Klet Brda je zbrala devet priznanj. Foto: Facebook
Klet Brda je zbrala devet priznanj. Foto: Facebook

Trgatev je pred vrati. V slovenski Istri se je ponekod začela že danes, v Goriških brdih se bo konec tedna, ko se bo začel tudi radgonski sejem Agra. Pred kratkim pa je v Gornji Radgoni potekalo tudi državno ocenjevanje vin. Vse štiri velike primorske kleti so se dobro odrezale. Prejele so številne zlate in srebrne medalje, Klet Brda je zbrala kar devet odličij.

Letošnje odprto državno ocenjevanje vin je bilo že 40. po vrsti in je potrdilo kakovost vin, ki prihajajo iz primorskih kleti. Direktor Kleti Brda Silvan Peršolja je povedal: "Primorska vina predstavljajo en tak blok, ki je v bistvu modernejši. Vina so bolj prilagojena modernemu pivcu, zahodnim trgom in to se tudi pozna pri teh ocenjevanjih. Tudi ko je podelitev, se vidi. Skoraj bi rekel, da smo Primorci na Štajerskem zastavonoše teh vinskih trendov. Smo bolj usidrani v današnje potrebe, današnje okuse."
Različnih ocenjevanj je veliko in zato se proizvajalci vedno bolj odločajo za bolj specializirana. Dobljena odličja pa imajo več pomenov, je razložil Peršolja: "Prvič, so povratna informacija od strokovnih žirij. Dobiš odziv, na kakšni poti si, kako posamezna tržišča to spremljajo. Potem pa je to, če je neko vino nagrajeno, seveda tudi pripomoček za kupce."
Dodal je, da si želijo ocenjevanj, ne zgolj znotraj vinskih razredov, pač pa tudi v povezavi s ceno, kar bi bil pomemben podatek za kupca.
Sicer pa je letos po količini in kakovosti v Brdih in na Vipavskem napovedujejo povprečno letino. V Brdih bodo grozdje za penine začeli trgati konec tedna, na Vipavskem pa sredi prihodnjega tedna.

Ingrid Kašca Bucik, Radio Koper