Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 14 glasov Ocenite to novico!
Po nekaterih podatkih tiramisu izvira iz 60. let iz Trevisa, po drugih iz 50. let iz Furlanije. Foto: AP

Italijani bijejo boj za tiramisu - je furlanski ali beneški?

Boj za zaščito
15. avgust 2017 ob 18:39
Rim - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

V Italiji se je v zadnjih dneh razvnel pravi politični boj okoli tega, kdo si je izmislil tiramisu: Furlani ali Benečani. Medtem ko so ga prvi nepričakovano zaščitili, drugi zahtevajo, da pristojno ministrstvo razveljavi dekret.

Jabolko spora je priznanje rimskega kmetijskega ministrstva, da tiramisu zajamčeno izvira iz Furlanije - Julijske krajine.

Benečani trdijo, da si je priljubljeno specialiteto izmislila Ada Campeol v 60. letih v treviški restavraciji Le Beccherie - ta je sicer zaradi finančne krize svoja vrata kljub slovesu "rojstnega kraja tiramisuja" zaprla leta 2014.

Furlani jim odgovarjajo, naj bodo Benečani veseli, da jim dovolijo uporabljati ime kraške vasi Prosek (Prosecco) za zaščito njihovega penečega vina - sploh pa, da so tiramisu sami jedli že v 50. letih.

"Obstajata dva vira, iz katerih se je oblikoval tiramisu. Zgodnejši je kupa Tirime Su iz lokala Vetturino v Pierisu, ki je bila zelo drugačna od današnjega tiramisuja. Drugi vir je hotel Roma v Tolmeču, kjer se je zanesljivo rodil pravi tiramisu z masccarponejem in savojskimi piškoti," razlaga Massimo Percotto, furlanski pobudnik zaščite tiramisuja.

Spor novih razsežnosti
Tiramisu je tako zašel celo na dnevni red visoke politike. Predsednik dežele Veneto Luca Zaia je zahteval, naj ministrstvo umakne že sprejeti dekret, češ da gre za sramoto, saj Benečanov ni nihče nič vprašal. Zlobni beneški jeziki trdijo, da je Furlanija priznanje dobila prva, ker prihaja njihova predsednica Debora Serracchiani iz vladajoče Demokratske stranke.

A kakšen recept so Furlani sploh zaščitili? "Osnova so savojski piškoti, sir maskarpone, jajca in sladkor. In kakavni posip po vrhu," razloži Percotto.

Povsem lahko se zgodi, da bo pokrajina Veneto zaprosila za posebno priznanje porekla svojega tiramisuja. Toda Furlani so leta 2015 v Huminu (Gemona) že izdelali največji tiramisu na svetu, težek cele tri tone. Benečani odgovarjajo, da bodo v Trevisu že novembra organizirali prvi svetovni pokal tiramisuja, na katerega je že prijavljenih 450 tekmovalcev. Furlanom v brk.

Več pa v spodnjem prispevku Janka Petrovca.

VIDEO
Čigav je tiramisu?
K. S., Janko Petrovec
Prijavi napako
Komentarji
ST11
# 15.08.2017 ob 20:19
100% so si ga izmislili v Buzetu ... in kmalu se bodo vmesali v boj :)
politik kritik
# 15.08.2017 ob 19:47
"je furlanski ali beneški?"

je hrvaški
cairns
# 15.08.2017 ob 20:41
Italijani bijejo boj za tiramisu - je furlanski ali beneški?

Najverjetneje je hrvaški. Tako kot vse ostalo. Teran, kremšnite, kranjska klobasa, potica.........
barezi
# 15.08.2017 ob 21:08
Če je furlanski, potem je slovenski.
Olorin
# 15.08.2017 ob 22:23
Naj se zgrizejo med sabo, bo vec tiramisuja za nas.
wax
# 15.08.2017 ob 21:16
..je dober.
Wasabi
# 15.08.2017 ob 20:43
Ne štekam teh goljufivih Italjanov, mislim, da je vsakemu, ki ni Italjan jasno, da je istarski tiramisu pač Hrvaški:D Sploh ne razumem, kako EU dovoli poimenovati tiramisu brez pridevnika istarski. Tiramisu meni nič ne pomeni, domače mi zveni edino istarski tiramisu.
based god
# 16.08.2017 ob 09:02
v kater lokal moram it in kaj naroct da dobim tisto kar je na sliki 1?
mend055
# 16.08.2017 ob 07:32
Kako? Ali ni tiramisu slovenski? Zadnjič sem ga naročil v kavarni Santana v Mercatorjevem centru v Dravljah. Arbitraža? AHHHH, raje ne.
u qratz
# 16.08.2017 ob 05:53
pravda za oslovo senco,okuženi od bližine slovenije
Alchemist
# 16.08.2017 ob 18:39
Če je furlanski, potem je slovenski.

Furlani niso Slovenci ampak posebna etnična skupina, ki govori Furlanski jezik (en izmed retoromanskih jezikov) in živijo vsi v Italiji. Furlanija tudi nikoli ni spadala med slovenske dežele, ampak je vedno nanj zgolj mejila (mogoče je obsoška bizjaščina edina izjema, ampak tudi tam je Slovencev vedno bilo zelo malo).
nikhrast
# 16.08.2017 ob 14:06
Čigave so pa kremšnite?
Kaj pa češpljevi knedelni z marelicami?
Njoki so italijanski, svaljki so ljubljanski, pipči so zasavski, lulki so...
darko56
# 16.08.2017 ob 11:22
potegni me gor...
stomic
# 16.08.2017 ob 10:51
Itak vsi vemo da je japonski....
antitrust
# 15.08.2017 ob 21:20
Hrvaški!
Kazalo