Skoraj vse najboljše pekarne v mestu naj bi zaprle svoja vrata. Foto: Reuters
Skoraj vse najboljše pekarne v mestu naj bi zaprle svoja vrata. Foto: Reuters
Francozi bagete jemljejo skrajno resno - celo tako, da obstajajo točno določena pravila, kako naj bi izgledala prava bageta. Foto: Reuters

Kot poroča Telegraph, je namreč v Parizu ikonični kruh tako priljubljen, da je stara zakonodaja približno polovici francoskim pekom prepovedovala zapiranje pekarn med poletnimi meseci, tisti, ki pa so zapirali svoje poslovalnice, so morali na okna razobesiti obvestila, s katerimi so stranke napotili do najbližje alternative.

A zdaj so omenjeni zakon, uveden leta 1790 zaradi strahu pred porevolucionarno lakoto, odpravili v sklopu reform, ki naj bi poenostavile zloglasne birokratske prepreke, pariški peki pa si letos prvič po francoski revoluciji lahko vzamejo prosto poletje in pobegnejo pred velemestno vročino.

Odločitev, da se odpravi zakon, po katerem so vsako leto oglobili približno 30 pekov, ki so zapirali prezgodaj, so oblasti sprejele konec lanskega leta, a so se njene posledice v vseh svojih razsežnostih pokazale šele zdaj, ko nejevoljni Parižani po vsem mestu iščejo svoje francoske štruce.

Obred po supermarketih
Neki pariški umetnik je razkril, da je bil prisiljen obresti lokalne supermarkete za drugorazrednimi na pol pečenimi francoskimi štrucami, ker so vsi peki izginili. "Sam sem izkusil bagetno krizo. Naša lokalna pekarna, znana kot 'Artisan Boulangerie', je spremenila svoje ime v 'Utopijo', pek pa je šel na dopust," razlaga Anthony Stephinson. "Zato smo bili prisiljeni v trgovini kupovati tiste čudne na pol spečene mini bagete, ki jih dopečeš v pečici."

Tudi Lynn Segal se je razgovorila, kako ogorčena je bila, ko je odkrila, da sta obe njeni pekarni sploh prvič poleti zaprti. "Pred nekaj dnevi sem šla po francosko štruco, pa sta bili obe najbližji pekarni prvič zaprti. Potem pa me je naslednji dan na ulici ustavila ženska in me vprašala, kje je odprta najbližja pekarna. A odprte so ostale samo slabe," je potožila za novičarsko stran The Local.

Tudi sicer Francozi tožijo, da so dolgi dopustniški tedni popolnoma paralizirali državo, saj je v Franciji baje v tem poletnem času težko priti tako do sira kot do popravila avtomobila.