Ekipa Pizza Braina. Foto: Facebook Pizza Brain
Ekipa Pizza Braina. Foto: Facebook Pizza Brain
Patriotska pica. Foto: Uradna stran Pizza Braina na Facebooku
Stene muzeja so polepljene s starimi naslovnicami, na katerih ima glavno vlogo pica. Foto: Facebook, Pizza Brain

V soseski Fishtown je namreč v stanovanjski hiši iz 19. stoletja svoja vrata odprl prvi muzej pice na svetu. Kot piše Daily Mail, je Pizza Brain na pol muzej, na pol restavracija - pravo svetišče, posvečeno tej priljubljeni italijanski hitri hrani.

Zamisel postaviti stalno razstavo o pici se je izkazala za tako popularno, da se je ob odprtju vrsta več 100 ljudi vila več ulic daleč. "Ideja se nam je zdela zabavna, zato smo začeli stvari raziskovati," pove lastnik Brian Dwyer. "In ko smo odkrili, da nikjer na Zemlji ni kraja s spomenikom pici, smo si rekli, da smo zadeli terno."

Pizza Brain se je rodil iz začasne umetniške razstave z naslovom "Give Pizza Chance" (Dajte pici priložnost), danes pa vključuje na stotine naslovnic revij, vinilk in fiktivnih likov, znanih po svoji brezpogojni ljubezni do testene jedi z najrazličnejšimi oblogami. Med njimi najdemo Homerja Simpsona, Spidermana in Tasmanskega vraga.

Po razstavi še na pico
Prostor se bo nenehno spreminjal, saj Dwyer osvežuje razstavo s svojo ogromno osebno zbirko, posvečeno pici. Pici posvečenih eksponatov je tako veliko, da se je Pizza Brain že vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot največja tovrstna zbirka na svetu. Dwyer sicer prihaja iz New Yorka, a pravi, da "Veliko jabolko" ne potrebuje takega kraja, Philadelphia pa ga.

Obiskovalci, ki jih bodo razstavni eksponati zlakotili, pa si lahko tudi sami privoščijo kos pice. Na jedilniku Pizza Braina najdemo vse od tradicionalnih rezin mocarele do bolj nekonvencionalnih stvaritev, kot so pica z govejim zrezkom, s svinjino na žaru in pica v obliki mesne štruce.

Uspeh je Dwyerja, obsedenca s pico, ki ima na hrbtu tetovirani besedi "totally saucesome", popolnoma presenetil. Celo svojo službo v supermarketu je pustil, da bi se lahko projektu posvetil z vsem srcem. Zakaj pa misli, da je prvi muzej pice v ZDA javnost tako pritegnil? Preprosto, gre za to, da jo lahko delite. "Mislim, da je pica zato tako popularna - ker je izrazito skupna. Pica je ena redkih stvari, o katerih se lahko vsi strinjamo."