Špela Štokelj prisega na pinelo. Foto: Štokelj/MS Photography
Špela Štokelj prisega na pinelo. Foto: Štokelj/MS Photography
Grozde rebule z najboljših leg sušijo na slami v domačem hramu več kot pol leta. Ko so grozdne jagode sladke kot rozine, vsako posebej poberejo, odtržejo s peclja in iz njih stisnjeno najslajši sok. Foto: RTV SLO/Mojca Dumančič

"Iz tvojih jagodic, o draga trtica, se zlate kapljice vina cede, in vino, narbolj sloveči sad tvojega telesa oživlja berača pred pragom in kralja pred njega pretežko krono,…" (Matija Vertovec)

Slovenska vinska kraljica Špela Štokelj je skupaj z mamo in očetom v domačem hramu stiskala zlate rozine sušene rebule. Foto: RTV SLO/Mojca Dumančič
Vinska kraljica, ki slovenskemu vinskemu dvoru vlada s Planine nad Ajdovščino, je za svoje protokolarno kraljevsko vino izbrala pinelo, sorto, ki ima domovinsko pravico prav na Planini. Za najslajše vino, ki so ga kot pijačo za bogove poimenovali Ambrosia, pa so se na Štokljevi domačiji določili rebulo. Jeseni so je natrgali 1.200 kilogramov, spomladi so iz nje stisnili dobrih sto litrov najslajšega mošta. Foto: RTV SLO/Mojca Dumančič
Slovenska vinska kraljica Špela Štokelj je bila ob pokušini prvega mošta, ki je pritekel iz sušene rebule, navdušena: "Sladko, aromatično, bogovsko", je ocenila mošt za ambrosio. Foto: RTV SLO/Mojca Dumančič

"Jeseni, v času trgatve, smo zbrali najbolj zrele, najboljše grozde rebule, ki smo jih pol leta sušili na slami. Seveda smo pazili na vlago, na zračnost in na vetrovnost. Odpirali smo okna, tako da je grozde malo prepihala tudi ta naša vipavska burja ... No, in ko so grozdi dovolj suhi, ko nastanejo zlate rozine, jih ročno oberemo. Prav vsako jagodo posebej ročno odtržemo s peclja. Tako ostanejo samo najboljše, zdrave rozine. Potem sledi običajen postopek - mletje, malce maceracije, stiskanje in zdaj bo šlo v fermentacijo," je postopek opisala njena kraljevska visokost.

Špela Štokelj je namreč vinska kraljica, ki ne zna prijeti le za kozarec, temveč tudi in predvsem za kmečko delo … Čeprav je po izobrazbi krajinska arhitektka, je njena prva ljubezen – kmetija. In njena kraljevska popotnica je vino - v kozarec ujeto sonce vetrovne Vipavske doline …

Pijača za bogove
Sušeno rebulo pri Štokljevih stisnejo in zorijo za najboljše vino z njihove kmetije. Za pijačo za bogove, kot so poimenovali njihovo sladko vino iz sušene rebule. Nadeli so mu namreč ime "Ambrosia". Gre res za vzročne količine.
"Jeseni smo potrgali eno tono in dvesto kilogramov rebule z najboljših leg na Planini. Po pol leta žlahtnega sušenja smo iz vse te količine stisnili komajda sto litrov izjemno sladkega soka. In zdaj bo ta zorel v vino najmanj dve leti. Torej gre res za izjemno zahteven postopek," je pot do ambrosie povzela slovenska vinska kraljica.

Sicer pa pri Štokljevih prisegajo na domače avtohtone sorte. Na Planini je pravzaprav zrasla sploh prva trta na Slovenskem, saj "so Rimljani prav tukaj zasadili prve trte, ki so se potem razširile po celotni Sloveniji", je dejala 18. slovenska vinska kraljica, ki pa je za svoje vino izbrala pinelo.
Ta ima namreč domovinsko pravico prav na Planini. In Planinci vabijo na skorajšnje "druženje s pinelo".
Druženje s pinelo
Na velikonončni ponedeljek bo v stari šoli na Planini že deveto Druženje s pinelo, to žlahtno kraljico vipavskih vin.
"Da planinska zemlja ugaja tej stari domači vinski sorti, je znano. Planinski vinogradniki pa na druženje povabijo tudi pridelovalce pinele iz drugih krajev, tako da je na pokušini cela paleta pinel različnih letnikov in tehnologij. Ta avtohtona sorta je sicer v zapisih omenjena že v letu 1324, in sicer kot trta, ki je bila takrat posajena na severu Italije na Goriškem. Danes pa jo gojimo v glavnem v Vipavski dolini," so povedali organizatorji ponedeljkove prireditve.

PROGRAM:
- 15.00 maša v cerkvi sv. Petra in Pavla (zaselek Koboli)
- 16.00-21.00 druženja s pinelo (stara šola) - nagovor Špele Štokelj, vinske kraljice Slovenije. Žarko Gorup bo predstavil življenje in delo Matije Vertovca.
- 17.00 - predvajanje filma o Matiju Vertovcu (farna cerkev na Planini)
- 17.30 - kulinarična delavnica (na kmetiji Vinogradništvo in vinarstvo Pipan Planina 62)
Za kulturno popestritev programa bo poskrbel oktet Simona Gregorčiča iz Kobarida

Pinela je vino z nekoliko višjo skupno kislino ter svojevrstno nežno cvetico in aromo. Odlično uspeva na visokih legah in lahkih tleh, sestavljenih iz laporja in peščenjaka. Je zelo vzdržljiva sorta, dobro prenaša poletno pripeko, močno burjo in točo.
Mogoče ji je skozi stoletja prav zaradi kljubovanja ekstremnim razmeram uspelo razviti debelejšo jagodno kožico, bogato s fenoli, vitamini, barvili in minerali, ki ob predelavi grozdja prehajajo v vino.
Obiskovalci bodo lahko pokusili od trideset do štirideset različnih pineli v Domu krajanov Planina (stara šola).
Mojca Dumančič, TV Slovenija

"Iz tvojih jagodic, o draga trtica, se zlate kapljice vina cede, in vino, narbolj sloveči sad tvojega telesa oživlja berača pred pragom in kralja pred njega pretežko krono,…" (Matija Vertovec)