Ob lepem vremenu bodo Pogačarjev trg vsak petek zasedli kuharski mojstri z vseh koncev Slovenije. Foto: Jaka Birsa
Ob lepem vremenu bodo Pogačarjev trg vsak petek zasedli kuharski mojstri z vseh koncev Slovenije. Foto: Jaka Birsa
Nekaj sladkega. Foto: MMC RTV SLO
Šmorn gre kot za med. Foto: MMC RTV SLO
Odprta kuhna v Ljubljani

Že ob osmih urah zjutraj so svoje štedilnike zagnali kuharji z vseh koncev Slovenije, na odprtju pa svoje specialitete na stojnicah ponujajo tudi priznani kuharski mojstri, kot je recimo Janez Bratovž iz restavracije JB, na stojnicah se predstavljajo tudi Hiša Franko, pa Vander Urbani Resort, restavracija Strelec, Gostilna pri Lojzetu ...

Vse do konca oktobra bodo sončni petki na Pogačarjevem trgu namenjeni okušanju tradicionalne slovenske, pa tudi mednarodno raznolike kulinarike, ki nam jo bodo postregli ponudniki iz restavracij iz vse Slovenije. Odprta kuhna je v dveh letih postala kraj tradicionalnih petkovih druženj, sprehodi med stojnicami pa ponujajo potovanje skozi različne jedi, celine, okuse, kuharske tehnike in raznolike sestavine ....

Organizatorji za letošnjo sezono obljubljajo razširitev ponudbe. Na Pogačarjevem trgu se bodo tako "starim znancem" v prihajajočih tednih pridružili novi, vsem znani obrazi iz slovenskega gastronomskega prostora z vseh koncev Slovenije.

Shajališče za domačine in turiste
Tržnica je že prvo leto postala prava uspešnica, obvezna ljubljanska znamenitost, ki privablja tako domačine kot turiste. Koncept Odprte kuhne je preprost: vsak petek na nekakšni tržnici vonjav in okusov zbrati na kupu najrazličnejše ponudnike jedače in pijače.

"Zelo smo zadovoljni, da je Odprta kuhna postala odlično shajališče za domačine in turiste, kjer lahko vsakdo najde svojo najljubšo jed. Odprta kuhna je odprta za vse tipe kuhinj in verjamemo, da bi morali naši obiskovalci uživati v edinstvenosti lokalnih in mednarodnih okusov. Prav vsaka izmed stojnic predstavlja različno kulinariko, ki je na tržnici tako edinstvena kot ekskluzivna, da se ponudba ne bi ponavljala," je pred časom v intervjuju za MMC dejal idejni oče Odprte kuhne, v Ljubljani živeči Izraelec Lior Kochavy, ki je s projektom zadel v polno - pred stojnicami se vsak petek vijejo dolge vrste.

Lani je potrditev za dobro delo sledila še od stroke - projekt Odprta kuhna je prejel dve pomembni nagradi, nagrado Jakob za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe Adria in nagrado sejalec za inovativne dosežke v turizmu.

Fotoutrinke s prvega dne Odprte kuhne si lahko pogledate spodaj.

Odprta kuhna v Ljubljani