Prvo izdajo knjige se da na eBayu najti za okrog 700 dolarjev, nova pa je na razpolago za približno desetino te vsote. Foto: Amazon / Taschen
Prvo izdajo knjige se da na eBayu najti za okrog 700 dolarjev, nova pa je na razpolago za približno desetino te vsote. Foto: Amazon / Taschen
Knjiga izide šele 5. novembra, a je na Amazonu že med največjimi prodajnimi uspešnicami v svoji sekciji. Foto: Amazon / Taschen
Dali je hrano pogosto upodabljal v svoji umetnosti: omeniti velja vsaj Telefon z jastogom (1936), Avtoportret s pečeno slanino (1941) in Portret Gale z dvema jagnječjima zarebrnicama v ravnovesju na rami (1934). Foto: Wikiart

. Poplaknete ga lahko s koktajlom iz brendija, ingverja in kajenskega popra.

"Knjiga Les Dîners de Gala je posvečena zgolj užitku okusa ... če ste podanik katerega izmed števcev kalorij, ki užitek jedi spreminjajo v obliko kaznovanja, pri priči zaprite to knjigo; preveč radoživa, preveč napadalna in absolutno neprimerna je za vas," razglasi Salvador Dalí na eni izmed uvodnih strani svoje edine kuharske knjige, ki je prvič izšla leta 1973. Po več kot štiridesetih letih je nenavadna izdaja doživela svoj prvi ponatis: založba Taschen jo v predprazničnem času v knjigarne pošilja v angleščini in še štirih drugih jezikih.

Večerja kot performans
Pri sedmih letih je mali Salvador Dalí, kot marsikateri otrok, hotel postati kuhar. Življenje je imelo zanj seveda drugačne načrte in Dalí je že zgodaj vso svojo energijo preusmeril v umetnost - ni pa čisto izgubil svoje ljubezni do kulinarične umetnosti. Z ženo (in muzo) Galo sta redno prirejala razkošne gostije; od gostov se je pričakovalo, da pridejo v ekstravagantnih kostumih, gostitelja pa sta priskrbela žive opice, ki so skakale po jedilnici.

V tem kontekstu ni torej nič nenavadnega, da je leta 1973 izšla knjiga Galinih večerij, v kateri se je dalo najti recepte za telečje kotlete, polnjene s polži, karamelo z borovimi storži in slano pecivo z žabami.

Kuharji in ljubitelji umetnosti za Galine večerje sicer vedo že dolgo, a po svetu menda kroži le še kakih 400 izvodov prve izdaje (na eBayu jo lahko kupite za okrog 700 dolarjev).

Kljub nenavadnim imenom in kombinacijam pa so Galine večerje v resnici čisto legitimna kuharska knjiga: različice nekaterih receptov iz zbirke še danes strežejo v finih pariških restavracijah. Knjigo gre razumeti kot umetniško hedonistično gesto, kot odo čutoma vonja in okusa.

Kuharica prinaša 136 receptov, ki so razdeljeni na 12 poglavij. Najbrž ni posebej presenetljivo, da je eno med njimi posvečeno izključno afrodiziakom. Dalí je med kuharske napotke pomešal še razne aforizme, naključne prebliske, misli o življenju in predloge za pogovor ob mizi, na primer: "Čeljust je najprimernejša, če hočemo zagrabiti filozofsko znanje."

"Vse te razkošne recepte se da skuhati doma, je pa res, da boste za nekatere potrebovali veliko veščin in dobro založeno shrambo," opozarja spletna knjigarna Amazon, kjer se knjigo že da kupiti v preprodaji (uradno izide 5. novembra). "To je kuhinja stare šole, z obroki vodilnih francoskih kuharjev iz petičnih pariških restavracij, kot so Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim’s in Le Train Bleu. Dober okus, pa naj bo še tako razkošen, ne gre nikoli iz mode. S to izdajo v kuhinje prinašamo umetnino, praktično kuharico in dogodivščino za vse čute."