Ponudba v eni od bruseljskih čokoladarnic. Foto: Reuters
Ponudba v eni od bruseljskih čokoladarnic. Foto: Reuters
Najdaljši čokoladni vlak na svetu. Foto: Reuters

Čokoladni teden so v evropski prestolnici pripravili prvič, na čokoladni potep pa se je odpravila tudi bruseljska ekipa TV Slovenije.

Teden čokoladne umetnosti in umetnosti čokolade se je začel na železniški postaji Gare de Midi, kjer je več kot 34-metrski čokoladni vlak našel svoje mesto tudi v Guinnessovi knjigi rekordov. Če se vam cedijo sline, morda zgolj podatek, da vlak pravzaprav ni užiten, saj je čokolada premazana z nekakšnim lakom, da ohranja svojo strukturo, torej, da vlak ostaja vlak.

Morda se z belgijsko čokolado ukvarjamo v napačnem trenutku, saj se je v preteklih dneh izkazalo, da najboljše pralineje v Belgiji v tem letu dejansko izdeluje Avstralec na delu v tej državi.

Godiva na osrednjem trgu
Turisti najpogosteje čokoladne umetnine občudujejo na osrednjem bruseljskem trgu, Grand Place, kjer ima eno od svojih poslovalnic ena bolj znanih belgijskih čokoladnih znamk Godiva. Že priprava čokoladnih priboljškov je paša za oči, pogled še k sosedom ponuja raznovrstne barve, vsekakor vzdušju in videzu primerne cene in pa - kar je bržčas ključno - zelo okusno čokolado.

Svoj slog ima tudi izdelovalec čokolade Laurent Gerbaud, ki s svojimi čokoladami razvaja zadnjih 9 let. Kot pove, je navadne čokolade v njegovi ponudbi zelo malo, nič mlečne čokolade, temveč le temna, z intenzivnejšim okusom. Laurent trenutno svoje slaščice prodaja v več kot 50 kavarnicah, med drugim v Bruslju, Parizu, Berlinu in Londonu.

Več pa v videoprispevku spodaj.
Matjaž Trošt

Prvi čokoladni teden v Bruslju
Prvi čokoladni teden v Bruslju