Med tistimi najbolj obleganimi je bila nedvomno šampanjska hiša Pol Roger. Foto: eVino/Dean Duboković
Med tistimi najbolj obleganimi je bila nedvomno šampanjska hiša Pol Roger. Foto: eVino/Dean Duboković
Gašper Čarman je toliko velikih imen pritegnil s svojo izjemno mrežo, ki si jo je spletel kot uvoznik vin za eVino. Foto: eVino/Dean Duboković
Nekatera od vin, ki so jih točili, stanejo več sto evrov. Foto: MMC RTV SLO

Cankarjev dom so tako za en dan zasedli bordojci, burgundci, šampanjci, pa kalifornijska, španska, novozelandska, toskanska in portugalska vina, ob tem pa še nekateri taki biseri, kot je Gravner (Oslavje, Italija), ki le redkokdaj počasti s svojo festivalsko udeležbo. Joškove mojstrovine je točila njegova hčerka Mateja Gravner.

Poleg tujih predstavnikov smo lahko pokušali tudi vina 30 slovenskih vinarjev, od Movie do Marjana Simčiča, od Burje do Isteniča.

Festival se je začel ob 13. uri, gostje pa so, logično, takoj obkolili najprestižnejša imena, od šampanjcev Pol Roger in Ruinart do bordojcev iz chateaujev Pontet-Canet in Smith Haut Lafitte.

In če se je nekje ob 14. uri še dalo kulturno kombinirati mehurčke z bretanskimi ostrigami ter rdeče s foie grasom in pršutom iz iberskih prašičkov (španski Blazquez), se je po 16. uri, po koncu ljubljanskih delavnikov, že nagnetlo toliko ljubiteljev vina (skupno jih je bilo več kot tisoč), da je tistim največjim naglo začelo zmanjkovati zalog.

Takrat so prav prišli domači aduti, ki so bili morda v prvi polovici kar malce zapostavljeni.

Izjemni odzivi
Odzivi na prvi tovrstni festival pri nas pa so bili izjemno pozitivni - Mira Šemić, najbolj odlikovana vinska poznavalka pri nas, je bila navdušena, da se je dalo na enem mestu poskusiti vina s samega svetovnega vrha, vidno impresionirani so bili tudi drugi poznavalci vin in kulinarike, med katerimi se je kar gnetlo enologov, gostincev in strežnega osebja najbolj profiliranih slovenskih restavracij.

Sami tuji vinarji so po drugi strani izpostavljali Slovenijo kot potencialen novi trg, hkrati pa trg, kjer je vinska kultura izjemno razvita. Louis de Baritualt iz Bordeauxa je tako poudaril visoko vinsko kulturo in poznavanje vinske produkcije, ki jo je opazil med slovenskimi obiskovalci. Prepričan je, da se bo po zaslugi festivala potrošnja vin iz Bordeauxa v Sloveniji povečala. Rui Cunha, predstavnik portugalske vinske kleti Casa Alexandre Relvas, je bil medtem navdušen nad raznolikostjo vin slovenski vinarjev, ki so uspešno parirali tujcem.

Da je bil festival popoln uspeh, ugotavlja tudi Čarman, ki že razmišlja o drugi izdaji in še dodatnih izboljšavah.

Sicer pa se je vinski festivalski utrip šele dobro začel - že v četrtek se začenja dvodnevni mednarodni vinski sejem Vino Ljubljana, 26. oktobra vabi Maribor z Vindelom, 22. novembra se bodo "oranžniki" odpravili na Dunaj na festival Orange, 25. in 26. novembra pa bo v Hotelu Union tradicionalni Slovenski festival vina in kulinarike. Da martinovanj sploh ne omenjamo.