Lupina dlakave rakovice meri med 3 in 10 centimetri, klešče pa so dvakrat daljše. Foto: Youtube
Lupina dlakave rakovice meri med 3 in 10 centimetri, klešče pa so dvakrat daljše. Foto: Youtube
V Šanghaju in okolici je težko ubežati dlakavim rakovicam. Foto: EPA

Kot poroča BBC, samice rakovice dozorijo v devetem luninem mesecu, samci pa v desetem. Do konca leta nato tej delikatesi ni mogoče ubežati. Pojavljajo se na jedilnikih, njihove podobe so razprostrte po avtobusih, poulični kioski so jih polni, dobijo se lahko celo v avtomatih. Kitajci porabijo za rakovice na stotine juanov, saj stanejo približno 700 juanov (80 evrov) na kilogram. Večino dlakavih rakovic izvozijo v Šanghaj, Hongkong in na dobičkonosne tuje trge.
(Šanghajska) dlakava rakovica ali Eriocheir sinensis, kot je njeno latinsko ime, je ime dobila po dlačicah, s katerimi so poraščene klešče. Samci so večji, barve mandarine, medtem ko so samice manjše in manj kričeče oranžne.
Jedenje dlakavih rakovic je, podobno kot pri vseh rakih, precej nesnažen in neeleganten posel: členonožcu izpulimo nožice in klešče, odpremo lupino in postrgamo in posesamo ven meso. Okusno je že svetlo, svilnato meso iz klešč, a pravi zaklad se skriva pod lupino: zlata, čutna sredica samcev in svetlo oranžne ikre samic, razprostrte na rakovičjem mesu.

Za tiste, ki jim je takšno, bolj prvinsko jedenje rakov neprikladno, restavracije ponujajo tudi najrazličnejše rakovičje jedi. Poskusite meso, popraženo v ponvi z beluši v rakovičjem "stir-fryu", rakovičje meso in ikre na tofuju ali pa "dlakavo" različico najslavnejših šanghajskih cmočkov, xiao long bao.

Vir navdiha - in svaril
Rakovice že dolgo tiste, ki jih obožujejo, navdihujejo s strastjo, navaja BBC. Li Ju, dramatik iz 17. stoletja, je zapisal, da je njegovo srce hrepenelo po njih in da ni minil dan, da ne bi pomislil nanje. Je pa uživanje dlakavih rakovic tudi nevarna igra, kot vam Šanghajčani radi povedo.
Kitajska medicina navaja, da je njihovo meso nevarno hladno in ga je zato treba uravnovesiti s hrano, "ki pogreje", zato jih vedno postrežejo s kisom in ingverjem, včasih tudi s stekleničko riževega vina Šaošing. Rakovic tudi nikdar ne smemo jesti s "hladnim" kakijem, saj Kitajci verjamejo, da gre za strupeno kombinacijo.

So tudi deli, ki se jim je bolje ogniti - pljuča, želodec in majceno srce, ki velja za še hladnejše od mesa. Potem so tu še opozorila, da morajo zlasti ženske dlakave rakovice uživati skrajno zmerno - a kaj, ko se jim je v teh mesecih na Vzhodu težko ogniti.
Morda je "nevarni" sloves rakovice delno povezan tudi s tem, da imajo te živali neverjetno sposobnost preživetja v izjemno modificiranih vodnih okoljih, vključno z onesnaženimi vodami, kjer lahko predelajo tudi težke kovine. Prav zato je pri nadaljnji obdelavi rakovic za kulinarične namene potrebno ustrezno ravnanje.