Trnič je del vsakodnevne prehrane, pogosto kot dodatek jedem. Foto: Okusi Kamnika
Trnič je del vsakodnevne prehrane, pogosto kot dodatek jedem. Foto: Okusi Kamnika

Na Veliki planini je bil danes v središču pozornosti tradicionalni sir trnič, ki velja za simbol ljubezni. Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, izdelujejo jih iz skute, smetane in soli, okrasijo pa jih s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami.

Sir so do 60. let prejšnjega stoletja izdelovali pastirji. Število trničev je po izročilu vedno parno. Po dve kepi sta okrašeni z enakimi ornamenti. Pastirji so enega obdržali, drugega pa so jeseni ob koncu paše kot dokaz ljubezni in zvestobe ali kot obljubo zakona podarjali svojim ženam in dekletom. Če je obdarovanka sprejela sir, je s tem sporočila, da sprejema pastirjevo dvorjenje.

Izdelava sira je na planini skoraj zamrla, znova pa so jo oživili v okviru projekta Trnič na vsako mizo na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik. Trniču je tako posvečen tudi manjši festival na Veliki planini. Danes se je tako pred Pred Preskarjevo muzejsko bajto odvila delavnica izdelave trniča in rezljanja deščic za krašenje. Predstavili pa bodo tudi sirjenje po starem - od mleka do trniča.

Na Veliki Planini dan trniča
Na Veliki Planini dan trniča