Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 19 glasov Ocenite to novico!
Katera evropska država ima najboljšo ponudbo poulične hrane? Foto: Reuters
Pobudniki akcije menijo, da je poulična hrana v vzponu - in nujno potrebna kot gonilo druženja. Foto: Reuters
Pri nas skuša slovensko poulično hrano na višji ravni promovirati Sladolent, ki poteka vsako leto v sklopu festivala Lent. Na njem najboljši slovenski kuharski mojstri (na sliki Bine Volčič) pripravljajo cenovno dostopne grižljajčke. Foto: BoBo

Dodaj v

Katera evropska država ima najboljšo poulično hrano?

1. slovenski FOOD Truck Festival bo 30. junija
16. maj 2017 ob 11:42
London/Ljubljana - MMC RTV SLO

To poletje bo v znamenju poulične hrane - z majem se je namreč med evropskimi državami začel boj za naslov najboljšega ponudnika poulične hrane. V konkurenci za premierno podelitev nagrad European Street Food Awards (ESFA) je vrsta evropskih držav, zmagovalec pa bo znan konec septembra. Prvič pa bo festival kulinaričnih tovornjačkov dobila tudi Slovenija.

"Poulična hrana zavzema primat," je dejal Richard Johnson, ustanovitelj ESFA-ja, ki se je začel v Veliki Britaniji, nato pa razširil na več držav stare celine. "Vse bolj se odločamo za različne načine prehranjevanja. Včasih si ne želimo fiksnega menija predjedi, glavne jedi in sladice, ampak si želimo malo tega in malo onega," razlaga Johnson.

Skozi vse letošnje poletje bodo tako po več evropskih državah potekala državna prvenstva v poulični hrani. Za zdaj so svojo udeležbo potrdile Danska, Nemčija, Nizozemska, Španija, Italija, Švedska, Francija in Velika Britanija.

Glasujte za svojega favorita
Dobrojedce spodbujajo, da glasujejo za svojega favorita prek nove aplikacije za evropsko poulično hrano (European St. Food), na kateri vsi zainteresirani najdete tudi zemljevide z navigacijo, na katerih so označene najboljše lokacije za poulično hrano in njihov čas obratovanja.

Zmagovalca bodo po velikem kuharskem obračunu med najboljšimi evropskimi ponudniki razglasili na dvodnevnem dogodku 30. septembra in 1. oktobra v Berlinu, odločal pa bo tako glas publike kot tudi glas žirije, v kateri bodo sedeli z Michelinovimi zvezdicami ozaljšani kuharski mojstri.

Konec kuharskega vikenda bodo zmagovalca okronali na veliki zabavi z didžeji, kulinaričnimi seminarji, žarom in plavajočim barom, poroča portal Fine Dining Lovers.

"Ta novi način prehranjevanja se v celoti vrti okoli druženja in deljenja hrane. V svetu, kakršen je naš, se to trenutno zdi zelo pozitivno sporočilo," je o poulični hrani še povedal Johnson.

Prihaja 1. Food Truck festival
Čeprav Slovenija v nagradah ne sodeluje, pa se bo poulična vročica to poletje dotaknila tudi naših krajev. Ob robu Odprte kuhne v vseh svojih lokalnih različicah ter festivala Pivo in burger fest (prvič letos prihodnji že konec tedna, 20. in 21. maja) bo 30. junija in 1. julija na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal prvi slovenski Food Truck festival, skratka festival kulinaričnih tovornjačkov.

Je pa res, da je vprašanje, kaj slovenska poulična hrana sploh je. Zdi se namreč, da smo v tem segmentu kar prevzeli balkansko poulično hrano, tipične slovenske pa sploh nimamo. Tudi v ta namen se v sklopu Lenta vsako leto v Mariboru odvija Sladolent, na katerem so najboljši kuharski mojstri pri nas postavljeni pred izziv pripraviti slovensko kreativno poulično hrano po dostopnih cenah. Letos bodo stojnice Sladolenta odprte med 23. junijem in 1. julijem.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Gravesen
# 16.05.2017 ob 14:55
Ko bomo opuščali poulično hrano, ki jo ponujajo prodajalci albanskega porekla, bomo naredili velik korak naprej v tej kulinarični panogi.
Prudi
# 16.05.2017 ob 12:11
Slovenija ziher ne, ker te birokracija prej poje.
kalamaris
# 16.05.2017 ob 13:41
Pa se to... azija je vsaj 200 let pred evropo kar se tice ulicne hrane in ponudbe. Lp
pašeresje
# 16.05.2017 ob 11:56
ko dobiš gram hrane v Kempinskem greš pa na kebab?
aaa
# 16.05.2017 ob 11:54
A Hrvati s kokicami in palačinkami ne bodo sodelovali?
seeblue123
# 16.05.2017 ob 15:02
@aaa
A Hrvati s kokicami in palačinkami ne bodo sodelovali?


Ahahahahaha, saj res... (sem takoj stisnil "+"). Me že nekaj let ni bilo na Hrvaškem, pa sem že pozabil. Kokice, palačinke z nutelo, pa babe, ki se po plaži derejo: "Krafne, krafne, krafne". Torej je to še aktualno, LOL...
Lovec
# 16.05.2017 ob 14:47
dingdong
Ko popotnik stopi iz vlaka na železniški postaji v Ljubljani in se začne sprehajati po Ljubljani začenši s postajo in nadaljevalnem poti po Miklošičevi opravičeno misli, da je sredi balkana in ne v srednji Evropi alpske države.
dingdong
# 16.05.2017 ob 15:01
@dingdong

Slovenija ni samo ljubljana in maribor.

Vem, vendar v Spodnjem Dupleku najbrž ne pričakuješ lokala s hitro prehrano, odprtega vso noč. Situacije v drugih slovenskih mestih ne poznam, domnevam pa, da jih najbrž imajo Kranj, Clje, Koper, pa še kakšno drugo večje mesto.
kalamaris
# 16.05.2017 ob 15:01
Predvsem bo treba drastično sprememeniti zakonodajo na tem področju.
Dokler bo potrebno zadostiti neštetim nesmiselnim pogojem če bos želel rezati pršut in točiti vino na kozarček (to je zgolj primer) bomo pač obsojeni na burek in kebab.
dingdong
# 16.05.2017 ob 15:05
Ko bomo opuščali poulično hrano, ki jo ponujajo prodajalci albanskega porekla, bomo naredili velik korak naprej v tej kulinarični panogi.

In kaj bi ti naredil, berufsverbot za prodajalce albanskega porekla ? Dokler zadostijo higijenskim in drugim zahtevam ne vidim nobenega razloga za to, da ne govorim o absurdnosti predloga, da se nekomu prepove delo na podlagi nacionalne pripadnosti, kar je v nasporotju s slovensko ustavo, da ne rečem še kaj hujšega.
dingdong
# 16.05.2017 ob 15:17
Lovec
Ko popotnik stopi iz vlaka na železniški postaji v Ljubljani in se začne sprehajati po Ljubljani začenši s postajo in nadaljevalnem poti po Miklošičevi opravičeno misli, da je sredi balkana in ne v srednji Evropi alpske države.

Če boš stopil iz vlaka v katerikolem evropskem mestu, npr. nemškem, pa te bodo pričakali samo prodajalne klobas, kjer bodo stregli prodajalci v narodnih nošah ali kaj ? In ja, smo na Balkanu (zaenkrat še) in samo del naše države je alpske, razen če misliš, da so Alpe tudi v Prekmurju in na Primorskem. Nihče pa ne brani čistokrvnim, klenim Slovencem, da odprejo prodajalno s hitro prehrano v katerikoli obliki.
dingdong
# 16.05.2017 ob 15:07
Predvsem bo treba drastično sprememeniti zakonodajo na tem področju.
Dokler bo potrebno zadostiti neštetim nesmiselnim pogojem če bos želel rezati pršut in točiti vino na kozarček (to je zgolj primer) bomo pač obsojeni na burek in kebab.

Mi lahko prosim razložiš, kakšna zakonodaja se uporablja v prvem primeru in kakšna v drugem ?
Kateri so ti različni pogoji za odprtje prodajalne kebaba in prodajalne kranjskih klobas ?
mare.miami
# 16.05.2017 ob 16:44
Azijci prednjačijo v tem...predvsem na Tajskem inMaleziji.Povem iz prve roke.Bil sem marsikje.V Evropi bi izpostavil Španijo in Grčijo.Vsaj meni je bilo tam najbolje.
aaa
# 17.05.2017 ob 06:48
azija je vsaj 200 let pred evropo kar se tice ulicne hrane in ponudbe.

He, he. Bo kar držalo. Temu kar se po Evropi prodaja kot poulična hrana, težko rečeš hrana. To je navaden junk food. Medtem ko v Aziji.... Njami. Pa tud Latinska Amerika je krepko pred nami. Čeprav tista hrana ni ravno po mojem okusu:(
dingdong
# 16.05.2017 ob 15:21
Je pa res, da je vprašanje, kaj slovenska poulična hrana sploh je. Zdi se namreč, da smo v tem segmentu kar prevzeli balkansko poulično hrano, tipične slovenske pa sploh nimamo.

Tukaj pridemo do vprašanja, kaj naj bi sploh bila tipična slovenska hrana. Katere so tipične slovenske jedi, ki jih ne poznajo nikjer drugje po svetu ?
kalamaris
# 16.05.2017 ob 13:40
V sloveniji imajo samo juzni bratje in turki privilegij prodajat ulicno hrano. Prodajati hrano v poznih nocnih urah je pa tako ali tako znanstvena fantastika v sloveniji.
Sussudio
# 17.05.2017 ob 21:56
dingdong
a tiste 2 prodajalni burekov in kebabov pri ljubljanski želeniški ti definiraš "hrana v poznih nočnih urah"? Pojdi malo v večja mesta gledat kaj pomeni nočna ponudba hrane.
graf314
# 17.05.2017 ob 17:11
Katera evropska država ima najboljšo poulično hrano?

Prizajmo si, Slovenija je glede tega povsem na repu. Tako blazno enolične ponudbe ni nikjer, niti na Balkanu in nekako težko si je zamišljati tujca, ki bi izkušnjo z našo poulično hrano hvalil ali se sploh v pozitivnem smislu spomnil nekega pouličnega grižljaja; to kar ni tako nemogoče recimo v Skandinaviji, Zahodnem ali Južnem Mediteranu in še kje drugje. Hvaliti 'našo' poulično hrano je nekako... smešno.
fritaja
# 17.05.2017 ob 14:34
kalamaris
# 16.05.2017 ob 18:13
Za začetek izbrat slovenske produkte katere zelimo tudi mednarodno uveljavit kot slovenske izdelke in jim dvigniti razpoznavnost.
Recimo teran, kranjska klobasa, med, kraški pršut, piranski brancin itd....


a tisti brancin je piranski, če je bil spočet v Piranskem zalivu? Kaj pa, če je priplaval iz Savudrijske vale?
kalamaris
# 16.05.2017 ob 16:17
@dingdong

No recimo za rezat pršut in prodajat vino na kozarec potrebujes naslednje stvari: manjšo mizo, stojalo za rezat pršut, nož, škaf mrzle vode za hladit vino, plastične kozarčke in krožnike, zobotrebce, serviete, koš za odpadke in dva kvadratna metra prostora. Vsekakor pa ne potrebuješ prodajalne še manj pa lokala.
Ali si morda videl kako izgleda street food v aziji? To niso hipserski kombiji ampak čisto preproste zadeve ki delujejo precej zanemarjeno ampak kljub temu cel svet hvali njihovo hrano in uživa v njej.
Sojuz
# 17.05.2017 ob 11:41
Italija!!
dingdong
# 17.05.2017 ob 09:52
Jaz sem samo povedal kaj mislim in lepo da imas tudi ti svoje mnenje. Dejstvo je da slovenska ulična hrana ne obstaja ampak zgolj balkanska in turška.

A dej no dej. Hamburgerji so tudi balkanski ? In kaj zaboga bi naj bila "slovenska ulična hrana " ? Pršut to ravno ni, kranjske klobase so pač ene izmed klobas, že v Nemčiji ali v Švici jih imaš milojon vrst. Nehajte že enkrat porivati nacionalizem vsepovsod !
poupette
# 17.05.2017 ob 09:22
Kaj pa kranjska klobasa ali hrenovka z zemljo? Meni so se pocedile sline ob misli na to!
kalamaris
# 16.05.2017 ob 20:52
@evropa

Jaz sem samo povedal kaj mislim in lepo da imas tudi ti svoje mnenje. Dejstvo je da slovenska ulična hrana ne obstaja ampak zgolj balkanska in turška.

''Če bi vedel kakšno paniko nekateri ljudje nardijo pr nas k majo doma prebavne težave in takoj letijo obtožiti gostinca,,

Oprosti ampak večji problem so ljudje ki letijo za vsak d**k k zdravniku in teh je zagotovo več kot tistih ki se zastupijo s hrano ko jejo zunaj.

Sam sem pred leti hotel odpreti stojnico v turistični sezoni pa je bila najnižja cena za 2 kvadratna metra javne površine 2000€. Tukaj vračunaj še stroske za opremo in material ki ga boš prodajal ter davke. Seveda pričakuješ da ti bo konec meseca ostalo tudi nekaj denarja za svoje delo ki si ga vložil.

Me lahko prosim razsvetliš s kakšno idejo ali predlogom kaj bi moral prodajati da bi se vse to izšlo?

Dobra in pestra ulična hrane je v javnem interesu. Zato so pasje procesije ki le to ponujajo vedno bolj množične in vedno bolje obiskane. Ni pa konstante. Javni prostor je NAŠ. Od vseh državljanov. Torej zakaj se zadeve ne poenostavi, uredi in omogoči ljudem da to počnejo?

No ja kot praviš... lahko smo hvaležni da nas ščiti zakonodaja in predpisi
evropa
# 16.05.2017 ob 19:01
kalamaris, kaj trmoglaviš?

Res je da smo malce preveč zbirokratizirani učasih ampak v primeru prodaje hrane temu ni tako hudo kot sam praviš.
Kar se tiče sanitarne inšpekcije je važn, da slediš HACCAP načelom. Če tebe ni zvijal od prabavnih težav še ne pomen da ostali niso imeli težave v Aziji. Še vedno pravim, da je loh bit pamtn dokler te srat ne prime, v tem primeru dobesedno.

Če bi vedel kakšno paniko nekateri ljudje nardijo pr nas k majo doma prebavne težave in takoj letijo obtožiti gostinca kako je on kriv. Ne pomisljo pa kaj so doma jedl.
In to je samo zarad malenkostne driske ne pa za "pravo" zastrupitev.
Mnogi so loh še hvaležni da jih ščiti zakonodaja in predpisi
dingdong
# 16.05.2017 ob 17:07
Kalamaris
Prsut ti rezejo na vsaki malo vecji pasji procesiji, tako da ne vem, kje bi naj bil problem. Ocitno ni tako komplicirano, da se tega ne bi dalo izvesti. V Aziji pa najbrz nimajo tako strogih higienskih predpisov kot mi, kar je najbrz boljse za biznis, malo manj pa za zdravje. Si predstavljas moralno paniko, ce bi se kdo zastrupil z hrano s taksne stojnice?
kalamaris
# 16.05.2017 ob 14:50
@dingdong

Slovenija ni samo ljubljana in maribor.
dingdong
# 16.05.2017 ob 14:05
V sloveniji imajo samo juzni bratje in turki privilegij prodajat ulicno hrano. Prodajati hrano v poznih nocnih urah je pa tako ali tako znanstvena fantastika v sloveniji

S čem pa lahko to svojo drzno trditev dokažeš ? Poznam kar nekaj kioskov s hitro prehrano, ki jo vodijo Slovenci. Najbrž se tudi ne prehranjuješ na ulici, drugače bi opazil, da se prodaja hrana tudi v poznih nočnih urah, vsaj v Ljubljani in Mariboru. Skratka nič od navedenega niti slučajno ne drži.
kalamaris
# 17.05.2017 ob 19:56
http://rgnn.org/2015/12/11/best-street-food-ljubljana-slovenia/

Prvo mesto: Aga Kebabci
kalamaris
# 17.05.2017 ob 14:55
To vprašanje pa raje naslovi na tiste ki to blagovno znamko že tržijo in uspešno promovirajo v tujini. Predvsem v italiji in avstriji.

A za kranjsko klobaso uporabljajo zgolj meso živali ki so bile spočete v kranju?
Ne se smešit no
kalamaris
# 17.05.2017 ob 12:17
@endurg

Niti pod razno ne hvalim slovenije pa tudi domotožja nimam še posebaj ko berem kaj vse se v banana republiki dogaja. In ja sledim kaj se dogaja v sloveniji ker imam tam še vedno družino in veliko prijateljev tako da mi ni ravno vseeno. Lp
kalamaris
# 16.05.2017 ob 22:51
@evropa
Na srečo ne živim več v sloveniji.
zamudnik
# 16.05.2017 ob 22:46
burger fest

A sem kaj pomešal, ali je res, da ste se še nedolgo nazaj norčevali iz hamburgerjev in se zgražali, kako nezdravi da so?
evropa
# 16.05.2017 ob 21:55
Globoka :)

kalamaris, odvisno kako se znajdeš. Loh se zmeniš s kakšnim barom, ki ne ponuja hrane. Pol pa oba profitirata, on ma pijačo, ti pa hrano.

Odvisno tud v kerem kraju si, ni povsod isto :)
nuLanuLa
# 16.05.2017 ob 21:18
Če je hranjenje užitek, ne vem, zakaj mora biti delo v kuhinji tako mučenje.
kalamaris
# 16.05.2017 ob 18:13
Dingdong

Se povsem strinjam s tabo vendar zakaj bi ljudje morali hodit na pasje procesije če se takšne stvari da izvajat vsak dan na vsakem vogalu praktično. Naslednji problem je zagotovo višina najemnine za košček javnega prostora ki jo določi vsaka občina kot se ji zdi. Mislim da je bilo pred par leti objavljeno koliko plačujejo najemniki za hiške v katerih pečejo kostanje. Cene pa takšne kot da bodo zlate rolexe prodajali.

Kar se tiče zastrupitev pa je že vse skupaj tragikomično. Slovenija ima eno najstrožjih zakonodaj na svetu in vsak gostinec ti lahko pove s kakšnimi nesmisli se mora ubadati. Ali ljudje v aziji množično umirajo zaradi zastrupitev s hrano?
NE!

No pa še en predlog kako se lotit problema ulične hrane...

Za začetek izbrat slovenske produkte katere zelimo tudi mednarodno uveljavit kot slovenske izdelke in jim dvigniti razpoznavnost.
Recimo teran, kranjska klobasa, med, kraški pršut, piranski brancin itd....

Naslednji korak
Določit lokacije v vseh mestih in turistični krajih ki so primerna za to ponudbo. Ponuditi stojnico ali prostor po razumni ceni in morda celo ukiniti davek na določene izbrane produkte ( recimo 10 produktov). Vendarle gre za promocijo lokalne kulinarike in kulture za katero se namenjajo enormni zneski denarja vsako leto stanje pa se ne izboljšuje. STO je poden od organizacije ki več kot dolgočasnih procesij sploh ni sposobna organizirat oziroma jim sploh ni v interesu saj si pridno polnijo lastne žepe.
kalamaris
# 16.05.2017 ob 16:32
@ nevem
Drži kar praviš za bangkok ampak to zagotovo ne bo ustavilo strmega vzpona tajskega turizma. Med drugim je bangkok letos prvic v zgodovini na prvem mestu po številu prihodov turistov. Poleg tega je na tajskem še veliko drugih letovišč (krabi,pattaya,phuket,itd...)ki so zelo priljubljena in kjer ne bo nobenih sprememb.
Drugače pa so v aziji med izredno priljubljenimi kulinaričnimi destinacijami poleg tajske tudi vietnam, singapur, malezija in v zadnjem času vse bolj tudi kitajska.
fantasycamp
# 16.05.2017 ob 15:55
Tista ki ima največ migrantov..
nevem
# 16.05.2017 ob 15:26
@kalamaris:
"Pa se to... azija je vsaj 200 let pred evropo kar se tice ulicne hrane in ponudbe. Lp"

Bangkok, kot prestolnica Street Food hrane, kmalu ne več... KLIK
celtic1888
# 16.05.2017 ob 15:15
Na živce mi gre, ko za dogodke, ki naj bi temeljili na predstavitvi in ohranjanju slovenske kulturne in gurmanske dediščine uporabimo angleški jezik. A res nimamo boljše ideje in večje širine? Bravo Gravesen!
ccxiv
# 16.05.2017 ob 13:07
FerFud2 je vsekakor zmagovalec lanskega leta!
endrug
# 17.05.2017 ob 08:58
@kalamaris, ni te več doma, pa imaš toliko za povedat, kako je tu. Tam (kjerkoli si že) pa verjetno hvališ naše kraje do nebes. No, da tu toliko komentiraš, imaš očitno domotožje. To pa veliko pove.
kalamaris
# 16.05.2017 ob 15:17
Je pa res, da je vprašanje, kaj slovenska poulična hrana sploh je. Zdi se namreč, da smo v tem segmentu kar prevzeli balkansko poulično hrano, tipične slovenske pa sploh nimamo. Tudi v ta namen se v sklopu Lenta vsako leto v Mariboru odvija Sladolent, na katerem so najboljši kuharski mojstri pri nas postavljeni pred izziv pripraviti slovensko kreativno poulično hrano po dostopnih cenah.

Izbira imena festivala je zelo kreativna še posebaj ker je sladoljed ena izmed najbolj imenitnih slovenskih jedi.
SLADOLJENT
Sapp
# 16.05.2017 ob 16:21
jufka zmaga
mitjek
# 17.05.2017 ob 18:58
Ja in? Kebap je dober, še posebej če malo peče. Tudi čevapi, nehajte že s tem nacionalizmom, pa se malo oglejte naokrog. Vse naokrog je multikulti in s tem se bo treba sprijazniti, narodi se mešajo po celem svetu in s tem tudi hrana.
Kazalo