Izbor ture
Hiša Franko se je z lanskega 69. mesta letos s pomočjo promocije, ki je je bila deležna Ana Roš kot najboljša kuharica sveta, zavihtela 20 mest višje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Massimo Bottura se z ženo Laro veseli novega skoka na vrh. Foto: Reuters
Kuhinja Ane Roš temelji na sozvočju z okoliško naravo in pridelovalci. Foto: Reuters
Vseh 50 kuharskih mojstrov, ki načeluje najboljšim restavracijam sveta. Naša Ana Roš je v sredini. Foto: Reuters
Del aktualnega menija v Hiši Franko - jagnje in rakovica. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ana Roš ob razglasitvi s svojo sous-chefinjo, Američanko Emily Walden-Harris (levo) in partnerjem in sommelierjem Hiše Franko Valterjem Kramarjem (skrajno desno). Foto: Instagram
Najbolj znana sladica v Osterii Francescani - "Oops, I dropped the lemon tart" (Ups, padla mi je limonina pita). Foto: Osteria Francescana
Na tretjem mestu je pristala francoska restavracija Mirazur na Azurni obali, ki smo jo na MMC-ju obiskali lani. Na sliki podpisni krožnik Maura Colagreca - pesa s kaviarjem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Najboljše restavracije sveta: Hiša Franko prvič med 50!

Na sam vrh se je spet zavihtela Osteria Francescana
20. junij 2018 ob 00:40
Bilbao - MMC RTV SLO

V Bilbau v Baskiji so objavili težko pričakovani seznam 50 najboljših restavracij sveta – na prvo mesto se je po enoletnem premoru spet zavihtela Osteria Francescana iz Modene, Hiša Franko pa je prvič prodrla v elitno petdeseterico na 48. mestu.

Ana Roš, lanska najboljša kuharska mojstrica na svetu, je krono sicer letos predala Britanki Claire Smyth, a njena londonska restavracija Core se ni uvrstila med 50 najboljših, kot tudi, presenetljivo, ne Atelier Crenn iz San Francisca, ki ga vodi Anina predhodnica na mestu najboljše chefinje na svetu Dominique Crenn.

Hiša Franko je tako edina restavracija v elitni petdeseterici, ki ji v kuhinji v celoti načeluje ženska - v newyorškem Cosmeju (25. mesto) sicer kuha Daniela Soto-Innes, a njen chef ostaja priznani kuharski mojster Enrique Olvera, Nahm (49. mesto) pa je še do maja letos vodil David Thompson, šele zdaj (skratka, po koncu glasovanja) je nalogo prevzela njegova sous-chefinja Pim Techamuanvivit.

Lani se je kobariška kulinarična institucija, ki jo Ana vodi s svojim življenjskim partnerjem Valterjem Kramarjem in številčno mednarodno ekipo (sous-chefinja je Američanka), prvič uvrstila med 100 najboljših, na 69. mesto, letos pa ji je, tudi zaradi vse promocije, ki je je bila v zadnjem letu deležna Roševa, uspel skok za 21 mest.

Kot so poudarili tudi na novinarski konferenci pred podelitvijo, je prav Roševa, zvezda Netflixove serije Chef's Table, zaslužna, da je postavila Slovenijo na svetovni gastronomski zemljevid. Ana, ki je lani dala kar 550 intervjujev, je bila v svojem govoru tudi kritična do slovenske kulinarične scene: "Želela bi si, da bi bili Slovenci tako ponosni kot Baski in tako predani hrani kot Baski. Žal pa nas čaka še dolga bitka."

Ob tem je dejala, da so jo lani številni prepričevali, naj nagrade za najboljšo kuharico ne sprejme, češ da je diskriminatorna in seksistična, a da do zdaj še ni slišala za nikogar, ki bi rekel ne nagradi – še posebej, če kuhar prihaja iz Slovenije, za katero mnogi sploh še niso slišali. "Slovenija nikoli ni bila počitniška destinacija zaradi hrane, nikoli ni imela Michelinovega vodnika, in to moramo popraviti – tudi to je eden od razlogov, zakaj nisem rekla ne. Ta nagrada mi je omogočila, da sem začela govoriti o Sloveniji."

Razočarani Gaggan
Pred letošnjo podelitvijo "kulinaričnih oskarjev" se je sicer šušljalo, da bi tokrat naslov najboljše restavracije sveta lahko romal v Azijo, k indijskemu kuharju Anandu Gagganu, ki je v Bangkoku iz svoje restavracije Gaggan (MMC-reportaža iz nje na tej povezavi) ustvaril kulinarično institucijo, ki ji v Aziji ni para.

In Gaggan, štirikratni zmagovalec 50 najboljših restavracij Azije, je bil vidno razočaran, ko je pristal "šele" na petem mestu (lani je bil sedmi). Svojo slovito restavracijo s progresivno indijsko kulinariko sicer prihodnje leto zapira in za leto 2020 napoveduje selitev v Fukuoko na Japonsko.

Lanski zmagovalec, Eleven Madison Park iz New Yorka, ki mu načeluje švicarski kuharski mojster Daniel Humm, je letos padel na četrto mesto, tik za Osterio Francescano je pristal še en pretekli zmagovalec, El Celler de Can Roca bratov Roca iz Girone, na tretje mesto pa se je zavihtela najboljša francoska restavracija, Mirazur iz Mentona, v kateri ustvarja Mauro Colagreco (MMC-reportažo iz nje si lahko preberete tu).

"Pozornost bom izkoristil za še bolj drastične spremembe v kulinariki," je povedal Massimo Bottura iz Osterie Francescane po svoji zmagi. "Nahranimo planet. Borimo se proti odpadkom. Prejšnji teden me je Henry Kissinger prosil za selfi. Neverjetno je."

Primat Španije, Južna Amerika ostaja močna
Med najboljšimi desetimi restavracijami so sicer letos kar tri španske, od tega dve baskovski, in dve perujski, s čimer ohranja Južna Amerika močen položaj na seznamu. Nam najbližja elitna restavracija, dunajski Steirereck, je letos padel na 14. mesto, na rep petnajsterice pa se je uspelo uvrstiti edinemu "slovanskemu bratu" na elitnem seznamu, White Rabbitu iz Moskve.

Opazen je velik padec Skandinavcev - čeprav je res, da se prenovljena Noma še ni kvalificirala za letošnji seznam. Malce presenetljivo tudi Avstralcem ni uspelo doseči večjega preboja, čeprav so lani gostili prestižno podelitev 50 Best, z njo pa tudi vse najpomembnejše novinarje in gostince, ki sestavljajo žirijo 50 Best.

Nagrado za življenjsko delo je prejel perujski kuharski mojster Gastón Acurio (Astrid y Gastón), najboljši slaščičar je postal Francoz Cédric Grolet, najbolj trajnostna restavracija Azurmendi (Španija), najboljši kuharski mojster po izboru kolegov pa Američan Dan Barber iz restavracije Blue Hill at Stone Barns v zvezni državi New York.

Seznam 50 Best, ki ga od leta 2002 objavlja britanska revija Restaurant, sestavlja mednarodna žirija tisoč strokovnjakov, za vzorec tudi slovenskih.

In cene? Za degustacijski meni (10-hodni) v Osterii Francescani boste plačali 250 evrov, za meni v El Celler de can Roca 180 evrov, za menije v Mirazurju od 110 do 210 evrov, za meni v Eleven Madison park slabih 300 evrov, za menije v Hiši Franko pa od 125 do 150 evrov. Vse brez vinske spremljave.

50 najboljših restavracij sveta:
1. Osteria Francescana (Modena, Italija)
2. El Celler de Can Roca (Girona, Španija)
3. Mirazur (Menton, Francija)
4. Eleven Madison Park (New York, ZDA)
5. Gaggan (Bangkok, Tajska)
6. Central (Lima, Peru)
7. Maido (Lima, Peru)
8. Arpege (Pariz, Francija)
9. Mugaritz (San Sebastian, Španija)
10. Asador Etxebarri (Axpe, Španija)
11. Quintonil (Ciudad de Mexico, Mehika)
12. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, ZDA)
13. Pujol (Ciudad de Mexico, Mehika)
14. Steirereck (Dunaj, Avstrija)
15. White Rabbit (Moskva, Rusija)
16. Piazza Duomo (Alba, Italija)
17. Den (Tokio, Japonska)
18. Disfrutar (Barcelona, Španija)
19. Geranium (Köbenhaven)
20. Attica (Melbourne, Avstralija)
21. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Pariz, Francija)
22. Narisawa (Tokio, Japonska)
23. Le Calandre (Rubano, Italija)
24. Ultraviolet (Šanghaj, Kitajska)
25. Cosme (New York, ZDA)

26. Le Bernardin (New York, ZDA)
27. Boragó (Santiago, Čile)
28. Odette (Singapur)
29. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Pariz, Francija)
30. D.O.M. (São Paulo, Brazilija)
31. Arzak (San Sebastian, Španija)
32. Tickets (Barcelona, Španija)
33. The Clove Club (London, VB)
34. Alinea (Chicago, ZDA)
35. Maaemo (Oslo, Norveška)
36. Reale (Castel Di Sangro, Italija)
37. Restaurant Tim Raue (Berlin, Nemčija)
38. Lyle's (London, VB)
39. Astrid y Gastón (Lima, Peru)
40. Septime (Pariz, Francija)
41. Nihonryori RyuGin (Tokio, Japonska)
42. Ledbury (London, VB)
43. Azurmendi (Larrabetzu, Španija)
44. Mikla (Istanbul, Turčija)
45. Dinner by Heston Blumenthal (London, VB)
46. Saison (San Francisco, ZDA)
47. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Švica)
48. Hiša Franko (Kobarid, Slovenija)
49. Nahm (Bangkok, Tajska)
50. Test Kitchen (Cape Town, JAR)

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
bolfenk92
# 20.06.2018 ob 07:34
je pa zanimivo v katerih krajih so te restavracije: Tokio,New York, Barcelona, London,Paris, KOBARID, Šanghaj, Sao Paolo, Dunaj...
smajček
# 20.06.2018 ob 08:22
Ah.. cene niso hude pri Ani Roš.. za osemhodni meni 125eur.. v katerikoli drugi svetovno znani restavraciji za tak denar dobiš komaj eno ali največ tri jedi.. Čestitke.. kar naj računa.. tudi znanje in uspeh imata svojo ceno. Bravo Ana.. bolje, kot pa nateguni, ko ti računa 30 eur za steak.. ko je tak, da ga poješ iz usmiljenja.. pa ko že misliš, da steaka ne moreš narobe narediti.. hihi
jakob23
# 20.06.2018 ob 02:08
Super uspeh za Hišo Franko. Turizem v Kobaridu zaradi Roševe cveti. Nekaj restavracij poznam, zaradi Netflixove serije. Me zanima, če kdo ve, a je pri bratih Rocco 3. najmlajši, ki je zadolžen za sladice umsko prizadet?
Outsider
# 20.06.2018 ob 01:07
Bravo Ana Roš!
ElTorro
# 20.06.2018 ob 12:38
Obstajajo ljudje ki imajo dovolj denarja in ga morajo nekam zapravit,pa če je to preseravanje al pa ne

Točno tako. In jaz raje vidim, da ga zapravijo v Kobaridu kot pa v Barceloni. Glede na to, kako zasedena je Hiša Franko, so cene tam kvečjemu prenizke.

Zame ta kulinarika ni. Obstaja veliko drugih stvari, za katere raje porabim svoj denar. Me pa veseli, ko kdo od "naših" uspe na tem področju in z veseljem prebiram takšne zgodbe o uspehu. Ko bi jih le bilo več!
paraBellum
# 20.06.2018 ob 08:31
Bravo Ana!
samsebsef
# 20.06.2018 ob 10:51
Bravo Ana, bravo Hiša Franko!
Res lepa reklama za Slovenijo, še bolj pa za Kobarid in Posočje. Treba se je zavedati, da cene niso tako zeloooo visoke, sploh pa ne za tujce, ne pozabimo recimo, da je Hiša Franko v neposredni bližini Italije, v sezoni pa se v dolini Soče kar tre turistov, na dopustu pa si marsikdo "za dušo" privošči eno dražjo večerjo.

Ni pa to za vsakogar in marsikdo je nad doživetjem kar malo razočaran, saj so cene višje kot drugje, najejo se pa kljub večhodnemu meniju ne. Kdor ne ceni izkušnje dobre hrane, naj tja ne hodi, ker z godrnjanjem ne pokažejo le nevoščljivosti, temveč tudi nepoznavanje vrhunske kulinarike. In posledično nespoštovanje!

Se popolnoma strinjam z @Tilomar: Nekdo si privošči enkrat v letu dražjo večerjo, nekdo drug si svoj mali luksuz izbere drugje.
Tolimar
# 20.06.2018 ob 10:13
cena 125€ po eni strani za nekaj takega ni visoka, po drugi pa za nekoga je.
Navadni jedci/prehranjevalci, ne bodo šli v Hišo Franko, ker jim to ne predstavlja užitka ali pa zmožnosti...bodo pa mnogi šli večkrat jest nekam, kjer je hrana cenejša, a tudi mnogo manj kvalitetna, narejena z manj truda..in to se lahko nekje nabere, do te mere, da nekateri si pač raje privoščijo enkrat na leto tako večerjo. Gre se za to, da je to doživetje, nek hobi si vzameš kot nek užitek/razvajanje.

Druga stvar je, da se nekateri ne zavedate, da v mnogih restavracijah takega tipa, je v povprečju skoraj en delavec na gosta restavracije. A to bodo pa šnicli plačal? Pa ni tako da kupijo 100kil mesa na zalogo in surovine so boljše, torej so tudi stroški višji.

Najboljši ste pa tisti, ki se zmrdujete nad temi cenami, da ni za normalnega človeka, v žepu pa nosite mobitel za 1000€ odplačevan po obrokih ali dopostujete na Hrvaški obali v apartmajih za npr. 800€/teden. Kot da bi se jaz zmrdoval, da kakšne so to počitnice, nobenega doživetja, razmetavanje denarja, ker jaz pa za ta denar več kot 1 mesec potujem, vključno z letalskimi kartami.
redwinger
# 20.06.2018 ob 10:02
@bende
Lej,ni Ana kriva,da mamo tako stanje v SLO.
Če ima kdo toliko denarja da bo plačal cene ,ki so pri njej zakaj pa ne,Obstajajo ljudje ki imajo dovolj denarja in ga morajo nekam zapravit,pa če je to preseravanje al pa ne.
Jaz ga tudi nimam toliko,vendar me ne moti,če ga kdo ima.
infidel
# 20.06.2018 ob 08:05
Cene menijev: http://www.hisafranko.com/wp-content/uploads/2012/07/junij-2018.pdf

lp, d.
Fleaa
# 20.06.2018 ob 10:28
mah kakorkoli, važno je, da smo pred vsemi dalmatinskimi konobami :)
čestitke Ani ... sedaj pa po lojtrci gor.... čez 3leta bo med TOP10 ....
redwinger
# 20.06.2018 ob 09:57
Super ,,,lepo je videti uspeh ,ampak,,,kot delavca v gostinstvu me moti ena stvar na sliki 3 od devetih delavcev v kuhinji nobeden ne nosi pokrival na glavi.Kako je to mogoče?
bruhnmici
# 20.06.2018 ob 09:12
Čestitke Ana. Upam, da se ne prekurita z Valterjem. Ministrstvo za gospodarstvo, bi vama pa skupaj z STOjem lahko podelila državno odlikovanje za promocijo kulinaričnega turizma. Ko sta se borila za preživetje ni bilo nikogar blizu. Zdaj, vaju nosijo/mo po rokah. Uživajta v povsem lastnem uspehu.
Bendit
# 20.06.2018 ob 16:51
@sportmaister

za un Agli Amici ne morem govoriti, ampak ko smo bili mi v hiši franko je bila Ana tam in se je z nami celo pogovarjala na kratko tako da...je pa sicer tako da ima vsako tele svoje vesele, en kolega gre z motorjem za vikend na dirkalisce in zapravi toliko za gume itd v enem vikendu da bi lahko šel k hiši franko vsaj trikrat jest...vsakemu svoje.
Jazst2
# 20.06.2018 ob 08:01
Imeti Ano Roš v Sloveniji - neprecenljivo!

Samo še STO bi lahko to prepoznala in pomagala tudi drugim s promocijo...
oliva
# 20.06.2018 ob 11:35
Men tole osebno tudi ni blizu, si pa vsekakor zasluži pohvale in čestitke in lepo je, da imamo to v Sloveniji, to je za vse dobro, tudi za območje, za preostali turizem, za vso Slovenijo.
Lepa promocija.
ishgilliath
# 20.06.2018 ob 14:54
Na sliki podpisni krožnik Maura Colagreca

Signature dish -> podpisni krožnik, omfg!
Res me zanima, kaj točno razmišlja folk preden se spravi (dobesedno) prevajat frazeme iz tujih jezikov v slovenščino... Bolj malo, verjetno.
Rocknrolla
# 20.06.2018 ob 13:36
Pr nm gre učasih kelnar tut po 10x po rundo... A je to tut 10 hodni meni?
313
# 20.06.2018 ob 08:52
je pa zanimivo v katerih krajih so te restavracije: Tokio,New York, Barcelona, London,Paris, KOBARID, Šanghaj, Sao Paolo, Dunaj...


LOL!

Jaz sem pomislil na "New York - Paris - Peckham".
koust
# 20.06.2018 ob 23:39
V Hišo Franko ne greš ker si lačen. Tam kupiš dogodivščino.
Tako kot na morje ne greš ker se moraš okopat ampak greš na dopust.
Bravo Ana. Bravo Hiša Franko.
Jazst2
# 20.06.2018 ob 10:02
@solinar

Take gostilne so za 5% ljudi v Sloveniji (mogoče tudi manj).
Ostali se, ko gremo na kosilo, hočemo najesti z okusno hrano, čim bolj poceni in v znosnem času.
Toliko o nepismenosti in ignoranstvu


Točno tako!

Zakaj pa potem toliko vprašanj o ceni? Radovednost ali zgolj fovšija?
Highland
# 20.06.2018 ob 11:06
Piarija, seveda ane, ker restavracij po celem svetu je vsega skupaj ravno 50.. Eh Slovenceljni..
frozen pingvin 4
# 21.06.2018 ob 08:02
@zapravico
@solinar
@lordslayer
in drugi

restavracija ni namenjena ljudem, ki dobro hrano povezujejo s tem, ali šnicl gleda čez rob krožnika ali ne. tudi ni namenjena vsakodnevnemu prehranjevanju. ampak je namenjena temu, da si pač malo privoščiš in uživaš v neki kulinarični izkušnji, ki ti jo ne more dati nihče drug. tudi v dunajsko opero ne greš vsak dan, pa zaradi tega ne trdiš, da je preseravanje, da ni za delavca, da ni uredu, itd, kot to trdite za vrhunsko kulinariko - čeprav ste ji bili najbolj blizu
le s tem, ko ste prebrali članek na mmc.
Celjan27
# 20.06.2018 ob 18:58
Kapo dol, edina iz V dela sveta...
cvirn1
# 21.06.2018 ob 07:30
Odlično in zasluženo. Glede primerjave Agli Amici in Hiše Franko pa tako...v prvi restavraciji je vse še bolj na nivoju. Od prihoda in postrežbe aperitiva ločeno od mize itd., hrana je še malo bolj utrgana, vendar so mi bili okusi oz. celoten meni tam tam, prav tako cene. Oboje perfektno. Je pa okolica Hiše Franko s posočjem toliko bolj impresivna
aaa
# 21.06.2018 ob 07:26
@ElTorro
Bom tako vprašal. Kako so lahko v vrhu najboljših restavracij, restavracije ki 99% tistih, ki hodijo v restavracije sploh ne zanimajo? Ne zanimajo pa jih zato ker tega kar pričakujejo, da bodo v restavracijah dobili, tukaj ne bodo dobili niti slučajno.
sportmaister
# 20.06.2018 ob 18:31
@Bendit
Tudi sam sem bil že akr dolgo časa nazaj v Hiši Franko, več kot 8 let in ja me seveda zanima kako je sedaj. Govorim pa o tem, katero ocenjevanje gledati Michelin, 50 best restaraants? Kaj pa če je pri tem tudi ogromno marketinga in lobiranja? To so vprašanja...
Highland
# 20.06.2018 ob 11:15
Zapravico, najbrz RollsRoyce tudi ni za delavce.. in kaj zdaj? Ukinit lux. avtomobilsko inustriijo ker si vsi ne morejo vsega privosciti?! A zato, da bo "politicno" korektno in empaticno do ljudi, ki trpijo v mukah zaradi zavisti?!
zukauskas
# 22.06.2018 ob 15:39
Najbolj zanimivo pri vsem pa je, da verjetno pol ljudi, ki jamra kolk je tam drago,zagoni pol toliko na mesec za čike...
Jazst2
# 22.06.2018 ob 11:58
@zapravico
Smo šli enkrat na Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom,tako razočaran že dolgo nismo bili


Pa kaj tebi enostavno ne potegne ali kaj? Ti boš celo življenje razočaran, ker iščeš užitke tam, kjer jih zate ni! Boš to enkrat razumel ali ne?

Pojdi v normalno gostilno, naroči klasično hrano in uživaj. Ali pa ti to ne gre, ker bi rad bil fancy in hkrati povprečen? Ne gre skupaj...
FrancL
# 21.06.2018 ob 21:50
Ne sprašujte kako in zakaj... ampak včeraj sem na Hrvaškem plačal večerjo za dva... skoraj 200 EUR. Juha zanič, hobotnica v solati ena najbolj groznih, kar sem jih jedel, riba popolnoma zanič, škampi solidni, vino domače dalmatinsko. In kdo je tu nor?

Stokrat raje odkartam 300 EUR za kvalitetno kulinarično izkušnjo pri Ani, kot pa pustim 100 EUR pri takih nategunih.

200 EUR!!!
Flegica
# 21.06.2018 ob 07:31
Hm-ljudje nekako pozabijo razmišljati ko vidijo take članke-očitno! Mešajo pojme in samo žalijo drug drugega! Pač hrana kot taka v slo je vedno manj prioriteta. Restavracije tipa Hiša Franko niso tu zato da bi vsak dan k njim hodili na malico med pavzo, tako kot ne greš vrjetno vsak dan v opero, ne bereš vedno samo Dostojevskega, in ne greš spat v kravat... namen je da se pokaže kaj lahko narediš iz vrhunskih sestavim z obilico domišlije! Ogromen problem pa predstavlja v slo segment poceni hrane in srednje drage-tam pa šepamo sto na uro. Pojem gostilna smo uspeli uničiti z poceni tujimi sestavinami in z slabim okusom strank! In glede na to da je 2/3 slovencev zamaščenih, trebušastih in diabetičmih bi se lahko malo zamislili kaj tlačijo vase. Namesto da kritizirajo vrhunske dosežke kulinarike naj raje kritizirajo slabo hrano ki nam jo turijo slabi gostinci, trgovci in sebe ker se jim ne da kuhat!
ElTorro
# 21.06.2018 ob 07:14
@aaa
"Avto leta" ni izbor za najboljši avtomobil...
Bendit
# 20.06.2018 ob 22:40
@ sportmaister

Seveda da je veliko v marketingu in lobiranju, mreženju itd. ampak to so danes osnove za uspeh na poslovnem področju ker to pač je biznis. Showbiznis.
zapravico
# 20.06.2018 ob 09:42
Ja glih za delavce to ni.
Jazst2
# 20.06.2018 ob 10:00
@zapravico
Ja glih za delavce to ni.


In zakaj bi moralo biti?
elGoyc
# 25.06.2018 ob 18:55
Iti v Hišo Franko ali kakšno podobno restavracijo in jo meriti z enakimi vatli, kot kakšno malo boljšo gostilno je enako, kot kupiti Ferrarija in nato jamrati nad pomankanjem prtljažnega prostora in odsotnostjo vlečne kljuke ali kupiti Zenith uro in potem razlagati jajca so to,če je vsak Seiko na baterije bolj točen.

Sicer se ne strinjam, da nimamo zlate sredine, kjer recimo 3 ali 4 hodni meni stane 20-30€. Sicer je pri meni velika razlika ali gremo po kakšni hribovski turi ali nedeljskem izletu kam na hitro pojest, ali gremo proti večeru za nekaj ur uživat ob dobri hrani.
dren111
# 21.06.2018 ob 07:00
Tam kupiš dogodivščino

saj to: da rabiš tako dogodivščino kupovat ...
torcida_ce
# 20.06.2018 ob 20:31
Tile kuharski naslovi so kot boksarski pasovi. Jim imaš ene sto verzij.
Saj nič ne rečem. Če nekdo hoče plačat 120 € da bi lačen ostal je to njegov problem. Men gred edino na živce, da že skoraj nimaš zdrave sredine. Ali nekašno hitro prehrano, ali takšno preseravanje, ne pa nekoga, ki bi znal dober zrezek speči pa normalno prilogo zraven
aaa
# 21.06.2018 ob 07:01

Highland

Zapravico, najbrz RollsRoyce tudi ni za delavce.. in kaj zdaj? Ukinit lux. avtomobilsko inustriijo ker si vsi ne morejo vsega privosciti?!


Ampak RollsRoyce ni nikoli avto leta. Tukaj pa delajo točno to. Ocenjujejo restavracije ki zanimajo glih 1 promil ljudi.
solinar
# 20.06.2018 ob 09:48
Take gostilne so za 5% ljudi v Sloveniji (mogoče tudi manj).
Ostali se, ko gremo na kosilo, hočemo najesti z okusno hrano, čim bolj poceni in v znosnem času.
Toliko o nepismenosti in ignoranstvu.
zapravico
# 21.06.2018 ob 08:11
Smo šli enkrat na Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom,tako razočaran že dolgo nismo bili
rubin
# 20.06.2018 ob 20:22
Ma zdi se mi da je ta kao "vrhunska" kulinarika vse skupaj en marketinški nateg, kakor zelo drago vino ali slike. Mi je bilo hecno gledat eno oddajo ko so ocenjevalci vina dobili prevaro in so ceneno vino bolje ocenili od dragega. Enako s slikarji. Van gogh umre revež, potem pa cene slik v nebo. Če bi bilo vsaj trohice neke objektivnosti bi bile slike že za časa življenja drage.. In podobno je s to kuharijo. Pa ne mi o šparovi menzi, za petnajst evrov dobiš vrhunsko skuhano in sveže na Prekmurju in še najdeš se nenazadnje. Naj bo sicer. Sicer pa meni ni čez dobro zapečenih svinjskih rebrc z krompirjem v pečici in tortico čokoladne sanje v McDonald's caffe.
lordslayer
# 20.06.2018 ob 10:31
po pravici povedano imam raje poln krožnik hrane, kot pa tele butične variante ...
sportmaister
# 20.06.2018 ob 12:26
Čestitke Ani.

Vseeno pa pri tem ocenjevanju očitno nekaj ne štima. Kolega je bil v Agli amici, restavraciji z dvema Michelinovima zvezdicama in pri Ani Roš v razmaku enega tedna. Cenovno enako, če ne celo Agli Amici malce ceneje, a precej boljše. In ni prvi, ki je to povedal. Očitno gre tudi tukaj za dober marketing??? Agli Amici pa ni niti med 100 restavracijami... Čudno. Moteče je pa tudi to, da nje ni v restavraciji...brez duše torej...
Fleaa
# 20.06.2018 ob 10:32
za cezarjevo solato in kokice ter par pljunkov vina ,, v Modeni 390€
Osteria Francescana
FESTINA LENTE

10-Course tasting menu - € 250
Wine pairing - € 140
Aula croccante in carpione
Tribute to Normandy
Mediterranean sole
An eel swimming up the Po River
Green over brown over black: camouflage rice
From Cervia to Modena: leeks, shallots, and black truffle
The crunchy part of the lasagna
Suckling pig, tender and crunchy
Caesar Salad in bloom
Popcorn
pinkfranc
# 20.06.2018 ob 08:13
se mi zdi, da bi nam bile vsem one od cca 1000 mesta naprej bolj všeč?
maverick00
# 20.06.2018 ob 15:29
Sramota za organizacijo oz. ocenjevalce, ki podeljuje Michelinove zvezdice, da vedno prezrejo Hišo Franko.

Ljubitelji velikih krožnikov pa hitro na enega mastnega dunajca z pomfrijem v Sparovo menzo...
piarija
# 20.06.2018 ob 08:30
zanimivo, da se z 48.mestom hvalimo...
Kazalo