Ljubno ob Savinji je danes morda najbolj znano po smučarskih skokih. Foto: BoBo
Ljubno ob Savinji je danes morda najbolj znano po smučarskih skokih. Foto: BoBo
Hotel Planinka je imel dolgo in burno zgodovino. Vrhunec je doživel v 70. in 80. letih, današnja podoba pa je iz leta 2011. Foto: Hotel Planinka
La Truffe Noire (Črni tartuf) se, jasno, specializira za tartufe. Foto: La Truffe Noire
Kulinarika Hotela Planinka je do zdaj slonela na jedeh Zgornje Savinjske doline in hotelskih klasikah. Foto: Hotel Planinka
Nedaleč od Ljubnega obiskovalce vabi čudovita Logarska dolina. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Cicirielli rad pred mestnim vrvežem pobegne v Slovenijo, v katero se je naravnost zaljubil. Zdaj v njemu ljubem Ljubnem ob Savinji posodablja jedilnik tamkajšnjega hotela Planinka.

Cicirielli bo v ta namen v Ljubno poslal kuharskega mojstra svoje restavracije, Erika Lindelaufa, ki bo s Planinkinim vodjo kuhinje Zdravkom Robičem za zunanje goste 31. marca in 1. aprila pripravljal kulinarični večer, na katerem bo razkazal vse vrline "Črnega tartufa". Lindelauf pripravlja dva menija - nordijskega, temelječega na štirih ribjih krožnikih, in pomladnega, ki bo temeljil na štirih mesnih krožnikih. Za vinsko spremljavo bo skrbel dober Ciciriellijev prijatelj, briški vinski as Marjan Simčič, za pethodni meni z vini vred pa boste odšteli 44 evrov.

Na dogodku bo prisoten tudi župan občine Ljubno Franjo Naraločnik, ki je specialitete Ciciriellija in Lindelaufa že preizkusil in pravi, da "še nikdar v življenju ni boljše jedel".


Nordijski meni:


1. Popečena tuna, mango raviol s kremo rdeče pese in japonskega hrena; olje koriandra in sezamovih semen

2. Hrustljava postrv na regratovi posteljici, pinjole, zelenjava, sok rdeče paprike

3. Krompirjevi ocvrtki s čemažem, dimljeni losos z jajčkom, omaka rdečega vina

4. File polenovke s svežimi tartufi, cappuccino gob, mousse sladkega krompirja in kumine
5. Sončnica z italijanskim meringuem, polnjenim s svežim sadjem, preliv pasijonke s kokosovim sorbetom in karameliziranim sladkorjem


"Težko bi vam povedal, kaj je bilo tisto, zaradi česar se je gospod Luigi tako navezal na naš hotel. Slovenija ga je očarala že pred leti, pri nas pa mu je bil všeč predvsem naš pristop in razmišljanje, obenem pa je v nama z ženo prepoznal potencial in všeč mu je bila ideja, da z njegovim znanjem naredimo nekaj uspešnega tudi v Sloveniji,"
nam razlaga lastnik hotela Tomaž Žerovnik.

"Ljubno je spoznal ob prvem obisku našega hotela. Že po nekaj minutah je spoznal, da ima ta poseben kraj v Zgornji Savinjski dolini izjemen potencial. Vsa ta pristna narava, reka Savinja, hribi, ki nas obdajajo in svež zrak, to je nekaj, kar ljudi iz mesta preprosto fascinira."

Ciciriellija na Slovenijo vežejo tudi vrhunska slovenska vina. Ne le, da je dober Simčičev prijatelj, čigar vina ponuja tudi v svoji restavraciji, ampak je na splošno velik poznavalec in ljubitelj vin,
predsednik belgijskega združenja sommelierjev. "Ko sem gospoda Luigija vprašal, kako to, da sta ga Slovenija in naš hotel tako prevzela, da svoje znanje deli z nami brezplačno samo zaradi nekega notranjega klica, je odgovoril: 'Samo on tam zgoraj ve, zakaj!'," razlaga Žerovnik.


Pomladni meni:


1. Srnin carpaccio s pinjolami in hruškami, prelit s sokom črnih tartufov v družbi svežih tartufov, koromača in staranega parmezana
2. Čemaževa krema z maskarponejem, popečena slanina, čebulni drobljenec
3. Ravioli, polnjeni z račjo jetrno pašteto, portovec, penasta omaka z zelenimi šparglji

4. Jagnječji file z rožmarinom, ratatouille in bukovi ostrigarji, pozlačeni krompirček s curryjem

5. Hrustljavo sušeno sadje, kokosova pena z mangom, popražen ananas z začimbami


Posodabljanje koncepta

Ciciriellijev pečat se bo v Planinki čutil tudi po 1. aprilu - Belgijec, ki bo v času omenjene večerje sicer v Hongkongu, je namreč v hotelu v zadnjih tednih predvsem zato, da postavi nov koncept
hotelske restavracije, ki je do zdaj temeljila na tradicionalnih klasikah in obvezni lignji-biftek-brancin ponudbi.

"Proces teče počasi, začne se pri selekciji in izobraževanju kadra, nato pridejo jedilniki ter posamezni dogodki," razlaga Žerovnik. "Vse, kar nas gospod Luigi nauči, počasi implementiramo v naš hotel. Tu ne gre samo za pripravo hrane, temveč tudi preostalo organizacijo in dojemanje kulinarike. Proces razvoja kulinaričnega dela našega hotela mora potekati počasi, ne moremo samo skopirati vsega, kar je La truffe Noire, saj sta si lokaciji popolnoma različni, s tem pa tudi klientela," pravi Žerovnik, ki se zaveda, da je v Bruslju pač zbrana smetana evropske politike, ki predstavlja največjo kupno moč, ti ljudje pa si lahko privoščijo uživanje ob jedeh po zelo visokih cenah.

"Želimo postaviti nov koncept, ki je drugačen od teh, ki so zdaj v naši okolici. Sestavljamo svojo zgodbo, vemo, kaj želimo, in počasi, korak za korakom želimo prispeti do tja," pravi Žerovnik, ki v še vedno zaspanem Ljubnem vidi ogromno potenciala za turistični razvoj. "Ljubno je fantastičen kraj. Lokalna skupnost deluje zelo dobro in si resnično želi stopiti korak naprej pri oblikovanju Ljubnega kot destinacije. Naše rezerve so predvsem v trženju. Ker smo majhni, je težko organizirati skupne kampanje vseh zainteresiranih in tako se vsak bori bolj po svoje," priznava.

Malo Ljubno kot središče privlačne regije
Med aduti Ljubnega, kraja, ki ga bo slovenski pohodnik poznal predvsem kot eno izmed postaj na poti do čudovite Logarske doline, ljubitelji smučarskih skokov pa kot eno izmed postaj svetovnega pokala za ženske, Žerovnik izpostavlja priznano ribiško družino, močna okoliška podjetja, skakalni klub in eno najlepših naravnih koncev Slovenije na dosegu roke. Pri razvoju Planinke se tako ob prenovi in pomikanju na novo raven že ozira po tistih, ki prihajajo v te kraje zaradi poslovnega turizma, pa tudi po tujih turistih, pohodnikih in vrhunskih športnikih, ki Ljubno izbirajo kot pripravljalno bazo.

"Z občino želimo Ljubno postaviti v središče Zgornje Savinjske doline," je ambiciozen Žerovnik, ki je pol stoletja star hotel Planinka, ki je svoj razcvet doživel v 70. in 80. letih, nato pa praktično povsem propadel, po popolni prenovi spet odprl leta 2011.