Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 17 glasov Ocenite to novico!
Potomka najstarejše trte v Pjongčangu. Foto: Združenje Slovesko korejskega-prijateljstva
Mariborska trta je s starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še rodi. Foto: BoBo

Dodaj v

Mariborska trta raste v obeh Korejah: "Prispevali smo k umiritvi razmer!"

Južno in Severno Korejo povezala slovenska trta
20. februar 2018 ob 17:25,
zadnji poseg: 21. februar 2018 ob 08:39
Pjongjang,Seul - MMC RTV SLO, STA

V Seulu in Pjongjangu sta se uspešno prijeli lani zasajeni potomki najstarejše vinske trte na svetu, ki ima svoj dom sicer v Mariboru.

Kot so sporočili iz Združenja slovensko-korejskega prijateljstva, upajo, da bosta trti obrodili že letos.

V združenju so izjemno ponosni, da so s posaditvijo potomk mariborske trte "pozitivno prispevali k umiritvi razmer na Korejskem polotoku".

V južnokorejski prestolnici Seul raste trta pred hostlom v lasti mesta, v severnokorejski prestolnici Pjongjang pa so jo iz previdnosti posadili v rastlinjaku in je pod stalnim nadzorom strokovnjakov.

Skupno korejsko vino
V združenju upajo, da bo trta obrodila že letos in da bodo lahko v jeseni opravili trgatev na obeh straneh 38. vzporednika, ki že več kot pol stoletja ločuje korejski narod.

Tako na jugu kot na severu so dogovorjeni, da bodo iz grozdja obeh potomk in morda s pomočjo kakšnega grozda iz Maribora pripravili skupno korejsko vino, ki bo simboliziralo željo po sodelovanju in miru na Korejskem polotoku.

Potomki so posadili konec lanskega leta v okviru projekta Najstarejša trta za mir in sožitje na Korejskem polotoku. Pri združenju so še dejali, da je bila prav mariborska trta "pomemben kamen v mozaiku zbliževanja Severne in Južne Koreje".

Žametovka oz. modra kavčina, ki raste v osrednjem delu starega mariborskega mestnega jedra na Lentu, je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
GozdniJoža
# 20.02.2018 ob 20:22
Pohvalno. Med drugim tudi dobra (za malo denarja) promocija naše države.
boro007
# 20.02.2018 ob 22:45
V združenju so izjemno ponosni, da so s posaditvijo potomk mariborske trte "pozitivno prispevali k umiritvi razmer na Korejskem polotoku".

No no, mal preuranjeno... Počakmo da ga pit začnejo.
VELIKInoki
# 20.02.2018 ob 21:17
Ja, poznam ta časti vreden projekt, ki je plod večletnega trdega dela gospoda Igorja Jurišiča, ki se že od svoje rane mladosti trudi za mir na Korejskem polotoku in na Svetu. Verjamem, da bo projekt uspel in prinesel mir v ta del sveta. Če bi imel to možnost bi ga prav gotovo nominiral za Nobelovo nagrado za mir!
HOR
# 21.02.2018 ob 13:06
"Prispevali smo k umiritvi razmer!"

Ta pa je iz trte zvita...
bondi
# 21.02.2018 ob 12:57
...V Seulu in Pjongjangu sta se uspešno prijeli lani zasajeni potomki najstarejše vinske trte na svetu....upajo, da bosta trti obrodili že letos...

A ni tako, da obrodi šele čez nekaj let...Na Lj. gradu trgatev še ni na vidiku, pa so posadili mislim da pred 3 leti...
igor-jurisic
# 21.02.2018 ob 15:20
Hvala za vse pozitivne komentarje. Upam in želim si, da bodo vse aktivnosti v tej smeri res pripeljale do umiritve razmer in mirnega sobivanja na korejskem polotoku.
Brahe
# 21.02.2018 ob 13:43
@bondi, trta polno obrodi po 4ih letih. Je pa tako da kakšen grozd zna bit že po prvem letu.
Simon_Marini
# 22.02.2018 ob 09:08
Ja, seveda. Briga Kima in Trumpa za trto. Domišljava izjava pač. Začeli bi lahko kar doma, in napis na obcestni tabli, ko se pripelješ po avtocesti iz smeri Pesnica, pred izvozom Maribor-Center, spremenili, ker ne verjamem, da OLDEST WINE pomeni najstarejšo trto ( vsaj zmešani Google se s tem ne strinja ).
anny22
# 21.02.2018 ob 17:10
Na Lj. gradu trgatev še ni na vidiku, pa so posadili mislim da pred 3 leti...

Saj je tudi vprašanje, če kdaj trgatev sploh bo...trta je tam res rasla dolgo nazaj, ampak so bile vremenske razmere precej drugačne. V severni Afriki so pridelovali pšenico v ogromnih količinah in naokrog so tekali levi in tigri. No, v glavnem, vinograd na Grajskem hribu dobi premalo sonca in toplote.

Lepa gesta Mariborčanov.
stewie
# 21.02.2018 ob 16:34
Verjetno so še povedali enim in drugim Korejcem: "Saj vas razumemo, kakšne probleme imate z vašimi sonarodnjaki, z nami Štajerci in Ljubljančani je verjetno še huje! Ampak treba je stisniti zobe in se včasih narediti fine."
Kazalo