Kavarna stoji v trendovskem londonskem okrožju Shoreditch. Foto: Facebook Ziferblat
Kavarna stoji v trendovskem londonskem okrožju Shoreditch. Foto: Facebook Ziferblat
Notranjost kavarne je domača, z obvezno budilko, seveda. Foto: Facebook Ziferblat

Nenavadna cenovna strategija v Ziferblatu ("Vse je zastonj, razen časa, ki ga preživite pri nas") v Rusiji žanje lepe uspehe, kavarna pa je tako priljubljena, da je v zadnjih dveh letih odprla devet novih poslovalnic, ki jih na mesec obišče 30.000 gostov.
Vsak gost mora ob prihodu s kredence vzeti budilko, si zapisati čas, nato pa jo imeti ob sebi vse do odhoda. Fiksna cena v Ziferblatu je tri penije na minuto, kar pomeni, da vas bo enourni obisk kavarne stal le pičle 1,80 funta, ne glede na to, koliko skodelic čaja in piškotkov pospravite. Časovne omejitve ni, kar pomeni, da vas bo na hitrico popita kava prišla zgolj nekaj penijev.
Gostje si iz avtomatov za kavo in čajnikov strežejo sami, prigrizke, tudi sadje in zelenjavo, pa si lahko pripravijo v kuhinji, kjer lahko za sabo tudi pomijejo. V kavarni so še klavir, gramofon in neomejen Wi-Fi dostop.
Mala skupnost
Ivan Mitin, lastnik Ziferblata (циферблат), ki v ruščini pa tudi nemščini pomeni "obraz ure" oz. številčnica, je za Guardian povedal, da si je nova kavarna že pridobila številne redne stranke.
"Londončani so bolj odprti za tak koncept, saj so takoj dojeli idejo Ziferblata. Smešno je videti ljudi, kako v vrsti čakajo za pomivanje svoje posode. To ni obvezno, smo pa hvaležni tistemu, ki se odloči za to. Celo za drugimi pomivajo. Vse skupaj je zelo družabno. Na svoje goste gledamo kot na najemnike, ki si vsi delijo isti prostor," razlaga Mitin.
Na spletni strani kavarne še piše, da so vrata Ziferblata odprta vsakomur: "Vsak gost postane neke vrste mikronajemnik prostora, je zanj odgovoren in lahko vpliva na življenje tega prostora. Ziferblatova skupnost vas bo lepo sprejela in skupno boste lahko ustvarjali pri tem projektu, ga hranili in razvijali."