Slasten kari, ki je lahko zelo pekoč, pekoč ali mil, je danes v Veliki Britaniji ena najbolj priljubljenih jedi. Foto: Organizator
Slasten kari, ki je lahko zelo pekoč, pekoč ali mil, je danes v Veliki Britaniji ena najbolj priljubljenih jedi. Foto: Organizator
Večina vodij kuhinje v britanskih restavracijah s karijem je bangladeškega rodu. Foto: Organizator

Festival se tudi tokrat odvija v Hotelu Park, Slovenci (pa tudi tuji obiskovalci) pa bomo od danes pa vse do sobote lahko okušali 50 novih in tradicionalnih jedi s karijem, vključno s svetovno znano piščančjo različico tikka massala ter jedema jalfrezi in balti.
Čeprav Slovenci še nismo prav dobro "posvojili" karija za svojega, je bil festival velika uspešnica že premierno leto, lani pa ga je pospremila še sejemska razstava v Cankarjevem domu.
Iz Indije na Otok
Kari oz. curry sicer res povezujemo predvsem z Indijo, a se je njihovim kolonizatorjem Britancem tako priljubil, da so ga izvozili na Otok, tam pa je postal praktično britanska nacionalna jed.
V Veliki Britaniji danes najdemo kar 12.000 indijskih restavracij, zato reviji Curry Life Magazine, katere urednik Syed Belal Ahmed festival organizira, ni bilo težko izbrati pet mojstrov, ki se v teh dneh predstavljajo v Ljubljani.
Za vas bodo tako čarali Abul Monsur iz restavracije Taj Cuisine iz Chathama (Kent), Soyful Alom iz restavracije Signature Viceroy iz Yeovia (Somerset), Kaysar Ahmed iz restavracije Zeera iz Potters Bara (Herts), Allam Shah Ullah iz restavracije Cutlers Spice iz Sheffielda in Altaf Hussain iz restavracije Yuva Fusion Cuisine iz Roystona (Herts).
Da je zanimanje za festival res veliko, potrjuje podatek, da je bila razpisana kuharska delavnica priprave karija v hipu polna, zato so organizatorji za petek razpisali še dodaten tečaj.