Odzivi na lanski Teden restavracij so bili navdušujoči. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi na lanski Teden restavracij so bili navdušujoči. Foto: MMC RTV SLO
Meniji imajo najmanj tri hode, nekateri tudi pet. Foto: MMC RTV SLO
Če izberete Vander, ne boste zgrešili. Foto: MMC RTV SLO
'Teden' bo trajal devet dni. Foto: Teden restavracij
Pri Strelcu. Foto: MMC RTV SLO

Prvi Teden restavracij se nam obeta že čez slabe tri tedne, in sicer bo potekal med 22. in 30. marcem. Sodelovanje je potrdilo 67 restavracij, pri čemer jih manjka le peščica tistih, ki jim je Nedelov recenzent Mencinger podelil vse možne sončke (t. j. 5 od 5, pri čemer pa sta si neserijsko oceno 5,5 priborili ljubljanski JB in Maxim).

"Zanimanje je izredno, toda sprejeti ne moremo vseh. Bistvo Tedna restavracij je vrhunskost, zato je osnovno merilo izbora kakovost, ki pomeni: k sodelovanju smo povabili restavracije, ki smo jih ocenili v Nedelu, med ocenjenimi pa le te, za katere menimo, da bodo njihovi chefi pripravili vrhunske posebne menije; takšne, ki bi bili ocenjeni z oceno najmanj štirih sončkov," je povedal selektor Tedna rezervacij Uroš Mencinger.

Cena letos 14 evrov
Restavracije po vseh slovenskih regijah rezervacije že sprejemajo in, če gre sklepati po neverjetnem oktobrskem navalu, se bodo mesta hitro zapolnila. Pa čeprav so ceno menijev (ti so sestavljeni iz najmanj treh hodov) podražili za "kulturni en evro".

Lanski Teden restavracij, nadaljevanje projekta, ki sta ga Mencingerja vpeljala v Mariboru ob EPK-ju, je jedce navdušil, lokali še nikdar niso bili tako polno zaseden kot prav med 12. in 20. oktobrom 2013, jedci pa so se vozili na vse konce Slovenije, da bi osebno preverili mikavne degustacijske menije.

Datum letošnje jesenske izvedbe Tedna restavracij še ni znan.

Ker prostora ni dovolj, smo na MMC-ju spodaj zbrali menije v najbolje ocenjenih sodelujočih restavracijah (z oceno 5/5):

JB (Ljubljana)
1. meni:
- terina krško-poljskega prašička z bučnim in sončničnim oljem, svežo solato ter zelenjavo
- priželjc, ovit v mrežico, s pregreto smetano, telečjo omako in kandiranim jabolkom
- telečja krača pečena v lastnem soku, pražen krompir "JB"

2. meni:
- hobotnica na zelenjavno-ribji omaki z balzamičnim kisom, sipina meringa, krompir
- rumena polenta s sirovo omako, radičem in dimljeno rikoto
- dimljen file bele ribe s sojo in medom, žafranov pire, morska omaka in zelenjava

Maxim (Ljubljana):
- onsen – jajček s topinamburjevim pirejem, gobicami enoki in omako morskega pajka
- konfirane prsi mlade pegatke v zeliščnem olju, pisani žepki z nadevom gosjih jeter in ragujem goji jagod
- mango panna cotta z grškim jogurtom in sladkorno vato

Strelec (Ljubljana):
- pozdrav iz kuhinje
- losos, poširan v limoninem olju, zeliščna pena, kaviar lososa, kumarični sladoled s hrenom, popečena rezina kruha, zelišča, solate
- počasi kuhana in glazirana telečja ličnica, omaka reduciranega rdečega vina in staranega vinskega kisa, kanelon telečjega jezika, gomoljne zelene ter hruške, pire krompirja in gomoljne zelene
- "kuhana smetana"

Gostilna Rakar (Gorenje Ponikve)
- pozdrav iz kuhinje
- hišni žlinkrof z dimljeno postrvjo in špinačo
- hrbet kunca s krušno zelenjavno skorjico
- tekoča pehtranova potica

Ošterija Debeluh (Brežice)
- dimljen goveji jezik s črno redkvijo in regratovim pestom
- domači raviol s skuto, špinačo in čemažem v tempuri
- krškopoljski odojek malo drugače
- debeluhov sladki tris

Vila Podvin (Mošnje):
- juha gomoljne zelene z domačim jogurtom, file dimljene postrvi, postrvje ikre, krompirjev čips
- kmečka pojedina
- krvavica v testu z jabolki, svinjska potrebuševina, sirov štrukelj s tepko, pire rdečega zelja, matevž
- potica

Gostilna Krištof (Predoslje)
- zvitki z bioskuto in špinačo na regratu z ocvirki in jogurtovo omako
- lovke orjaškega lignja na paradižnikovem konkaseju s kaprami in rižota z zelenimi beluši
- pita s slivovo kašo, pirejem in sladoledom iz spomladanskih trobentic

Gostilna pri Danilu (Reteče):
- goveja juha s porom in tartufovim krutonom
- piščančji file s papriko, sušenim paradižnikom in makovo polento
- loški svašček

Gostilna Rajh (Bakovci)
Meni 1:
- pozdrav iz kuhinje na kamnu iz reke Mure
- račkina pašteta z jurkino kremo in ajdov popečenec z orehi
- rezine svinjske ribice z rumeno in rdečo polento in čipsom
- vaniljeva krema z jagodnim pirejem in bučnimi semeni

Meni 2:
- pozdrav iz kuhinje na kamnu iz reke Mure
- čemaževa juha s prepeličjim jajcem in popečeno salamo
- domači rezanci s piščancem, smetano, makom, jurčki in modro frankinjo
- lešnikova krema, pečena čokolada, sušen beljak in domači malinov sladoled

Gostilna Mahorčič (Rodik)
- flan čemaža s kremo polenovke in njenimi ikrami in čipsom vijola krompirja
- Telečja lička s hrustljavim porom na špargljevem pireju
- tart nežne karamele s piemontskimi lešniki, ganachem pasijonke in meringo rdeče vrtnice

Pavus - grad Tabor (Laško)
- nežno dimljen junečji jezik na kremi pomladnih zelišč s hrenovo peno
- telečji konfit in priželjc s korenjem in hrustljavo rižoto
- 3 x pivo: club mousse, dark espuma, eliksir sladoled

Galerija okusov (Petrovče)
- cvetoči travnik (ješprenj, pečena paprika, žele bazilike, pena kozjega jogurta, zelišča, prva spomladanska zelenjava)
- teletina na ajdovi posteljici (teletina, krokant ajdove kaše, šalotka, zelišča)
- pomladanski čokoladni spomin (brezglutenski čokoladni biskvit, mus pomaranče, kandirano korenje)

Hiša Raduha (Luče)
- kuhana postrv v zeliščnem mleku na zelenjavni peni s poširanim prepeličjim jajcem in ocvrtim peteršiljem
- file svinjske ribice, krema iz peteršiljeve korenine in hruške, dušen regrat s sirupom smrekovih vršičkov
- čokoladna rezina, karamelizirani krhlji pomaranče in šodo s cointreaujem