Ob krstu na različnih koncih Slovenije postrežejo različne jedi. Foto: Pixabay
Ob krstu na različnih koncih Slovenije postrežejo različne jedi. Foto: Pixabay

Izhodišče za raziskovalno delo mladih je bilo vprašanje, kako so ljudje iz različnih pokrajiin Slovenije tako v preteklosti kot danes tudi s hrano zaznamovali začetek in konec življenja.

Mladi so raziskovali značilnosti krsta skozi kulinariko na območju Sostrega in Velikih Lašč ter na območju Leš, Maribora in Ižakovcev, se poučili o rojstvu in smrti na Koroškem in Štajerskem, izvedeli kaj novega o kulinariki ob smrti na območju Vrhnike ter se poučili o pogrebnih svečanostih v preteklih desetletjih in danes glede na veroizpoved pokojnikov in okolje v jugovzhodnem delu Slovenije, so sporočili organizatorji.

Tekmovanje, ki ga pripravlja Zveza za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju s centrom Grm Novo mesto - centrom biotehnike in turizma, se bo po odprtju začelo s predstavitvami z zagovori skupin pred komisijo, po zagovoru sledi ogled razstavnih miz in pokušnja tekmovalnih dobrot, ob 13. uri pa bo razglasitev rezultatov tekmovanja in podelitev priznanj.

Tekmovanje je po navedbah organizatorjev namenjeno mladim raziskovalcem kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih in višjih strokovnih šol Slovenije. Z njim želijo dvigniti priljubljenost etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkriti za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake in jih spodbuditi k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti na tem področju.