Kulinarika

Poudarki

  • El Bulli vsako leto postregel le 8.000 ljudem
  • Vrača se prihodnje leto
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 7 glasov Ocenite to novico!
Ferran Adria
Adria bo v Barceloni ustanovil ustvarjalni in raziskovalni center El Bulli. Foto: EPA
Ferran Adria
O Adrii obstaja tudi več dokumentarcev. Foto: EPA

Dodaj v

Koliko bi plačali za "zadnjo večerjo" Ferrana Adrie?

El Bulli bo nadomestila gastronomska akademija
6. marec 2013 ob 09:14
Barcelona - MMC RTV SLO

Sloviti španski kuhar Ferran Adria bo na dražbi ponudil pripravo dveh večerij za štiri ljudi. Izklicna cena za to kulinarično doživetje: 3.830 evrov.

Adria je več let na odmaknjenem koščku Costa Brave severno od Barcelone vodil eno najbolj znanih restavracij na svetu, El Bulli, ki je bila kar petkrat razglašena za najboljšo na svetu. A ker si je zaželel novih izzivov, je julija leta 2011 El Bulli svoja vrata zaprl, s tem pa razočaral številne kulinarične navdušence, ki so želeli (in si tudi lahko privoščili) njegove mojstrovine.

El Bulli je namreč vsako leto dobil kar okoli milijon prošenj za rezervacijo, a za mizo se je lahko posedlo le 8.000 srečnežev.

Večerja za nekaj tisoč evrov
Adria zato želi dati še eno priložnost vsem, ki so ostali praznih rok oziroma želodcev. Postregel bo namreč natančno osmim izbrancem - dvema mizama za štiri ljudi, ki pa bodo zagotovo pravi petičneži. Aprila bo namreč dražbena hiša Sotheby's v Hongkongu in New Yorku ponudila v nakup večerjo z Adrio, izklicna cena zanjo pa bo 5.000 ameriških dolarjev (3.830 evrov). Pričakujejo ogromen naval. "To bo edinstvena izkušnja, preizkusiti hrano, ki jo bo osebno pripravil brez dvoma najbolj ustvarjalni kuharski šef na svetu," je dejal predstavnik hiše Jamie Ritchie.

Srečnežem bo 50-letni Adria postregel v bratovi restavraciji Tickets v Barceloni.

El Bulli bo na dražbi ponudil tudi svojo obsežno vinsko klet, kuharsko opremo in spominske predmete, zbrana sredstva pa bodo namenjena skladu El Bulli, gastronomski akademiji, ki bo vse sile usmerila v to, da kuhinjo Ferrana Adrie dvigne še na višjo raven. Ta akademija bo gostom vrata odprla prihodnje leto.

Prihaja tudi film
Španski kuhar je zaslovel kot "boter molekularne gastronomije", saj je v kuhinjo vpeljal nekatere nove postopke priprave jedi. Hollywood je o njem posnel tudi film, ki bo na spored prišel konece leta.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
anze82
# 06.03.2013 ob 11:55
preseravanje...
Fleaa
# 06.03.2013 ob 12:18
bolano, kot je bolan ta naš planet.
dabog, da se jim rukola v riti zataknla. . . .
PONOS
# 06.03.2013 ob 13:53
Za ta denar naredim veselico za 50 ljudi no problem...pa še nekaj dnarja mi ostane..
Izviren kuhar pa je to je treba priznat zanimivo filozofijo ima..
cairns
# 06.03.2013 ob 09:55
Koliko bi plačali za "zadnjo večerjo" Ferrana Adrie?

10 € in niti centa več.
Alen64
# 06.03.2013 ob 18:32
Ne kurt-china ampak hrana je ubistvu vsakdanja zadeva in slovenceljsko(kot praviš, ampak da povem da mi gre ta beseda tolk na živce da se stresm ko jo preberm) je da za hrano pač ne daš celoletne povprečne plače. Kakšni so tvoji standardi ne vem ampak sam se imam kar za slovenceljna pa se ne preseravam. In ja večino hrane si marsikateri slovenceljn sam pridela(tudi pri nas) in je super. Pa še to, zaenkrat še nisem bruhal od nje. Mogoče pa obstaja še druga vrsta slovenceljnstva al whatever...
gushtr
# 06.03.2013 ob 15:28
Verjetno mu mojstrstva ne gre odrekati. Dvomim pa, da bo moja plebejska duša v nedeljskem kosilu kaj manj uživala kot "izbranci" v njegovi večerji.
ti_si_nula
# 06.03.2013 ob 14:51
Za 3.830€ raje pripravim več dobrih večerij z dobro kapljico na katero lahko povabim še nekaj bližnjih....kaj če mi takšno preseravanje s t.i. "zadnjo večerjo" ? To je za ekstreme brez ritne luknje :)
ARKAN111
# 06.03.2013 ob 20:32
Sploh ne vem zakaj komentirate te kulinarične članke ,če ne razumete zakaj se gre..Osebno si tudi ne morem privoščit'' takšne večerje''ampak si pa privoščim vsake toliko časa dober slow food ..Nekateri v hrani uživamo ,ne pa da samo pojemo ker smo lačni...
freebass
# 06.03.2013 ob 15:22
sem vedel, da mi bo žal, če bom začel brati komentarje...
Wasabi
# 06.03.2013 ob 12:16
In kakšen je konjski dunajski? Nikoli slišal...
a-bra-ka-da-bra
# 07.03.2013 ob 18:07
Kar hočem povedat je to, da kdor ima se naj preserava, ampak cena ne odraža dejanske kvalitete hrane. Podobno je z urami, vinom itd...

Tole je sicer res in lepo povedano, a večina komentarjev je daleč od načela "živi in pusti živeti". Je dosti bližje tistemu "kdor ne meni kot jaz je idiot". In ta odsotnost, ne razumevanja drugega stališč ampak razumevanja, da so drugi drugačni in nič manj vredni, je tisto kar me v naši družbi vedno bolj moti. Ker je vse manj sobivanja in vedno več vsiljevanja mišljenja in vrednot.
kurt-china
# 06.03.2013 ob 21:13
@alen64... napisal sem daljsi odgovor, pa sem se odlocil da poenostavim... nisem rekel da je to vredno ali ne teh 4k... hotel sem povedati da se vedno najdejo preprosti ljudje ki primerjajo tušov zrezek za 3.5 EUR s to zadevo... kar je primerjanje veyrona z rabljenim cliotom prve generacije.

te iste osebe tako za ta meni Adrie kot za veyrona denarja nimajo, ampak medtem ko je za hrano 4k prevec, veyrona ne bo noben rekel "uuuu, kero preseravanje... raje grem z kliotom okol' "
kurt-china
# 06.03.2013 ob 10:50
cairns - pej na (konjskega) dunajca v tus za 5 EUR...
delfino_
# 19.03.2013 ob 11:36
Upam, da se bodo za to ceno vsaj najedli, glede na to kakšne miniaturne obroke ponavadi pripravljajo tej vrhunski kuharji.
Wasabi
# 07.03.2013 ob 10:09
Odvisno, če boš šel na Japonskem jest za 100 eur je približno na nivoju "konjskega dunajskega", če boš šel v Makedoniji jest za 10 eur je pa na nivoju, kot bi dal pri nas min 5o eur;) Cena pri hrani ne igra pretirane vloge. Jaz vem, da bo hobotnica, ki si jo bom sam ujel v grčiji in sam pripravil po starem korčulanskem receptu boljša kot tista jed, za katero boš ti zapravil 100 eur v sloveniji;) In ta ne bo stala niti 5 eur:p

Kar hočem povedat je to, da kdor ima se naj preserava, ampak cena ne odraža dejanske kvalitete hrane. Podobno je z urami, vinom itd...
Valentin57
# 07.03.2013 ob 09:13
@cairns
Raje grem enkrat na večerjo za 100€, kot pa desetkrat po 10 €.
aaa
# 07.03.2013 ob 08:13
@kurt-china
Zaplankana Slovenceljska mentaliteta. Mene so že obtožili preseravanja, ker si privoščim 30 EUR za čistilko. Če daš 25 jurjev za avto je to ok. Če daš 500 EUR za telefon je ok. Če pa daš 30 EUR za čistilko, se pa preseravaš. Pri nas propade še tako odlična restavracija kjer dobiš kosilo za 10 EUR. Jasno, če pa ima Tuš dunajce po 3 in pol. Za nameček se pa še zgražamo nad McDonaldsom.
Alen64
# 06.03.2013 ob 22:53
Ja ampak avto, kakršen pač je traja 10+let, hrane pa gre precej hitro(sploh če je dobra). Druga stvar pa je, da meni krompir raste na njivi, mesa je pa kar precej po zimskih kolinah. Sem jedel že kako dobro hrano in specialiteto(tudi v tujini in vrjamem da se ne more primerjat s temle Adrio) ampak čez domače hrane je ni(pa ne vem zakaj) zato mislm da si povprečen Slovenec pač res ne mora predstauljati zakaj bi hrana(oziroma tle gre bol za pripravo) stala toliko...Ti mercedesa kupiš enkrat, jest je pa treba vsak dan. Pa tudi ne vem kake znance pa sosede maš ti sam moram reč da pr nas res ni takega preseravanja kot ti praviš da ga je v Sloveniji. Dober avto sem kvečjemu videl pri takih ki si ga brez težav prvoščjo.
kurt-china
# 06.03.2013 ob 15:51
@Wasabi... konjski dunajc je to kar folk je v teh spar in tus restavracijah... vsa tista sranja ki se umaknejo s polic ker so nasli lipicance notri nekam mora it... ne bojo valjda metali stran....

mislim da je 4000 evrov za kosilo primerljivo s tem ko povprecen slovenceljn kupi bemflo ki jo na lizing odplacuje tistih 72 mesecev in pri tem odzira hrano sebi, zeni in otrokom

za moje pojme je 4000 evrov preseravanje, ampak nekdo ki ima pod palcem 50 milijonov mu to predstavlja manjsi strosek kot tebi (konjski) dunajc s pol kile pomfrija

to je pac tipicno slovenceljnska predstava kulinarike... "cim cenejs, pa cim vec, pa magari bruhamo" (od kolicine in/ali kakovosti)
frisk2k
# 06.03.2013 ob 13:33
Grem rajš h Godlerju in Artaču.
Kölm
# 06.03.2013 ob 10:42
10 € če je zravn še kak liter vina. Pa ne tistga 70 let starega sranja.
Kazalo