Olivno olje in tartufi v zaledju Istre. Foto: MMC RTV SLO /Kaja Sajovic
Olivno olje in tartufi v zaledju Istre. Foto: MMC RTV SLO /Kaja Sajovic
Istrska vinska klet je očarala CNN-ovo ekipo. Foto: CNN
Italijanske dobrote. Foto: Reuters
Madrid. Foto: Reuters
Cape Town. Foto: Reuters

prvem mestu.
"Dežela, ki kar kipi od vsega zelenega," so bili poetični pri CNN-u ob opisovanju severnega hrvaškega polotoka.
"Vinogradi obrobljajo vijugaste ceste. Drevesa, obtežena s figami in breskvami, visijo nad vrtnimi vrati." Istra slovi po svoji sveže ujeti morski hrani, terasastih nasadih oljk, z vinogradi poraščenih gričkih in tartufih. CNN priporoča obisk 120 let stare Kabole, prve ekološke vinske kleti v Istri, kjer lahko degustirate v amforah starana vina. Vinarska družina je še posebej ponosna na svojo malvazijo in teran letnik 2009. Le 15 minut vožnje proti jugu vas pripelje do vasi Brtonigla, ki ji ugled v zadnjih letih raste s hotelsko restavracijo San Rocco. Tam vas čaka kulinarična poslastica v obliki sipe v lastnem črnilu, svilnatega paradižnikovega pireja in radodarne porcije tartufovih ostružkov.
Sledi še preostala deveterica:
Severna Italija: vreme v severni Italiji je sicer podobno tistemu v sosednji Hrvaški, a višina in avstrijski vplivi v Dolomitih privedejo do regionalnih specialitet, kot so svinjske klobase in jabolčni štrudelj. Prekajena slanina (speck), ravioli z rikoto in špinačo (cajinci) in divje jagodičevje se dobro poda k pohodom in nočem v gorskih kočah v tem kotičku Italije.

Turks in Caicos: ne glede na to, ali se zadržujete v letoviščih ali pa imate raje obiske lokalnih favoritov na otočju Turks in Caicos, morate vsekakor poskusiti ohlajeno lokalno pivo in conch, karibsko specialiteto, pripravljeno iz ocvrtega in dušenega sladkega mesa orjaške školjke. Najboljši kraj za degustiranje concha je na vsakotedenskem Island Fish Friesu, na katerem se na plaži turisti pomešajo med otočane ob zvokih lokalnih glasbenih skupin. Seveda pa na tem karibskem otočju ne manjka niti vrhunskih restavracij, kot je Parallel23 v hotelu Regent Palms, kjer novi glavni kuhar Ingo Möller streže svežega brancina in zvitke iz rakovice. Vsak obrok se zaključi s koktajlom na plaži. Avgust je vrhunec sezone jastogov na otokih, kar s pridom izkoriščajo restavracije s posebnimi jastogovimi meniji.

Portland, Oregon: napredna kulinarična scena v mestih, kot je Portland, pomeni, da kmetje in kuharji tesno sodelujejo, tako da sezonske surovine, kot so paradižniki, lešniki in zajčja detelja ne prepotujejo pol sveta, preden pristanejo na vašem krožniku v lokalno priljubljenih restavracijah, kot je Castagna. Lahko se tudi prijavite za večerjo na eni izmed okoliških kmetij ali za izlet s Farm to Fork, družbo za hrano, vino in kmečki turizem, ki stranke neposredno poveže z vinarji, kuharji in družinskimi kmetijami po vsej zvezni državi.
Montreal, Kanada: ni čudno, da Montreal tako radi primerjajo s Parizom: tamkajšnja kulinarična kultura z vplivi 80 etničnih manjšin in osredotočenostjo na lokalno je pravi hit med sladokusci, še posebej med poletnimi meseci. Soseske so polne "patisserij" (slaščičarn) in "boulangerij" (pekarn), mesto pa se ponaša s kar 5.500 restavracijami, med katerimi lahko izbirate - tu velja izpostaviti trendovsko La Salle á Manger, kjer meni sestavljata začinjen ocvrt zajec in hladna solata iz morskega lista, in Noro Gray, kjer strežejo slasten divjačinski tatarski biftek in domače testenine.

Madrid, Španija: španska kuhinja je znova vroča (navsezadnje je bila prav španska restavracija izbrana za najboljšo letos) in najbolje, da se v iskanju španskih delikates podate kar v prestolnico. Tu je še kako živa španska tradicija poletnih obrokov: kavarne svoje mizice postavijo vzdolž pločnikov in po mestnih parkih, bučne množice ljudi pa pozno v noč srkajo "tinto de verano", osvežujoč špricer.

Cape Town, Južna Afrika: čeprav je v Cape Townu med junijem in avgustom v bistvu zima, priljubljene restavracije ostajajo polne popotnikov, ki hočejo svoj južnoafriški safari začiniti z malce velemestne popestritve. "Kulturna prestolnica Južne Afrike" je od nedavnega bogatejša za intimno restavracijo Boat House, v kateri priznani kuharski mojster Bruce Robertson ponuja meni iz petih hodov (večinoma morskih), skupaj z vrhunskimi južnoafriškimi vini.

Kolorado: v Koloradu svež, suh gorski zrak kar kliče po kulinaričnih ekskurzijah in festivalih. V poletnih mesecih sta se tako v tej gorati ameriški zvezni državi krepka hrana in apres-ski kuhano vino iz gorskih koč umaknila tržnicam s svežo zelenjavo in restavracijam s prostranimi terasami.

Brooklyn, New York: za mnoge Newyorčane "poletno kulinariko" definira že zgolj dostop do restavracij. V Brooklynu, kjer najbolj trendovske restavracije spomladi in jeseni preplavijo turisti, bolj vroči poletni meseci pomenijo, da lahko dejansko dobite mizo v najbolj priljubljenih restavracijah, kot sta Battersby in Runner & Stone.
Dubaj, ZAE: ne glede na letni čas, vas v Dubaju morda še vedno ne bodo hoteli sprejeti v restavracije, kot je At.mosphere, s 405 metri najvišja restavracija na svetu, kjer vratar od vsakega obiskovalca zahteva rezervacijsko kodo. A glede na to, da morate v At.mosphere zapraviti najmanj 122 dolarjev na osebo, je morda zavrnitev celo sreča v nesreči - poleg tega pa je v svetovljanskem Dubaju opcij za vrhunsko večerjo res še nešteto.