Eataly ponuja tako pripravljeno hrano kot butične gastronomske izdelke in vino. Foto: Borut Živulović/BoBo
Eataly ponuja tako pripravljeno hrano kot butične gastronomske izdelke in vino. Foto: Borut Živulović/BoBo
Eataly, Trst
Tržaški Eataly je umeščen v nekdanje skladišče vina na osrednjem tržaškem nabrežju. Foto: Borut Živulović/BoBo
Eataly, Trst
EVse Eatalyjeve poslovalnice so izjemno uspešne. Foto: Borut Živulović/BoBo

Tržaški Eataly je umeščen v nekdanje skladišče vina na osrednjem tržaškem nabrežju, kjer se na dobrih 3.000 kvadratnih metrih v treh etažah raztezajo vsi zakladi najbolj izbrane italijanske gastronomije.

Kot pišejo Primorske novice, so imeli Tržačani za nekdanje pristaniško skladišče vin, staro več kot 100 let, ki pa je dolgo samevalo, kar nekaj načrtov, med drugim za kongresni center in mestni akvarij. Nič od tega se ni izšlo, nazadnje pa je najboljšo ponudbo dal Eataly, ki bo jutri ob 11. uri odprl svojo prvo podružnico v Furlaniji - Julijski krajini.

Prvi Eataly je leta 2007 odprl italijanski poslovnež Oscar Farinetti, ki je zato preuredil zaprto tovarno vermuta v Torinu. Zasnova Eatalyja je preprosta: pokrita tržnica, ki združuje vse od pekarn do mesnic, od prodajalne delikates do podzemne vinoteke. Prav ta naj bi bila v Trstu najbolj dodelana od vseh elementov in največja na območju, saj bodo ponujali približno 1.300 različnih vinskih etiket.

"Vetrovna gostilna" z razgledom na zaliv
Poleg vinoteke bo obiskovalcem v vrhnji etaži na voljo tudi vinski bar s prigrizki, v katerem bodo zagotovo na voljo tudi nekateri izbrani slovenski in zamejski vinarji, če pa si boste želeli pojesti kaj bolj konkretnega, ima t. i. Vetrovna gostilna teraso z razgledom na Tržaški zaliv.

Kavarna je, se razume, pod okriljem Illyja, najslavnejše kavne družbe iz Trsta, iz katere prihaja tudi nekdanji tržaški župan Riccardo Illy.

Vse Eatalyjeve poslovalnice so izjemno uspešne, a najbolj se je veriga prijela v ZDA, kjer ima danes pet poslovalnic - dve v New Yorku ter po eno v Chicagu, Bostonu in Los Angelesu. New York Times je Eataly ob odprtju opisal kot "megatrgovino", ki "združuje elemente živahne evropske tržnice na prostem, supermarketa v slogu Whole Foods, luksuzne pokrite tržnice in newageevskega izobraževalnega središča".

Newyorškega odprtja Eatalyja se je leta 2010 udeležil tudi takratni župan Michael Bloomberg, ki je verigo pohvalil zaradi ustvarjenja 300 delovnih mest, se je pa Farinetti za ameriške podružnice povezal s slovito kuharsko navezo Mario Batali, Lidia Bastianich in Joe Bastianich. Zadnjega poznamo iz šova Master Chef, na svoje italijanske korenine pa je tako ponosen, da je pred leti takoj čez mejo, na italijanski strani Brd, kupil vinograde ter odprl vinoteko in restavracijo Orsone, o kateri smo na naših straneh že pisali.

Eataly ima poleg Italije in ZDA poslovalnice še v Braziliji, na Japonskem, v ZAE-ju, Južni Koreji, Danski, Nemčiji in Turčiji.

Tržaški Eataly je že sprejel prve obiskovalce, predstavniki sedme sile se tam pravkar mudijo, fotoutrinke z odprtja si lahko pogledate spodaj.