Pri Kabajih imajo to srečo, da lahko prav vsako jed sparijo s svojimi izvrstnimi vini. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pri Kabajih imajo to srečo, da lahko prav vsako jed sparijo s svojimi izvrstnimi vini. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Za Kabaja je to že tretja uvrstitev med sto najboljših. Foto: Wine&Spirits

Za Kabaja, o katerem smo na naši strani letos že obširno pisali, je to že tretja uvrstitev na eminentno lestvico, potem ko je bil med stoterico najboljših že leta 2013 in leta 2015.

Lani je sicer Kabaju med slovenskimi kletmi družbo delala tudi prav tako briška Movia, ki je z osmimi uvrstitvami med top 100 slovenski rekorder. Letos kleti karizmatičnega Aleša Kristančiča na seznamu ni.

Pri Wine & Spirits na lestvico uvrščajo tiste kleti, katerih vina so se v preteklem letu na njihovih degustacijah odrezala najbolje.

Morel, ki se ravno v teh dneh pripravlja na veliko praznovanje abrahama, bo imel tako naslednji teden še en razlog več za nazdraviti. Uvrstitev na seznam je plod dolgoletnega dela in pridobivanja znanja najprej v Franciji, v Bordeauxu, potem pa še v Italiji, preden se je leta 1989 poročil s Katjo Kabaj z domačije Kabaj in v Brdih začel graditi svoj mali vinski imperij.

Nagrajena vina po dostopni ceni
Danes se klet ponaša z devetimi vrstami vina, pri čemer dajejo poudarek briški kraljici rebuli, ob njej pa najdemo še beli in sivi pinot, sauvignon, merlot, belo in rdečo zvrst, prav posebno mesto pa zaseda amfora, pri čemer gre za zvrst rebule, malvazije in sauvignassa (furlanskega tokaja), ki jo pri Kabajih macerirajo v gruzijskih kvevrijih.

Amfora ima daleč najvišjo ceno med sicer cenovno zelo dostopnimi Kabajevimi vini.

Večino svojih vin briški Francoz izvozi v tujino, zanj sta pomembna predvsem azijski in, jasno, ameriški trg. Domačija Kabaj je sicer odprtega tipa, tako da se lahko ob koncih tedna tam ustavite na kosilu ali večerji, pri čemer vam bo Katja Morel vse jedi sparila z moževimi vini, če pa boste pregloboko pogledali v kozarec, lahko na lično obnovljeni domačiji tudi prespite.

Slavnostna degustacija vin vseh stotih izbranih kleti bo 10. oktobra v San Franciscu. Vstopnina za dogodek znaša 125 dolarjev. Pet dni pozneje, 15. oktobra, pa bo degustacija Kabajevih vin v New Yorku, v restavraciji Boulud Sud.