Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 55 glasov Ocenite to novico!
Tiskarnin burger Luigi je sestavljen iz govejega polpeta, karameliziranega češnjevca, mocarele, mlade špinače, salame cacciatore in majoneze s črnimi olivami. Foto: Organizator
       Dobrodelni burgerji:       
 
28. avgust - 10. september 2017.

Sodelujoči: Lars & Sven Burgers, Tabay Brothers, Hood Burger, Kavarna Tiskarna, Majmun.
Hood burger ponuja sendvič La Boca z uležanimi govejimi rebrci, oljnato štručko s chimichuri salso, svežim sirom in rdečo čebulco. Foto: Organizator
Pri Lars & Svenu so pripravili Pick'n Roll burger iz kruhove bombetke, nastrgane svinjine, šefove solate in hišne BBQ-omake. Foto: Organizator
       Lars & Sven s košarkarskim burgerjem Pick'n Roll sredstva zbira za Zvezo paraplegikov oz. njihov program košarke na vozičkih. Tabay Brothers z Ekstaza burgerjem denar zbira za društvo ProstoRož, ki bo obnovil in po novih standardih prilagodil eno zavrženih kovinskih igral in ga vrnil na otroško igrišče. Kavarna Tiskarna bo denar od burgerja Luigi, podarila Zvezi Sožitje, ki bo uporabnike dnevnega centra, ljudi s posebnimi potrebami, peljala na njihov prvi skupni izlet. Hood Burger z La Boco zbiral sredstva za Ultrazvočno društvo, ki bo kupilo ogrevano posteljico za novorojenčke za ljubljansko porodnišnico. Restavracija Majmun s Savcem zbira sredstva za delovanje Ambulante Pro bono.       
Tabay Brothers ponujata Ekstazo burger iz brioche bombetke, govedine, dimljene bacon omaka, solate in rdeče čebule. Foto: Organizator
Sestavine za Tabayev burger. Foto: Erazem Paravinja
Majmunov Savc burger iz govedine, provolone sira, larda in hišne omake. Foto: Organizator

Dodaj v

MMC-jeva preizkuševalnica burgerjev: od Tabayeve ekstaze do Hoodovega steak sendviča

Dvotedenska akcija Dobrodelni burgerji
30. avgust 2017 ob 09:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Najprej je treba povedati – odmeriti del zaslužka v dobrodelne namene je vedno pozitivno, zato si peterica ljubljanskih ponudnikov burgerjev zasluži pohvalo že zaradi sodelovanja v aktualni dvotedenski akciji Dobrodelni burger.

Naj spomnimo: Od 28. avgusta do 10. septembra Lars & Sven Burgers, Tabay Brothers, Hood Burger, Kavarna Tiskarna in Majmun na pobudo CNVOS-a prodajajo priložnostno ustvarjene burgerje, ki sicer niso v njihovi redni ponudbi, od vsakega prodanega burgerja pa bodo izbrani nevladni organizaciji namenili po en evro.

Na MMC-ju smo po odmevnosti naše zimske akcije "Žrtvovali smo se v imenu pusta", ko smo preizkusili in ocenili osem najbolj znanih in prodajanih krofov, sklenili, da podobno zavihamo rokave še z burgerji. In akcija, v kateri sodeluje "samo" pet ponudnikov, se je zdela še največji možni odmerek glutena in proteinov, kar smo jih sposobni spraviti vase. S tem pa se tudi ognemo pripombam, katere vse vrhunske burgerje smo izpustili in zakaj.

Skratka, 28. avgust, prvi dan akcije, in paketi z vzorci so počasi začeli kapljati pred vhod RTV-ja na Kolodvorski, kjer se je sestala degustacijska ekipa – Ana Jurc, novinarka kulture z izbranim okusom, Gregor Cerar, novinar notranje redakcije, znan po res širokem spektru zanimanj, vključno s kulinariko, gospodarski novinar Andrej Čebokli, ki tudi pri svojih obrokih preračunava količinski izkupiček glede na finančni vložek, in spodaj podpisana urednica kulinarike z afiniteto do vsega ameriškega.

Ekipa je vzela na znanje opozorilo, da burgerji ob dostavi ne bodo več optimalni, čeprav so se jih še tako trudili zavijati v izolacijske materiale, kar se je najbolj poznalo na razmočenosti kruha pri tistih najbolj bogato obloženih burgerjih. Jasno, eden od glavnih parametrov pri ocenjevanju burgerjev je prav stanje bombetke po polnjenju – da se ta pod težo mesovja, majonez in paradižnika ne bi razmehčala v pocasto gmoto, mojstri peke to rešujejo tako, da razpolovljeno bombetko prej popečejo. Ker smo se zavedali, da pri transportu tudi to ne bo nujno zadostovalo, smo bili pri ocenjevanju te postavke popustljivejši.

Hood Burger: La Boca steak sendvič
Začnimo z izdelkom Hood Burgerja, ponudnika, ki je pri nas leta 2013 pravzaprav sprožil vso to burgermanijo. Iz prikolice, postavljene pred viški Interspar, sta mlada ekonomista z idejo, Til Pleterski in Klemen Ptičak, povzročila pravi bum, danes pa sta imperij razširila še na veliko poslovalnico na Nazorjevi ulici. Domače bombetke, slovenske surovine, slovensko meso, dovolj inovativna hišna omaka … teorija, kako izdelati "najboljši burger v Ljubljani", kot se je takrat širil glas o Hoodu, je v resnici zelo enostavna. Pri izvedbi pa se mojstri ločijo od … no, čevapčičarjev.

Pri Hoodu so se odločili, da za akcijo namesto burgerja postrežejo steak sendvič, imenovan La Boca (špansko za usta). Steak sendviči pa so dvorezen meč – če lahko pri mletem mesu še malce zakrinkaš kakovost mesa, je pri steak sendvičih ne moreš. Če je govedina prvovrstna in res dobro uležana, so odlični, če pa je meso zateglo (kar je pri nas pogosto), velja pa raje poseči po zmleti različici. La Boca nikakor ni slab sendvič. Oljnata sladkasta štručka je mehka in voljna (premehka za transport), čimičuri (južnoameriška zelena salsa na osnovi peteršilja in česna) je dobrodošel, čeravno precej intenziven dodatek, ki ga pri nas v burgerjih ne uporabljajo kaj dosti, sveži sir oz. skuta ga s kislino bolj dopolnjuje kot uravnoteži, hkrati pa vse skupaj tudi ni tako mastno kot pri drugih burgerjih. Je pa vprašanje, ali je to nujno všečna stvar ali ne.

Še največja težava Hoodove La Boce je bilo, kot smo predvidevali, meso. Goveja rebrca so lahko za kuharja kar velik izziv in v La Boci so bila kljub uležanosti še vedno prekompaktna, tako da imaš poleg klasične zagate, kako pojesti burger kar se da elegantno, ne da bi bil videti kot enoletnik s slinčkom, polnim čokolina, tu še dodaten napor pri žvečenju mesa. Vseeno je La Boca za ljubitelje HB-znamke varna izbira, za večje užitke pa predlagamo menjavo rebrc z rostbifom.

Lars & Sven Burgers: Pick'n Roll burger
Nadaljevali smo s še enim neklasičnim predstavnikom, burgerjem Pick'n Roll proizvajalca Lars & Sven Burgers, pod katerega se podpisuje nekdanji poslovni partner Hood Burgerja, Primož Novak. Tudi pri dve leti starem Lars & Svenu so začeli z eno prikolico, le da je bila ta pred Leclercom, danes pa imajo tri poslovalnice in še t. i. food truck.

Pri Pick'n Rollu (morda bo zaradi imena uspešnica pri ljubiteljih košarke ob prihajajočem evropskem košarkarskem prvenstvu) se pozna, da si je ekipa pod Novakovim vodstvom izkušnje in navdih nabirala v ZDA, saj gre pri polnilu za kombinacijo natrgane dimljene svinjine (t. i. pulled pork) in majonezne zeljne solate (t. i. cole slaw), ki je pri Američanih nepogrešljiva tako na piknikih 4. julija kot na sedminah. Zalomilo se je pri bombetki s kurkumo, ki je bila preveč zbita in kompaktna, tako da je šla malce težje po grlu. Je pa bila zeljnata solata toliko bolj "zaftna", čeprav bi bili lahko pri hišni BBQ-omaki pogumnejši z dimljenjem. Pujsa sicer so dimili kar nekaj ur in je bil okusen, le malce maščobe mu je zmanjkalo za večjo sočnost.

Tabay Brothers: Ekstaza burger
Čim kdo daje svojim izdelkom tako bombastične oznake, kot so "ekstaza", smo naravno sumničavi. A ker gre za Tabay Brothers, makedonska brata, ki sta si s svojo prvo izpostavo na Gosposvetski cesti pridobila sloves burgerskih velemojstrov (recenzenti so ju radi postavljali celo pred najbolj oblegan burger lokal v mestu, Pop's Place), so presežniki običajno na mestu. Pri Tabayih, pravnukih kuharja jugoslovanskega kralja Karađorđevića, se vse vrti okoli kakovostne, slovenske govedine, posebnost pa je, da polpet najprej toplotno obdelata v sous-vidu, preden ga vržeta na žar.

Rezultat je mehko, sočno, rožnato meso, v resnici edino pripravljeno tako, kot se šika (beri: rare), z dodatkom hišne slaninske omake, ki ji piko na i daje prekajena makedonska paprika, pa je nesporni zmagovalec (za vse štiri ocenjevalce) tu. Škoda edino, da sicer izjemno harmoničen in proporcionalno zložen burger strežejo z dolgočasno, kreativno lenobno kombinacijo solate in paradižnika (a brez sira, ki pa smo ga pogrešali). Ekstaza burger bi tako lahko primerjali s tenisom Rogerja Federerja – je brez napak in dovršen, bi si pa želeli sem ter tja malce nepredvidljivosti in značaja Marata Safina.

Kavarna Tiskarna: Luigi burger
Kar je Tabayevemu burgerju manjkalo, je imel burger Luigi Kavarne Tiskarne (inovativno prilogo), bodo pa morali v tem pred tremi leti odprtemu lokalu na Dunajski še izpopolniti mesni del. Njihov polpet je bil namreč odločno pretanek in je spominjal na tiste zrezke stare šole, ki jih tako pretolčejo, kot da bi hoteli iz njih iztisniti vse kaplje soka. Seveda je bil polpet tudi prepečen, zato je ocenjevati kakovost mesa praktično nemogoče. Tiskarnin burger je imel tudi to smolo, da je transport do RTV-ja terjal največji davek pri razmočenosti in obstojnosti spodnjega dela kruhka, so pa se oddolžili z dodatki, ki so že na papirju zveneli najobetavneje.

Češnjevci so bili krasno karamelizirani, majoneza z olivami je dala všečno grenkobo, stopljena mocarela sladkobo in teksturo, mlada špinača pa je nedvomno boljša alternativa solati. Edino salama cacciatore (lovska salama) v resnici ni prišla do izraza. Kot rečeno – če bi ekipi v Tiskarni polpete spekla brata Tabay, bi bila to za en del ocenjevalne komisije zmagovalna kombinacija, medtem ko je imel kolega iz notranje redakcije pripombo, da je Luigi morda malce preveč podoben izdelkom, ki jih ponujajo največje svetovne verige hitre hrane.

Majmun: Savc burger
Prav tako kot so si bili v ocenjevalni komisiji enotni glede zmagovalca, smo si bili, žal, tudi glede tistega, ki je najmanj prepričal. Kar sicer še ne pomeni, da Majmunov Savc ne bo imel svojih gorečih privržencev. To bodo verjetno zlasti tisti, ki prisegajo na orjaške količine mesa in prezirajo hipsterske afnaste dodatke v svojih burgerjih. Savc, za katerim stoji ekipa iz restavracije v POP-ovi stavbi na Kranjčevi, šišenski znanci iz Šiške Deluxe in Dobre vile, je namreč skrajno nezakomplicirana zadeva – na pogled vzorna bombetka, goveji polpet, sir provolone, hišna omaka, namesto klasične slanine pa lardo (bela slanina). V nasprotju z mnogimi spodaj podpisana nima težav z lardom, a je zahtevna in delikatna surovina.

Običajno je najboljša netretirana, segrevanje in pečenje pa jo lahko spremenita v precej neokusno zadevščino. Tako tudi Savcu, z dvojnim mesnim polpetom že tako odločno premesnatemu in povsem neuravnoteženemu ni delal nobenih uslug. Zakaj točno je bil potreben dvojček, nam ostaja nepojasnjena uganka, saj bi bil v resnici zaradi popolne presušenosti in prepečenosti že en odveč, še zlasti, ker je bilo prilog odločno premalo oz. so bile neizrazite. Sir smo iskali z mikroskopom, prav tako omako, ki je zato nikakor nismo mogli opredeliti, bi si pa želeli kaj bolj pikantnega ali prekajenega, da bi zakrinkala puščobnost mesa. Veliko mesa.

Vseh pet burgerjev s seznamom sestavin si lahko ogledate v spodnji infografiki.

Kaja Sajovic

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
designprologo
# 30.08.2017 ob 10:12
Hipsterski burger prepoznaš po obrnjenih dimenzijah. Je namreč 2x višji od njegove širine.
ennui
# 30.08.2017 ob 10:10
Vse nekej fensi...
Horse iz Tivolija je no.1


Ja, če se pri 22ih vračaš iz Metelkove ob 5.00 zjutraj domov v Šiško. potem je horse iz Tivolija res no. 1
maher
# 30.08.2017 ob 11:44
Nekaj tega dobrodelnega denarja bi bilo dobro nameniti za zdravljenje bolezni, ki jih povzroča tak junk food.
Binder Dandet
# 30.08.2017 ob 12:49
Enkrat sem doslej jedel fensi burger. Bil je odlicen, ne recem. Ampak ne kapiram te modne muhe, sori. Burger je delavska hrana, ne pa fensi smensi. A bos dekle, zeno, poslovne partnerje peljal na burger? Ne. Na burger gres, ko hoces ne hiter neki pojest. Za to pa ne das 5,6,7 ali vec eur.
Ivo Lola
# 30.08.2017 ob 10:04
Lahko bi še navedlii redne cene teh izdelkov.
Brahman
# 30.08.2017 ob 13:04
...7 - 9 € za burger...pa še lačen si po enem...
MatejP
# 30.08.2017 ob 10:07
Guztl, če nisi jedel še nikol kaj drugega pol je N1, drugače pa že kakih 15 let ne :-))
Splythe
# 30.08.2017 ob 10:28
Meni osebno, so precej okusni vendar zelo precenjeni.
Kermit
# 30.08.2017 ob 13:11
Fuj. Ko zagledam tele 15 -25 centimetrske burgerje me v štartu mibe apetit. A ni fora burgerja v tem, da vzameš zadevi v roko, odpreš usta in ugrizneš? Brez, da si izpahneš čeljust in da vsebina konča na sosednji mizi, seveda. Res ni fore zidat v tri nadstropja, da se potem fensi papca z vilčko in nožkom, ker drugače ne gre. Če nisi krokodil.
Joker
# 30.08.2017 ob 10:57
V tem primeru se bom vzdržal dobrodelnosti.
Kekec99
# 30.08.2017 ob 10:47
Prav precenjeni so ali pa premajhni, kakor želite.
celtic1888
# 30.08.2017 ob 10:01
Meni osebno:
1.) Tabay - vse korektno, od bombice do mesa in spremljajoče ponudbe.
2.) Lars&Sven - zelo dobra slanina in omaka, meso zelo dobro in okusno, ne razpada.
3.) V tiskarni še nisem bil.
________________________________________
_
Majmun s presuho bombico in razpadajočim kao medium done mesom.
Hood Burger pa za odstrel, presladek in preveč pocast, meso razpada, nič od nič pa še pivo točijo v plastiko. Hvala lepa!
dadinho10
# 30.08.2017 ob 14:08
@kermit... se strinjam s teboj. dosti krat slisim kuharje, kako kritizirajo neprakticnost neke jedi (mastechefi itd..)...
potem pa vidimo taksne Burgerje, pa tudi muffine, ki jih potem namazejo s kremo, na kremo se polozijo neki okras.....vedno se sprasujem, kako prakticno to pojesti?

pa ena opazka, a res ni bilo casa, volje, zelje, da se gre osebno na stand po te Burgerje.....???
ne pa narocat za zraven.....hladno, mlacno, transportirano, ni nujno enakega okusa kot direkt narejeno...... glede na to, da jih je bilo 5, mislim da bi brez tezav lahko sli obiskat vsakega posebej....
garmond
# 30.08.2017 ob 12:50
Nič narobe, če tu pa tam probaš tudi takšno vrste hrane. Samo kaj, ko se pa mladina nažira s to vrsto nezdrave hrane.
m4j3r
# 30.08.2017 ob 15:16
Ne vem no, meni pa večina teh "butičnih" burgerjev ni čisto noben kulinarični presežek. Ravno nasprotno, ko se začne pretiravati s sestavinami, na koncu dobimo nek zmazek ki ni za nikamor. Večino premaga ena dobra pleskavica s kajmakom v lepinji :)
aerodynamic
# 31.08.2017 ob 08:38
@Man2
Nekateri ne dojamejo bistva burgerjev, ki že dolgo niso delavska hrana. To je trend v ZDA in vseh večjih prestolnicah. Kaj je narobe s tem, da hrano izpopolnjujemo in približamo gurmanskemu doživetju? In že dolgo ne velja, da klasična pleskavica "poseka" dober burger. Prej obratno.


Zato pa imaš v ZDA polovico prebivalstva v takšnem volumnu, da jih je lažje preskočit, kakor da greš okoli njih.
zozozo
# 30.08.2017 ob 14:07
Burger je že OK za malico, ne moreš pa tega v naši kulturi jest za kosilo. Niti ni na žlico, niti ga ne moreš postreči po juhi.
jezičnik
# 30.08.2017 ob 12:05
Od omenjenih sem poskusil samo La Boca od Hood burger. Žal moram povedati, da je okus sicer zelo dober, podobno kot zgoraj pa meso ni bilo ok. Bilo je precej žilavo in namesto, da bi sendvič pojedel normalno, sem moral zelo dolge rezine mesa praktično vleči iz sendviča. Tu so me res razočarali, saj sem sicer imel z njimi zelo dobre izkušnje.
stepovsek
# 30.08.2017 ob 12:31
Punkt ma naj jače.
pikam_dopust
# 31.08.2017 ob 17:06
Fasciniran sem tudi nad komentarji: kdor koli spremlja pisarijo "novinarke" K.S. (izredno rada se tudi razpisuje nad kobajagi našo najboljšo "čefovko" iz Kobarida) in pogleda imena udeležencev, mu je jasno, kaj je s to dobrodelnostjo v resnici na stvari.

Nekaj podobnega kot Anin Ples - pridejo sami milijonarji, tam jih je par 100, o tem poročajo vsi "novinarji" na dolgo in široko, na koncu pa naberejo za maks 5k EUR denarja. Kar ne zadostuje niti za frizerja moških udeležencev tega plesa - kaj šele kaj drugega.

Ni čudno, da se je toliko glasbenikov nehalo udeleževati teh kvazi dobrodelnih štosov., ki so namenjeni izključno samopromociji.
pikam_dopust
# 31.08.2017 ob 17:00
V treh dneh je to že drugi (!!!) članek na to temo.

Ali ima RTVSlo kakšen etični kodeks, ki govori o prikritem oglaševanju?
Ker tole ni čisto nič drugega kot prikrito oglaševanje: dali bodo drobiž (max 2k EUR, v zameno so dobili pa dvakratno poročanje v nacionalnem mediju).

Zato tudi mene ne bo v nobeni od omenjenih "obedovalnic". Vse so se pri meni znašle tudi na negativni listi - dobrodelnost jih zanima točno toliko, kolikor imajo od tega oglaševalsko korist. Verjetno tudi na račun kvalitete - ko enkrat prestopiš mejo etičnosti, je meja samo še nebo.

Ker imam svoj želodec zelo rad, me tu pač ne bo več.
In tu sem hvaležen, ker ste mi pomagali ločitit pleve od semen.
kovalenkov
# 30.08.2017 ob 22:20
To niso burgerji. Burger je nekaj, kar lahko ješ z rokami in usti. Ne pa da si spahneš čeljust samo zato, da lahko ugrizneš.
Ramus
# 30.08.2017 ob 20:58
"Če želite res dober burger pojdite v PUNKT na Koroško!

Ne pretiravati, je dober, ni pa res dober, da bi človek šel na hamburger v Kotlje,... pa naslednji naj napiše kakšen pisoar je v punktu, da bomo vedeli, da je dejansko bil v punktu in jedel tam.
ps11
# 30.08.2017 ob 13:10
Por,

meni v lars&sven medium peceno meso se nikoli ni razpadlo. Tudi v tiskarni ter hoodu ne, ostalo ne poznam.
Koperboy
# 30.08.2017 ob 12:02
maher

Nekaj tega dobrodelnega denarja bi bilo dobro nameniti za zdravljenje bolezni, ki jih povzroča tak junk food.

Če junk food uživaš v normalnih količinah in ne prepogosto, ne boš zaradi tega zbolel. Kar velja za skoraj vsako hrano, alkohol itd.
Miham
# 30.08.2017 ob 11:54
nezdravo, ne hvala

zakaj promocija slabih stvari in ne dobrih stvari (kot recimo pluralnost mnenj) iz ZDA...?
CarlosNorris
# 30.08.2017 ob 10:11
Lard je svinjska mast najbrž.
Man2
# 31.08.2017 ob 15:13
@aaa
Sem daleč od ljubitelja junk fooda. Prej redni obiskovalec Manne, Vanderja, Sorbare, Tabara... Burgerje jem 1x na mesec. In takrat jem dober burger. To, da jih omenjaš v isti sapi z McDonalds-om, govori več o tebi, kot o meni. In dejstvo, da v Sorbari ponujajo burgerje iz suho zorjenega mesa ali wagyu govedine govori dovolj o kvaliteti surovin. Ravno o tem govorim... pavšalne trditve o junk foodu so za časom. Tudi velikost ni bistvena. Enako velja za ZDA hrano. Ravnokar sem priletel iz Washingtona. Top chefi delajo burgerje vrhunskih okusov (recimo, tega sem probal: http://www.dbgb.com/dc/menus/dinner).

Overrated? 5EUR za kos suho zorjenega mesa? 8 EUR za wagyu? No, pa dajte najti ceneje...

Drugače pohvala akciji. Vem, da se je debata razvila v "napačno smer", a bistvo članka je vseeno ocenjevanje okusa. Čemu ne bi pristavili svojega mnenja?
kingestone
# 31.08.2017 ob 10:16
takšni burgerji so previsoki, če nimaš konjskih ust ti pol vsebine pobegne...
gunn
# 30.08.2017 ob 21:46
Punkt je dober, ampak kot prav Rasmus ne tako, da bi se v tiste konce samo zato vozil (@Rasmus - sodček v Punktu)

Drugače pa se mi najbolj dopadejo od Kavarne Tiskarne
anetri
# 30.08.2017 ob 15:41
Stari pisker, Celje... <3
MatejP
# 30.08.2017 ob 10:22
Proval Pick'n Roll in me ne prepriča. Preveč vse nekaj teče od njega, okusi pa tko tko. Tudi pri Blackadderju so šli eksperimentirat z nekimi sladkimi figovimi omakami, ki pač ne pašejo v burger (vsaj meni ne). Sven, ki je dokaj classic je definitivno najboljši iz njihove ponudbe.
Neikius
# 30.08.2017 ob 10:09
Kaj za hudiča je "larda" ?
Ramus
# 02.09.2017 ob 11:13
Mcdonalds,... he he he,... eni tukaj pišejo o Mcdonaldsu, kjer ti najprej hočejo poriniti v roke nek disk, ki ga je pred tabo imelo v rokah še 50 ljudi,.... bljak.

In tu se zame zgodba o Mcdonaldsu tudi konča,...
Man2
# 01.09.2017 ob 15:34
@aaa
Če te prav razumem, poročaš na osnovi izkušenj izpred 25 let (mimogrede, nobenega od v članku naštetih lokalov takrat še ni bilo, tudi nobenega burgerja ni bilo), ješ burgerje 1 x na 2 leti in govoriš o Ljubljanskih burgerjih, ki jih sploh nisi preizkusil, poizkusil si pa tuje, kjer tovrstnega navala ni in tudi ni tovrstne konkurence? To je, kot bi komentiral o vrhunski pašti, ki si jo poizkusil le na Norveškem.
Potujejo tudi drugi, ne le ti. Z eno razliko - drugi pišejo na osnovi svojih izkušenj. Ti pač ne. Dvomim, da je to osnova za objektiven komentar.
pikam_dopust
# 01.09.2017 ob 14:50
@hefe

Ni malo folka, ki deluje v dobrodelne namene, pa tega ne obeša na plakate.
Veš, ni ravno nujno, da moraš o tem razglašati okoli.
V kolikor tega slučajno nisi vedel.

Kar se tiče ostalega: meni so burgerji OK (tudi ameriški), zato res ni čudno, da so tako popularni (ne samo v ZDA). Res ni treba, da se tu razpisuje samo o golažih itd. Je pa fejst, da ima človek malo kritične distance do vsega skupaj, saj bi za SLO res težko rekli, da je pri nas tako veliko pomanjkanje dobrih gostiln, da mora človek ves čas pisariti samo o nekaterih.

In ko človek nekaj časa spremlja pisarije omenjene novinarke, ni ravno težko zgruntati njenega "modusa operandi". In ta je precej dobro opisan tudi v novinarskem kodeksu - kaj ne smeš početi. In ta kodeks velja za vse novinarje, tudi tiste na 24kur. Tu imamo pa celo opravka z medijem t.i. "nacionalnega pomena". Tu res ni treba nič več dodati.

BTW Meni je "novinarka K.S" zadevo pripeljala do te mere, da kar koli omenjena gospa pohvali, tega se izogibam kot hudič križa. Ker njena beseda je vredna povsem enako,kot o tistih čudežnih plenicah, ki popijejo za 5 litrov vode.
aaa
# 01.09.2017 ob 06:59
@Man2
Jaz nisem Ljubljančan in mi ti podatki, o restavracijah, ki jih obiskuješ prav malo povejo. In glede na to, da kar veliko hodim po svetu, lahko rečem da še nisem videl, da bi bili ljudje kjerkoli tako mahnjeni na burgerje kot v Ljubljani. Že pred 25 leti ko sem 1 leto živel v Ljubljani, so mi lokalci predstavljali burgerje kot sveti gral kulinarike. Jaz prav rad verjamem, da so vam tile burgerji vrhunski. Ste pač navajeni na njih. Meni ki jih probam 1x na 2 leti ko mi na službenih potovanjih (kdo drug kot Ljubljančani) težijo, da moramo iti na nevem kak specialni burger, je pa to navaden junk. Praviloma sploh ne pojem celega ker nisem navajen konzumacije takšnih kaloričnih bomb.
OnionRing
# 31.08.2017 ob 14:18
te brgrji so tok overrated da je ze kr smesno, za 5e vrhunski burger, b please....
rubin
# 31.08.2017 ob 13:49
Človek ma v genih da mu je najljubša sladka, mastna in slana hrana. To je iz davnine ko je bilo najpomembnejše dobit dovolj kalorij da se ni stradalo v gozdu. Tako da je razumljivo, da so razni hamburgerji z omakami, mastnim mesom, slaninico popečeno zelo dobri in dejansko boljši od razne zdrave fency hrane, razne dušene ribe z zelenjavo itd. Sedaj je ratalo pač tako da je kalorijsko super bogata hrana nezdrava zaradi spremembe življenja, samo geni ostajajo iz pradavnine. In ne se sprenevedati in si lagati, razni pomfrit, sladkarije, tako imenovani junck fod bi bogataši takoj zamenjali za ribo s zelenjavo, če bi bilo bolj zdravo. Sem prepričan
Ramus
# 30.08.2017 ob 21:05
"Stari pisker, Celje... <3"

Slab burger,... kašasto surovo meso, omake nič posebnega,... perutničke tudi posušijo do teksture, ki se jo najlažje opiše kot - žagovina. Krompirček tudi posušen in brez okusa,... ne izgubljajte časa.
mihamiha23
# 30.08.2017 ob 17:35
kje pa je 7burger
matejagr
# 30.08.2017 ob 17:09
"Lars & Sven Burgers"

A to je res ime nekomu ali cemu ki pece pleskavice? Wtf&lol.
bobko1
# 30.08.2017 ob 12:41
-ajvard-nekaj je še bolj pomembno-veš,da je olje sveže!!!
celtic1888
# 30.08.2017 ob 11:29
Lardo je vrsta svinjine. Najboljši je od mangalice - pujsek iz panonije. Pretežno bel špeh z nekaj rdečine, fino da je narezan na zares tanke rezine. Pečenega še nisem poskusil.
trolicnez
# 30.08.2017 ob 10:55
@čik
Nikjer blizu. Najblize je hood burger za franciskansko cerkvijo
ciklama2000
# 30.08.2017 ob 10:01
Sem že lačen....
hefe
# 01.09.2017 ob 08:30
maska kot dobrodelni ples ki sluzi samopromociji.

ja pa dobro, no, katera dobrodelna prireditev pa NE služi vsaj v kakem delu samopromociji?!?

pa kolikor vem (pač zavijem v katero od 'burgerinic' ca. enkrat na dva meseca) vsaj v Lars&Sven REDNO dajejo v dobrodelne namene, brez kakršnega koli pompa - razdeljujejo donacije trem ogranizacijam, pri čemer obiskovalci (obedovalci) določijo kateri bo šlo največ.

nasrali ste se pa na tele ponudnike kot, da so dolžni oni karkoli pojasnjevat zakaj in kako, ker, ne vem, ne marate avtorice članka (sorry Kaja tudi meni nisi najbolj pri srcu), ste sveto prepričani, da je treba več povedat o klenih slovenskih oštarijah, ki nudijo golaž, vampe in šnicle ob dva deci špricerja, burgerjev pa ne marate ker so, kaj, dragi, "ameriški" in vam niso dobri?!? (so dragi, niso ameriški in stvar okusa).
grafikon
# 01.09.2017 ob 07:19
Sem veliko v LJ in samo se cakam da zacnejo z nekimi burek festivali. Ti burgerji... no enkrat je prislo do tega da sem po prvem grizljaju ga pred kuharjem vrgel v smeti. Toliko o kvaliteti.

Bi prosil Rtv da porocajo o hrani vredne porocanja.

Kar se tice pa dobrodelnosti, ce so taki frajerji prosim sporocite nam koliko naberejo. Kot je nekdo spisal je tole ista maska kot dobrodelni ples ki sluzi samopromociji.
Berbasecks
# 31.08.2017 ob 09:46
Lol, sem Korošec (sicer živim v LJ) in iskreno upam, da Punkt tako hvalite, ker ste lokalpatrioti.

Ne, da je slab, je dober, ampak meni žal niti slučajno ne med najbolšimi. Je pa res carski un krompir s parmezanom in timijanom, edin premalo ga je.
Zaenkrat sta mi na vrhu Sorbara in Hood Burger
iz bolj našega konca bi Stari pisker in Punkt dal glih nekam na sredo lestvice teh "hipster burgerjev"
Mi je pa na dnu Lars & Sven, pa vem, da je ful folku res všeč.
aaa
# 31.08.2017 ob 09:16
@Man2
Ne se hecat, no. Jaz prav rad verjamem, da ljubiteljem junk fooda tak fancy burger predstavlja gurmanski užitek. Za nas ki tega nikoli nismo jedli, pa je to še vedno navaden junk. Ok, za razliko od McDonaldsa je vsaj užiten. Samo to in nič več.
Kazalo