Priprava koktejlov zahteva precej natančnosti. Foto: Reuters
Priprava koktejlov zahteva precej natančnosti. Foto: Reuters

Šejker v levi in šejker v desni roki, rezinice limone, za okras pa kak dežniček ... tako je videti elitno tekmovanje za najboljšega natakarja, ki se je v torek začelo v Miami Beachu na Floridi in bo potekalo več dni. Za prestižni naziv se poteguje 56 natakarjev iz številnih evropskih držav (npr. Belgije, Bolgarije, Francije), ZDA, pa tudi iz Južne Afrike, Japonske in Tajske.

Tekmovanje World Class Bartender of the Year je sicer vrhunec skoraj eno leto trajajoče serije nacionalnih, regionalnih, kontinetalnih tekmovanj, na katerih je sodelovalo več kot 10.000 natakarjev. Stroge žirije so na koncu izbrale smetano: 56 natakarjev in natakaric. Če so bile te v preteklih letih precej v manjšini, se zadnja leta - predvsem pa letos -. trend obrača, ugotavlja Reuters.

Samo tekmovanje je sicer sestavljeno iz več sklopov (od mešanja koktajlov do strežbe različnih vrst viskijev), poteka pa skoraj en teden. Kako so se natakarji spoprijeli z dvema izmed kopice izzivom, si lahko ogledate v spodnji galeriji.