Od Istranov si velja v živo ogledati posestvo Kabola, le streljaj od slovenske meje. Foto: Kabola
Od Istranov si velja v živo ogledati posestvo Kabola, le streljaj od slovenske meje. Foto: Kabola

Vsako leto uredniki tega znanega ameriškega portala obredejo svet v iskanju najbolj razburljivih vinskih destinacij. Na seznamu za leto 2015 se je znašlo tako nekaj ikoničnih vinorodnih pokrajin starega sveta in tudi nekaj presenetljivih novincev.

Na seznamu je tako vinorodna pokrajina Finger Lakes v New Yorku, še neodkriti ameriški biser, kjer pridelujejo nekatera najboljša vina hladnejših podnebij v ZDA, še posebej pa slovijo po izjemnem rizlingu. Povsem drugačna zgodba je Orlando (Florida), ki se je na seznam uvrstil zaradi novih trendovskih mestnih sosesk (Mills 50, Winter Park), kjer se je razvila živahna kulinarično-enološka scena.

Brez Kalifornije severnoameriški vpis ne bi bil popoln, a namesto slovitejših Nape in Sonome uredniki izpostavljajo severno okrožje Mendocino s 107 vinskimi kletmi in skoraj 7.000 hektarji vinogradov.

Novi svet
Vinsko se razvija tudi Kanada, še zlasti dolina Okanagan, pravi dragulj Britanske Kolumbije, ki je bila nekoč bolj znana po sadovnjakih, zdaj pa so jih veliko nadomestili z dobičkonosnejšimi vinogradi. Dolina, kar zadeva podnebje izjemno ugodno locirana med tihooceansko obalo in gorske verige, se ponaša s 131 vinskimi kletmi, 3.240 hektarji vinogradov in široko vrsto vinskih sort.

V t. i. novem svetu se vinskim ljubiteljem obrestuje obisk Nove Zelandije, natančneje, Hawkes Baya. Ta bukolična gričevnata pokrajina se je specializirala za klasične bordojske sorte, še posebej ponosna pa je na syrah.

Francija, Italija, Španija
Francijo na seznamu zastopata dve vinski regiji - dolina Rhône, druga največja francoska vinorodna pokrajina, ki vabi s 13 vinskimi potmi, idiličnimi vasicami in prostranimi vinogradi, in dolina Loare, kjer najboljša vina pridelujejo prav v njenem osrčju, v Anjouju in Tourainu, ob tem pa ne smemo pozabiti, da prav od tam izvirajo začetki klasične francoske kulinarike. Nedvomno dovolj velik razlog za obisk te pravljične pokrajine, kjer rečna nabrežja zaljšajo gradovi, vinogradi in lične vasice.

Naši zahodni sosedje so se na seznam uvrstili s severozahodno deželo Piemont, kjer so zasnežene Alpe veličastna kulisa tamkajšnjim vinogradom. Še posebej velja izpostaviti pokrajine Langhe, Roero in Monferrato, kjer domujejo slavna rdeča vina (nebbiolo, barbera, dolcetto) in desertno vino moscato d’Asti (muškat). Ob rujni kapljici velja degustirati tudi tamkajšnjo vrhunsko kulinariko, še posebej tartufe, po katerih so znani.

Španijo zastopa še ena severna pokrajina, Galicija, z vinorodnimi pokrajinami Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras in Monterrei. Kulinarika? Vrhunska morska hrana, seveda.

Slikovita Istra
Urednike Wine Enthousiasta je Istra navdušila z bogato in dramatično zgodovino, arhitekturo iz časa beneške republike, slikovitimi vasicami na vrhu gričkov, panoramskimi razgledi na Jadransko morje, festivali, navdihnjeno kulinariko in, seveda, fantastičnimi vini. Ameriški novinarji ob tem toplo priporočajo luksuzni rovinjski hotel Monte Mulini, tudi zaradi bogate ponudbe 550 etiket in najbogatejše vinske karte na Hrvaškem. Od restavracij priporočajo še La Cuxino v Puli in Bodulko v Šišanu, od prenočišč pa Villo Meneghetti pri Balah, hotel Meliá Coral v Umagu in butični hotel San Rocco v Brtonigli.

Vinski navdušenci morate v Istri obvezno tudi na degustacije, pri čemer izpostavljajo vinarno Kabola v Momjanu, Geržinića v Vižinadi, Matoševića v Krunčićih, Trapana v Šišanu, Kozlovića v Momjanu in Roxanicha v Novi vasi, od vin pa malvazijo (tako svežo kot odležano), chardonnay, teran, cabernet sauvignon, syrah in merlot, od penečih vin pa Valentino.