Čeprav se vsi popotniki soočajo z določeno stopnjo tveganja med potovanjem zaradi neznanega okolja in različnih kultur, so ženske včasih tiste, ki so izpostavljene večjemu tveganju. Foto: RTV SLO
Čeprav se vsi popotniki soočajo z določeno stopnjo tveganja med potovanjem zaradi neznanega okolja in različnih kultur, so ženske včasih tiste, ki so izpostavljene večjemu tveganju. Foto: RTV SLO
Japonske turistke
V nekaterih državah veljajo glede oblačenja stroga pravila, ki so za ženske še strožja kot za moške. Foto: EPA
Turista v Indiji
V nekaterih družbah moški lahko izkoristijo dejstvo, da s seboj nimate nekoga, ki bi vas vsaj navidezno »varoval«. Foto: EPA

Da bo vaše potovanje kar najbolj prijetno, se pred odhodom seznanite s kulturo in navadami dežele, v katero odhajate. Med potovanjem spoštujte lokalne običaje, saj vam bo to omogočilo izogniti se morebitnim nevarnim situacijam. Redno kličite domov. Naredite fotokopije svojega potnega lista, plačilnih kartic, zdravstvenega zavarovanja in pomembnih telefonskih številk ter jih imejte shranjene ločeno od originalov. Pozanimajte se, kje je najbližje predstavništvo vaše države.

Če potujete sami, je potovanje ponavadi nekoliko bolj tvegano. V nekaterih družbah namreč moški lahko izkoristijo dejstvo, da s seboj nimate nekoga, ki bi vas vsaj navidezno »varoval«. Takšno nadlegovanje lahko obsega žvižganje za vami, ščipanje, komentiranje, opolzke kretnje in mnogo drugega. Na takšne opazke ne reagirajte, s kraja dogajanja pa se čim prej umaknite. Če je potrebno, obiščite tudi najbližjo policijsko postajo. Ni treba posebej poudarjati, da ne sprejmite povabila moškega, da bi odšli z njim, saj bi v kulturah, v katerih to ni običajen pojav, moški lahko prejel napačne »signale«, vi pa bi se po nepotrebnem izpostavljali morebitnemu spolnemu nadlegovanju.

Kako se obleči?
V nekaterih državah veljajo glede oblačenja stroga pravila, ki so za ženske še strožja kot za moške. Vaš slog oblačenja lahko vpliva na to, kako bodo na vas gledali ljudje, ki jih boste srečevali na potovanju. Da bi se izognili vzbujanju pozornosti, svoja oblačila glede na lokalne navade pozorno izberite. V nekaterih islamskih državah morajo ženske nositi pregrinjalo, ki ne razkriva njihovih rok in nog, v nekaterih drugih pa je dovolj le, da so pokriti njihovi lasje.
V državah, kot so Burma, Egipt, Iran, Kenija, Kuvajt in Savdska Arabija, se bo nekaterim ljudem zdelo žaljivo, da ženska nosi majico s kratkimi rokavi.

V nekaterih državah v objekte, ki so izjemnega religioznega ali kulturnega pomena, ženskam vstop ni dovoljen. V severovzhodni Aziji ne morete obiskati budističnega templja ali kraljeve palače, če ste oblečeni v kratke hlače in majico brez rokavov. Tudi v nekaterih katoliških cerkvah zahtevajo, da se obiskovalci pokrijejo, če imajo prekratke hlače ali majice brez rokavov.

Ko ste na poti ...
V nekaterih državah vas lahko nakita oropajo medtem, ko ga nosite, zato dragega nakita ne izpostavljajte, vredne predmete dobro skrijte, če jih prenašate v nahrbtniku, pa naj ne bodo lahko in hitro dostopni. Štopanju se raje izognite, če potujete z vlakom, pa se izogibajte vagonom ali predelom, kjer ste sami. Na križarjenju se prepričajte, da so vrata vaše kabine varno zaklenjena. Med gnečo na vlaku ali avtobusu ste lahko žrtev nadlegovanja, zato sprožite alarm, da nepridiprava odženete od sebe. Če se da, potovanje organizirajte tako, da v neznano mesto pridete podnevi.

Kljub vsem varnostnim ukrepom na potovanju uživajte in spoznajte nove kraje ter kulture. Ne pozabite pa ostati v stiku z vašimi domačimi. Naj čimveč ljudi ve, kam se odpravljate, saj to pomeni, da vas bodo lažje našli, če se vam slučajno kaj zgodi.

Ana Mušič