Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 47 glasov Ocenite to novico!
Notranjost hotela George V., hotela s petimi zvezdicami, v katerem je restavracija Le Cinq. Foto: Reuters
Leta 1928 odprt hotel je od leta 1997 v lasti investicijske družbe savdskega princa. Foto: Reuters
Le Cinq ima od lani tri Michelinove zvezdice. Foto: Instagram Le Cinq
Ena od predjedi, ki ni navdušila Raynerja - ožgana čebula po francosko. Foto: Instagram Le Cinq
Vhod v hotel George V. Foto: AP

Dodaj v

Brutalna kulinarična recenzija slavne restavracije: "Okus po zavrženem kondomu"

Jay Rayner ponovno udaril
9. april 2017 ob 13:09
Pariz/London - MMC RTV SLO

Jay Rayner, Guardianov kulinarični kritik, slovi po svojih neposrednih, nemalokrat uničujočih, pogosto pa tudi zelo slikovitih in duhovitih recenzijah restavracij. A tokrat je prekosil samega sebe in kulinarični instituciji iz Pariza, nosilki treh Michelinovih zvezdic, spisal tako brutalno oceno, da si Francozi verjetno še dolgo ne bodo opomogli.

Rayner ob opisih restavracij nikdar ni skoparil z besedami in se nič kaj dosti ne ozira na uveljavljena mnenja in priznanja. Tudi po taktnosti in diplomatskem ovijanju v celofan ne slovi, a da bi primerjal pozdrav iz kuhinje s "silikonskim vložkom za Barbike z okusom zavrženega kondoma", se še ni zgodilo.

Nesrečnica, ki si je zaslužila oznako "najbolj grozljive restavracijske izkušnje v mojih 18 letih recenziranja", je Le Cinq, restavracija elitnega pariškega hotela Four Seasons George V. na Elizejskih poljanah, kulinarična institucija s tremi michelinkami, po najnovejšem seznamu 50 Best 80. najboljša restavracija na svetu, pa tudi restavracija, kjer boste za eno jed plačali med 70 in 140 evrov, na vinski karti pa imajo težkokategornike v vrednosti 15.000 evrov.


V tem svetišču visoke kuhinje od leta 2014 ustvarja priznani francoski kuharski mojster Christian Le Squer, ki je restavraciji lani priboril še tretjo zvezdico, prav tako lani pa so ga njegovi cehovski kolegi pod okriljem revije Le Chef izbrali za chefa leta.

Preproga za blaženje krikov
A s tem se Rayner očitno kaj dosti ni obremenjeval. "Samo ena stvar je slabša od tega, da ti postrežejo obupen obed – da ti obupen obed postrežejo zagreti natakarji, ki nimajo nobenega pojma, kako zelo grozljive stvari ti počno," začne svojo kritiko britanski pisec, ki pravi, da se v Le Cinq ni podal z namenom spisati recenzijo, ampak zgolj, da bi vsrkal vzdušje v tej gastro palači, ki si je navadni smrtniki ne morejo privoščiti. In se morda malce posmehoval bogatašem, kot priznava.

"Jedilnica je prostran prostor z visokimi stropi in separeji, z debelimi preprogami, ki lahko blažijo krike. Okrašena je v najrazličnejših bež, okrastih in "jebi se" odtenkih. Tu in tam je malo pozlate, da nas spomni, da je to soba, namenjena ljudem, ki ne poznajo krivde. Vse skupaj kriči "denar" tako, kot ljubitelji nogometa kričijo na sodnika. Ob mizi je tudi stolica za žensko torbico. Seveda je," nadaljuje.

Za žensko jedilnik brez cen
Njemu prinesejo jedilnik s cenami, njegovi spremljevalki takega brez. "Ko protestirava, so natakarji videti osupli, a vseeno tudi njej prinesejo takega s cenami. Je pa res, da imam po ogledu teh cen na sumu, da si jih večina ljudi ne bi nikdar več želela videti." Rayner je še najbolj zadovoljen s kruhom, briošem in miniaturno pito z jetrno pašteto ("To bi lahko še kdaj pojedel"), a že kmalu se začne njegova agonija. "Kanape, ki naj bi ga pojedli prvega, je prozorna kroglica na žlici. Videti je kot silikonski vložek barbikine velikosti /.../ Mojo spremljevalko zvije. "Kot bi jedla kondom, ki ga je nekdo odvrgel v prašni kot kioska," piše.

Rayner ni nič kaj bolj milosten do preostalih jedi – jakobovi pokrivači očita dodatek močne kisline ("Ne tiste lahke, aromatične, ki bi jo dal recimo juzu, ampak tiste vrsta ostra kislina, ki se uporablja za loščenje kovancev"), pireju vodne kreše pa pretirano grenkobo. "Moje ustnice so se kar stisnile, kot mačkina rit, ki jo oplazijo koprive."

Leteči golob in zeleni cheesecake
Razočara ga tudi prva, najcenejša predjed – gratinirana čebula "po pariško". "Povedo nam, da ima okus po francoski čebulni juhi. Ob njej hrepenimo po skodelici francoske čebulne juhe. Večinoma je črna kot nočne more in lepljiva kot tla na najstniški zabavi." Goloba naroči rožnatega, a mu ga postrežejo tako surovega, "da bi lahko z nekaj volti ponovno poletel", čokoladne cigare za sladico pa bi bile solidne, "če spregledaš elastični mlečni ovoj, ki je videti kot nekaj, kar bi odpadlo od žrtve z opeklinami".

Še slabše jo odnese cheesecake z grudicami zamrznjenega peteršiljevega prahu. "To pa ni v redu. Vprašam natakarico, kaj je zelena reč. Pove mi in veselo doda ‘Mar ni krasno!’ Ne, ji odgovorim. Ni krasno, ampak je ena najhujših stvari, kar sem jih kdaj jedel. Okus ima po pokošeni travi."

Rayner in njegova spremljevalka sta ob tem popila vsak po kozarec šampanjca ter po en kozarec belega in rdečega vina, za pijačo sta plačala 170 evrov, vse skupaj pa 600 evrov.

Recenzija je bila na Guardianovi spletni strani objavljena danes zjutraj, hipoma so se vsuli komentarji, Raynerjeva spletna stran je zaradi preobremenjenosti začasno prenehala delovati, Le Cinq pa je na Twitterju postal ena od najbolj vročih tem pogovora dneva. Logično je moral Rayner uporabnikom odgovarjati tudi na najbolj očitno vprašanje – če je kdaj sploh poskusil zavrženi kondom. "Da, seveda sem že prežvekoval kondom. Mislim, katera odrasla oseba pa ga ni ..." je bil njegov odgovor.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Bondjanez
# 09.04.2017 ob 14:04
Človek je zgleda jedel ze vse. Stari kondomi vkljuceni :)
Emmure
# 09.04.2017 ob 14:35
samovsečen bedak tale Jay
seba goričan
# 09.04.2017 ob 13:29
Končno eden,ki si je upal...
sisoruen
# 09.04.2017 ob 14:03
Ni mi jasno, zakaj bi okus enega človeka jemali resno. Ti kritiki so se meni zdeli vedno debili, ki pametujejo o stvareh, ki itak niso objektivne. So se mu že s čim zamerili. Sicer pa jim je naredil zgolj reklamo, pa je verjetno preveč neumen, da bi to razumel. Ker če bi se mi zdelo za eno kosilo ali večerjo dati 600€, potem bi me ta recenzija samo spodbudila, da bi šel v Pariz in zadevo osebno preveril. Ta zgodba me spominja na epizodo South parka. Priporočam ogled za razumevanje poante mojega komentarja.
sosman
# 09.04.2017 ob 16:05
Torej pozna ta okus, to marsikaj pove.
cene vols
# 09.04.2017 ob 17:55
V bistvu je samo postavil ogledalu temu prefinjenemu preseravanju ljudi, ki plačajo 100 evrov za juho sam zato ker si to lahko privoščijo, ne pa zato ker imajo dober okus.
peglezn
# 09.04.2017 ob 15:38
Njegovo mnenje mi ravno ene toliko pomeni, kot od onega, ki jim je zvezdice dal... s tem, da je tole vsaj duhovito - medtem, ko kosilo za 600€ ni...
sandiego1995
# 09.04.2017 ob 18:16
Restavracija ni bila pripravljena plačati prostovoljnega prispevka in je bila pac kaznovana z slabo oceno.
Pa sej ni bilo pred leti nic drugace pri nas, ko si je pravico v roke ocenjevati gostilne, vzel samouki nadobudnez, ki je prvih 40 let svojega zivljenja drzal v rokah vse ostalo, samo kuhalnice ne. Vsi, ki niso prispevali, so bili kaznovani z slabo oceno in obratno. Kvaliteta je bila pri tem najmanj pomembna.
Visek absurda tega ocenjevanja v nasem priznanem casopisu, pa je bilo, ko je takrat skrajno podpovprecna pizzerija iz Trzina dobila od vseh restavracij najboljso oceno. Boljso kot Pikol, Debeluh, Zeja, Danilo, Zemono. Vsakemu, ki je vsaj enkrat jedel v katerikoli od teh restavracij, je bilo takoj jasno, kaj je bistvo tega ocenjevanja. In s tem spackom Anglezom ni verjetno nic drugace.
ice queen
# 09.04.2017 ob 15:12
Haha, jst ga povabim na slovensko nedeljsko kosilo. Da si bo popravil okus.
nuLanuLa
# 09.04.2017 ob 13:47
Sočne prispodobe ob katerih se je prijetno muzati. Možgani hlepijo po prispodobah, brbončice na jeziku pa po slastnih okusih. Ljubitelji dobre hrane se znajo neverjetno dobro izražati. Definitivno je neka povezava med tema dvema področjima. Jezik kot sredstvo okušanja in užitka in jezik kot sredstvo izražanja.
SF
# 10.04.2017 ob 23:44
Kaj je za povprečnega slovenca hujšega, kot da na svetu obstajajo ljudje, ki so pripravljeni za kosilo odšteti 600 eur... Dragi moji, dodana vrednost in z njo višje plače se ne zaslužijo z minimumom, ampak s presežkom kvalitete... Prav je, da si tisti, ki ima, lahko več privošči in to plača. Je pa zanimivo, da povprečnemu slovencu najprej pade na pamet "bogatemu prascu je treba vse pobrat", namesto da bi delal na tem, da bi si tudi on lahko enkrat privoščil kaj več... Ampak to je že vprašanje sedemdesetletnega socialnega eksperimenta, ki ga bogate elite doma ne morejo izvajati, so jim pa na pomoč priskočili slovenski člani socialistične internacionale, ki so nas za svoj nezaslužen luksuz prodali za ta eksperiment...
por
# 09.04.2017 ob 16:55
Slovenci bi bili 'izvrstni nemoralni in uničujoči' preizkuševalci restavracij... Razen tistih, ki so zaposleni na MMC :D
čak mal noris
# 10.04.2017 ob 08:47
Mah, mar bi napisal, da je olaguma imela okus po zrelih malinah, jagodičevju, usnju, lesu velikega kruhovca ( Baobab ), pločevine in olja Selenia, čutila pa se je tudi nota tobaka in posušenih spermijev. To bi bilo "v stilu" teh "nadljudi"!
matejagr
# 09.04.2017 ob 23:10
Sodec po njegovih fotkah ( ok, ki res niso osvetljene kot bi morale biti ), bi rekel, da besedno sočni review ni dalec od resnice.
Suzuki
# 12.04.2017 ob 19:34
@burruchaga1986

Haha, jaz s svojimi možgani služim čist ok. Bolj me skrbi, da to kar počne ta gospod ti smatraš za intelektualno delo.
burruchaga1986
# 12.04.2017 ob 07:51
Suzuki: če bi bilo po tvoje, bi vsi morali jarke kopat. Če ti ne znaš "služiti plače z možgani", to ne pomeni, da je intelektualno delo kaj manj vredno od fizičnega. V bistvu - če malce premisliva, je bolj cenjeno od fizičnega. Lopato vsak zna uporabljat.
burruchaga1986
# 11.04.2017 ob 09:45
am shagar

# 09.04.2017 ob 19:19
S hrano je tako kot z glasbo. Lahko jo delimo na kvalitetno in zanič. Ostalo pa je stvar okusa. Ne poslušam Jazza in Bluesa ter se zato še ne spravljam nad obe zvrsti. Vem pa, da je jugo cigumigu zanič. Podobno je pa s hrano.

Pozabil si na "slovenski" hejaha hopsasa.
kingestone
# 10.04.2017 ob 10:12
jah, kaj čmo.
ne morem soditi, ker se ne spoznam ne na njegovo delo, ne na to restavracijo.
za razliko od večine komentatorjev, ki imajo mišelinove zvezdice kar v žepu...
am shagar
# 09.04.2017 ob 19:19
S hrano je tako kot z glasbo. Lahko jo delimo na kvalitetno in zanič. Ostalo pa je stvar okusa. Ne poslušam Jazza in Bluesa ter se zato še ne spravljam nad obe zvrsti. Vem pa, da je jugo cigumigu zanič. Podobno je pa s hrano.
amfora
# 11.04.2017 ob 16:07
Sandiego- se strinjam, samo S SLABO, ne z slabo ( po slovensko.)
Suzuki
# 11.04.2017 ob 15:12
Jaz bi mu dal lopato v roke pa naj gre jarke kopat, da bo prvič v življenju od njega vsaj neka realna korist.
vidaest
# 11.04.2017 ob 08:40
da si Francozi verjetno še dolgo ne bodo opomogli

Francozi se že tresejo pred njim ...
nikhrast
# 10.04.2017 ob 16:44
Najbolj me pa jezi ko nekdo sprašuje kaj je najbolj popularna jed na menuju, pa veš da ne bo to naročil.
Druga stvar je pa posilni natakarji, pa sommelierji, ki ti stalno kaj ponujajo in te sprašujejo če je vse v redu, no, upajo na veliko napitnino.
No, pa zgleda da postaja napitnina problem, zdaj že 20% ni nič.
Zgodovinar_666
# 10.04.2017 ob 10:02
Je pa hecno, da si lahko novinarji socialističnega časopisa privoščijo kosila za 600€.
Samorog
# 10.04.2017 ob 09:42
@Simplon Mislim, da ima sandiego1995 v mislih en konc Martina Krpana. ;)
agrgab
# 10.04.2017 ob 07:46
Lp vsem.

S temi zvezdicami in "okusi" je pribl. tako, kot sem prejšnji teden bral fajn prispevek o "umetninah" za 200-300 milijonov dolarjev. Par podobnih ( zeeelo!!), sem si izdelal sam za domačo dnevno sobo.
Pr teh fensi okusih, je pa po moje ravno tako veliko, veeeliko fame, milni mehurček, ki lahko poči zelo, zelo hitro. Naj res pride ta kritik malo v naše Prekmurske kraje, pa mu postrežemo z odličnim bogračem, gibanico....., pa bo videl kaj pomeni to kraljestvo okusov. Pa lahko dobi še fuuull svežo čemaževo pesto, z ooodličnim olivnim oljem, mmmm..........
Fuck - okus po kondomih, bljak........
Saj jaz že skoz govorom, da bi tu pr nas kaka oštarija morala imeti ne Michelinovo, amapak Mercedesovo zvezdo.
Lp.

YNWA
Simplon
# 10.04.2017 ob 06:13
@sandiego1995 Kuhar?
x67
# 10.04.2017 ob 15:59
najbolj motijo gobezdajoci natakarji. jih vprasas kaj je njihova najljubsa jed .. pa ti nastejejo 3 ali 4 .
to ti pove vse da imajo pojma kaj bojo stregli
izo
# 09.04.2017 ob 20:04
Okus po zavrženem kondomu

očitno mu ni tuj ta okus..
nikhrast
# 10.04.2017 ob 06:36
Morem najprej mojo punco vprašat, pa drugič kaj več.
Zlobni genij
# 09.04.2017 ob 14:54
Zvit in prebrisan. :)
Kazalo