Kozarič je v otroštvu sedem let živel v Kanadi. Že v najstniških letih se je pridružil različnim glasbenim skupinam, v Sloveniji pa je preboj dosegel na Melodijah morja in sonca s pesmijo Reka luči. Med njegove največje uspešnice sodijo še pesmi Tina, Spomni se name, Ljubi jo nežno in Zaradi nje. Zadnja leta z družino živi na Tenerifu. Foto: Osebni arhiv
Kozarič je v otroštvu sedem let živel v Kanadi. Že v najstniških letih se je pridružil različnim glasbenim skupinam, v Sloveniji pa je preboj dosegel na Melodijah morja in sonca s pesmijo Reka luči. Med njegove največje uspešnice sodijo še pesmi Tina, Spomni se name, Ljubi jo nežno in Zaradi nje. Zadnja leta z družino živi na Tenerifu. Foto: Osebni arhiv
Kanarski otoki
Tipičen počitniški dan na Kanarskih otokih - plaža, sonce in uživanje. Prizor je s plaže Las Canteras na otoku Gran Canaria. Dan: 11. december 2013. Temperatura zraka: 24 stopinj Celzija. Foto: EPA
Teide
Ognjenik Teide na Tenerifu je z višino 3718 metrov najvišji vrh v Španiji. Sam ognjenik z okolico sestavljajo nacionalni park Teide, ki sodi tudi pod naravno dediščino Unesca. Park vsako leto obišče skoraj tri milijone ljudi, tako da je Teide najbolj obiskana naravna znamenitost Španije. Ob vznožju ognjenika stoji tudi astronomski inštitut. Foto: EPA
Lokacija: ob severozahodni obali Afrike, 100 km od Maroka
Ureditev: ena izmed 17 avtonomnih pokrajin Španije
Predsednik regionalne vlade: Paulino Rivero iz nacionalistične Kanarske koalicije
Površina: 7.493 km2
Največji otoki: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera
Prestolnica: Dve - Santa Cruz de Tenerife in Las Palmas de Gran Canaria
Število prebivalcev: 2.117.519
Sestava prebivalstva: 86 % Špancev, 14 % tujih državljanov, predvsem Latinskoameričanov, Britancev in Maročanov
Število turistov: 12 milijonov letno
Glavne turistične točke: plaže, narodni park Teide, vulkanska skala Roque Nublo, morska flora in favna
Časovni pas: UTC+1
Fuerteventura
Drugi največji otok Fuerteventura je pravi raj za deskarje na vodi, tamkajšnja plaža Jandia je letos gostila tudi svetovno prvenstvo v deskanju. Foto: EPA
Maspalomas
Na številnih razglednicah s Kanarskih otokov so fotografirane tudi peščene sipine pri Maspalomasu na Gran Canarii, ki so tudi zatočišče številnim pticam med selitvijo. Foto: EPA
Slovenski navijači
Slovenski navijači na Gran Canarii so navdušeno pospremili zmagi košarkarjev proti Avstraliji in Mehiki. V Las Palmasu bodo Slovenci odigrali še tri tekme - proti Južni Koreji, Angoli in Litvi. Foto: EPA

Z družino živi v mestu Los Cristianos na južni strani tega otoka, ki je zagotovo poznan tudi številnim Slovencem. Kanarski otoki, ki so del španskega ozemlja, upravno pa so avtonomna regija, so priljubljena počitniška destinacija Evropejcev, predvsem Britancev in Nemcev, predvsem v zimskih mesecih pa se na raznolike plaže na Lanzarote, Fuerteventuro, Gran Canario in Tenerife odpravijo tudi Slovenci. Nič čudnega, saj temperature tam niti januarja ne padejo pod 17 stopinj Celzija, povprečna letna temperatura pa znaša prijetnih 22 stopinj Celzija.

Kako se je Dominik znašel na Kanarskih otokih, v čem vidi največji čar svojega novega doma in ali se kaj druži s tam živečimi Slovenci, preberite v spodnjem pogovoru. In, mimogrede, še to: Kanarski otoki menda niso dobili imena po kanarčku, čeprav ti ptiči tam živijo, pač pa jih je mavretanski kralj Juba II. sprva poimenoval "Canariae Insulae", kar pomeni "Otok psov".

Na MMC-ju začenjamo tedensko rubriko GLEJ GA, SLOVEN'C!, v kateri bomo predstavljali Slovence, ki so se zaradi različnih razlogov odločili preseliti v tujino - eni zaradi službe, drugi zaradi ljubezni, spet tretji zaradi nemirnega duha. Je življenje v tujini lepše? Ali kaj pogrešajo Slovenijo? V čem se njihova nova država razlikuje od matične? Če ste med njimi tudi vi in ste pripravljeni svojo zgodbo deliti z našimi bralci, nam pišite na naslov slovencivtujini@rtvslo.si.


Za začetek - ste že praznovali deseto obletnico bivanja na Kanarskih otokih?

Ne še. Jo bom pa v kratkem, in sicer bo to 29. marca prihodnje leto, torej čez dobrih šest mesecev.

Kanarski otoki so tudi v svetovnem merilu "vroča" turistična destinacija. Kako vi, domačini, doživljate ves ta naval tujcev? Jih jemljete kot nujno zlo, od katerega je odvisna blaginja otočja, zato je vredno kdaj tudi malo potrpeti, ali menite, da vsa pestrost narodov bogati otočje?
Haha. Otočju je popolnoma vseeno, kdo oziroma če sploh kdo ali kaj živi na njem, če smo natančni. Kar pa se samih otočanov tiče, je pa seveda drugače. Turizem je prav gotovo glavna gospodarska panoga Kanarskih otokov, torej dejansko vsi bolj ali manj živijo oziroma se preživljajo na podlagi turizma. Tu pa so še ribolov in gojenje banan, paradižnika, aloje vere in tropskega sadja. Po mojem osebnem prepričanju prinaša največji dobiček prav turizem. Kako kdo kaj jemlje, pa je odvisno od vsakega posameznika. "Nujno zlo" je, kakor vse drugo na tem našem planetu, relativen pojem, torej odvisno, s katere perspektive gleda posameznik na konkretno zadevo in kakšne koristi ima od nje.

Kakšno poletje ste sicer imeli, je bilo morda enako deževno kot v Sloveniji oziroma osrednji Evropi?
Poletje se je letos začelo z manjšo zamudo, sicer pa še vedno traja in bo trajalo tam nekje do konca oktobra. Potem pa se zopet začne pomlad, ki traja tam nekje do začetka aprila, haha. Temperaturne razlike so namreč na obali otoka izredno majhne, "pozimi" ne padejo na manj kot 17 stopinj Celzija ponoči in na nekje od 24 do 28 stopinj Celzija podnevi.

Kakšen je sicer ritem življenja na Tenerifu? Španci so znani po siesti, pozni večerji in nočnih zabavah. Je enako pri vas?
Seveda, tudi pri nas je natanko tako, kot pravite, saj je konec koncev Kanarsko otočje del Španije.

Se domačini sploh imajo za Špance ali se dojemajo bolj za "prebivalce Kanarskih otokov"? Kakšni so sicer odnosi z matično državo, obstajajo kakšne težnje po odcepitvi, kot na primer na Škotskem, v Baskiji, v zadnjem času smo spremljali dogodke na Krimu ...
No, če sem ponovno malo bolj natančen pri izrazoslovju, imaš lahko dobre ali slabe odnose le z ljudmi oziroma osebami ali pa s skupino ljudi. Nekateri se imajo za Špance, spet drugi za Kanarce, nekateri za Evropejce in zopet drugi za tiste, od koder prihajajo. Nekateri imajo težnje po odcepitvi, drugi zopet ne in tako naprej. Nič novega, haha.

Pa preidimo še k vaši življenjski zgodbi. V Sloveniji prva asociacija na vas ostaja skladba Reka luči, sodeč po vaših objavah na Facebooku pa se zdaj preživljate s fotografijo. Nastopate še kaj?
Seveda nastopam, in ne le občasno, nastopam praktično vsak dan. Poleg glasbenih nastopov pa se ukvarjam, kot ste lahko opazili na Facebooku, tudi s fotografijo, z videoprodukcijo in še z marsičim. Smešno je, da sem - ne vem kolikokrat - dobil izredno lepe komplimente od občinstva, ki prihaja z vseh koncev sveta, da bi moral nastopati tudi na televiziji, haha. Sicer pa se še vedno preživljam v glavnem z glasbo oziroma s petjem.

Brez sramu ste pred leti priznali, da vas je "ustvarjanje glasbe v slovenskem prostoru pripeljalo do skoraj popolnega propada". Gojite še kakšne zamere do slovenske glasbene scene, ste s kom še vedno v stikih?
Ne razumem, česa bi me moralo biti sram?! Kar je bilo, je bilo, to je preteklost in zame je pomembno le, da sem se pobral in se zopet postavil pokonci. Življenje je pač takšno, so vzponi in padci. Menim, da glede tega nikomur v življenju ni prizaneseno. Nobenih zamer ne gojim do slovenske glasbene scene, ravno nasprotno, naučil sem se zelo veliko, pridobil dragocene izkušnje na različnih področjih, poleg tega pa je zamera negativno čustvo, ki ne nazadnje uničuje ravno tistega, ki takšna čustva nosi v sebi. Tega si pa res ne morem in ne smem dovoliti, če dam kaj nase, kajne? Občasno sem še vedno z nekaterimi v stikih, seveda, je pa res, da čas naredi svoje.

Lahko kdaj pričakujemo vašo vrnitev v Slovenijo, v kakršni koli vlogi že?
Na to vprašanje bi vam zelo težko odgovoril, ker res ne vem, saj ni odvisno samo od mene. Za zdaj ne razmišljam o vrnitvi v Slovenijo, morda pa bo v bližnji ali malo manj bližnji prihodnosti drugače. Morda se pojavi kakšna poslovna priložnost ali kaj podobnega, nikoli se ne ve.

Bi znali oceniti, koliko Slovencev si je svoj nov dom našlo na Kanarskih otokih, ste povezani med seboj? Verjetno je veliko priložnosti predvsem v turističnem sektorju, gre bolj za sezonska dela?
Hmmm. Osebno jih ne poznam prav veliko, nekaj družin pa že. Vem, da jih je nekaj več, vendar menim, da okoli 150 slovenskih državljanov. Povezani ravno nismo, saj je vsak sam s seboj zelo zaposlen, o sezonskih delih pa tukaj pravzaprav ne moremo govoriti, saj sezona traja praktično 12 mesecev.

Kanarski otoki so trenutno v središču zanimanja slovenske javnosti tudi zato, ker mesto Las Palmas na otoku Gran Canaria gosti skupinske tekme naše košarkarske reprezentance na svetovnem prvenstvu. Vi sicer živite na drugem otoku, na Tenerifu, pa vendar - imate kakšen "insajderski" nasvet za slovenske obiskovalce, ki prvič spoznavajo "Kanarce"?
Predvsem bi rekel, da je treba paziti na promet oziroma se držati prometnih predpisov. Spijo naj v posteljah, konec koncev, če komu ustreza, lahko tudi na plaži, jedo pa naj dobro hrano.

Kako se sicer otoki, ki sodijo pod skupno ime Kanarski otoki, ločijo med seboj, je vsak razvil svojo vrsto turizma?
Predvsem se razlikujejo po velikosti. Tenerife je od vseh otokov največji in kot tak tudi najbolj naseljen, sledi mu Gran Canaria. Verjetno vam je že znano, da je Kanarsko otočje zaradi dokaj visoke vetrovnosti pravi raj za deskarje. Ves turizem Kanarskih otokov je predvsem osnovan na podnebju, ki je zares enkratno, če ne celo najboljše na svetu, saj ni nikoli prevroče, nikoli premrzlo, in, kot sem povedal že prej, so poletne in "zimske" temperaturne razlike resnično minimalne.

Kam gre na poletni dopust človek, ki živi na tako počitniški destinaciji, kot so Kanarski otoki? Na kakšno drugo obalo, v hribe, velemesto?
Večina ljudi, ki živijo na Kanarskih otokih, gre običajno na dopust k sorodnikom oziroma tja, od koder prihajajo - Španci v Španijo, Slovenci v Slovenijo in tako naprej.

Kateri sta največja razlika in podobnost s Slovenijo?
O največji razliki je težko govoriti, ker jih je preveč, haha. Veliko lažje je govoriti o največji podobnosti - Tenerife je namreč zelo podobne oblike kot Slovenija, če gledamo s ptičje perspektive.

IZ PRVE ROKE
Vaša najbolj priljubljena izletniška točka? Los Gigantes
Tradicionalno rivalstvo? Španci in Angleži
Najbolj tipičen spominek?Kuščar gekon
Cena kave v lokalu? Od 80 centov do 1,40 evra
Najslavnejši državljan? Odvisno od področja
Tipična hrana in pijača?Burek in kokakola
Najkoristnejša beseda?Odvisno od situacije
O čem se trenutno največ govori? O koncu krize
Lokacija: ob severozahodni obali Afrike, 100 km od Maroka
Ureditev: ena izmed 17 avtonomnih pokrajin Španije
Predsednik regionalne vlade: Paulino Rivero iz nacionalistične Kanarske koalicije
Površina: 7.493 km2
Največji otoki: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera
Prestolnica: Dve - Santa Cruz de Tenerife in Las Palmas de Gran Canaria
Število prebivalcev: 2.117.519
Sestava prebivalstva: 86 % Špancev, 14 % tujih državljanov, predvsem Latinskoameričanov, Britancev in Maročanov
Število turistov: 12 milijonov letno
Glavne turistične točke: plaže, narodni park Teide, vulkanska skala Roque Nublo, morska flora in favna
Časovni pas: UTC+1