Izbor ture
Ena od plinskih mask. Foto: Wikipedia
Laguna je pravi potapljaški raj – tako zaradi koralnega grebena kot potopljenih ladij in opreme. Foto: AP
Pogled na idilično laguno Chuuk. Foto: AP

Dodaj v

Foto: Zlovešče podmorsko pokopališče ladij - in japonskih vojakov

Laguna Chuuk, nekdaj prvo japonsko oporišče
5. september 2018 ob 07:02
Weno - MMC RTV SLO

V Mikroneziji, 2.000 kilometrov severozahodno od Nove Gvineje, sredi Tihomorskega oceana leži atol, tako rekoč popolnoma odmaknjen od preostalega sveta.

Laguno Truk oz. Chuuk, kot se atol imenuje, so leta 1528 odkrili španski pomorščaki, takrat pa so jo še poseljevala domorodna plemena, ki so živela v popolni osami. Po špansko-ameriški vojni leta 1898 so bili Španci atol prisiljeni prodati Nemcem, po prvi svetovni vojni pa je prešel v japonske roke.

Do druge svetovne vojne so Japonci tu vzpostavili pristanišče in mornariško oporišče s 40.000 vojaki. Atol ima naravno pristanišče, ki ga obdaja 225 kilometrov dolg koralni greben, zaradi česar je Truk, strateško gledano, idealen. To je bil tudi eden glavnih razlogov, da se je Japonska odločila uporabiti laguno kot glavno oporišče za svoje operacije na Pacifiku.

Na okoliških otokih so tako zgradili ceste, okope in preostalo vojaško infrastrukturo – zaščitni obroč za atol, ki je na neki točki gostil večino japonske flote. Najdragocenejše ladjevje japonske cesarske mornarice je bilo zasidrano prav tu – vključno z največjima bojnima ladjama, kar jih je Japonska kdaj zgradila, Jamato in Musaši. Zaradi svoje močne utrjenosti, tako naravne kot človeško ustvarjene, je bilo oporišče v Truku med zavezniškimi silami znano kot "Pacifiški Gibraltar".

Usoda Pearl Harborja
Japonska vojaška infrastruktura v laguni Truk je vključevala pet pristajalnih stez, oporišča za hidroplane, postajo za torpedovke, popravljalnice podmornic, komunikacijski center in radarsko postajo. Truk s približno 45.000 nastanjenimi vojaki je bil dejansko največje japonsko mornariško oporišče, ki se je po velikosti in pomembnosti lahko primerjalo s Pearl Harborjem.

A ironično, leta 1944 je Truk doživel podobno usodo kot slovito havajsko pristanišče, atol pa je s tem postal neuporaben za nadaljnje strateške operacije. Japonska obveščevalna služba je za ameriški zračni napad, ki se je pripravljal, sicer izvedela teden dni prej, tako da je Japonski uspelo še pravočasno umakniti svoje večje bojne ladje in letalonosilke na Palav, a večji del flote je bil izgubljen.

Popoln masaker
Popoln masaker, ki so ga Američani na atolu izvedli 17. februarja 1944 z "operacijo Toča", je trajal tri dni, cesarska mornarica pa si po njem ni nikdar zares opomogla. Davek je bil visok – 12 lahkih križark, rušilcev in 32 trgovskih ladij, ki so bile po naključju zasidrane v Truku, ob tem pa je bilo sestreljenih še okoli 275 japonskih lovcev. V ameriški ofenzivi je umrlo 4.500 japonskih mož.

Leta 1969 je francoski oceanograf in filmar Jacques Cousteau šel po poti nekoč mogočne flote, nameščene v Truku, in odkril orjaško pokopališče ladij in opreme, ki je ležala tako rekoč nedotaknjena na morskem dnu vse od dneva napada.

Posebej veliko zanimanja je vzbudila razbitina podmornice I-169 Šinohara, ki se je za časa napada skušala s potopitvijo (neuspešno) ogniti pogubi. Podmornica je znana predvsem zato, ker je sodelovala pri napadu na Pearl Harbor decembra 1941.

Flota duhov
Cousteau je po videnem posnel dokumentarno serijo Laguna izgubljenih ladij (na ogled v posnetku spodaj), lokacija pa je kmalu postala znana kot "flota duhov lagune Truk".

Poleg ladij, sestreljenih letal, tankov, motorjev, radiev, orožja in rezervnih delov so francoski potapljači na dnu lagune odkrili tudi veliko človeških kosti, prizor pa je bil resnično zlovešč in je po vseh teh letih obudil spomin na bitko, o kateri v resnici kaj dosti ljudi ni vedelo.

"Laguna Truk predstavlja skrivnostni planet življenja in smrti. Po eni strani narava absorbira vojne artefakte. Po drugi jih je narava ohranila. Šele čez nekaj stoletij bo z dna lagune Tuk izginila vsaka sled neumnosti človeštva," Cousteau sklene svoj dokumentarec.

Potapljaški raj
Cousteaujevo odkritje je spodbudilo veliko zanimanja med potapljaškimi klubi, pustolovci in raziskovalci, hkrati pa je pritegnilo pozornost japonske vlade, ki je sprožila operacijo dviganja posmrtnih ostankov padlih mornarjev, vojakov in pilotov, da bi jim omogočili dostojen pogreb. Hkrati so celotno laguno Chuuk razglasili za japonsko vojno grobišče.

Ker toliko odlično ohranjenih ladij leži na tako majhnem območju, je Truk postala meka za potapljače z vsega sveta. Vse od dneva bitke so ladje in druga oprema ostale bolj ali manj v enakem položaju, kot so potonili. Razbitine do 15 metrov globoko se lahko vidi s površine, saj je morje v teh koncih izjemno čisto. Na eni od ladij so jasne sledi udarca torpeda. Na drugi je vidna ogromna luknja na palubi.

Nevarnost za okolje
Identifikacija ladij v laguni Chuuk je za mnoge zanesenjake postala prava mala obsesija. Leta 1972 je laguna postala zaščitena kot državni spomenik, kar je bil pomemben korak pri zaščiti lagune pred plenilci, hkrati pa so se ljudje s tem tudi začeli zavedati, kakšno škodo delajo razbitine okolju. Gorivo in nafta, ki sta potonila z ladjami, že desetletja onesnažujejo laguno.

Leta 2011 se je tako iz enega od tankerjev, ki je potonil leta 1944, razlila nafta, s tem pa ogrozila raznolikost morskega življenja v okolici razbitin. Okoljevarstveniki pravijo, da je stanje kritično in bi lahko povzročilo veliko škode tamkajšnjim ribam, morskim želvam, morskim psom in koralam.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
tomo10
# 05.09.2018 ob 07:59
Dober članek. Bi pa opozoril na neko manjšo napako, ki izvira iz nepoznavanja tipov vojaških ladij: v stavku " ... 12 križark, uničevalcev in 32 trgovskih ladij ... " je izraz "uničevalcev" povsem napačen. Avtor ali avtorica je to pač dobesedno prevedel iz angleškega izraza "destroyer", kot najbrž ves članek temelji na angleških virih (ali pa je prepisan). Po angleško "destroyer" je po slovensko "rušilec", ladij, ki bi se jim reklo "uničevalec", pa ne poznamo.
matkoslav
# 05.09.2018 ob 07:17
Fascinantno in obenem srhljivo
Sujo
# 05.09.2018 ob 08:53
SF ne pretiravaj. Velika večina potaplačev nas spoštuje zadeve.
tedi77
# 05.09.2018 ob 09:53
Kroka, prosim nehaj s takimi. Po zaslugi javnega sektorja znaš tudi ti pisat. No, kolikor toliko. MMC ima sicer svoje slabosti, ampak še vedno je svetlobna leta pred ostalimi slovenskimi portali.
Bivši uporabnik
# 05.09.2018 ob 10:21
Ta je tudi smesna, da je voda cista, namesto prosojna. Kriminalni prevod na nivoju osnovne sole.
Bivši uporabnik
# 06.09.2018 ob 10:12
Če že članke kopirate, se vsaj potrudite in pravilno prevedite.
vrtojb56
# 05.09.2018 ob 09:28
Naj japončki še za sabo spucajo.
Hijena
# 05.09.2018 ob 09:05
Tu ni nič lepega. Je samo dokaz, kako ljudje onesnažujemo in uničujemo naravno okolje
Bivši uporabnik
# 06.09.2018 ob 06:43
Še en prepisan članek. Jaka služba.
FancyBoy
# 05.09.2018 ob 11:46
"Leta 2011 se je tako iz enega od tankerjev, ki je potonil leta 1944, razlila nafta, s tem pa ogrozila raznolikost morskega življenja v okolici razbitin. Okoljevarstveniki pravijo, da je stanje kritično in bi lahko povzročilo veliko škode tamkajšnjim ribam, morskim želvam, morskim psom in koralam."

Imamo se za tako civilizirane a hkrati smo taki divjaki, da bi bilo boljse, da bi bila Zemlja prazna.
Jonson
# 06.09.2018 ob 19:19
@Maximus74
Koliko gorja so Američani, oziroma ga povzročajo po svetu! Obsojajo pa vse samo sebe ne! VOJNI ZLOČINCI!!!

Ne nakladaj! Članek govori o 2. sv. vojni. Zločinci takrat so bili fašisti, nacisti in japonsko cesarstvo. To so bili drugi časi in Američani so takrat upravičeno skupaj z Rusi, Britanci in ostalimi odporniškimi gibanji znotraj okupiranih držav porazili sile osi.
knesigail
# 05.09.2018 ob 14:28
Da bi pa nafto in po pbne tekočine izcrpali, to pa bohnedaj...
FrancL
# 05.09.2018 ob 14:27
@Kroka
"Ste me zbrisal ker ne prenesete kritike, pa se v hecu je bilo napisano, se enkrat, prepisan clanek napisan preprosto, kot da bi ga pisal osnovnosolec"

Nič novega za novičkarje na MMC. Bova pa itak kmalu oba izbrisana.
Kroka
# 05.09.2018 ob 14:00
Ste me zbrisal ker ne prenesete kritike, pa se v hecu je bilo napisano, se enkrat, prepisan clanek napisan preprosto, kot da bi ga pisal osnovnosolec
Yeah sure
# 05.09.2018 ob 09:51
Malo znano je, da se ta operacija po obsežnosti, premoči ene strani in izgubah druge lahko postavi ob bok samemu napadu na Pearl Harbor.
Šaus
# 05.09.2018 ob 09:30
Pospravit za za sabo!!!
slaba_karma
# 07.09.2018 ob 10:24
heh, kaja spet prepisuje/ google prevaja o zadevah, ko nima pojma.
Herby89
# 05.09.2018 ob 16:14
navadne stare smeti, ki jih nihče ni pospravil za seboj....
SF0100
# 05.09.2018 ob 08:52
To bi naši vrli "tauharji" vse ven znosili in si nametal v svoje dnevne sobe....

Koliko robe pokradene iz morij v slovenskih dnevnih sobah...
cairns
# 05.09.2018 ob 09:53
MMMMC še naprej forsira nepomembne novice iz drugega konca sveta, dogajanja ki so pomembna pa gladko spregledajo.
Maximus74
# 05.09.2018 ob 10:05
Koliko gorja so Američani, oziroma ga povzročajo po svetu! Obsojajo pa vse samo sebe ne! VOJNI ZLOČINCI!!!
Kazalo