Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 29 glasov Ocenite to novico!
Sladoled
Vsak izmed tekmovalcev je imel na voljo pol ure časa za pripravo sladoleda z vnaprej pripravljeno pasterizirano osnovo za sladoled. Foto: Laura Duca
Državni prvak Tine Valič prihaja iz Skrilj. Foto: Mojca Dumančič
Zmagovalni Valičev sladoled. Foto: Mojca Dumančič
Sladoled
"Ko slaščičarji oziroma sladoledarji pripravimo naš izdelek, je na vrsti natakar. On mora znati zajeti kepico, sladoled z lopatko, ali kakor koli že rečemo postreženemu sladoledu, tako da v kozarčku, na krožniku ali v testenem kornetu pride do izraza celotna paleta okusov." Foto: Laura Duca
Sladoled
Slaščičarji poudarjajo, da je sladoled treba tudi pravilno ponuditi. Foto: Laura Duca
Sladoled
Tine Valič se bo udeležil evropskega prvenstva v Bologni. Foto: Laura Duca
Sladoled
Na prvem "sladoledarskem" državnem prvenstvu Slovenije je slaščičarje ocenjevala mednarodna komisija. Foto: Laura Duca
Sladoled
Komisija je pri ocenjevanju upoštevala okus, strukturo in predstavitev v banjici. Foto: Laura Duca

Dodaj v

Najboljši sladoled je z okusom prekmurske gibanice

Tine Valič - državni prvak v pripravi sladoleda
6. april 2017 ob 07:51
Nova Gorica - MMC RTV SLO

Na prvem državnem prvenstvu v pripravi sladoleda se je v Novi Gorici pomerilo devet slaščičark in slaščičarjev. Strokovno žirijo je najbolj prepričal Tine Valič s sladoledom Prekmurska gibanica.

Z drugouvrščenim Arditom Ejupijem, ki je postal viceprvak s sladoledom Dark Smoke, se bosta julija udeležila evropskega prvenstva v pripravi sladoleda v Bologni.

Tine Valič je komisijo prepričal s sladoledom z okusom in videzom "prekmurske gibanice," ki je inovativna kreacija, narejena iz mlečnega sladoleda in klasičnih sestavin tradicionalne prekmurske gibanice. Po osvojenem prvem naslovu državnega prvaka v pripravi sladoleda nam je povedal: "Hotel sem narediti nekaj tipično slovenskega, in hkrati drugačnega … Torej sladoled, ki ga nihče nikdar še ni pripravil. Naša prekmurska gibanica je edinstvena sladica in pravi izziv mi je bilo njene sestavine 'preliti' v zmrzlino." Komisijo je prepričal, in z "mehko slastno zmrznjeno" večplastno gibanico bo slovenske barve zastopal julija v Bologni.

Devet plasti zmagovalnega sladoleda
Vsak izmed tekmovalcev je imel na voljo pol ure časa za pripravo sladoleda z vnaprej pripravljeno pasterizirano osnovo za sladoled. Sledilo je mešanje in zamrzovanje sladoleda v aparatu za sladoled, nato pa ustvarjanje inovativnih sladolednih kreacij v banjici. Te so razstavili v zamrzovalni vitrini. In kako je prvak Valič v sladoled združil slastne plasti gibanice? "Pravzaprav sem se držal tradicionalne recepture za prekmursko gibanico. Začel sem s hrustljavim cramblom, drobtinastim testom iz moke, sladkorja in masla. To je bila prva oziroma osnovna plast. Druga plast je bil skutni sladoled z makom. Sledila je plast orehov. Nanje sem položil jabolčni sladoled. Potem sem te plasti po istem vrstnem redu ponovil. Na vrh pa sem postavil vlečeno hrustljavo testo, posipano s sladkorjem. Skupaj torej devet plasti," je razložil zmagovalec.

Sladoled je treba tudi pravilno ponuditi
Prekmursko gibanico na krožniku lepo vidimo, njene plasti so jasno ločene. Kako pa ohraniti večplastnost gibanice v sladoledu v banjici? Tine Valič, ki kot slaščičar že desetletje ustvarja v Hitovi Perli, je poudaril, da je izjemno pomembno, kako se sladoled servira oziroma postreže: "Ko slaščičarji oziroma sladoledarji pripravimo svoj izdelek, je na vrsti natakar. On mora znati zajeti kepico, sladoled z lopatko, ali kakor koli že rečemo postreženemu sladoledu, tako, da je v kozarčku, na krožniku ali v testenem kornetu pride do izraza celotna paleta okusov. In ko gost ali gostja zajame vse plasti, se okus združi. Tako kot pri gibanici na krožniku tudi pri sladoledu z okusom prekmurske gibanice."

Mednarodna komisija je bila zahtevna
Na prvem "sladoledarskem" državnem prvenstvu Slovenije je slaščičarje ocenjevala mednarodna komisija. Pri ocenjevanju so člani upoštevali okus, ki je lahko prinesel polovico vseh točk, zatem pa še strukturo in predstavitev v banjici. Strokovno komisijo so sestavljali: Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Marino Furlan iz Restavracije Tiffany, igralniško-zabaviščnega centra Park, Jaka Žnidaršič - Portal Gastrogurman, in Marco Corradin - italijanski poznavalec na področju čokolade in pralinejev. O zmagovalcu Tinetu Valiču iz Perline kavarne Dolce Vita so povedali: "Gre za inovativno kreacijo, utemeljeno na skutnem sladoledu, nadgrajenem z reinterpretacijo klasičnih sestavin tradicionalne prekmurske gibanice, od maka in jabolčnega sorbeta, med plastmi krhkega testa in orehov ter na vrhu krokanta iz listnega testa."

Slovensko državno prvenstvo skupaj z Italijani
V novogoriškem Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Perla je prvo mednarodno tekmovanje ledenih okusov pri nas, Gelato World Tour, potekalo pod pokroviteljstvom italijanskega ministrstva za zunanje zadeve, ministrstva za gospodarski razvoj in pokrajine Emilia Romagna. Organizatorji prvenstva v Novi Gorici so bili italijanski mojstri sladoleda - Carpigiani Gelato University in Sigep – Italian Exhibition Group v sodelovanju s podjetjem MAKABO, d. o. o., zastopnikom podjetja CARPIGIANI za slovenski trg.

Prvaka Tineta Valiča zdaj čaka potovanje v kampus Carpigiani Gelato University v mestu Anzola dell’Emilia - Bologna, kjer bo 24. in 25. julija evropsko prvenstvo v pripravi sladoleda. Evropski prvak pa se bo med 8. in 10. oktobrom 2017 udeležil svetovnega prvenstva v Riminiju, kjer bo znano, kateri bo najboljši sladoled leta 2017 na svetu.

Navdušil tudi viceprvak Ardit Ejupi
Državni naslov je na prvem državnem prvenstvu v Novi Gorici torej ostal doma, pri domačemu slaščičarju Valiču, slovenski viceprvak pa je Ardit Ejupi iz Sladoledarne Pingo s Šentilja. Komisijo je navdušil s sladoledom z imenom Dark smoke. Pripravil je sladoled z okusom temne čokolade, dimljene na češnjevem lesu in obogate z okusom viskija bourbon. Komisija je ob drugem najboljšem sladoledu napisala: "Res izjemno! Spominja na okus Tennessee Whiskeyja, staranega v lesenih sodih!" Sicer pa je bilo na tekmovanju sedem slaščičarjev in dve slaščičarki iz Tolmina, Izole, s Šentilja, iz Maribora, Nove Gorice, Ajdovščine, Ljubljane, Maribora in Ptuja.

Priprave na evropsko prvenstvo
Prvaka Tineta Valiča smo ob koncu državnega prvenstva vprašali še, kakšne bodo priprave na evropsko prvenstvo v Bologni. Povedal je: "Poskušal bom izboljšati predvsem dve sestavini sladoledne prekmurske gibanice. Potrudil se bom pri orehih in izbral bom posebne vrste jabolk. Tako da bo žlahtnost in svežina v enem zamahu res na vrhunski ravni." Ko je tekmovalna napetost minila, pa nas je zanimalo še, kakšen sladoled si za svoje osvežilne trenutke privošči državni prvak: "Prav nič posebnega. Najbolj uživam v okusu tiramisuja in malage."

Mojca Dumančič (TV Slovenija), foto: Laura Duca
Prijavi napako
Komentarji
mickeycek
# 06.04.2017 ob 08:33
Človek bi pričakoval sliko tega sladoleda.. ali sem kaj spregledal ?!
usavko
# 06.04.2017 ob 10:25
@modrijan6...
Holesterol dobiš zaradi neustrezne prehrane, ne pa zaradi lizanja sladoleda 1x tedensko... Zmernost je tista prava pot...
smajček
# 06.04.2017 ob 09:18
Zmagovalni sladoled ima št. 6!
ipad
# 06.04.2017 ob 09:23
številka 9 še se ima dosti za naučiti:-)
Mosquito
# 06.04.2017 ob 09:58
ipad
številka 9 še se ima dosti za naučiti:-)


Eh, kje pa, ti ne razumeš. Poglej kakšna je slikca na tablicah in potem povej kateri je najbolj podoben tistemu na sliki? :)
zlobniCO2
# 06.04.2017 ob 09:23
ja po mojem je tudi 6. glede na opis ki ga poda o sladoledu.
montebuba
# 06.04.2017 ob 11:17
Sladoled gibanica...zna bit okusno....a je jedel že mogoce kdo sladoled Blejska rezina?
cockatoo
# 06.04.2017 ob 11:04
Modrijan6

Mah, zakaj bi se človek odpovedoval hrani, ki je za pocrkljat, za užitek? Midva nimava sploh slabega holesterola, pa pečem sladica kot nora .. Seveda sladice po moje oz. po najinem okusu. Vendar so te brez sladkorja oz. javorjev sirup dodam dve žlici le tam kamor dajem kakav, da ni preveč grenko in tam kjer je kakšna skuta in take stvari .. Bog vari, da gre sladkor v štrudl, piškote, ki so s čim nadevani (marmelada, carob, čokolada ... ). V primeru, da pa pride kdo na obisk nesladkano sladico poštupam s sladkorjem v prahu ali pa tisto dozico s sladkorjem postrežem kar zraven pa naj si vsak sladka sam po okusu.

Zadnjič sem za moj rojstni dan spekla fenomenalno Schwarzvaldsko tortico, kjer sem dala v testo zgolj 1 vanilin sladkor, enega pa v kremo. Pa so jo tako zmazali, da nisem mogla verjeti .. Sem pa testo navlažila z Maraskinom, prav tako sem ga dala v kremo. Popolnoma dovolj sladko je bilo. Mljask .. Midva se pač ne moreva odpovedati "sladicam" :-) Ko bom kupila še nov blender bom sladoled delala sama ..
Hik
# 07.04.2017 ob 10:41
Dumančič : Sajovic 100 : 0.
rudes
# 06.04.2017 ob 22:30
Itak mi je Prekmurska gibanica najljubša sladica, verjamem da bi mi pasal tudi sladoled.
Fresh_Prince
# 06.04.2017 ob 09:10
Mislim da je tisti z lopatico 1.
jureimacure
# 06.04.2017 ob 17:00
Mater bi se zapodil.....:D

Vrhunsko.
kingestone
# 06.04.2017 ob 13:33
super zadeve!

probal sem sladoled z imenom 'Melanija' v sevnici in je super!
malidelnicar
# 06.04.2017 ob 13:09
Wow!
P.S. ja mislim, da ima št. 6
galoper
# 06.04.2017 ob 12:52
Možgani z delom porabijo največ sladkorja, za ostali del telesa velja načelo gibanja in pestre prehrane, med katero se uvrstijo tudi 'škodljive' sestavine, ki še ne pomenijo popolnega rušenja ravnotežja.
Kermit
# 06.04.2017 ob 11:53
Montebuba, seveda :) kje drugje kot na Bledu
webman
# 06.04.2017 ob 09:44
Pogrešam kakšen okus po vampih in jetrcih...
Modrijan6
# 06.04.2017 ob 09:42
Sem bil velik ljubitelj sladoleda svoj čas, zdaj ga že dlje časa ne smem več uživati, imama previsok hlesterol u krvi. Sladkarije, med njimi tudi sladoled so vzrok za nastanek holesterola. Zato pa pravim proč s sladkimi pregrehami, izbral sem zdravje zato namesto sladoleda zdaj raje jem sveže sadje.
Kazalo