Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 17 glasov Ocenite to novico!
Restavracija Atelje, kjer ustvarja Jorg Zupan, je ena mlajših in bolj ekstravagantnih ljubljanskih restavracij. Priporočamo. Foto: Marko Delbello Ocepek
Med restavracijami, ki jih velja izpostaviti na štajerskem koncu, je tudi mariborski bistro Fudo. Foto: Žan Lebe

Dodaj v

Jesenski Teden restavracij - vrhunski meniji po ljudskih cenah

(Skoraj) vsi najboljši v državi po 17 evrov
29. september 2017 ob 07:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Spet je pred vrati Teden restavracij, tokrat v svoji jesenski izdaji. Med 13. in 22. oktobrom bodo najboljši slovenski kuharski mojstri ponujali menije po enotni ceni 17 evrov.

V prihajajočem Tednu restavracij bo sodelovalo 97 restavracij, med njimi tudi večina najboljših, od JB-ja in Strelca (Ljubljana) do Griča (Šentjošt nad Horjulom) in Debeluha (Brežice). Je tudi nekaj takih, ki opazno manjkajo (Hiša Franko, Zemono, Mahorčič, Pikol, Denk Monstera ...), a je ponudba kljub temu vrhunska.

K sodelovanju so bile sicer spet povabljene le tiste restavracije, ki so si v očeh selektorja zdaj že tradicionalne akcije, Nedelovega kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja, prislužile dovolj dobro oceno, da se uvrstijo med najboljše. Pri tem so zajete restavracije in gostilne od Prekmurja do Pirana.

Lov na proste mize
Sprejemanje rezervacij se začne danes, vse informacije o sodelujočih restavracijah, razpoložljivih mestih in izboru menijev pa so dostopne na spletni strani Tedna restavracij. Čeprav nas do dogodka, ki je vsako leto bolj obiskan, ločita še dobra dva tedna, pa velja z rezervacijami pohiteti. Izkušnje namreč govorijo, da so najboljši zasedeni tudi že dan po objavi menijev.

O okusih se ne razpravlja, pravijo, a tudi tokrat objavljamo naš izbor, koga se res izplača obiskati v teh desetih gurmanskih dneh. Vedite pa - v Ljubljani se je pretežno čez teden, na podeželju pa za konec tedna, zato pozorno pri načrtovanju.

Ljubljana: Strelec, JB, Atelje, Gostilna na Gradu.
Notranjska: Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom).
Goriška in Primorje: DAM (Nova Gorica), Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah), Hiša Torkla (Korte), Kendov dvorec (Spodnja Idrija).
Gorenjska: Skipass (Kranjska Gora), Danilo (Reteče), Gostilna Krištof (Predoslje), Vila Podvin (Mošnje pri Radovljici).
Dolenjska: Domačija Novak (Sadinja vas), Gostilna Repovž (Šentjanž), Ošterija Debeluh (Brežice).
Štajerska: Pavus (Laško), Mak (Maribor), Galerija okusov (Novo Celje), Hiša Raduha (Luče).
Prekmurje in Prlekija: Rajh (Bakovci), Gostilna Tramšek (Žerovinci).

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Zmoki
# 29.09.2017 ob 12:42
Ne vem, kako nekateri še vedno ne razumejo, da gre pri Tednu restavracij za odkrivanje novih kombinacij, za preizkušanje novih okusov, in sicer pri zelo dostopnih cenah. Ni namen, da se nasitiš do onemoglosti. To nasploh velja za vse "malo boljše" restavracije ...
pazi_mina
# 29.09.2017 ob 07:30
"Lov na proste mize
Kljub temu, da nas do dogodka, ki je vsako leto bolj obiskan, loči še dobra dva tedna, pa velja z rezervacijami pohiteti. Izkušnje namreč govorijo, da so najboljši zasedeni tudi že dan po objavi menijev."

brez panike in skrbi, vsako leto gremo na par lokaciji, gužve nikoli nobene, pompozno napisan članek kot tisti članki o Roševi da potrebuješ rezervacijo tri mesece vnaprej, nato pa sredi poletne sezone uletimo v to čudo in smo praktično edini
7up
# 29.09.2017 ob 12:28
aaa

Velika večine ljudi tudi ne zanima Kultura, Filozofija, Umetnost, Tehnologija, Znanost, Arhitektura, Medicina,...

Ali bi bilo bolje, da rtv-slo, ki je javen servis ne-bi več pokrival teh vsebin?
frozen pingvin 2
# 29.09.2017 ob 11:44
AM

V marsikateri restavraciji te tako kosilo košta hitro preko 50 eur.... Tako da ja, 17 eur je ljudska cena. Bi pabtreba še kdaj pa kdaj nos pomočit še kam drugam, kot v tatarako omako tvoje menze.

Bonifika
Te restavracije niso namenjene Slovencem, katerim je edino merilo dobre restavrcije, da šnicl gleda čez rob krožnika.
Ps: do sedaj sem se najbolj najedel v slow food restavraciji, sedel sem sedem ur jedel in pil vino, ki je bilo vsakic posebej izbrano za trenutni hod... Ampak verjamem, da pač nimaš 100 eur za to restavracijo...
frozen pingvin 2
# 30.09.2017 ob 05:14
aaa

Misliš da jaz vsak dan sedim v restavraciji sedem ur? Ne. Morda enkrat na leto ali raje enkrat na dve leti. Sem ter tja, morda nekajkrat letno pa mi sede tudi kakšna fajna restavracija. Da malo uživam, se prepustim, itd. Teden restavracij pa je priložnost, ko se lahko tem užitkom pač prepustim tudi večkrat, odkrijem kakšno novo restavracijo, nov okus, itd.

Tudi zame je večinoma dnevno kosilo v menzi ali doma. Zato še toliko bolj cenim trenutke, ko lahko razvajam svoje brbončice.

Vem, da večina slovencev ne zanimajo take restavracije. Prav tako kot je nekdo napisal tudi ne kultura, umetnost, glasba, itd. Zato je prav, da javni mediji pišejo o tem, ker s tem odpirajo nova obzorja. Sploh pri Slovencih treba to početi bolj pogosto, ker so zelo trd in svojeglav narod, prepričan v svoj prav.
JohnSmith
# 29.09.2017 ob 10:34
A tole packanje krožnikov je še kar aktualno?
cvirn1
# 29.09.2017 ob 12:52
Očitno gre za ljudsko ceno, če se je sesul strežnik takoj ob objavi, nekatere restavracije pa so v parih minutah bile "zbukirane".
ZIZITOP
# 30.09.2017 ob 19:59
To ni samo kulinarike, je abstraktna umetnost, katero pa večina nas ne razume. Eni bi dali za primerjavo : Cesarjeva nova oblačila, pri nas pa pravmo, da gledaš ko tele u nova lesa.
alfabet
# 29.09.2017 ob 15:59
@aaa, ce uporabimo tvojo logiko lahko torej sklepamo, da zelis, da bi v rubriki "avtomobilnost" pisali samo o Yugotih?
Drugace pa si malo preberi se kake druge clanke: Kam ta konec tedna (po Sloveniji, cenovni razredi vseh vrst), uvoz sirov iz Evrope na Kitajsko, rebula, Prlekija in gibanica, burgerji, idrijski zlikrofi... Ce klikas samo na clanke o drazjih restavracijah, bos pac bral samo o njih.
Ali ce ostanemo pri tvoji prispodobi: ce bos cele dni buljil v trgovino z Jaguarji in jamral, kako ti grejo kupci in prodajalci Jaguarjev na zivce, pac ne bos videl dosti Renaultov, Volkswagnov, Skod...
slovenkaaaa
# 30.09.2017 ob 18:17
Jaz sem rezervirala, tudi za otroka, naj se vadita lepega obnašanja v restavraciji in naj spoznavata dobro hrano. Veliko lažje, če je cena 17 eur, kot če je 100 eur.
slovenkaaaa
# 30.09.2017 ob 16:40
kaj dela jed oziroma več hodov toliko vredne...

Ker dejansko sami pripravijo vse, tudi tiste "packarije" po krožnikih, kot je nekdo rekel. Pri menzah pa ne. Ko jaz v službi pokličem za dostavo hrane v pisarni, so mi rekli, da tega in tega nimajo, ker niso dobili omake iz Avstrije. Zato pa je malica 5 eur.
Zmoki
# 29.09.2017 ob 17:16
JohnSmith ... seveda tudi hohštaplerje najdeš, predvsem z mobilnikom v rokah in odprtim Instagramom.
dren111
# 29.09.2017 ob 10:13
a so ti pokazali koledar? si šel preverit na želeni termin? ker si bil zagret, niso prav nič tvegali, s tem, ko so te za izbrani dan odklonili. tako si na onega, ko si uspel dobiti svoj prostorček pri njih, le še bolj vesel.
bonifika123
# 29.09.2017 ob 07:33
In po vsej verjetnosti ste šli tudi lačni ven....
Ogromno posode in zelo malo hrane... vedno sem sel lacen iz slow food restavraciji ...
copcop
# 30.09.2017 ob 19:56
Ne grem več, lansko leto sem bil razočaran nad hrano in postrežbo. Enostavno prevelika gužva. Bom šel prej ali kasneje, raje plačam več za dobro, kot manj za slabo.
7up
# 29.09.2017 ob 15:28
@aaa

Neumna primerjava. Novica govori o dogodku v katerega je vključenih 20+ restavracij. Mogoče bi pisali tudi o tednu menz - če bi takšen dogodek obstajal,....
AM
# 30.09.2017 ob 22:14
Frozen 2

Verjamem da je cena UGODNA. A cena 17€ NI LJUDSKA, temveč je zgolj ugodna za tiste, ki imajo veliko pod palcem !
Nikolas
# 30.09.2017 ob 07:18
Z rezervacijo si niste zagotovili še nič, najmanj pa dobre hrane in profesionalnega odnosa!
Od kar nekaj "dobrih" restavracij se jih je v preteklih letih nekaj izkazalo zelo klavrno. Lanske izkušnje ne bom opisal večerja, ki naj bi bila prijeten dogodek z dobro hrano je bila polomiada ! Gostilne še ne bom imenoval : odnos osebja, ambient, postrežba, timing, hrana -okus, količina, postrežba - po domače dizaster !
AM
# 29.09.2017 ob 10:38
"Jesenski Teden restavracij - vrhunski meniji po ljudskih cenah
(Skoraj) vsi najboljši v državi po 17 evrov"


Če je 17 evrov za meni ljudska cena, sem pa jaz predsednik države !
cvirn1
# 29.09.2017 ob 07:38
No, trenutno se se ne da nic rezervirati. Je pa za najboljse med sodelujocimi resnicno dobro rezervirati takoj. Za Hiso Franko pa tako...5 mesecev prej sem potreboval rezervirati pa se nism dobil direktno tistega termina, ki sem ga zelel, tako da sredi poletja gotovo niste bili "prakticno edini".
zapravico
# 01.10.2017 ob 08:12
Sem za,da vsa vlada hodi k njim na kosila,ampak da plača iz svoje denarnice
zapravico
# 01.10.2017 ob 08:11
Smo bili v gostilni grič nad horjulom,pa sem bil presenečen,in to negativno.Če gre gost iz gostilne ven lačen,to zame ni dobra gostilna.
Nikolas
# 01.10.2017 ob 07:10
.."vrhunski meniji po ljudskih cenah" .. ..to že to, a kaj to pomeni : mikro porcije, neprijazno osebje, pa še kaj kar gostincem ne gra v prid... Kakšne izkušne imate pa vi ?
mr. pp
# 29.09.2017 ob 15:33
Resno vprašanje: a s to "ljudsko ceno" pokrijejo stroške? Ker me zanima, kaj dela jed oziroma več hodov toliko vredne...
aaa
# 29.09.2017 ob 13:29
@7up
Se bi tebi zdelo smiselno, da bi v rubriki avtomobilnost pisali več ali manj le o Jaguarjih?
JohnSmith
# 29.09.2017 ob 14:43
@Zmoki: Ne vem, kako nekateri še vedno ne razumejo, da gre pri Tednu restavracij za odkrivanje novih kombinacij, za preizkušanje novih okusov, in sicer pri zelo dostopnih cenah.

Aja, meni se je pa zdelo, da gre za hohštapleraj. My bad.
aaa
# 29.09.2017 ob 12:22
@frozen pingvin
Poanta je, da velika večina ljudi ne bi sedela 7 ur v restavraciji, tudi če jim daš 100 EUR in prineseš nevem kaj. In iz tega vidika je nenehno bombandiranje na javnem portalu s tako hrano kot edino kaj šteje, res zelo vsiljujoče.
Kazalo