Približno šest mesecev na leto imajo počitnice, haha. Za Bali je pravzaprav težko reči, kako se praznuje novo leto, saj se praznični dnevi skoraj ne razlikujejo od običajnega dneva. Bali je pač kraj zabav in tu so vsak dan od desetih zvečer do šestih zjutraj odprti klubi in diskoteke. Malo sicer okrasijo, a ne preveč. Spomnim se, da smo se leta 2008, ko sem bil tukaj prvič za novo leto, malo napili in sem Balijce učil pesem Na božično noč ...

Torej so decembrski prazniki le razlog, da se cene še nekoliko zvišajo?
Saj niso ves december cene višje, dvignejo se le 31. decembra in 1. januarja, ko vstopnine v diskoteke precej zasolijo, saj gredo vsi ven praznovat. Sicer so se v šestih letih nekatere stvari podražile za sto odstotkov. Galona vode, na primer, to je 19 litrov, je pred šestimi leti stala 8.000 rupij, to je pol evra, danes stane 16.000 rupij. Tudi bencin so letos podražili za sto odstotkov, a kljub temu stane le 60 evrskih centov na liter. Predtem, na začetku leta, je liter stal 30 centov.

Bali je ena najbolj turističnih in svetovno prepoznavnih destinacij na svetu. Kakšen turizem je razvil otok - gre bolj za razkošne vile za petičneže s petimi zvezdnicami ali se najdejo tudi prenočitve za vsak žep? Je to žurerski otok, ki ponuja le plaže in zabavo, ali je na njem tudi kaj videti?
Če želi nekdo na Baliju res dobro zaslužiti, se mu po mojem mnenju najbolj izplača zgraditi res prestižno vilo, v katero prihajajo gostje, ki imajo veliko denarja. Preprostih hotelov in sob je ogromno, konkurenca je velika, medtem ko je v višjem razredu konkurence manj. Zadnjič sem gledal vile, kjer ena prenočitev stane tisoč dolarjev - in za prvih pet mesecev naslednjega leta so razprodane. Če bi kdo želel investirati na Bali, je najbolje narediti nekaj razkošnega. Samo tukaj se obrne veliko denarja, drugo je životarjenje. Izleti so zelo lepi, ne le na Baliju, čudovita je celotna Indonezija, ki ima okoli 18.000 otokov. Je največja muslimanska država, v kateri uradno živi 250 milijonov ljudi, a mislim, da jih je v resnici že 300 milijonov. Bali ima zanimive stvari, lepo kulturo, na primer Tanah Lot, to je tempelj na vodi. Zelo lepi so "Monkey Forest", (naravni rezervat, v katerem je tempelj in več kot 300 opic makako, op. a.), ognjenik, mesto Ubud, v katerem se je turizem na Baliju začel in v katerem stoji tudi najdražji hotel na otoku ... Večinoma turisti, ki pridejo za 14 dni, že imajo načrt, kaj bi radi videli in so s ponudbo odlično seznanjeni.

Tudi vi ste zaposleni v turističnem sektorju ...
Da, naše podjetje prodaja vse. Tržimo luksuzne vile, poceni sobe, hotele, organiziramo prevoze, izlete.

Torej ste eden izmed številnih tujcev, ki so na Baliju našli novo priložnost. Se na Baliju ponavlja zgodba z drugih koncev sveta - belci in tujci so lastniki vil, domačini pa delajo ... kaj?
Balijci imajo pač srečo, da so se rodili na pravem koncu sveta. Tu ob plaži v Kuti (turistično središče na skrajnem jugu Balija, op. a.) kvadratni meter zemlje stane približno 3.000 ameriških dolarjev. Na Bali ogromno vlagajo tudi bogati Indonezijci iz Džakarte, ki tukaj zidajo hotele, veliko vlagateljev je seveda tudi tujcev, a mislim, da je več kot polovica indonezijskega kapitala.

Pa se lahko Bali po vašem mnenju sploh še kam razvije ali bo počasi postalo vsega preprosto preveč in se bo otok "izpel"?
V šestih letih, kar sem tukaj, se je veliko stvari spremenilo. Ni več mogoče dobiti dovoljenja za izgradnjo hotela, ogromno krajev je pozidanih. Če ne bodo nekaterih stvari uredili, bo na Baliju vse šlo počasi navzdol. Marca sem bil mesec dni na Tajskem, kjer sem treniral tajski boks, in Tajska je trenutno 50 odstotkov cenejša kot Bali. Na Baliju so cene v zadnjih letih poletele v nebo. Zdaj so sicer začeli nekoliko urejati infrastrukturo, ceste so nekoliko boljše, a reda še vedno ni. Hiše se zidajo stena na steno. Mislim, da bo Bali počasi izgubil turiste. Za to, kar nudijo, je postalo predrago.

Pa mislite, da je ta množični turizem Baliju prinesel več dobrega ali slabega? V čigave žepe gre ves denar, ki ga prinesejo turisti?
Mislim, da je množični turizem domačinom prinesel le slabo. Postali so materialisti, gledajo samo na denar. Pred desetimi leti je to res bil sanjski otok, v bližini mojega stanovanja je bilo veliko riževih polj, danes pa je 80 odstotkov tega območja poseljenega. Službe se še da dobiti, a ni več takšne rasti, kot je bila pred petimi, desetimi leti. Morale se bodo ustaviti tudi cene nepremičnin, saj je to, da kvadratni meter zemlje stane tri tisoč dolarjev, res noro. Malo stran, na primer na Javi, pa kvadratni meter stane 20 dolarjev. Na Baliju je vse prenapihnjeno.

Kako dobro živite vi in kako domačini? Bali kljub vsemu, kar ste povedali, velja za eno najbogatejših regij v Indoneziji ...
Nekateri menijo, da dobro živiš, če imaš veliko denarja. A zame to ni dobro življenje. Meni je najpomembneje to, da lahko zjutraj grem delat, lahko pa tudi ne. Kakor želim. Lahko grem delat ob 12.00, lahko prej, lahko pozneje. To je zame dobro življenje. Tukaj je, kot bi dal film na "slow motion", ljudje so zelo počasni. To me je na začetku zelo nerviralo ...

Saj to ... Vam zdaj ne gre več na živce, da gre vse tako počasi, da nikoli nič ni do konca dogovorjeno in da se je treba kar naprej pogajati?
Seveda, to je težava. Vedno, ko se s kom dogovoriš za srečanje, zamudi vsaj 30 minut. Pred dvema letoma sem imel v Džakarti sestanek in poklical sem z letališča na Baliju, da se dobimo čez dve uri, ob dveh v hotelu. Ampak moški je potreboval tri dni, da je prišel! Takrat sem čakal najdlje, haha. Ampak res se zaradi tega nihče ne sekira. Dejstvo je namreč, da se na Baliju vse lahko proda in če ne boš kupil ti, bo kdo drug. Vseeno jim je. Najpomembnejše za Balijce so ceremonije, šest mesecev na leto nekaj praznujejo. Vsak drugi dan je praznik in če imaš v podjetju zaposlenega Balijca, ga pol leta ne boš videl.

Kaj natančno praznujejo?
Kaj pa vem, vedno je kaj, haha.

Ampak nekaj mi ne gre skupaj. Po eni strani je na Baliju vsak dan žur, po drugi strani pa velja za otok miru, vsi radi poudarjajo njegovo duhovno plat, da se človek na Baliju lahko "najde". Kje je torej mir?
Vrvež je na turističnem, južnem delu Balija, v krajih, kot sta Kuta in Nusa Dua. Sever Balija ni tako poseljen. Na Baliju je res posebna energija, tu naj bi bilo največje pokopališče mrtvih duš. Bali leži na isti energetski točki kot Okinava, ki velja za območje z največ stoletniki na svetu. Balijci sicer še niso na tako visoki duhovni stopnji, zato prej umirajo. Tudi sam čutim veliko energije, toploto ... Pa še nekaj je. Bali te naredi lenega, haha.

Ogromno je tudi templjev in svetišč, več kot 20.000 ...
Da, res je. Najlepši je Tanah Lot, tempelj na vodi.

Kako pa se v vsakdanjem življenju kaže hinduizem, saj so Balijci hindujci v nasprotju s pretežno muslimanskim prebivalstvom Indonezije?
Hindujci nosijo rute na glavi, običajno imajo bele majice in sarong.

Ste se na Baliju našli in boste ostali?
Še danes ne vem, zakaj sem prav tu ostal ... Bomo videli, morda se bom prestavil kam drugam.

Ustaviva se še pri hrani. Glede na riževe terase bi sklepala, da je riž vsak dan na meniju, a tudi restavracij je v turističnih mestih zagotovo cel kup. Kaj bi najbolj priporočali, kaj velja za specialiteto?
Glavna hrana je riž z dodatki. Riž je najcenejši. Veliko je tudi morskih sadežev. Mi gremo večkrat na tržnico, kupimo sveže ribe in škampe, ki nam jih nato pripravijo v restavraciji.

Kakšne so cene?
Če ste zadovoljni z indonezijsko restavracijo, lahko preživite z zelo malo denarja. Da se preživeti z 200 evri na mesec. Če pa želite standarde, kot so v Evropi, bo to veliko stalo. Za hrano in pijačo se da na dan zapraviti tudi le pet evrov, lahko pa se potroši tisoč, dva tisoč evrov. V "warungih", kjer strežejo lokalno hrano, na primer nasi campur, to je riž s piščancem in zelenjavo, je mogoče dobiti obrok za 10.000 rupij, to je 70 evrskih centov. Bakso, to so mesne kroglice z juho in rezanci, stane 5.500 rupij, kar je 30 centov. Lahko pa greste v restavracijo, kjer boste za deset gramov steaka plačali 70 evrov. Ogromno restavracij je odprtih samo za turiste in agencije imajo z njimi dogovor, da dobijo tudi 50 odstotkov provizije.

Od kod pride največ turistov?
Avstralcev je četrtina vseh turistov, veliko je tudi Kitajcev, Singapurcev in Malezijcev. Iz Evrope ne prihaja toliko ljudi. Ko pridejo Avstralci na Bali, se jim "zmeša", samo pijejo in žurirajo in so povsem drugačni kot takrat, ko živijo doma. Doma s pivom ne smejo na ulico, saj bi jih aretirali, tu pa lahko pijejo, kjer koli želijo.

Omejitev glede alkohola torej na Baliju ni nikakršnih. So kakšne druge stvari, na katere je treba paziti?
Paziti je treba na drogo, saj jo večinoma prodajajo policisti. To je tukaj velika težava. Če te dobijo z marihuano ali heroinom, greš zagotovo za pet ali deset let v zapor. Sicer se da tudi vse dogovoriti; če se s policistom, ki te je dobil, dogovoriš in mu plačaš, je vse okej. Korupcije je ogromno. Vino je zelo drago, saj je to muslimanska država, a alkohol se vseeno dobi povsod. Bali je čisto drugačen od drugih delov Indonezije, ki je sicer bolj odprta kot Malezija ali Katar. Na Baliju je vse prosto, tudi dekleta, ki pridejo iz drugih delov Indonezije, na Baliju postanejo čisto drugačna, bolj odprta. Če greš v Džakarti po ulici z dekletom, s katerim nista poročena, je težko, da ti bo dala poljub ali te držala za roko. Na Baliju to ni težava. Povsod je dovoljen tudi bikini in kratke hlače, medtem ko je v Džakarti treba nositi dolge hlače in dolge rokave.

Bali podobno kot Tajsko povezujemo tudi s spolnim turizmom, ki ga opravljajo tako moški kot ženske. Pridejo po hitro ljubezen oboji, tako starejši zahodnjaki kot zahodnjakinje?
Da. Bali je glede spolnega turizma skoraj enak kot Tajska. Domača dekleta pridejo sem, da si najdejo belca, saj so prepričana, da ima vsak belec veliko denarja in jim bo omogočil lagodno življenje. Nihče jih ne obsoja zaradi tega. Nekatera dekleta imajo tudi šest, sedem fantov in vsaka dva meseca pride eden na obisk ali jim pošlje denar. Je pa zelo veliko spolnih bolezni, aidsa in hepatitisa, tako da se ne gre igrati.

Imate kakšen "insajderski" namig, na kaj naj turisti pazijo, da jih domačini ne bodo prinesli naokoli in da ne bodo zapravili prav vsega?
Prva stvar je menjalnica. V uličnih menjalnicah piše, da imajo zelo ugodno menjavo, a seveda turista tam takoj prinesejo okoli. Najbolje je iti v avtorizirano menjalnico ali na banko, tam te ne bodo ogoljufali. Vse več je tudi kriminala, sploh ponoči. Dekle se na primer sprehaja samo, ko se na motorju pripeljeta dva fanta, eden jo pahne, drugi ji vzame torbico. Včasih je bilo mirneje. Tu in tam tudi koga "spravijo stran". Pred kratkim so nekega prijatelja najprej oropali, nato pa še obesili. Meni je človek, s katerim sva bila skupaj v restavraciji, ukradel telefon, ki sem ga imel na mizi. Ko je videl, da so v prostoru kamere, mi ga je vrnil in rekel, da je mislil, da je njegov.

Korupcije je ogromno. Nekdo je posnel prizor, ko je policist ustavil dva moška, ki sta se na motorju vozila brez čelade. Eden izmed njiju je bil novinar iz Nizozemske. Policist je rekel, da morata plačati 200.000 rupij kazni, novinar pa ga je vprašal, ali ne bi raje česa spili. In policist je odgovoril: "Dobro, potem pa daj 100.000 rupij za vlado, 100.000 pa za pivo." In je šel policist kupit pivo. To je bila pred meseci kar velika afera, posnetek je bil objavljen tudi na YouTubu. Pomembno je tudi vedno imeti v žepu nekaj drobiža, okoli 20.000 rupij (dva evra), preostanek denarja pa v drugem žepu. Če te ustavi policist in si brez dokumentov, mu lahko daš tista dva evra in rečeš, da več nimaš. Alkotestov nimajo, pametno pa je imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Kako dobro pa poznate druge dele oziroma otoke Indonezije? Gre za ogromno deželo, ste jo prepotovali po dolgem in počez?
Da, dvakrat sem šel z avtomobilom z Balija do Džakarte. To je 1.300 kilometrov, a je cesta ozka, avtobusi vozijo hitreje kot avtomobili. Do Džakarte smo se vozili 45 ur. Bil sem tudi na otokih Gili v bližini Balija, kjer ni avtomobilov in motorjev, samo konjska oprema in kolesa. Obiskal sem tudi Sulavesi, ki je zelo lep otok, večkrat sem šel na Javo, če bo vreme dobro, bomo šli z motorji spet tja. Pa tudi Sumatra, eden največjih otokov na svetu, je zanimiva.

Kam pa gre človek, ki živi na Baliju, na dopust?
Jaz sem bil na dopustu, če lahko tako rečem, v Bangkoku, kamor sem šel trenirat tajski boks. Pa v Džakarti, na otoku Lombok ... Zanimivo je marca, ko praznujejo ogoh-ogoh, nekakšno balijsko novo leto, in je treba biti 24 ur v hiši brez elektrike, niti letališča ne delujejo. To je velika ceremonija, izdelajo lutke in ubijejo zlobnega duha. Naslednji dan se ne sme imeti prižganih luči, saj verjamejo, da zlobni duh pride nazaj na Bali in če kje vidi luč, se ustavi v tisti hiši, kar prinaša nesrečo. Izklopijo tudi satelitsko televizijo.

Kakšne so največje razlike v primerjavi s Slovenijo?
Ko gledam Slovenijo, se pogosto smejim, ko vidim, kakšne "kozlarije" se dogajajo ... Glede korupcije smo podobni, morda je na Baliju še malo hujše. Velike so tudi razlike glede sončenja. Ko gremo Slovenci na dopust, želimo priti domov zagoreli in radi ležimo na plaži. Balijci pa se bojijo rjave kože, zato se mažejo s kremami in šamponi za pobelitev, celo injekcije jemljejo. Ko je nekdanje dekle z najino hčerko prišlo na obisk, je v trgovini kupila šampon in se potem čudila, kako to, da je vsak dan bolj bela. Nato je ugotovila, da si je kupila šampon za belo kožo, dejansko si je delala piling, haha. Razlika je tudi v tem, da na Baliju vozijo po levi, v Sloveniji pa po desni.

IZ PRVE ROKE

Vaša najbolj priljubljena izletniška točka? Tanah Lot. In diskoteke, haha.

Najbolj tipičen spominek?

Leseni moški spolni organi. Iz njih delajo odpirače, vse mogoče izdelke, saj naj bi prinašali srečo.
Cena kave in piva v lokalu? Oboje približno en evro.
Najslavnejši državljan? Igralec Joe Taslim, ki je igral v filmu Hitri in drzni 6 in Joko Widodo - Jokowi, novi predsednik države.
Značilna hrana in pijača?Riž z dodatki in ledeni čaj, tudi pivo.
Najbolj znan predsodek, ki drži ali pa tudi ne?

Seksturizem. Drži.

Najbolj znan slovenski proizvod? Nisem opazil nobenega.
Najkoristnejša beseda?Apa kabar. (Kako si?)
O čem se trenutno največ govori? O politiki.
Najbolj tipično ime in priimek?

Na Baliju Wayan, Ayu, Ketut. Ista imena uporabljajo za moške in ženske, odvisno, v katerem letu so rojeni. Spola imata
pred imenom le različno črko. Ker se imena tako ponavljajo, jih veliko uporablja drugo ime.

Na Baliju se mešajo vse kulture, največ, 80-90 odstotkov, je Hindujcev, dejansko pa Balijci praznujejo vse po vrsti - praznike za kristjane, muslimane, Kitajce. Približno šest mesecev na leto imajo počitnice, haha.



Izvirno ime: Republik Indonesia
Lokacija: Jugovzhodna Azija
Ureditev: Predsedniška republika
Vodstvo: Predsednik Joko Widodo
Površina: 1.904.569 km2 (15. največja država sveta)
Prestolnica: Džakarta
Število prebivalcev: Več kot 252 milijonov (četrta najbolj poseljena država sveta)
Sestava prebivalstva: Več kot 300 etničnih skupin
Glavne turistične točke: Plaže na Baliju, potapljanje, nacionalni parki na Sumatri, templji Prambanan in Borobudur, ...
Časovni pas: UTC+7 do +9


Vzdevki: Otok miru, otok bogov, otok ljubezni, jutro sveta
Lokacija: Med otokoma Java in Lombok
Površina: 5.780.006 km2 (približno za 1/3 Slovenije)
Prestolnica: Denpasar
Število prebivalcev: 4,2 milijona
Najvišji vrh: Mount Agung (3.031 metrov)
Veroizpoved: 85 % hindujcev, 12 % muslimanov
Število turistov (leto 2012): 3 milijone tujih, 5 milijonov domačih

Službo se še da dobiti, a ni več takšne rasti, kot je bila pred petimi, desetimi leti. Morale se bodo ustaviti tudi cene nepremičnin, saj je to, da kvadratni meter zemlje stane tri tisoč dolarjev, res noro. Malo stran, na primer na Javi, pa kvadratni meter stane 20 dolarjev. Na Baliju je vse prenapihnjeno.

Nekateri menijo, da dobro živiš, če imaš veliko denarja. A zame to ni dobro življenje. Meni je najpomembneje to, da lahko zjutraj grem delat, lahko pa tudi ne. Kakor želim. Lahko grem delat ob 12.00, lahko prej, lahko pozneje. To je zame dobro življenje.

Vedno, ko se s kom dogovoriš za srečanje, zamudi vsaj 30 minut. Pred dvema letoma sem imel v Džakarti sestanek in poklical sem z letališča na Baliju, da se dobimo čez dve uri, ob dveh v hotelu. Ampak moški je potreboval tri dni, da je prišel!

Za hrano in pijačo se da na dan zapraviti tudi le pet evrov, lahko pa se potroši tisoč, dva tisoč evrov. V "warungih", kjer strežejo lokalno hrano, na primer nasi campur, to je riž s piščancem in zelenjavo, je mogoče dobiti obrok za 10.000 rupij, to je 70 evrskih centov. Bakso, to so mesne kroglice z juho in rezanci, stane 5.500 rupij, kar je 30 centov.

Bali je glede spolnega turizma skoraj enak kot Tajska. Domača dekleta pridejo sem, da si najdejo belca, saj so prepričana, da ima vsak belec veliko denarja in jim bo omogočil lagodno življenje. Nihče jih ne obsoja zaradi tega.

Korupcije je ogromno. Nekdo je posnel prizor, ko je policist ustavil dva moška, ki sta se na motorju vozila brez čelade. Eden izmed njiju je bil novinar iz Nizozemske. Policist je rekel, da morata plačati 200.000 rupij kazni, novinar pa ga je vprašal, ali ne bi raje česa spili. In policist je odgovoril: "Dobro, potem pa daj 100.000 rupij za vlado, 100.000 pa za pivo." In je šel policist kupit pivo.

Ko gremo Slovenci na dopust, želimo priti domov zagoreli in radi ležimo na plaži. Balijci pa se bojijo rjave kože, zato se mažejo s kremami in šamponi za pobelitev, celo injekcije jemljejo.