Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 13 glasov Ocenite to novico!
Iz špargljev na Krasu pripravljajo res okusne jedi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kraljica rebula. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Kam ta konec tedna? Na Kras na šparglje, v Brda na rebulo

Kraški gostinci bodo cel mesec ponujali jedi s šparglji
8. april 2017 ob 06:28
Štanjel/Višnjevik - MMC RTV SLO

Začela se je sezona špargljev in z njo že tradicionalna prireditev Mesec špargljev na Krasu, ko gostinci mesec dni ponujajo vse mogoče jedi s to zdravo, vitaminov polno rastlino. Tudi sladice.

Divji šparglji se od gojenih razlikujejo tako na pogled kot po okusu, pri čemer so divji bolj grenki in tanki. Kraševci v teh dneh že besno lomastijo po goščah in obronkih gozdov v iskanju te okusne zelenjave, iz katere pripravljajo vse od frtalj do rižot.

Šparglji vsebujejo veliko vitaminov, zlasti vitamin C, in mineralov, cink, fosfor, magnezij, krom. So naravni imunostimulatorji in imajo veliko vlaknin.


Izbrane restavracije, gostilne in turistične kmetije s Krasa so tudi letos pripravile posebne menije, ki temeljijo na jedeh iz špargljev – med boljšimi naj poudarimo Gostilno Kobjeglavo, Špacapanovo hišo in K'ntino Čotar. V znamenju špargljev bodo kuhali vse do 7. maja.

Praznik rebule in oljčnega olja v Brdih
V briškem Višjeviku, rojstnemu kraju rebule, pa poteka praznik rebule in oljčnega olja. Na predvečer dogodka so se Brici poveselili že včeraj, otvoritev pa bo v soboto ob 17. uri z mažoretkami, harmonikarji, kraljico rebule Katjo Erzetič in, jasno, degustacijami kar sto rebul iz Goriških brd, Vipavske doline in Collia (italijanska stran Brd, op. a.).

Obiskovalci bodo lahko okušali tudi vrsto oljčnih olj, poskrbljeno bo tudi za jedačo.

Dogodek se bo nadaljeval v nedeljo z jutranjim sprehodom od oljčnega nasada do oljčnega nasada ter popoldanskim kulinaričnim dogodkom z Ošterijo Žogico in vodenim ogledom štirih kleti.

VIDEO
Mesec špargljev na Krasu
K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 08.04.2017 ob 15:32
Nimam kaj rečt, tudi meni je zahodni del Slovenije oz. Severna Primorska zelo čudovita pokrajina. Ampak glede na poplavo člankov o kulinariki samo Brd in okolice sem dobil občutek, da je preostali, veliki del Slovenije kulinarično mrtev.
keka77
# 08.04.2017 ob 11:58
K.S. škoda ker je na krožniku viden gojen Špargelj...
keka77
# 08.04.2017 ob 11:02
Qayxc, ane.. ker Teran res "blazno" paše s Šparglji.. jao s tem Teranom ste že dosadni. 3/4 Slovencev ni pilo zares dobrega Terana. 3/4 Slovencev pozna zgolj Teran, Refošk in Cviček... katerih je 3/4 zanič kar je v prodaji, pa tudi pridelovalci vas nategujejo s ceno odprtega "domačega" vina..
raknac navi
# 09.04.2017 ob 18:47
Kot v vsaki stvari inamo tudi v kulinariki ljudi, ki mislijo, da vse vejo in da edino oni pijejo dobro vino. In samo tam kjer ga oni kupujejo je tisto pravo. Smesno.
qayxc
# 08.04.2017 ob 17:20
Odvisno v kaki kombinaciji so šparglji, če so z jajci in malo pancete, kakor jih jemo primorci, paše tudi teran ali refošk zraven, nevem mogoče pa šparglji z jajci niso dovolj fina jed za nekatere.
frozen pingvin 2
# 08.04.2017 ob 16:12
Nekdo88

primorci se mi zdi da so najbolj navezani na svojo hrano...ne samo navezani, tudi tako rahlo cinično gledajo na druge kulinarike, rahlo forsirajo to svojo hrano ko niso na primorskem, itd itd. pa saj ne rečem, saj je super. a obstaja še kaj drugega kot pašta in špargli. in naj se navadijo že.
raknac navi
# 09.04.2017 ob 18:49
Ne samo da niso dovolj fina jed za nekatere. Nekateri se trkajo po prsih premosorazmerno s ceno buteljke, ki si jo privoscijo...
keka77
# 08.04.2017 ob 15:37
Nekdo 88, gre se zato da je trenutno sezona divjih Špargljev, ki ŽAL NE RASTEJO NIKJER DRUGJE po Sloveniji, a zdaj bomo še nosove vihali zaradi tega??
raknac navi
# 09.04.2017 ob 21:10
Tipicen slovencelj je tisti, ki trdi da so nekatere stvari samo take kot jih vidi cuti okusi on. In zraven zmerja ostale. Ti citiram? Ali se bos sam znasel? Tipicno je tudi tvoje sprenevedanje okrog cene. Ti citiram?
In tvoj stavek: je popolnoma sprejemljiva za vsakega. Spet posplosevanje v stilu jaz sem center sveta.
In za konec. Kaksne cene ne poznam? Bi jo moral poznat?
Ja. Bolje je bit tiho. Sploh ce si funkcionalno nepismen.
nikhrast
# 08.04.2017 ob 16:40
Ne vem so divji šparglji nekaj posebnega, nisem jih še jedel, gojene pa tako jemo celo leto.
No, pa spet se bodo nekateri pritoževali zaradi špargljev, poseben neprijeten duh ko greš scat.
7up
# 08.04.2017 ob 12:03
keka77

Ja res je s Šparglji se prilega predvsem kakšna Malvazia. Mogoče celo Chardonnay. Teran nikakor,... zaradi "močnega" okusa takšna vina bolj spadajo h kakšni divjačini. Pa še takrat v omejenem obsegu!

Kateri "dobri" teran pa priporočate?
keka77
# 08.04.2017 ob 17:32
qayxc, delno imaš prav glede "kombinacije", a osebno mislim da je škoda divjih Špargljev, ki so že tako blagega okusa mešat z ocvirki, panceto in ostalimi močnejšimi okusi.. Teran je tako specifičen, da zahteva malo več pozornosti ob kaki hrani ga ponudiš.. Ne gre se za to, da jed ni dovolj "fina".. So tudi druga bela vina, katera so zelo primerna ob panceti itd.. Veliko ljudi ima zmotno predstavo da se ob pršutu pije zgolj Teran, Refošk in ostala rdeča vina. Seveda, ko gre za kraški pršut je ok, a pršuti so si zelo različni. Ob briškem, oz furlanskem ala San Daniele npr je idelaen Tokaj, ne boš videl Furlanov pit rdečega zraven..
qayxc
# 08.04.2017 ob 07:20
Šparglje in kaj terane bi šel spit, rebulo pa ker prepustim drugim.
piarija
# 08.04.2017 ob 13:58
primorska nas ne zanima...je že passe
keka77
# 09.04.2017 ob 19:52
Raknac navi, ce cene ne poznas raje bodi tiho. Noben se ne trka po prsih zaradi cene, ki je niti omenil nisem. Ne bos verjel a je popolnoma sprejemljiva za vsakega. In ja, a mislis da ni mozno da se nekateri spoznajo in celo profesionalno ukvarjajo s kulinariko oz enogastronomijo? Zate je ocitno kulinarika zgolj hobi in preseravanje.. Se en Slovencelj..
keka77
# 08.04.2017 ob 12:19
7 up, ne povem, ker ga bo zmanjkalo zame.. ;-) No šalo na stran, vsekakor privoščim vsem, da bi imeli možnost nabaviti vino vredno svojega naziva, ne pa kislic.. Sam osebno mislim da dobro vino ima upravičeno malo višjo ceno, saj ni potrebe da se napivamo ampak uživamo v njem. Zato mi ni težko plačati par eur več za buteljko recimo "Izbranega Terana" družine oz Vinarstva Rebula iz Brestovice pri Komnu.. Ne boste razočarani! Lp
Kazalo