Izbor ture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 44 glasov Ocenite to novico!
Interier nove Nome je skoraj povsem v lesu, prtov ni, krožniki so iz kamenine, dekoracija je sušen morski živelj na stenah. Foto: Instagram
Redzepi se je z Nomo kar štirikrat zavihtel na vrh 50 najboljših restavracij na svetu. Foto: EPA
Ena izmed jedi na zimskem meniju: morski polžek s Ferskih otokov in sušeni vrtnični cvetni lističi s prilogo iker morskih polžkov in morske trave. Foto: Instagram

Dodaj v

Foto: Tako je videti najtežje pričakovana nova restavracija na svetu

Odprla se je Redzepijeva nova Noma
26. februar 2018 ob 16:39
Köbenhavn - MMC RTV SLO

Sredi meseca je Rene Redzepi, čudežni deček nove skandinavske kuhinje, odprl novo Nomo, verjetno najtežje pričakovano novo restavracijo zadnjega leta, če ne celo zadnjih let.

40-letni Redzepi je svojo matično restavracijo, Nomo, ki je privabljala jedce v köbenhavnsko pristanišče od leta 2004 in bila v tem času štirikrat okronana za najboljšo restavracijo na svetu, leta 2016 zaprl, da bi odprl novo restavracijo, še bližje naravi in sezonskim surovinam.

V dobrem letu, kolikor je bil Redzepi "brez" kuhinje, je kuharski mojster dansko-makedonskega rodu deloval v t. i. pop-up restavracijah, pri čemer je bila največ pozornosti deležna njegova mehiška izpostava sredi jukatanske džungle, ki je obratovala šest tednov lansko pomlad.

Razprodano v manj kot 24 urah
A zdaj je Redzepi znova v Köbenhavnu in 16. februarja se je le tri kilometre od svoje predhodnice odprla Noma 2.0 - in prvi odzivi so navdušujoči. Odzivi tistih, ki jim je uspelo dobiti rezervacije, jasno, saj je miza v novi Nomi trenutno najbolj vroča roba na svetovni kulinarični sceni, ko so januarja začeli pobirati rezervacije, pa so bili do maja (!) razprodani v manj kot dnevu.

Podoba restavracije je delo danskega arhitekta Bjarkeja Ingelsa in vizualno od stare Nome prav dosti ne odstopa - še vedno je osnova skandinavski minimalizem, prevladujeta les in opeka, prtov ni, po stenah visijo ribja okostja, suhe polenovke in sušeni orjaški lignji.

Je pa nova izdaja Nome celo še bolj povezana z naravo, saj si jo je Redzepi zamislil kot nekakšno urbano farmo.

Veliko kuharsko kraljestvo
Nova Noma, ki je hkrati restavracija in kulinarični laboratorij, je sestavljena iz 11 stavb in velikega vrta, ki ga je zasnoval Piet Oudolf, krajinski arhitekt, ki je sodeloval tudi pri zasnovi High Line parka v New Yorku in vrta Lurie v čikaškem Millennium Parku.

Nomin kompleks, povezan s steklenimi hodniki, zajema še tri rastlinjake, veliko vinsko klet (z izključno naravnimi in biodinamičnimi vini), prostor za razkosanje in hranjenje mesa, fermentacijsko sobo in prostor za recikliranje. Za nameček je osebju na voljo tudi telovadnica s savno.

In jedilnik? Sestavljen je iz treh sezon - zimski meni bo aktualen do maja in je povsem posvečen morju, poletni bo zelenjavni, nekakšen poklon Nominemu vrtu, na katerega je Redzepi, ki je v modo znova uvedel nabiralništvo, tako ponosen, jesenski (do januarja) pa temelji na divjačini in preostalem, kar ponujajo skandinavski gozdovi.

Naj omenimo le nekaj od krožnikov z aktualnega menija: pasta strtih mravelj, meduza z dvema vrstama morske trave, glave polenovk, prekajene ikre postrvi z rumenjakom in bučnim oljem, ligenj v maslu iz morske trave ...

Kar se tiče cene, Noma deluje po sistemu "rezerviraj in plačaj", skratka, že ob rezervaciji mora gost poravnati celoten znesek računa za degustacijski meni, ki znaša okoli 300 evrov na osebo, brez vinske spremljave. Za to boste odšteli še dodatnih 145 evrov.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
zajlazajla
# 26.02.2018 ob 18:13
a majo na študentske bone?
PikiMiki
# 26.02.2018 ob 18:19
To je ena takaih restavracij, kjer moraš ko hrano dobiš, prvo fotko stisent in jo objavit na socialnih omrežjih. Potem pa lahko šele jest začneš :D
meblo
# 26.02.2018 ob 18:06
haha, pogooglal sem kakšne so cene in me je skoraj fršlok - meni za eno osebo stane 300 evrov, in ne vključuje vina ki stane 145 evrov oz. soka ki stane dodatnih 105 evrov.

mater, pri takih cenah te požene še preden daš sploh kaj v usta.
elektrupunk
# 26.02.2018 ob 17:19
Komaj še zasluži naziv "kuhar" ..zgleda da sam še surove sestavine lepo zlaga na krožnik... pa mi je zanimiva do neke mere "visoka kulinarika" in tudi gojim spoštovanje do Ane Roš in podobnih,ampak tole je pa še korak dlje v tri.p.m .. sploh pa bi rad imel vpogled v iskrene misli gostov.. ne tisto kar potem hvalijo ampak dejansko občutke ko tole jejo.. verjetno ne bi več bil na vrhu lestvic..
TellingTheTruth
# 26.02.2018 ob 17:55
Mmmmmmm komaj čakam da ne grem.
meblo
# 26.02.2018 ob 22:07
Naši komentatori, strpni do drugačnosti, kot vedno...

mogoče se tebi zdi kozarec soka za 105 evrov drugačnost; meni se zdi bolj kot brezsramno preseravanje.
Banban
# 26.02.2018 ob 16:58
Kaj pa vem. V “Če bi” vesolju, bi verjetno šel raje k Debeli raci, kot v NoMo.
Ker zivljenje poteka v tem vesolju....nimam te dileme.
josh k.
# 26.02.2018 ob 18:36
Mmmm, ko probaš, kako je dobro....potem pa v stilu Mr. Beana iščeš kam pljunil. Seveda se kolegom pohvališ kako je bilo vrhunsko, saj si mastno plačal.
Kenzu
# 26.02.2018 ob 17:15
Jaoo...
frozen pingvin 4
# 27.02.2018 ob 08:17
vsak ma neke svoje poglede, kaj je preseravanje... meni je preseravanje vsakega, ki kupi ajfon, avto za 15k+, itd...za nekoga drugega je preseravanje da zapraviš za fotič 4k+... za tretjega da greš na počitnice na Kubo, itd itd... tudi meni je draga tale hrana... ampak če bom kdaj imel priložnost, zakaj pa ne.
Leut
# 27.02.2018 ob 00:22
Če se ti dopade vzami, če ne pusti! Ne vem kaj se sekirate eni tukaj!
Cactuspower
# 26.02.2018 ob 21:31
Naši komentatori, strpni do drugačnosti, kot vedno...
levokrilo
# 27.02.2018 ob 02:16
Niso orehi za žabe.
Monopattern
# 26.02.2018 ob 18:22
Hahah savna za kuharje. Ko mu švic pada v juho je sploh dosoliti ni treba, res naravno.
copcop
# 26.02.2018 ob 17:24
Noro.Z veseljem bom poizkusil jedi. Upam, da mi uspe dobiti mizo drugo leto.
Mirko Tipka
# 27.02.2018 ob 14:15
čudežni deček nove skandinavske kuhinje, odprl novo Nomo,

40-letni Redzepi


Sem 3x prebral članek, pa nisem razumel:
deček 40 let star?
Pistorius
# 27.02.2018 ob 09:43
A se sme eksponate na krožnikih tudi pojesti?
Optimist99
# 27.02.2018 ob 08:35
Ce imas 8-10k neto place.. a je problem iti 1x na mesec na vecerjo... Partnerka bo hvalezna.

ce imas pa 750eur, ali morebiti celo 1k kot jepovprecje v slo..pa to seveda boli.
G(h)oSt
# 27.02.2018 ob 05:45
Ča imaš pač imaš...jaz pač nimam.
Fleaa
# 27.02.2018 ob 09:41
Kaja S., kdaj greva?
rokovnjac
# 26.02.2018 ob 17:35
Spet reklama? Inmkdo jonje tako tezko pricakoval? Nic ne piše
nevem
# 27.02.2018 ob 15:50
Ni se treba preveč sekirat. Nihče nikogar v nič ne sili. Svet stoji na ponudbi in povpraševanju. Če je nekdo zmožen s takšnimi cenami ponudbo zabukirati za pol leta vnaprej... s predhodnim plačilom... ga je pač malo "us*al". Cene je namreč postavil... precej prenizko.
yyyeb
# 27.02.2018 ob 18:15
raje si kruh namažem z zaseko
artoum
# 28.02.2018 ob 05:28
bolj ko gledam, bolj mi gre na smeh, majke mi. da bi že imel toliko , da bi se toliko preseraval. ne. raje grem v union in na tromostovje pred prešerna naročim za 2.000 evrov pira in ga talam mimoidočim.
generacija56
# 27.02.2018 ob 10:24
V Skandinaviji, kjer je Surströmming švedska nacionalna ribja specialiteta, ni težko postaviti novih mejnikov. Reveži si zaslužijo intervencijo humanitarcev...
frozen pingvin 4
# 27.02.2018 ob 08:28
@srka

vidim, da ravno ne zbereš dovolj, da bi si kdaj privoščil kakšnega slow food razvajanja...
srka
# 27.02.2018 ob 08:24
Ko poješ večerjo in popiješ dva kozarca vina za 500€, se na poti domov ustaviš še v McDonaldu na Big Mac menuju, sicer si obsojen na nočno brskanje po hladilniku.
bordon
# 26.02.2018 ob 20:16
Raj od lakote crknem, kokr da bi tole svinjarijo žru.

Bloodline, očitno še nikoli v življenju nisi bil pošteno lačen.
lastovka
# 01.03.2018 ob 11:29
Ima se, može se. Ex Yu poslovica, ampak drži kot pribito.
zozozo
# 01.03.2018 ob 10:49
Po slovensko je Kopenhagen. Zgleda pa vse skupaj bolj kot Ikea katalog kot kot hrana.
artoum
# 28.02.2018 ob 05:35
v top class moraš eno malenkost na krožniku pustit , sicer veljaš za pogoltnega. tule pa po moje nimajo teh problemov , puščajo pol porcije ali pa kar cele . na WC-ju je polno in prodajo veliko vina.
NekdoNekdo
# 27.02.2018 ob 16:19
Še dobro, da vi ne veste, kaj domačini jedo po raznih otokih ... Jokice.
zapravico
# 27.02.2018 ob 08:42
A ne bi raje naredili prispevek o gostilnah pri nas ,kjer se dobro je, in imajo normalne porcije po okusu povprečenega slovenca.Kolikor vidim hodijo v te fensi restavracije tudi slo elita,vendar samo enkrat zaradi firbca,in če dobijo tam zastonj večerjo jim naredijo malo reklame za medije.
Celjan27
# 27.02.2018 ob 06:48
Slabega jurja za dva. Spet ni tako drago, da si povprecen Slovenec 1x v lajfu ne bi mogel privosciti. Pa se dokaj blizu je.
Druga Švica
# 02.03.2018 ob 10:38
Če želite jesti pri Redžepiju potem imate tudi v Sloveniji na izbiro kar nekaj "restavracij".
Sujo
# 01.03.2018 ob 00:00
ker nimam prav visoke place si slow food redko privoscim. sva si pa ga nekajkrat z drago in je bilo vredno tromestnih stevilk. Noma je zame sicer prevelik preskok, verjamem pa, da mnogim gurmanom sede. dober tek jim želim.
yyyeb
# 28.02.2018 ob 14:52
pobakam se na visoko kulinariko. hrana je za prehranjevanje
clutch00
# 27.02.2018 ob 15:52
lepo oblikovane jedi, kako zelo je okusno je pa druga zgodba.
seven7
# 26.02.2018 ob 23:19
Bruh
gbushjr
# 26.02.2018 ob 23:15
fuj
gavra76
# 26.02.2018 ob 21:37
ne sekirite se. pejte na njegovo stran pa se prijavite na vecerjo. gor boste opazili, da je restavracija tut po pol leta vnaprej zabukirana. pa da je folk gladko pripravljen dat 25k za vecerjo tam…
kingeston
# 13.03.2018 ob 10:08
nije žvaka za seljaka...
Highland
# 03.03.2018 ob 14:02
yyyeb&nim, a vidva mogoce zivita v pradavnini? Hrana-golo prezivetje pa to.. Koliko enih "Kremenckovih" je tu gor, sami eksperti menda..
nim
# 01.03.2018 ob 14:26
Ješ da živiš ali živiš da ješ?
expatlj
# 28.02.2018 ob 19:24
No... je København in ne Köbenhavn.
me4uall
# 28.02.2018 ob 11:55
Joj kakšni provincijalni komentarji...

Edino v redu za vas = vsi enaki. A res?

In tukaj si eni dovolite komentirat, da so Skandinavci (v tem primeru njihova top kuhinja) preseravajo z predragimi jedmi in elitizmom? In razmetavanjem denarja?

In to ravno ljudje, ki živijo na kičastem Balkanu??

Očitno ne veste veliko o Nordijski protestantski kulturi in njihovem (za našo pojmovanje skromnem) načinu življenja?

O njihovem minimalizmu, o njihovem "hygge"?

Vi tukaj, ki bi kot višek užitka šli na pohani dunajski zrezek čim večjega obsega in teže, po možnosti z obilico krompirja in škafom piva, res težko sodite o visoki kulinariki, katera žal preseže vaše dojemanje.

Norveška, kot tudi drugi deli Skandinavije, ima visoki standard. To kar je za nas 6€, je za njih 1€, dobesedno!
Sprijaznite se s tem. Torej tudi cene v Nomi niso na tako visokem nivoju, kot se zdi tukaj na podalpskem Balkanu.

Ampak res. Če kje, se po slovenskih forumih opazi vsa ta malomeščanska miselnost tukaj živečega življa.
ciklama2000
# 27.02.2018 ob 14:24
A ko pa objavite kak članek o novem avtu s 500+ konji, feltnami dimenzije tovornjaka in 1000 raznimi inovacijami (ki so za večino itak nepotreben balast), pa tudi vsi (ali vsaj večina komentatorjev) tako pokozlate ta nov avto?? Pa je oboje v istem rangu najboljšega, najprestižnejšega, najinovativnejšega, najdražjega, itd! Dajmo malo manj dvoličnosti. Eni pač drkaj* na dobre avte, eni pa na hrano!
ZIZITOP
# 26.02.2018 ob 17:29
Zgražamo se nad finočo in cenami, samo raje grem vsak večer jest k njemu, kot pa da mi doma visi neka tisočkrat precenjena slika.
manipuliran
# 27.02.2018 ob 09:10
Kako se vidi skozi komentarje omejenost nekaterih. Kar kar drugim podtikate, kar vas na drugih moti to ste vi. Na drugih so nam lastne napake katastrofa, na sebi jih ne vidimo. Če izpostavimo zaplankanost, zavist in nepoznavanje sveta nam še ostane prežetost z socialistično mentaliteto. vsi enaki, ta ki ni je sovražnik. Dober tek.
DrKošarke
# 27.02.2018 ob 22:12
a dunajca ni?
Kazalo