Izbor ture
Bourdain nam je predstavil eksotične lokacije iz drugega zornega kota, ko smo gledali njegove oddaje, nas je popeljal z njim, nas vrgel v kaos, vrvež in čarobnost dežel, v katere si morda sami niti upali ne bi. Foto: CNN
CNN bo v čast Bourdainu predvajal maraton njegove serije Parts Unknown. Foto: AP
S takratnim predsednikom Obamo v Vietnamu. Foto: Twitter
Svoje demone je Bourdain dobro skrival. Foto: Youtube
Z Andyjem Rickerjem, ameriškim chefom, bivajočim na Tajskem, je odkrival najboljše lokalne tajske jedi. Foto: CNN
Slovo od enega najbolj priljubljenih voditeljev popotniško-kulinaričnih oddaj. Foto: AP
Po Hrvaški ga je vodil Mate Janković, med drugim pa se je Bourdain tam navdušil nad skradinsko rižoto in vampi grdobine. Foto: Travel Channel
Za eno zadnjih oddaj serije Parts Unknown je Bourdain obiskal Novo Fundlandijo, kjer je bil njegov vodnik eden najboljših kanadskih kuharjev, Jeremy Charles, s katerim smo imeli intervju tudi na MMC-ju (desno). Foto: Twitter
Celo njegova mama Gladys ni mogla verjeti, da je Anthonyja kaj mučilo. "Imel je vse," je dejala. In na videz res - denar, slavo, 11-letno hčerko, v zadnjih letih pa je srečo v ljubezni našel z italijansko igralko Asio Argento. Foto: AP

Dodaj v

Ob smrti Anthonyja Bourdaina: varljiva maska kulinaričnega hedonista

Neznani deli
9. junij 2018 ob 13:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Samomor Anthonyja Bourdaina, človeka, ki je koncept kulinaričnih oddaj postavil na glavo in v domovanja vsakega slehernika pripeljal svet v malem, je bil za vse popoln šok.

Zdi se, da nihče, prav nihče v svetu gastronomije še vedno ne more dojeti, kako je mogoče, da je nekdo, ki je deloval tako trdno, samozavestno, nekdo, ki je življenje zajemal z veliko žlico, ga požiral in vsrkaval do zadnje kapljice, v sebi skrival toliko stisk, ki so privedle do tega, da si je med snemanjem alzaške epizode njegove CNN-ove serije Parts Unknown to življenje vzel.

Parts Unknown (Neznani deli) se v retrospektivi zdi boleče primeren naslov, saj povzema tudi to drugo, depresivno plat Bourdaina, ki jo je tako dobro skrival tudi pred najbližjimi.

"Vaše telo ni svetišče, ampak zabaviščni park. Uživajte v vožnji," je zapisal v Kitchen Confidentialu kuharski mojster, ki je svoj čas užival vse mogoče prepovedane snovi, se nalival z buteljkami vina in čaral v kuhinji ob zvokih The Stooges.

Bourdain je živel in dihal za to, kar je počel – in to je počel zelo dobro. Najbolje. On je bil tisti, ki je lahko tudi navadnim smrtnikom približal obedovanje v najdražji restavraciji sveta, a v resnici je precej raje sedel na pručko v kaki azijski luknji in z domačini razpravljal o umetnosti dobrega phoja.

Brez podcenjevanj
Imel je to redko sposobnost voditelja, ki ne podcenjuje ne gledalca ne sogovornika – s svojo snemalno ekipo, naj si je šlo za No Reservations ali pa Parts Unknown, je zahajal med marginalizirane skupnosti tretjega sveta, jim dal glas, njihove kulinarične tradicije pa izpostavil svetu. V isti meri prizemljen je bil, ko je v Vietnamu sedel na pivo in juho s takratnim ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

"Nizka plastična stolica, poceni, a slastni rezanci, hladno hanojsko pivo. Tako se bom spominjal Tonyja. Naučil nas je o hrani – ampak, še pomembneje, o tem, kako nas hrana poveže. Da nas je malce manj strah neznanega. Pogrešali ga bomo," je na Twitterju zapisal Obama.

Ironično, da je človek, ki nam je z vsako novo oddajo, pa naj si je šlo za zakotne ulice Jangona ali pa prostrane gozdove Nove Fundlandije, razblinjal strah pred neznanim, nas spodbujal, da raziščemo neznano, očitno sam imel enake strahove.

Veliki mesojed
"Če sem zagovornik česar koli, sem tega, da se premaknite. Najdlje, kot le lahko, najpogosteje, kar lahko. Čez ocean ali pa zgolj čez reko. Hodite v čevljih nekoga drugega – ali pa vsaj poskusite njihovo hrano," je pozival veliki ljubitelj hrustljavih odojkovih kračk, vampov in možganov. Bourdain je poskusil vse – in vidno užival v odkrivanju največjih eksotičnih bizark, ki pa jih nikdar ni zreduciral na to oznako.

Na Tajskem je jedel svinjske možgane in krvavo juho, v Ho Chi Minhu kobrino srce, v Kanadi je z Inuiti jedel surova zrkla tjulnjev, na Filipinih balut (jajce z zarodkom, ki ima že perje), v Maroku pečena ovčja moda, na Hrvaškem vampe grdobine.

Ne, Bourdain se mesa res ni branil – v nobeni obliki. Je pa ostre besede namenil vegetarijancem in njihovi "hezbolaški frakciji", veganom: "Oni so vztrajna nadloga za katerega koli chefa, ki da kaj nase. Zame življenja brez telečje jušne osnove, svinjske masti, klobase, drobovine ali celo smrdljivega sira ni vredno živeti."

In še: "Vegetarijanci so sovražniki vsega dobrega in spodobnega v človeškem duhu, žalitev za vse, za kar se zavzemam, žalitev za čisto uživanje v hrani. Za te vodenoglavce je telo svetišče, ki se ne bi smelo umazati z živalskimi proteini. Bolj zdravo je, vztrajajo, čeprav je vsakega vegetarijanskega natakarja, s katerim sem kdaj delal, pokopal že samo govor o prehladu."

Čemerni zabavljač
Če kaj, se Bourdain ni zadrževal, kadar mu je kaj ležalo na srcu ali stopilo na žulj. Znal je neusmiljeno udrihati, pri tem pa obdržati svoj specifični smisel za humor. Številnim sta šli na živce ta njegova robatost, cinizem in, do neke mere, arogantnost, še številnejši pa so znali ceniti to njegovo nenarejenost, njegov entuziazem, njegovo politično nekorektnost, ki ni značilna za voditelje popotniških oddaj, zlasti pa ne ameriške.

Bil je tudi politično kritičen, družbeno angažiran. Po obisku Kambodže se ni bal zapisati, da bi rad z lastnimi rokami pretepel Henryja Kissingerja do smrti, kar so ZDA storile tej azijski državi, v Palestini je obsodil vse, ki tamkajšnje prebivalstvo vztrajno ropajo osnovne človečnosti, zavzel se je za priseljence iz Srednje Amerike, češ da lastnoročno držijo pokonci posel z restavracijami v ZDA.

Marky Ramone ga je v svojem poklonu označil za "pravega pankerja" in Bourdain je vztrajno sledil tej podobi potetoviranega, samozavestnega zvezdniškega upornika, ki se nikdar ni opravičeval, hkrati pa dajal gledalcem po vsem svetu toliko. Neizmerno. Za vse, ki ljubimo kulinariko in potovanja, nam je ena epizoda Bourdaina dala neskončno več kot kateri koli popotniški vodnik o izbrani destinaciji.

V beznice, med prave ljudi
Vsrkaval je znanje, nam pokazal, da je za pravo turistično (in kulinarično) izkušnjo treba zaviti zunaj utečenih poti, v beznice, v luknje, v kolibe, v kraje, ki jih turistični vodniki ne oglašujejo, in med ljudi, ki so jih drugi zapostavljali. Jedel je z njimi, spal pri njih, vzbujal v njih občutek, da jih končno nekdo posluša in razume. "Bourdain je bil globoko moralen in globoko sočuten. Glas, ki je spoštoval človečnost vsake osebe, ki je vzgojila in pripravila tisto hrano," so zapisali v Atlanticu.

Kar je delalo Bourdaina tako velikega, sta bili njegovo iskreno zanimanje in navdušenje za hrano. Ni bil še eden v vrsti voditeljev kulinarično-popotniških oddaj, ampak se je videlo, da njegov interes sega onkraj cilja posneti dobro oddajo. Zanimale so ga jedi, kultura, tradicije, zgodovina, življenje ljudi, ki te jedi pripravljajo. Bourdain je bil sposoben predstaviti eksotično kulinariko, ne da bi si jo prisvajal ali jo podcenjeval ali jo prikazoval kot neko bizarno eksotiko neciviliziranih ljudstev. Kot je nekdo zapisal – bil je popotnik, ne da bi bil turist.

Ni bilo videti, da bi Bourdaina njegovo delo v katerem koli trenutku bremenilo. "Spoznal sem, da imam zagotovo najboljšo službo na svetu. In da delam z nekaterimi najboljšimi ljudmi. Da lahko grem, kamor hočem, kadar hočem, počnem, kar hočem, nato pa pripovedujem zgodbe o tem, kar sem izkusil, je neverjeten privilegij. Kdo še lahko to počne? In ko si nekoč tako prekleto srečen, kako se ustaviš? Kako kadar koli stopiš s tega norega vrtiljaka? In zakaj bi?" se je spraševal v svoji knjigi No Reservations.

Skriti demoni
Če odštejemo Bourdainovo zgodovino z mamili, smo le redkokdaj zaznali, da se za to fasado na videz vsemogočnega hedonista skriva tudi temnejša plat. "Potovanja te spremenijo. Ko se pomikaš skozi to življenje in ta svet, malo po malo spreminjaš stvari, puščaš za seboj sledi, pa naj si bodo še tako majhne. In v zameno življenje in potovanja pustijo sledi na tebi. Večino časa so te sledi – na tvojem telesu ali v tvojem srcu – lepe. Pogosto pa bolijo," je zapisal v knjigi The Nasty Bits in le za drobec sekunde pokazal razpoko v svoji podobi alfasamca.

Bourdain si je življenje vzel le nekaj dni po ameriški modni kreatorki Kate Spade (in v tednu, ko so oblasti objavile statistiko o skrb vzbujajočem porastu samomorov med Američani). Kot piše New York Times, njegova smrt nazorno priča o ogromnem razkoraku med tistim, kar vidimo na ljudeh na zunaj, in tistim, kaj oni zares doživljajo navznotraj. Med njihovim javnim obrazom in zasebno realnostjo. Med njihovim samozavestnim nastopom in nevidno bolečino. "Neznani deli". Kako zelo je to veljalo za Bourdaina, kako zelo velja za vse nas.

Bourdainova zapuščina je neizmerna, na stotine strani iskrenega, duhovitega in intenzivnega vpogleda v življenje kuharjev, ure in ure oddaj, ki so nam odpirale oči in nas vabile v svet. Kot so zapisali v New York Magazinu: Anthony Bourdain je napisal recept za kulinarične oddaje, a zanj zamenjave ni. "Lahko si kopiral njegov format, njegov slog, njegova zanimanja, njegovo radovednost in zanos, ampak ali si bil Bourdain ali pa nisi bil. In, očitno, nihče drug ni bil."

Kakšna škoda, da njemu tega ni uspelo videti.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:

• 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
• 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
• 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
• 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
• 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)
www.tosemjaz.net – pomoč za mlade
www.zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora

Za odrasle so v zdravstvenih domovih brezplačno na voljo delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo. Prav tako so na voljo brezplačna svetovanja v svetovalnicah Posvet:

• 031 704 707, info@posvet.org – Psihološke svetovalnice Posvet v naslednjih krajih: Ljubljana, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica in Koper
• 031 778 772, svetovalnica@nijz.si – Psihološki svetovalnici Posvet v Celju in Laškem

Reading Kitchen Confidential opened up a brand new world. It remains one of the main reasons why I do what I do today. The other day I was going through Bourdain’s Les Halles cookbook and found the old menu and resto receipt in. I smiled to a memory of a visit to Les Halles almost 20 years ago. On the same trip I did the grand Le Bernardin, just a kid who has worked hard to save $$$ to eat his dream & pay the trip to New York. Two heroes, one of which I had the pleasure of meeting during the 50 Best ceremony in Melbourne last year. “Would you take a photo of me on stage, please?” said Eric Ripert. Wow. What a moment, meeting your hero. Two chefs who inspired me back then as I was just starting to explore the world of food. One of them gone, the other losing his closest friend, in a world of his own now.

A post shared by Marko Kovac (@markokovac) on Jun 8, 2018 at 5:32am PDT

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
seba goričan
# 09.06.2018 ob 13:55
a samo jaz nisem nikol gledal tega človeka?
shemish
# 09.06.2018 ob 13:41
Avtorici globok poklon za tale sestavek.
mb128
# 09.06.2018 ob 14:06
Jep še en dokaz več, da je vsaj veliko večino skupaj samo poza!
Sicer pa je že Fredy Murcury prepeval show must go on.
Ta novica bo na žalost šla kaj hitro v pozabo ker dejansko govori o vseh nas, ki smo žal že takšne lupine, da se še v ogledalo nismo zmožni pogledati!
milina
# 09.06.2018 ob 15:20
to je samo dokaz, kako blefersko je vse skupej, na zunej sama sreča in uspeh, v Italiji je pred nekej dnevi naredila samomor 59-letna pisateljica, kolumnistka, svetovalka, tud noben nima pojma zakaj, je preveč blišča na zunej, da bi se vidla vsa beda na znotrej
severna zvezda
# 09.06.2018 ob 15:12
Odličen, brez dlake na jeziku, nepoštirkan, razgledan! Ljubitelj svinjine (pujs zanj bil kralj živali), pa čeprav se sam izogibam mesu, je meni bil Bourdain faca - štekal je in to znal tudi korektno / brezkompromisno predstaviti gledalcem in bralcem:

..... namreč, da prehranjevanje ni modna muha (to je kategorično zavračal), ampak posledica človekove nuje, klimatskega stanja in obstoječih naravnih resursov, tradicije , nestabilnih razmer (vojna ipd.) ....... Absolutno je znal hrano, jedi, običaje, lokalne navade in geo-politično sceno predstaviti na politično - za Američane - nekorekten način! :)) Zato: BIG RESPECT!
skocir1
# 09.06.2018 ob 14:28
Kdor pač ne pozna Anthonya Bourdaina, se po vsej verjetnosti kaj dosti za kulinariko ne zanima. Njegove izjemne reportaže No reservation so bile večkrat predvajane na programu 24 Kitchen. Zame ena boljših serij, v katerih je obiskoval različne kulture sveta in njihovo kulinariko.
Novica o njegovi smrti se me je globoko dotaknila in ga bom pogrešal, je pa zato nam pustil dovolj sledi, da ga ne bom kar pozabil.
Hvala Anthony, ti si bil ambasador svetovne kulinarike.
Počivaj v miru.
samy joe
# 09.06.2018 ob 14:49
Človek je imel lepo življenje. Nimam nekega posebnega mnenja zanj. Smrt sosedove Ančke se me je veliko bolj dotaknila.
Lešnik
# 09.06.2018 ob 17:51
Srhljiv vzorec samomorov slavnih z obešenjem v hotelskih sobah.

Sama ločitev od žene je bila za pokojnega verjetno zelo stresna, potem še izve, da dejta s pravo čebelico, ki leta iz cveta na cvet. Na nek način razumljivo,da se mu je odpeljalo. Pričakuješ oporo, doživiš pa izdajo za katero izveš preko tabloidov.

Rad sem gledal njegove oddaje. Naj počiva v miru!
sas
# 09.06.2018 ob 15:08
Je pa ostre besede namenil vegetarijancem in njihovi "hezbolaški frakciji", veganom

lol
Bivši uporabnik
# 09.06.2018 ob 15:42
Samomor Anthonyja Bourdaina, človeka, ki je koncept kulinaričnih oddaj postavil na glavo in v domovanja vsakega slehernika pripeljal svet v malem

Nikoli slišal zanj. Očitno bom moral še dosti delati na tem, da postanem slehernik. No, saj tudi domovanje imam za zdaj samo eno.
balrog
# 10.06.2018 ob 03:08
Še vedno sem osupel, da Anthonyja Bourdaina ni več. Zame je bil predvsem upornik. Proti korporacijam, proti globalizaciji, kolonializmu ... Upravičeno ciničen je bil do zahoda, do prehranskih verig, ki to niso, temveč ponujajo tovarniško in neužitno predelano hrano, ki si ne zasluži tega poimenovanja. Mogoče je bil Bourdain celo prvi hipster, vsekakor pa levičar, intelektualec, ki je kuhanju dal filozofsko, revolucionarno noto, Vsekakor pa njegova razmišljanja zadevajo vse nas, odpiral nam je nove prostore, skozi izvirne jedilnike, vedno pa je bil spoštljiv do (neameriških) kultur, saj je bil prepričan, da vsi begunci, migranti, Ameriko bogatijo in ne siromašijo. Prav s svojo kulinariko. Ne neužitnim mcdolndzom, ja pa za poulično hrano iz svežih sestavin, okusno, raznovrstno. In kaj je drugega kultura, kot to kar gojimo, pridelujemo in nato pojemo.
samburin
# 09.06.2018 ob 16:08
Denar, veliko denarja in s tem udobja nikoli ne zapolni praznine v človeku, mnogi to ne razumejo. In ravno zaradi tega, ker svojega telesa ni jemal kot svetišče ampak kot zabaviščni park je pač končal tako kot je.
sudo6
# 09.06.2018 ob 15:59
https://www.youtube.com/watch?v=7eJqXEoU
U3U
sudo6
# 09.06.2018 ob 15:58


Vam je se kar vsec? Sicer pa naj pociva v miru.
Zoro27
# 09.06.2018 ob 15:18
Denar in slava niso vse. Žal se tega ne zavedamo, ko stremimo k materializmu.
Ghurka
# 09.06.2018 ob 14:21
pojma nimaš,kumara.
Dober članek,o človeku,ki sem ga najraje gledal..sveže ciničen.zmeraj užival v hrani.tako kot jaz.
FallenLeah
# 09.06.2018 ob 13:57
Odličen članek. RIP Tony :(
james blake
# 10.06.2018 ob 10:00
brez tega, da se omeni fanatizem anti-veganstva pač ni šlo pri avtorici. In kako dobro se sedaj počuti, ko se je uspela skriti s svojim fanatizmom (prehitel je antisemitizem na svetovnem nivoju) za truplo oz. mrtveca. Imel je močno, močno povišan holesterol, sladkorno bolezen, verjetno je bil delno impotenten že desetletja in je glasno izražal nasprotovanje znanosti in lastni nemoči, da bi na starost spremenil življenski slog (ali mu pač niso dali spremeniti, saj bi to pomenilo takojšnjo izgubo denarja, beri oddaj) in se je odločil, kot se je odločil? O mrtvih vse dobro, bil je gledljiv, včasih bolj ali manj provokativen,.. povprečni zabavljač moderne pop kulture deset milijardne množice, ki se dere, da izumira, ki je prehranjevanje spremenila v nekulturo, ki za tegobe lastnega prenažiranja z mesom krivi namizni cuker, ki je izvedla popolni genocid nad divjim življenjem in najhujši vseh holokavstov nad klavnimi sotrpini, ki okolje spreminja v zabaviščni park in se hkrati nažira s t.i. uspavalnimi tabletami, čeprav znanost govori in govori o temi in tišini v noči za spanje in s tem za zdravje, o omejevanju porciji in predvsem živalske hrane o,..pa kaj bi, krivi so vegani, krivi so judje, kriv je cuker (pri nas pa bi nekdo spisal, da je kriv Janša),.. Slab, izrojen prispevek o zabavljaču, ki je služil na račun prodaje tistega, kar je ljudem dajalo super povratno informacijo o njihovih slabih (nepravilna hrana, nekulturno obnašanje) navadah. Od propada avstro-ogrske gre kultura prehranjevanja v maloro (z naraščanjem števila ljudi na planetu, to razumem). Rabili smo tisočletja, da smo se usedli za lepo pripravljeno mizo, umiti, s čistimi rokami in pravilno uporabo jedilnega pribora, sedaj pa doživlja huronsko hvalo vsak, ki mu na ulicah teče mast iz opevane ulične hrane zapakirane v industrijskih obratih v plastiko in za katero je plačal najmanj stokratnik osnovnih sestavin, ki jih v trgovini zaradi nikakršne kvalitete nikoli ne bi plačal. In tripa, svoj anti cuker ko poliže s prstov ostanke omake, ki vsebuje 90% namiznega cukra - razjezi me nekulturnost takih prispevkov, kot je avtoričin. primitivizem za v učbenik.
Dajo
# 10.06.2018 ob 07:03
Kar takoj so določili da je samomor brez preiskave. Sum je na homoseksualne zadeve, človek je imel dosti gostov in tudi vedel dosti zgodbic o znanih ljudeh. Dvomim da je tole cisto, o temu bo se kaj napisanega.
tilenson
# 10.06.2018 ob 00:11
Še nikoli slišal zanj.
Ampak nekako mi ne gre skupaj opis tega, kakšen altruist je bil in sočuten in razumevajoč s tem, kar je povedal o vegetarijancih. Pač, o kateri koli skupini ljudi bi povedal kaj takega na takšen način, kaže na neke globoke predsodke ali pomanjkanje empatije oz. želje, da bi razumel sočloveka. Tako da glede na napisano ne vem, kaj naj si mislim o njem.
Valuk_
# 09.06.2018 ob 23:24
Res eden redkih ki pustil vtis name.
Otoček
# 10.06.2018 ob 21:39
Glede na izjave o vegeterjancih in veganih ... nekoc pred davnimi casi, so se zdeli ljudozercem tisti, ki so oklanjali clovesko meso verjetno sekta ali tedanji "hezbolah". Cas je seveda pokazal, da je bilo ravno obratno. Enako je sedaj. Tistim ki jeste crkovino ni lahko. Se posebej ne ko ste tako fundamentalisticno zabiti vanjo, da sploh ne morete razumeti. In cas bo pokazal... skratka, glede na njegove izjave ... ni nic cudno da je storil samomor saj ze po definiciji ne mores biti normalen, ce take stresas.
dmarco
# 10.06.2018 ob 05:47
Če se že v članku omenjajo razni tweeti, bi se lahko navedlo vsaj njegov lastni, dober mesec pred smrtjo:

..and I am in no way an HRC fan. I’ve been on the receiving end of her operatives’ wrath. And it ain’t fun,
4:37 PM - 2 May 2018

Bourdain sploh ni skrival, kdo mu streže po življenju.
In še malo informacij, glede na odsotnost (vsaj bistvenih) le teh v članku...

https://www.infowars.com/learn-what-anthony-bourdain-was-planning/
https://www.youtube.com/watch?v=dAR0O8QX
gkA

https://www.youtube.com/watch?v=ByfEOQKj
V2E&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=MMMhKzXi
k9c&feature=youtu.be

https://truepundit.com/anthony-bourdains-haunting-tweet-weeks-before-his-suicide-about-how-hillary-clintons-goons-harassed-him/
Borski
# 09.06.2018 ob 16:22
@ sudo

Ravno sem nameraval komentirat in objavit link do te oddaje, v kateri se naslaja,
da belci kmalu ne bodo več obstajal. Si me prehitel ;)

V primeru, da komentar uporabnika sudo6 izbrišejo, LINK:
https://www.youtube.com/watch?v=7eJqXEoU
U3U
dadinho10
# 10.06.2018 ob 15:48
meni je tony bil vsec, to pac kar vidimo po tv....tudi autorica in ostali, ki so ga poznali toliko koliko je trajalo snemanje oddaje (tudi npr. mate jankovic, hrvaski chef, znan iz lidlove reklame s tomazem kavcicem) je pisal o njem, kot da sta bila besteka....a vidila sta se 2x, prvic na nekem snemanju,kjer je delal, drugic ko so snemali no reservation na hrvskem.

kaj je mislil, kaksen je bil kot clovek.... na koncu, pa nic slabega o njem, je pil, se drogiral....
bil je v depresiji, ceprav znan in obkrozen z znanimi in vplivnimo ljudmi....
JMH
# 10.06.2018 ob 12:48
vsi nosimo maske.
gesan
# 10.06.2018 ob 12:12
Vse tiste, ki v tem tipu vidijo problem tega planeta, pa lahko rečem, stopite na "oder" in pokažite svoja znanja, da bomo lahko komentirali tudi vašo ustvarjalnost.

Najbolj buthasto je dejstvo, da o ustvrjalnih vedno imajo največ za povedat osebe, ki sami nikoli niso uspeli ustvarit praktično nič.
gesan
# 10.06.2018 ob 12:06
Kumara
# 09.06.2018 ob 14:36
@Ghurka, moje mnenje pač. Najbrž se bo še kak fosil prepoznal v zapisu.
-----------------------------------------------------------------
Po tvojem pisanju sodeč, predvidevamo, da svoje starše kličeš kar fosili.
In oni so zelo ponosni na svoje potomstvo ,da je odkrilo tudi tako obliko omejevanja lastnih možganov...

Ko je človek tako pameten, da ni sposoben dojet, da postaja tudi sam "fosil"!

A,mpak, a veš ,da ni problem tolko v tem, če nekdo vidi, da si fosil ali ne, pomembno je bolj to ali imaš v glavi dovolj možnosti za logično dojemanje ali pač ne.
bleeeee
# 10.06.2018 ob 09:28
Kaj pa, če je genij vseh teh slavnih in posebnih ljudi, ki si vzamejo življenje, ravno posledica tega, da nosijo v sebi še "dark passengerja"? Ali z drugimi besedami, kaj če je ravno notranji boj tisti, zaradi katerega so že v osnovi posebni?
zapravico
# 10.06.2018 ob 09:01
Če narediš samomor,s tvojo glavo nekaj ni v redu
zapravico
# 10.06.2018 ob 08:58
Preveč vsega tudi ni dobro
gkrosl
# 10.06.2018 ob 03:05

StpSorsOF
# 09.06.2018 ob 16:46
Prijavi neprimerno vsebino
sicer se nisem slisal zanj, nisem hedonist in CNN potrosnik

ampak po fotografijah sodec:

karierizem, gonja za slavo, mainstream titulami, pretvarjanje pred kamerami in udinjanje eliti ima globoke posledice za duso in vest

dvomim da bi tak clovek sploh hotel imeti en odkrit pogovor z navadnim smrtnikom

glede na zadnjo fotko z Asio Argento je imel obraz razoran kot alkoholiki


Poglej si eno od njegovih "Parts unknown" oddaj in potem modruj.
Gapa
# 10.06.2018 ob 02:02
Da imaš možnost videti, kaj se dogaja v drugi osebi, moraš najprej sebe razrešit.
Težko zaslediti osebo iz javnega življenja, ki bi polno opravila prvi korak.
windstorm
# 09.06.2018 ob 22:19
Tudi proti koncu rimskega imperija so kuharje častili kot bogove. Brezglavi hedonizem vodi v propad.
pina1
# 09.06.2018 ob 17:06
Ni me preveč pritegnil kot voditelj, rada pa gledam njegove oddaje...predvsem zaradi različnih kultur, ki jih je opisoval v svojih popotovanjih.
Je pa leta nazaj , pravijo , znal biti zelo negativen do drugih, predvsem mladih kuharjev.

Naj bi bil pa vzrok njegovega samomora njegova 20 let mlajša partnerka Asia Argento, ki so jo prejšnji teden slikali v objemu drugega moškega - novinarjja Huga Clementa - v Rimu.
Počivaj v miru, Anthony
SsDrag
# 09.06.2018 ob 16:52
se pridružujem podobno mislečim. očitno živim pod skalo, saj zanj še nisem slišal.

tudi v tem je problem današnje družbe. ko nekdo iz šovbizniza umre, se vsi delajo, kot da je umrl njihov najbližji prijatelj in obenem po internetu delijo gradiva (slike, video klipe, citate) z njim v glavni vlogi (podobno kot "virtue signalling")
me4uall
# 22.08.2018 ob 16:53
Če so te navedene besede, oz. citati resnični;

Bourdain se mesa res ni branil – v nobeni obliki. Je pa ostre besede namenil vegetarijancem in njihovi "hezbolaški frakciji", veganom: "Oni so vztrajna nadloga za katerega koli chefa, ki da kaj nase. Zame življenja brez telečje jušne osnove, svinjske masti, klobase, drobovine ali celo smrdljivega sira ni vredno živeti."

In še: "Vegetarijanci so sovražniki vsega dobrega in spodobnega v človeškem duhu, žalitev za vse, za kar se zavzemam, žalitev za čisto uživanje v hrani. Za te vodenoglavce je telo svetišče, ki se ne bi smelo umazati z živalskimi proteini. Bolj zdravo je, vztrajajo, čeprav je vsakega vegetarijanskega natakarja, s katerim sem kdaj delal, pokopal že samo govor o prehladu."


potem nekaj resnično ni bilo v redu z njim, njegovo duševnostjo in tistim, ki so o njem dejali tole (citat v članku):

"Bourdain je bil globoko moralen in globoko sočuten. Glas, ki je spoštoval človečnost vsake osebe, ki je vzgojila in pripravila tisto hrano,"

Zelo absurdne in paradoksalne trditve.

Ne more biti nekdo globoko sočuten le do ljudi - do živali in celo živalskih mladičkov ("veliki ljubitelj hrustljavih odojkovih kračk, vampov in možganov" ) pa niti malo. Celo žali, tiste ki so! Niso vsi vegetarijanci le to zaradi zdravja, kar nekaj jih je tudi ker ne želijo gojiti, pobijati in potem jesti živali za zabavo.

Če je to res, ker sem njegove oddaje videl le mimobežno, je (bil) zame ta človek oduren - pa kakorkoli ga zabavljaška in bogataška smetana hvali. Pa taki popotnik!
fafner
# 24.07.2018 ob 17:34
o mrtvih vse lepo, ok, ampak men je šel skoz mal na jetra. Nikoli nisem maral gledati njegovih oddaj, še v "The Taste" mi je bil zoprn.
whiteswan
# 12.06.2018 ob 20:50
RIP Anthony.

Razen primarne okupacije (hrana) je bil doticni tudi zelo politicno dejaven. In zadnjih nekaj mescev je dajal izjave ki niso bile pogodu ameriski administraciji in predvserm AIPAC-u
aaa
# 11.06.2018 ob 08:27

skocir1

Kdor pač ne pozna Anthonya Bourdaina, se po vsej verjetnosti kaj dosti za kulinariko ne zanima.


Jaz bi prej rekel, da po vsej verjetnosti tak človek ne preživlja prostega časa z ležanjem pred televizijo.
d_a_r_k_o
# 10.06.2018 ob 14:57
Višje v prehranjevalni verigi, več škodljivih snovi iz okolja se nakopiči v maščobi ali kako že?
Jejmo male ribe na primer.
Dvomljivec
# 10.06.2018 ob 13:31
Morda mu je pa zdravnik na zadnjem pregledu prepovedal meso?
JMH
# 10.06.2018 ob 12:48
ne potrebujemo čudaških praznikov, da se skrivamo za njimi... vsak dan je tak praznik.
james blake
# 10.06.2018 ob 12:44
A si mene izzval gesan? v zadnjem (ob 12.12) se mi zdi, da bi lahko govoril o meni, kot nikoli mu ni ustvariti praktično nič. pod nadimki smo vsi močni, no moje stališče je poznano tudi pod celim imenom in priimkom - pa me mase zato prezirajo in je vse skupaj zelo don kihotovsko (med drugim sem edini iz Slovenije podpisal poziv 70 000 raziskovalcev iz sveta drugi apel k ohranitvi okolja in življenja na planetu na podlagi upoštevanja neponarejenih zannstvenih dejstev. nihče tega niti slučajno ne želi slišati. raje gledajo anthony-ja bourdaina - zabavljaštvo je lažje.
gesan
# 10.06.2018 ob 12:09
Highland
# 10.06.2018 ob 10:45
Jao kako ste nekateri zagrenjeni. Obsedeni v iskanju negativnih stvari. Eh, Slovenceljni, nic novega..
------------------------------
če bi tale trditev držala, potem mi zagotovo ne bi imeli takih politikov na sceni, niti prasednika.

Nekaj drugega je, slovenec je bitje, ki živi v prepričamnjuu, dase mora postavit na eno stran kot član navijaške tolpe, ki bo hotela po vsej sili preglasit drugo tolpo.

In to soustvarja Buthale
mirka
# 09.06.2018 ob 23:59
sicer nisem gledala njegovih oddaj, ampak je članek tako dobro napisan, da si bom zdaj verjetno kakšno pogledala.

Ko se pomikaš skozi to življenje in ta svet, malo po malo spreminjaš stvari, puščaš za seboj sledi, pa naj si bodo še tako majhne. In v zameno življenje in potovanja pustijo sledi na tebi. Večino časa so te sledi – na tvojem telesu ali v tvojem srcu – lepe. Pogosto pa bolijo.

Zelo lepo povedano.

Mogoče pa te sledi bolijo ravno zato, ker so lepe? In jih nočeš izgubiti. Brez dežja se tudi sonca ne bi veselili. Vendar pa rabimo oboje - tako sonce kot dež.
Putkaka
# 09.06.2018 ob 16:49
Od včeraj popoldne samo cmizdrim. Takih ljudi, kot je bil Tony, je ZELO malo. Potovanja in kulinarika ne le širijo obzorja, ampak tudi odpirajo srca. Tako kot je rekel, spoznaš lepoto in bolečino, ki preveva ta svet, kako se s tem soočaš, je pa druga zgodba. Ni vedno lahko. Ne vem, če kdo pozna recept, s katerim bi se človek sprijaznil s tem, kar videva in kar sliši, brez da bi imel slabo vest, da nekaj ne stori glede tega, ali da se sprijazni s tem, kar je nekoč morda storil sam. Težko je gledat in poslušat take reči, ko greš v svet. Tony, upam, da si svoboden in odrešen.
Lola9
# 09.06.2018 ob 16:49
RIP. Enkrat naletela na eno od njegovih oddaj, meni osebno ni bil simpatičen.
uros23
# 09.06.2018 ob 14:56
Bivši uporabnik
# 09.06.2018 ob 14:26
Za mene ni bil popolen šok tako da K.S. ne sklepi neki samo zato ke je to zate šok.
Kazalo