Kulinarika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 33 glasov Ocenite to novico!
Ek se je odprl januarja lani. Foto: Ek
V Eku so stregli tudi trendovske šakšuke. Foto: Ek
Biro, bistro na Gornjem trgu, se je obdržal le pol leta. Foto: Biro

Dodaj v

Ni prostora za bistroje? Po Biroju se zapira še Ek

Tegobe ljubljanskih bistrojev
9. marec 2018 ob 17:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ljubljanska restavracijska scena je zelo muhasta in očitno prestolnica še vedno ni povsem pripravljena na lokale malo bolj specifičnega tipa. Eden zadnjih, ki je moral priznati poraz, je Ek.

Bistro pod vodstvo Saše Kralja, ki se je specializiral za brunche, a je poleg jajčk benedict in francoskih toastov ponujal čez cel dan kratek, a simpatičen meni, namreč po dobrem letu dni že zapira svoja vrata.

"S prejšnjim tednom je EK bistro zaprl svoja vrata. Hvala vsem, da ste verjeli v našo vizijo in z nami ustvarjali prijetne spomine. Veseli smo, da sta zajtrk in brunch postala razlog za druženje s prijatelji in klepet z neznanci. Vsak dan, ves dan," so zapisali na svojih družbenih omrežjih Ekovci.

Ek bo zamenjal drug bistro
Lahko krivimo lokacijo (podaljšani krak Petkovškovega nabrežja ob Žitnem mostu), lahko premalo spretno upravljanje, lahko premajhno navdušenje Ljubljančanov nad podaljšanim zajtrkom, a dejstvo je, da je prestolnica ostala brez še enega bistroja, kar se načeloma v času, ko se Slovenijo razglaša za novo kulinarično destinacijo, ne bi smelo dogajati.

V Eku so sicer v svojem poslovilnem sporočilu dodali, da se bo na njihovi lokaciji že v sredo odprlo "nekaj novega" - gre za še en bistro s konceptom, poimenovan kar, preprosto, Bistro -, a ekspresno hitro odpiranje in zapiranje lokalov ni nekaj, kar bi vlivalo veliko zaupanja v te novosti. Stanje je pač tako, da vsak novi gostinski obrat bolj kot z navdušenjem pospremimo s skepticizmom in pesimističnim "Nas zanima, koliko časa bodo zdržali".

Vabljeni k poslušanju:

Nočni obisk z Erikom Božičem, kuharskim mojstrom, ki je dolga leta deloval v tujini in kuhal tudi za Novaka Đokovića, zdaj pa bo postavljal koncept Bistroja, lokala, ki bo zamenjal Ek.


Rakom šel žvižgat tudi Biro
Izkušnje kažejo, da imajo le najbolj fokusirani, delavni in izkušeni toliko energije, vneme in potrpežljivosti, da so pripravljeni graditi lokal na dolgi rok in prebroditi tudi daljša obdobja na pol praznega lokala. Ek je denimo, čeprav je bil pri določenem segmentu Ljubljančanov zelo priljubljen, zdržal le leto dni.

Biro, bistro, ki ga je lani na krilih uspeha, ki ga ima s Tozdom, odprl Robert Henigman, še toliko ne. Henigman je belo zastavo na Gornjem trgu (še ena domnevno zakleta lokacija) razobesil že po pol leta. In to čeprav je v njem junija ob svojem promocijskem obisku v Ljubljani obedoval celo sam Bill Murray, kar bi jim moralo dati dodatnega zagona.

A Biro, ki je sicer nudil zelo simpatična in domiselna bistrojska kosila, je mnoge razočaral s svojim pišmeuhovskim pristopom večnega zmanjkovanja določenih krožnikov, sestavin ali vin z že tako kratkega menija, ki si ga kot novi lokal nikakor ne bi smeli privoščiti. Poglavje zase je tudi strežno osebje, ki pa je tako ali tako rakava rana slovenskega gostinstva.

Faktor tudi najemnine
Na mestu je vprašanje, ali Ljubljančani sploh imamo posluh za bistroje ali imamo pač raje picerije, burgerje, kebabe ali celo pad thaie, če gre sklepati iz slovenskega navdušenja nad poceni azijsko hrano, ki v resnici v Ljubljani sploh ni poceni. Eden redkih bistrojev, ki je prebrodil težavno prvo leto, je Monstera, pa še za to se ima verjetno zahvaliti imenu Bineta Volčiča, ki vseeno je referenca na svojem področju.

A Ljubljana je danes turistično mesto in turisti vedno, še posebej pa v zadnjih letih, iščejo avtohtone jedi in surovine, skratka tisto, kar običajno bistroji na neki višji ravni navsezadnje nudijo. In turisti v Ek so zahajali, iluzorno pa je pričakovati, da bodo tovrstni lokali vsak dan in vsako uro nabito polni. Žal pa je realnost Ljubljane tudi, da mnogi ob tako visokih najemninah preprosto nimajo časa dalj kot leto dni čakati, da se jim "odpre".

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
firtoh
# 09.03.2018 ob 18:17
Hipsterjev je premalo in imajo plitke žepe
Orisei
# 09.03.2018 ob 20:24
Ce ponujajo toast in jajca za 10€, potem je tu razlog da je propadlo. To pride hipster enkrat pogledat, poslika, da na facebook, placa 10eur in ga ni vec. Realnost je da prezivijo fensi restavracije s tremi tortelini in dekoracijo na krozniku za 100€ ali pa normalne malice za 4-5 €, ostalo slej ko prej zmanjka klientele.
Nostromo
# 09.03.2018 ob 18:59
A Ljubljana je danes turistično mesto in turisti vedno, še posebej pa v zadnjih letih, iščejo avtohtone jedi in surovine, skratka tisto, kar običajno bistroji na neki višji ravni navsezadnje nudijo.

Ja, in ob besedi "brunch" je prva asociacija avtohtonost.
Outsider
# 09.03.2018 ob 17:55
@Jager1

sem pogledal, nič nisi napisal.
bayernmb
# 10.03.2018 ob 07:25
a dejstvo je, da je prestolnica ostala brez še enega bistroja, kar se načeloma v času, ko se Slovenijo razglaša za novo kulinarično destinacijo, ne bi smelo dogajati.

Pa kaj vi ste nori??? Gostilne, bistroji, pubi itd. pač kdaj tudi propadejo - povsod. Tudi v Londonu, New Yorku ali nekje v vaseh. Kaj pa bi naredili, da se na silo drži odprto? To ni RTV, da bi se z neko naročnino vzrdževalo. Kar je tudi edina pot, glede na to, kaki geniji so nekateri “novinarji”.
BepaJoseph
# 09.03.2018 ob 20:17
Eno leto je bil nekje natakar ali pa pomočnik kuharja, potem je bil tri dni npr. v Berlinu na izletu in tam nekaj videl, potem je kupil dve kuharski knjigi in si sposodil malo casha in najel lokal... in potem se čudijo, da ne gre... sorry ni tako preprosto,kot zgleda...
Highland
# 09.03.2018 ob 18:17
Beseda "trendovsko" pove dovolj.. Samo tradicija se obdrzi dolgorocno!
SamoRes
# 09.03.2018 ob 17:40
Poglavje zase je tudi strežno osebje, ki pa je tako ali tako rak rana slovenskega gostinstva.

Za 600e plače lahko samo pljunejo v krožnik, kaj ste pa pričakovali, da bodo po kolenih puzali pred gosti za take plače?
sandiego1995
# 09.03.2018 ob 22:29
Živim takorekoč v centru in prvič slišim za Ek. Se pravi, da so padli že na prvem koraku.
Res pa je, da v centru lahko računajo na uspeh zgolj redki gostinci. Tudi tisti najbolši pa čez zimske mesece zelo trpijo. Ni vse tako lepo, kot vas večina vidi čez poletne mesece.

@samo res

Zopet govoriš na pamet. Dobri natakarji v centru zaslužijo z napitnino vsi po vrsti vsaj 1200€ na mesec. Lepo te prosim no, 600€ ? Kako lahko trosiš takšne neumnosti. Še snažilka v ljudski kuhinji zsluži več.

@eos

Ne nakladaj. Iz prve roke ti povem, da ni niti približno res, kar si napisal.
DrKošarke
# 09.03.2018 ob 22:08
10 eur za toast ipd. na ne ravno elitni lokacijia ... dolgo je trajalo
Troyan
# 09.03.2018 ob 17:42
Očitno pri nas vendarle ne moreš preživeti od prodajanja zajtrka (toasta in jajc) s finimi natakarjji po 10 Eur. V taki obliki bi morda lahko preživeli v pritličju katerega od lepših hotelov.

Eden od problemov je tudi, da je ta del nabrežja od Zmajskega mostu do Roga še zelo prazen (beri: večinoma parkirišče). Ob priložnosti urejene postrežbe tudi zunaj, kot jo imajo lokali bližje Prešernovem trgu, bi bilo lažje. Vsaj kava in pijača bi bila dobičkonosna...
vrtojb5
# 09.03.2018 ob 22:59
Ne more vsaka ideja uspeti, sploh neavtohtoni brunchi po teh cenah.
Gastrbajtr
# 09.03.2018 ob 23:21
@sandiego1995

Zopet govoriš na pamet. Dobri natakarji v centru zaslužijo z napitnino vsi po vrsti vsaj 1200€ na mesec. Lepo te prosim no, 600€ ? Kako lahko trosiš takšne neumnosti. Še snažilka v ljudski kuhinji zasluži več.

Seveda zaslužijo 1200€, kadar imajo 250 ur za sabo, in to z napitnino vred, kot si že ugotovil.
MuDeL
# 10.03.2018 ob 09:21
Vrhunski natakar se plača po 10€ na uro, vikende in podaljšane ure še več. Plus prispevki in napitnine... In tak natakar ti bo nosil stranke. Lahko imaš pa zdolgočasene in nezainteresirane ljudi za 800€ neto ali pa še bolje, študentarijo....
whitwice
# 10.03.2018 ob 10:06
Poglavje zase je tudi strežno osebje, ki pa je tako ali tako rakava rana slovenskega gostinstva.

Moj bog, kako nesramna izjava! In to na podlagi cesa, dveh kosil v Ljubljani? Kaj je to blog ali clanek? Resno me zanima, ker taksna kritika brez osnove nima kaj delat na nacionalnem mediju.
eos
# 09.03.2018 ob 21:27
Vinoteka Dvor, mesečni najem prostorov 20 čukov. Kdo je tle nor?
Bivši uporabnik
# 09.03.2018 ob 17:56
Golaž, vampi, žemljice, pivo, kaj bi še hotel drugega.

Za tiste bolj fine pa dunajc in pomfri.
Flegica
# 10.03.2018 ob 08:08
Kaj je prvo pravilo pri prodaji? Lokacija,lolacija in lokacija? Zakaj dobavitelji plačujejo trgovcem da je njihova roba locirana na najbolši polici? Isto je z gostinci!!! Razen seveda če ni ponudba tako vrhunska da je samo to dovolj dober razlog za obisk-to pa v tem primeru ni ravno. Ok lahko je recimo še marketing faktor ampak samo do določene stopnje. Torej morala zgodbe-Lj je kr se tiče obiska čuden tič. Obisk gostov je v resnici omejen na 3-4 ulice vse ostalo pa je prazno. Če bi bil gostinec se osebno nebi nikoli odločil za lokal ob žitnem mostu-razen če bi mi osebno Jankovič zagotovil datum odprtja Roga..,
Zgodovinar_666
# 09.03.2018 ob 21:54
Slovenec vse v cegle in pleh vtakne, tako da potem denarja za hrano ni.

Da pa bodo turisti več zapravili je pa treba več vlagati. Pa turizem brez gospodarstva ne more doseči nekega preboja. Poslovni gosti plačajo več.
Triomidva
# 09.03.2018 ob 19:10
je pa tut res, da je Ek zamenjal glavnega kuharja, s čimer je padla kvaliteta. Mogoče je to pomemben del informacije...
viljemmm
# 09.03.2018 ob 22:36
Sem govoril s kar nekaj turisti, ki so obiskali LJ in so bili vsi po vrsti navdušeni nad slovenskimi čevapi, ražnjići, bureki . Tudi pasulj jim je ostal v spominu. Torej, če hočeš uspeti v tem poslu, sedaj veš.
Highland
# 10.03.2018 ob 15:24
K "vrhunski" hrani spadajo tudi vrhunski natakarji-someljeji, ne pa studentarija.. vrhunska hrana-vrhunska postrezba in jasno sledi sele potem "vrhunska" cena.. (upraviceno) Pri nas, sploh v teh "trend" lokalih je vrstni red vecinoma ravno obraten. "Vrhunske" cene za povprecno hrano in podpovprecno strezbo..
sch
# 10.03.2018 ob 15:04
Lokacija je čisto ok, poglejte samo, kje je Sato Bento, pa mu noro laufa. Jaz sem bila razočarana točno nad tem, kar piše v članku - slikice na instagramu so lepe, v praksi je bilo pa vse brez okusa. Natakarji precej slabi, cene previsoke za to, kar ponujajo. Sem upala, da se bodo izboljšali!

In ja, tako natakarice/natakarji in prodajalci/prodajalke so v Sloveniji zelo neusposobljeni, velikokrat se mi zgodi, da sploh ne vedo, kaj prodajajo, so naduti, jim je prijaznost odveč. Zakaj je tako? Sklepam, da ponekod zaradi nizkih plač, ponekod zato, ker so zaposleni študentje, ponekod zato, ker lastnika pač ne briga, saj živi od turistov. ....
Sujo
# 11.03.2018 ob 08:50
sem bil. in ko ti postrežejo pelicona v veliki čaši za rdeče vino na peclju, ostaneš brez besed. a me hecate? pa izposojnina za branje revij? Vesel sem, da so zaprli.
astro
# 10.03.2018 ob 13:17
Čim je zadaj najemnina, je minus oz. izguba v 90% zagotovljena.Vsak dan moraš imeti 1000 € prometa, da plačaš surovine, energijo, zaposlene, najemnino, DDV...
Povrh vsega sta kupna moč in naše navade nenaklonjeni prehranjevanju v lokalih.
PikiMiki
# 09.03.2018 ob 19:40
Ne vem meni se zdi od oka vsaj po slikah sodeč, da so znale bit kar visoke cene, pa da je to edini razlog. Koliko je bila šakšuka?
jedrnat
# 11.03.2018 ob 11:42
Hm...mi nimamo kulture prehranjevanja kot Francozi (2 uri za kosilo), niti kot američani (10 minut za burger), imamo pa odlične domače recepte in domače sestavine. Namesto "breakfast all day long", torej "traditional kitchen & reinvented all day long".
Za hipsterje, babice, otroke, turiste in mene...
ozi
# 10.03.2018 ob 11:58
vau, vsec mi je, da so propadli, je zapisal nekdo. kaj takega... sploh ne vem pokomentirat. samo vau!*
naš človek
# 10.03.2018 ob 18:38
Strežno osebje je v povprečju res problem, pa seveda to ni odgovornost natakarjev, ampak lastniki lokalov pač ne vlagajo vanje oziroma ne izbirajo najboljših, temveč najcenejše, se pravi napotnice namesto zaposlitev.

Pa še študenti sami po sebi niso problem, v ZDA je tudi čisto običajno delo v lokalih za financiranje študija, pa to vključuje tudi zelo fine lokale ali pa lokalni McD. Treba je pač imeti odnos do personala, vlagati v izobraževanje, način postrežbe, ne pa da jih samo postaviš pred gosta, preden imajo kaj pojma o čemer koli. Ne pa da jih plačaš čim manj ali pa na koncu celo sploh ne ...
Mefisto
# 10.03.2018 ob 12:37
Problem je lokacija. Dokler bo bližnji Rog takšno smetišče, kot je, se ta del ne bo razvijal...
Peroz
# 10.03.2018 ob 11:42
Ek me je razocaral, naredim jakca benedikt kadakoli boljsa od njih, biroja mi je pa zelo skoda. Izvrstna in domiselna hrana za nekako normalen denar. Sva z zeno nekajkrat vecerjala tam in je bilo vedno dobro. Z osebjem sva tudi imela samo dobre izkusnje.
pedalski
# 12.03.2018 ob 14:20
Za minimalno plačo je tudi treba pričakovati, da se bo delavec trudil ... minimalno. Sicer s to študentarijo so popolnoma razvrednostili gostinske poklice in kvaliteta je tudi na tem nivoju.
Nadja92
# 09.03.2018 ob 20:28
@firtoh

Moja prva misel.
toreksreda
# 10.03.2018 ob 19:08
gre se tudi zato, da cene EKa, Biroja in podobnih nazalost ne dopuscajo povprecnemu slovencu tok pripret denarnice. kar je ZALOSTNO, to je odraz v kako usrano skorumpirani druzbi zivimo..
Sujo
# 14.03.2018 ob 16:33
Spicy wiener-ja. italjanske arhitekturne.
kingeston
# 13.03.2018 ob 10:21
sodeč po komentarjih glede amaterizmu lastnika je zaprtje edina možnost za izhod iz take bede...
kingeston
# 13.03.2018 ob 10:18
čeprav se mi zdi ideja lokala zelo dobra, sem vsekakor mnenja da naj za te zadeve poskrbi trg...

in tudi je.
Canis.Lupus
# 12.03.2018 ob 12:14
SamoRes

# 09.03.2018 ob 17:40
Prijavi neprimerno vsebino Poglavje zase je tudi strežno osebje, ki pa je tako ali tako rak rana slovenskega gostinstva.

Za 600e plače lahko samo pljunejo v krožnik, kaj ste pa pričakovali, da bodo po kolenih puzali pred gosti za take plače?


Zdaj lahko pljuvajo v krožnik doma na socialni pomoči. lepo ne?
Porofesionalc se pottrudi, ne glede na plačo. Če mu plača ne ustreza gre lahkod rugam.
Balkanec (kar Slovenci žal smo) pa ... pljuva?
SpicyWeiner
# 12.03.2018 ob 07:59
Sujo
sem bil. in ko ti postrežejo pelicona v veliki čaši za rdeče vino na peclju, ostaneš brez besed. a me hecate? pa izposojnina za branje revij? Vesel sem, da so zaprli.


Resno? Računali so branje revij? noro
dunbar
# 11.03.2018 ob 19:12
Kot je že marsikdo spoznal, ko se je v biznisu opekel: hipsterji imajo denar za smart phone, obleko in očala, na drugo pozabi....
accko
# 11.03.2018 ob 19:06
Ja dajp nekak da zgleda trendovsko in nabijejo ceno 3 vecjo kt pri sosedu in sanjajo da bodo uspeli. V sloveniji zginja srednji sloj in ljudje si vse manj lahko prvioscijo....
gospod iskreni
# 11.03.2018 ob 16:23
Ko sem videl da strežejo Pelicona kot kvaliteto sem vedel da je vse skupaj neslana šala.
Mazni
# 10.03.2018 ob 23:28
Me ne čudi.
drevo1
# 10.03.2018 ob 21:58
Pri nas žal obstanejo samo burek in kebab.
sandiego1995
# 10.03.2018 ob 08:38
@gastrbajtr

Zopet na pamet govorjenje. V centru noben natakar ne dela za manj kot 6€/h, plus placani prispevki plus napitnina. Ure v poletnih mesecih res odletijo v nebo, ampak nic skrbet, se v zimskih vse skupaj uravnotezi.
Bivši uporabnik
# 15.03.2018 ob 22:12
Kaji je pa težko napisat, da je "v pravo smer" Figovec povsem prazen. Boli Kaja? Važn da se kar ni blo slovenskega pluva in pri vsak članku teži kako je bilo "zgrešeno".
nuLanuLa
# 12.03.2018 ob 16:33
Cajti ko si sam copy/paste neko idejo, ki si jo videl na dopustu ali nadaljevanki so očitno mimo.
aaa
# 12.03.2018 ob 07:59

SamoRes

Za 600e plače lahko samo pljunejo v krožnik, kaj ste pa pričakovali, da bodo po kolenih puzali pred gosti za take plače?


Jaz ne poznam nikogar, ki je priden in delaven in ne bi čisto spodobno živel. Takšne brezdelne sitnobe, ki so prepričanje, da je njihovo pljuvanje v krožnik vredno 600 EUR plače, pa imajo resne probleme.
Wasabi
# 11.03.2018 ob 16:59
He he, kaj pa če so najemnine previsoke?

Mene nasploh čudi, da se gredo tak biznis in da prej ne odkupijo teh nekaj kvadratov.
Bivši uporabnik
# 11.03.2018 ob 12:34
He he, kaj pa če so najemnine previsoke?
Kazalo