Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 27 glasov Ocenite to novico!
Vse več jedcev pri obisku restavracij navaja številne alergije in netolerance. Foto: Reuters
Na Lauro Goodman se je po njeni objavi vsul plaz pritožb, grozili pa so ji tudi s smrtjo. Foto: Facebook
Kuahrski mojstri imajo kuhinje polepljene in porisane s posebnimi zahtevami za vsako mizo. Foto: Reuters
Strokovnjaki za alergije pravijo, da številka dejanskih alergij ne ustreza številu jedcev, ki ob obisku restavracij navajajo alergije in netolerance. Foto: Reuters

Dodaj v

Kuharska mojstrica veganom podtikala neveganske izdelke?

Laura Goodman je po aferi odstopila
14. januar 2018 ob 11:39
London - MMC RTV SLO

Angleška kuharska mojstrica Laura Goodman je dala odpoved kot vodja kuhinje v restavraciji Carlini v Shropshiru, potem ko je prišlo na dan, da je veganom kuhala - nevegansko.

Vse skupaj se je začelo, ko je Goodmanova v zaprti Facebookovi skupini malce privoščljivo objavila, da je skupini "težavnih" veganskih gostov podtaknila krožnike z neveganskimi izdelki. "Goreča, obsojajoča veganka (za katero sem ves dan kuhala), je šla v posteljo v prepričanju, da je še vedno veganka," je med drugim zapisala kuharica.

Ko je njeno priznanje prišlo na dan, je bila deležna ogorčenja, užaljeni vegani so spletno stran restavracije, katere solastnica je Goodmanova, zasuli s pritožbami in negativnimi ocenami, Carlini pa je zato moral začasno zapreti vrata. Vse skupaj je šlo tako daleč, da se je vpletla celo policija, ker je Goodmanova prejela tudi grožnje s smrtjo.

Samo neposrečena šala?
Goodmanova se je medtem že opravičila, njen zaročenec in poslovni partner Michael Gale pa trdi, da so bili zaročenkini zapisi zgolj "zafrkancija" in da so veganom stregli samo vegansko hrano, piše Independent.

Kot je povedal, so se strasti razvnele, ker je Goodmanova dolgo snovala poseben veganski meni za neko skupino gostov, ki pa so se nazadnje odločili, da izberejo nekaj iz obstoječega menija - med njihovimi naročili je bila tudi pica s sirom, kar ni ravno do veganov prijazen krožnik.

Kljub temu se je Goodmanova odločila, da poda svoj odstop in si bo, kot poroča portal Fine Dining Lovers, zdaj vzela nekaj "časa zase" in za razmislek, kako naprej.

Vse več posebnih zahtev
To sicer ni prvič, da je kuharjem zavrelo ob spopadanju z vse bolj nemogočimi in pogosto nedoslednimi zahtevami gostov ter njihovimi namišljenimi alergijami. Tako se je lani avstralski kuhar Patrick Friessen iz restavracije Queen Chow v Sydneyju na svojem Instagramu znesel nad gosti, ki zaradi takih ali drugačnih modnih muh hlinijo alergije na hrano, češ da s tem življenjsko ogrožajo tiste, ki trpijo za pravimi alergijami.

Še leto dni pred tem pa je po medijih zaokrožil zapis Paula Stensona, lastnika bistroja White Moose Café v Dublinu, ki je na Facebooku napovedal vojno brezglutenski "muhi". Stenson je zapisal, da bo vsak, ki zaprosi za brezglutenski meni, moral predložiti zdravniško potrdilo, s katerim bo dokazal, da trpi za celiakijo. Irski kuhar je sicer tudi sicer znan po svojih gorečih, duhovitih tiradah proti veganom in kričečim otrokom.

Težave tudi v Hiši Franko
Da so najrazličnejše alergije in netolerance, ki jih vse pogosteje prijavljajo jedci zlasti iz anglosaksonskega sveta, velika težava za kuharje, meni tudi Ana Roš iz Hiše Franko, ki je med drugim neki skupini pred časom morala pripraviti vegetarijanski meni, nazadnje pa so strežbi rekli, da bi oni tudi rostbif, kakršnega imajo za sosednjo mizo.

Najboljša kuharska mojstrica na svetu je zato pred časom svoj meni uvedla z zapisom: "Kuhanje je kot umetnost. Manj barv sme slikar uporabiti, bolj monotone bodo njegove slike. Popolnoma enako velja za hrano. V dobro jed je vloženega veliko dela, veliko kuhanja. Vsaka nepotrebna dieta kuharju otežuje njegovo delo. Zato razen za zares bolne: sprostite se in uživajte!"

Meni v Hiši Franko sicer zdaj ponuja tudi možnost, da v izrednih primerih za goste pripravijo brezglutenski, brezlaktozni ali veganski meni, a dejstvo je, da mora s tem Roševa sklepati številne kompromise, s tem pa tudi njen kuharski izraz in podpis ni več isti.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 14.01.2018 ob 11:55
Tao3

Moja želja, moj denar. Velja, vendar obstajajo različne vrste restavracij...ne greš recimo v ribjo kantino in zahtevaš svinjsko prčenko in pražen krompir. Malo zdrave pameti pa gre.
elektrupunk
# 14.01.2018 ob 11:53
Gost je kralj ... nima pa pravice da te hebe v glavo!!! če je naročil veganski meni , ti se s tem xy ur posebej za njega ukvarjaš potem pa k pride v gostilno in hoče rostbif zame ni nič drugega ko j...je v glavo. sorry tko je... kt bi v gostilni plačal kosili s kovanci po en cent.. sj ne rečem dnar je dnar...ni pa to okusno
josh k.
# 14.01.2018 ob 11:49
Miroljubni vegani, ni kaj.
copcop
# 14.01.2018 ob 12:31
Gost je kralj, ne pozabite tega gostinci. On prinese k vam denar zato on izbira. Ko grem po avto tudi jaz izbiram in si izmišljujem dodatke - NE PA PRODAJALEC

Ne, vi si ne izmišljujete dodatke, vi dodatke izbirate in to točno tiste, katere pripravi PRODAJALEC.
oliva
# 14.01.2018 ob 11:56
Ni kaj, govedarsko.

Ampak:
"grozili pa so ji tudi s smrtjo"

No comment....
Highland
# 14.01.2018 ob 13:15
Tao3, malo morgen... Gost je toliko kralj koliko se zna za "kralja" primerno obnašati.. Gostinci ipd pa tudi niso nibeni tlačani še manj pa sužnji nekomu ki misli, da če plačuje mu morajo ostali plesat kot medvedi na verigi..
bluppo
# 14.01.2018 ob 12:39
Če ti neka hrana v neki restavraciji ne paše zaradi osebnih/zdravstvenih/političnih/verskih razlogov tja noter pač zaviješ. S tem sebi, tamkajnšnjim gostom in kuharjem prihraniš marsikakšen živec (gostom, ker jim ni treba poslušati nerganja ... pa tukaj nimajo nič glutenfree, joj pa kaj tenstanega krompirja tu ne poznajo ipd.),

Če greš v tako restavracijo, kjer je dnevni meni sestavljen iz 2-3 jedi, ki bazirajo na svežih sestavinah in ti noben od krožnikov ne sede pač greš ven. Vrhunski krožniki so pač narejeni kot celota in tam nimaš kaj odvzemat.

Tao3, odvisno v kakšno restavracijo greš. Gost je res lahko "kralj" je pa gostinec še vedno lastnik. In če mu nisi všeč ti lahko odreče strežbo. Tako, da o tem gost je kralj ... je... a bolj fiktiven. Na koncu gost poje tisto, kar mu kuhar naštima ... tudi nevede.
LjudjeSoOvce
# 14.01.2018 ob 12:02
"ki je med drugim neki skupini pred časom morala pripraviti vegetarijanski meni, nazadnje pa so strežbi rekli, da bi oni tudi rostbif, kakršnega imajo za sosednjo mizo."

Kako patetično - ko zadiši po dobro pripravljenem mesu, kvazi vegani vržejo principe skozi okno. Ampak ob prvi priliki (sploh, če ne bo prisoten nihče, ki je bil na tem obroku), se bo v njih spet prebudila persona foodnacijev in brez slabe vesti bodo pametovali o zdravstvenih prednostih ne-uživanja mesa, ob tem pa goltali tabletne nadomestke, da nadoknadijo kar jim posledično manjka. Ampak nekaterih stvari se pač ne da nadoknaditi - pamet je ena izmed njih.
Koalaman
# 14.01.2018 ob 13:35
Ani Roš takih bullshiterjev res ni treba poslusat. Ja placas ti a izmisljevat si pa ni treba. Ona je bila proglasena za najboljso na svetu tko de kar ti ona skuha se poje.
Zlobec
# 14.01.2018 ob 12:13
hahaha kakšna dobra fora, prav imate vegiji zakaj pa tako tečnarite venomer
Highland
# 14.01.2018 ob 13:30
Spostovana ga. Ana Roš. Nadaljujte si začrtano pot, ni treba ravno vsem v r... ustreči za vsako ceno.. Ker tole, kar se zadnja leta dogaja, je že malo preseravanje z vsemi raznimi "zahtevami" . Vegani so kot gastronomski teroristi, pristop do vsejedov je podoben "Jehovim pričam.." da ne govorim o ostalih prehrambenih manijah in v veliki večini neutemeljenimi "intolerancami" ipd.. Živimo v svobodnem svetu, izbire je veliko. Tudi za vegije in vegane se dobijo spec. restavracije..
nvk
# 14.01.2018 ob 14:36
Gost je kralj, ne pozabite tega gostinci. On prinese k vam denar zato on izbira. Ko grem po avto tudi jaz izbiram in si izmišljujem dodatke - NE PA PRODAJALEC. Moja želja, moj denar, sedaj pa delaj če si sposoben, drugače bo pa kdo drug.

Preprosta ekonomija. Nič jamrat ...


Seveda, samo ti mi deluješ kot tip človeka, ki bi pripeljal Peugeota na Volkswagen servis in pizdil zakaj ti nočejo avto servisirat. Sploh pri bolj znanih kuharskih imenih, torej ko ni zgolj meni dunajc in pomfri, ampak gre za neke unikatne jedi, ki so plod kuharjevega dela, je neumno iti v tako restavracijo, če mu boš ti diktiral. Imaš meni, zbereš kaj ti paše, če meni nima nekaj kar ustreza tvojim željam, greš jest drugam, kjer bo ponudba bolj tebi na kožo pisana.
Binder Dandet
# 14.01.2018 ob 12:13
Noben ni alergije razvil, noben ni imel trebusnih tezav. Konec dober, vse dobro.
bluppo
# 14.01.2018 ob 17:36
Ampak na koncu se najboljša hrana je ponavadi v kaki stari domači oštariji kjer imaš izbiro A ali B in kjer te gazdarca najprej nazija in ona izbira kaj boš ti jedel in kaj je zate dobro in te seveda kljub vsemu še dobro in obilno postreže! xD

Ja najboljša oz najboljša, za se je izogibat.

Je naredila kuharica prav, ker jim je postregla nevegetarijansko pripravljeno hrano (če je bilo res?)? Ne, ni, ker prepričanje ljudi je pač prav upoštevati, sploh ko gre za taka globoka prepričanja. Verjetnost je sicer mala ampak kaj, če je bila gostja vegetarijanka, ker njeno telo slabo oz. ne prenaša živalskih beljakovin? In bi to lahko bilo potencialno nevarno?

Sej to je bilo že večkrat videno, ko so recimo gosti vprašali po brezglutenski hrani, nato dobili nekaj kje je bil gluten in ker ni bil "gluten free" freak, ampak človek s celiakijo so se potem pojavile težave. Ali pa npr. ko so eni znanci na hrvaškem vprašali katera hrana na meniju je brez jajc, kelnarji našteli. potem pa, ko je otrok dobil krožnik predse in začel jesti je bilo potrebno v roku par minut na gliser in v najbljižjo bolnišnico, ker je otrok namreč alergičen na jajca in je dobil hudo reakcijo. Ko so jih vprašali WTF so gostinci rekli, da pa so lahko bile jajčne testenine. Ampak v omaki zihr ni bilo jajc ...

Skratka kuharica ni imela prav, da je tako naredila. Ampak ji groziti s smrtjo pa wtf.
slovenkaaaa
# 14.01.2018 ob 16:58
črva ne bi ubili, kuharico pa bi. :D
luckyss
# 14.01.2018 ob 16:21
Kar nekaj komentarjev je zgoraj, ki so nekako samovšečni, ker avtorji pripadajo večini, torej vsejedcem. Ni nobene potrebe po arogantnosti ali žaljenju ljudi, ki zaradi različnih razlogov ne jedo mesa...
Meni recimo ni najbolj logično, da otroke najprej pelješ v živalski vrt gledat lepe živalce, potem pa še na "horsburger" ali na žrebičkov zrezek po obisku Lipice..
Ne obsojam nikogar, vendar tudi posmehovanje "drugačnim" ni na mestu..
Je pač tako, da še vedno živimo kot pred tisočletji...sla po ubijanju je ostala enaka, če preštejemo vojne okrog sebe...
Torej ne norčujte se iz ljudi, ki se jim ubijanje gabi...
Voly
# 15.01.2018 ob 11:05
Kirilenko
Poglej, če hočemo recimo v naši malo širši družini (16 oseb) skupaj na kosilo, se ponavadi vegetarjanci (trije) morajo podrediti ostalim štirinajstim. In kamorkoli smo do sedaj šli (tudi v gostilne, kjer pripravljajo "roštilj" recimo), so našli nekaj zase. Je pa res, da je veganom še veliko težje, kot vegetarijancem.
Torej, malo strpnosti in dogovora, pa gre. Če pa smo nestrpni in netolerantni eden do drugega, pa seveda nastanejo problemi.
Monopattern
# 14.01.2018 ob 15:07
Ti kuharji imajo čakalne liste po več mesecev in jim res dol visi za enega gosta, ki se usaja, medtem ko trume ljudi, ki bi dejansko cenili to hrano ostanejo pred vrati.
gispa
# 15.01.2018 ob 16:26
@Hik
No, nisem gostinec kot šef, pač pa navaden natakar. To, kar si pa napisal, je pa enako primitivno, kot metanje hrane stran. In ja, pač mi ni kul, ko vidim koliko hrane se stran zmeče. Ni bil namen mojega komentarja, da te karkoli napadem (vsaj kolikor sem iz tvojega sarkazma razbral), pač pa sem ti le odgovoril, povedal svoje mnenje in izkušnjo. Se pa opravičujem, če si narobe razumel. Očitno moram spremeniti ton pisanja...
CaEdMoN
# 14.01.2018 ob 15:21
Ampak na koncu se najboljša hrana je ponavadi v kaki stari domači oštariji kjer imaš izbiro A ali B in kjer te gazdarca najprej nazija in ona izbira kaj boš ti jedel in kaj je zate dobro in te seveda kljub vsemu še dobro in obilno postreže! xD
Highland
# 14.01.2018 ob 14:12
Yoda, hvala.. Brez skrbi glede mojih prehrambenih navad uživam v raznolikosti hrane, kar pa ne pomeni da jem vsako rec ki je v ponudbi in bilokje.. Primitivce pa najdeš povsod, ne samo v kuhinjah, tako da..
gispa
# 15.01.2018 ob 13:45
@Hik
Pri teh skupinah se tisti, ki naredi rezervacijo (ki je npr. vegi), spomni, da bi jedli vegetarijanski meni. Nato pa pridejo z njim gostje, ki jedo vse. No shit, da bo nekaterim meso zadišalo. Ko sam sprejemam rezervacije, že kar sam vprašam, če je prisoten kakšen vegi, ker večkrat vsejedci na njih pozabijo, ko rezervirajo. Potem pa skupina pride in kar naenkrat se najde par vegijev, o katerih ne veš nič, kuhinja ima pa določene stvari že pripravljene za naročeno število ljudi. Do česa pride na koncu? Hrano mečemo stran. Svetovna žalost. Potem mi bo pa nekdo pridigal o ljubezni, miru, ravnanju z živalmi itd. samo zato, ker jem meso. Kaj pa ravnanje s hrano in posledično delanje norca z ljudi, ki nimajo?
Pa razumem, da se v današnjem svetu zmeče stran precej hrane, ampak to isto počnejo vegani, ki so ponavadi sami ''dobri'' ljudje, skoraj brez greha.
Samo veganstvo me čisto nič ne moti. Imam punco, ki je vegi, sam pa jem vse. Ko skupaj kuhava, pač kuhava brezmesne stvari, zaradi česar me še ni pobralo. Pač res jem vse in če sem cel teden brez mesa, mi nič ne manjka. Motijo me ljudje, ki to vsiljujejo in na žalost sem par takih prigod že doživel, še posebej v strežbi, kjer delam. Ena je že skoraj v luft skakala, ko sem prinesel meso gostu za sosednjo mizo in ji je preveč ''smrdelo'' po mesu. Sorry babe, tako pa ne bo šlo, kar sama se z njim zmeni. Na koncu sem se pa še strinjal z njo in tem njenim veganstvom, da sem imel mir. :)
Kirenenko
# 15.01.2018 ob 10:38
Ne vem zakaj bi kot vegan sploh silil v neko gurmansko restavracijo na visokem nivoju kot je npr. Hiša Franko. Vrhunska kulinarika pač vsebuje izdelke živalskega izvora, to je dejstvo. Imaš dosti veganskih restavracij, ne vem zakaj bi šel v restavracijo, kjer večina menija vsebuje meso in se preseraval. Kot bi šel jaz v vegansko restavracijo in na vsak način zahteval meso, ker stranka ima pač vedno prav?! Večina najboljših kuharjev na svetu vnaprej pove, da za vegane ne kuha, primerov je preveč, da bi omenjal

A ni skrajno neumno, da gre vegan v steakhouse in pričakuje ne vem kakšno ponudbo in je potem razočaran.
Bormio
# 14.01.2018 ob 18:22
Niče ne piše, kakšni bolezenski znaki so se zaradi zaužitja neprimerne hrane pojavili pri oškodovancih....
Highland
# 14.01.2018 ob 13:46
Raznim skrajnim veganom in psevdo intolerantnim na vse živo bi priporočil, da malce poguglajo pomen besede "psihosomatika". Osebno mislim, da v 90% procentih lahko govorimo o placebo efektu, marsikdo v prepričanju da jé 100% bio, eko, vege, vegan, itd.. ne bi imel nikakršnih prebavnih in zdravstvenih problemov in obratno seveda..
črnogled
# 16.01.2018 ob 09:31
A je kdo umrl?Ni?Potem je vse v redu,so vsaj dobili nekaj hrane,kim je redno primanjkuje.
Emmure
# 15.01.2018 ob 09:27
Hiše Franko, ki je med drugim neki skupini pred časom morala pripraviti vegetarijanski meni, nazadnje pa so strežbi rekli, da bi oni tudi rostbif, kakršnega imajo za sosednjo mizo....
hahahahahhahaha jaki vegani;)
hepan
# 15.01.2018 ob 09:04
Spet reklama o Frankotovi bajti. Pa kaj res celi RTV hodi na malico tja?
Highland
# 14.01.2018 ob 14:44
nvk, taki modeli ala Tao3 smatrajo da so vsi ljudje v gostistvu kot prostitutke, vse za keš... "Gospoda" Taoti ipd so pač kralji s kešom in jim je treba r... nastavit!
yoda
# 14.01.2018 ob 13:53
zanimivi komentarji. Ko pa v trgovini prodajajo sadne jogurte, ki ne vsebujejo sadja pa cel halo... al pa sadne sokove ali pa nutelo... :)
ElTorro
# 17.01.2018 ob 23:02
Ko grem po avto tudi jaz izbiram in si izmišljujem dodatke - NE PA PRODAJALEC

Stopi v najbližji Ferrarijev salon (ker to je znamka, ki jo lahko primerjaš s top chefi), in si naroči recimo Portofina z vlečno kljuko, roza barve z zelenimi samorogi.

Ob tem jim razloži, da je kupec kralj.
Bevcan
# 16.01.2018 ob 11:20
Gost ni kralj ampak je samo gost. Kajti kralj je samo en gostov pa je mnogo in vsi morajo biti enako postreženi. In preveč ukvarjanja z enim gostom pomeni manj časa za ostale.
poupette
# 16.01.2018 ob 08:27
Jaz sem ze enkrat napisla misel mojega bivsega sefa, ki je enkrat rekel, da se je trebe z vegeterjancem pogovarjati potem, ko je dedoval dobro stojeco tovarno mesnih izdelkov!
kapetano
# 15.01.2018 ob 20:52
Vegnaska seksta, sekta proti cepljenju, sekta proti seksizmu...sicer umrejo mljsi, a pravi sekte ne bodo nikoli, te se dobesedno samo ukinejo med 30 in 40
amfora
# 15.01.2018 ob 15:23
PikiMiki: verjetno je bila razlog za izbris slaba slovenščina: Z tem = S tem,
živalJskega = živalskega, in še več takih "instant" slovničnih opravil.
Hik
# 15.01.2018 ob 12:54
... neki skupini pred časom morala pripraviti vegetarijanski meni, nazadnje pa so strežbi rekli, da bi oni tudi rostbif, kakršnega imajo za sosednjo mizo.

In v čem je tu problem? Če istega gosta najprej oskubiš za en meni in potem še za drugega, pa se najbrž res nimaš kaj pritoževati. Ni glih sedem muh na en mah, ampak tudi dve sta boljši kot nobena.

P.S. Danes je admin izbrisal že toliko mojih komentarjev, da tokrat izjemoma ne bom kritiziral zahrbtnega brezplačnega oglaševanja znamenite krčme na Kobariškem.
sank
# 15.01.2018 ob 12:16
Danes so taki casi, da ima lahko vsaka restvracija, ki da kaj nase veganski meni oz. vsaj vegeterjanski. Ce ne se pa vedno da zmenit za kaksno rizoto z zelenjavo ali gobami itd...
E Komentator
# 15.01.2018 ob 12:07
Kdor misli da je gost kralj se moti.Tega že zdavnoma ni več.Veliko preveč ljudi komplicira da glava peče.Nekje je pač treba postavit meje.Tisti ki ne more iz zdravstvenih problemov jesti "normalno" to se razume da pa ljudje komplicirajo zato ker mislijo da lahko ker plačajo se pač motijo.Se pa seveda strinjam da to ni prav če je gost želel vegansko hrano da se mu ta tudi nudi če mu je ne moreš to tudi poveš.
Skippy
# 15.01.2018 ob 10:17
Miroljubni vegani, ni kaj.

Saj pa vsi ti fanatiki z neko stvarjo so v resničnem življenju nasilneži ... ker samo njihovo je prav, drugo je narobe.
yoda
# 14.01.2018 ob 14:54
highland
Primitivce pa najdeš povsod, ....
***
berem, ja...
Hijena
# 14.01.2018 ob 12:40
Razni vegetarji odžirajo hrano naši hrani!!!
Orionstar
# 04.09.2018 ob 00:44
XD
kingeston
# 25.01.2018 ob 09:48
očitno niso kar umrli ko so pojedli meso.

čudno...
elGoyc
# 21.01.2018 ob 20:00
Če bi jaz imel restavracijo in bi mi šlo bolje, kot za golo preživetje, striktno ne bi podlegal takšnim in drugačnim novodobnim modam. Če ti ni všeč takšna hrana, pojdi drugam, če imaš alergijo, prinesi potrdilo od zdravnika, če ga nimaš, "too bad". Še vedno živim v dobir veri, da je razne sekte od anti-cepilcev do militantnih veganov itd. še niso presegle tiste kritične mase, ko bi je jim tudi mi z zdravo kmečko pametjo bili prisiljeni podrejati.
Nekdo je pisal o avtomobilih in o tem da je kupec kralj. Naroči roza Ferrarija in boš videl, kaj bodo porekli na to.
Highland
# 19.01.2018 ob 13:10
O Veganih...
https://www.psychologytoday.com/blog/evo
lutionary-psychiatry/201211/youre-vegetarian-have-you-lost-your-mind
DeepBlue
# 15.01.2018 ob 12:08
@ elektropunk

'če je naročil veganski meni, ti se s tem xy ur posebej za njega ukvarjaš potem pa k pride v gostilno in hoče rostbif'

Trikrat sem prebral in nikjer nisem tega zasledil. V glavnem, izbrala je najbolj nizkotno možnost - maščevanje. Lahko bi jim povedala, da če so nekaj naročili, bodo to dobili. Ali pa bi jim ob odhodu povedala, da niso več zaželjeni gostje. 'Goreča, obsojajoča veganka ...' je samo vrednostna sodba. Po ve več o njej, kot pa o osebi, ki jo je opisovala.
In gost je kralj. Kdor tega ne prenese, ni za gostonstvo ali kakšno drugo storitveno dejavnost. In vem, ja da so lahko nekateri gostje totalen 'podn'. Ampak tudi od teh se živi. Žal je tako.
frozen pingvin 2
# 14.01.2018 ob 17:17
ja, konj pač ni samo za jest. lahko ga tudi jahaš. kaj je s tem narobe?
krena
# 14.01.2018 ob 15:41
Veganstvo je problem prvega sveta. Skratka predvsem problem prepolnih riti.
Highland
# 14.01.2018 ob 13:57
Yoda, "ostali" jemo vse, ali bi nas rad sedaj prepričal, da je sadje samo za vegane? Še en "jehovec".. eh ja.. Še malo pa boste vegani ustanovili svojo cerkev..
Hik
# 15.01.2018 ob 15:43
@gispa

Ne poznam gostinca, ki bi se sekiral, ker mora zavreči hrano, za katero je pred tem izdatno pokasiral. Če pa je to neki problem, se lahko seveda greste Kitajca in ostanke od A do Ž zmeljete v nadev za žlikrofe ali vmešate v okusno kislo-pekočo juhco - in seveda še enkrat prodate.
Kazalo