Dvig gotovine na bankomatih je ugodnejši z debetnimi karticami. Foto: Reuters
Dvig gotovine na bankomatih je ugodnejši z debetnimi karticami. Foto: Reuters
Kreditna kartica
Morebitno plačilo provizije pri plačilu s kartico na blagajni mora biti posebej označeno oz. vas mora na to prodajalec prej opozoriti. Foto: Reuters
Mobilni telefon
Telefonsko številko, kamor lahko sporočite preklic kartice v primeru izgube ali kraje kartice, si je dobro shraniti v prenosni telefon. Foto: Reuters

Glede na anketo o potovalnih namerah, ki so jo izvedli pri Slovenski turistični organizaciji (STO), Slovenci (v anketi je sodelovalo 845 ljudi) za potovanje povprečno namenimo 580 evrov oz. od 524 do 636 evrov. MMC se je pri nekaterih bankah pozanimal, ali je na potovanje varneje vzeti gotovino ali bančne kartice, kako poteka plačevanje z bančnimi karticami in dvigovanje gotovine na bankomatih v tujini ter kako je s provizijami.

S seboj je dobro imeti različna plačilna sredstva
V Abanki, SKB banki, Unicredit banki in NKBM-ju pravijo, da je na potovanjih dobro uporabljati različna plačilna sredstva, tako gotovino kot različne bančne kartice. Z uporabo t. i. debetnih kartic in/ali kreditno-plačilnih kartic se izognemo nošenju gotovine, odveč pa so tudi skrbi glede manjavanja gotovine v valuto države, v kateri smo (če nismo v državi evroobmočja).

Denar na bankomatih (dvigovanje denarja na bankomatih se ne razlikuje od dvigovanja gotovine v Sloveniji) pa je ugodneje dvigovati z debetnimi karticami kot pa s plačilnimi (kartice z odloženim plačilom enkrat mesečno imajo namreč višje provizije, večinoma med 4 in 5 odstotki vrednosti dviga).

Plačilo provizije pri blagajnah mora biti posebej označeno
Višina provizije je odvisna od vrste kartice, banke in mesta dviga oz. plačila, pri čemer morajo biti blagajne, kjer se ob plačevanju s kartico zaračuna provizija, posebej označene. Pri Unicredit banki so dvigi gotovine z njihovo kartico maestro brezplačni na vseh bankomatih vseh bank tako v Sloveniji kot v Ekonomski in monetarni uniji (EMU). Brezplačni pa so tudi v 22 državah članicah skupine Unicredit (Avstrija, Azerbajdžan, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Madžarska, Nemčija, Italija, Latvija, Litva, Kazahstan, Kirgizija, Poljska, Romunija, Rusija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Turčija in Ukrajina). Gotovinski dvigi na preostalih bankomatih (torej zunaj EMU-ja in članic Unicredita) pa komitenta "stanejo" en odstotek dviga oz. najmanj 2 evra oz. največ 21 evrov.

Pri SKB-ju so zneski za dvige zunaj EMU-ja podobni (en odstotek dviga oz. najmanj 1,74 evra oz. največ 20,86 evra), a so na preostalih bankomatih tako v Sloveniji kot v EMU-ju brezplačni le prvi dvigi v mesecu, za vsak naslednji dvig pa provizija znaša 0,52 evra.

Pri Abanki lastnike kartice maestro dvig na bančnem avtomatu druge banke v Sloveniji in v državah članicah EMU-ja stane 0,46 evra, v preostalih članicah (zunaj EMU-ja) pa prav tako en odstotek vrednosti dviga oz. najmanj 1,96 evra oz. največ 20 evrov.

Pri NKBM-ju je trebno za dvig s kartico maestro na bankomatih drugih bank v Sloveniji, državah EU-ja in Francoski Gvajani, Gibraltarju, na Guadalupeju, Islandiji, v Lichtensteinu, Martiniquu in Reunionu odšteti 0,45 evra provizije na dvig, v preostalih državah sveta pa 2,75 evra.

Limit lahko povečate začasno
Pri različnih bankah so torej "pravila" nekoliko drugačna, zato se je pred dopustom najbolje natančneje pozanimati, kako je s provizijami pri banki, katere komitent ste. Razmisliti pa velja tudi glede višine limita in ga po potrebi začasno povečati.

Za primere izgube ali kraje kartice na voljo tudi zavarovanja
Kaj pa če izgubimo bančno kartico? V tem primeru jo je najbolje takoj preklicati (številko, kamor to lahko sporočite in je po navadi napisana na sami kartici, si je dobro že takoj shraniti v prenosni telefon), pri večini bank pa so za te primere na voljo tudi različna zavarovanja in možnost nakazila denarja prek Western Uniona. V takšnih primerih pri SKB-ju ponujajo tudi zavarovanje drugih predmetov, ki so bili ukradeni oz. izgubljeni sočasno s kartico. Pri Unicerdit banki imajo na voljo tudi t. i. varnostno SMS-sporočilo, s katerim vas prek SMS-a obvestijo o vsaki transakciji.