Festival kraškega pršuta v Ljubljani poteka prvič. Foto: Tanja Godnič
Festival kraškega pršuta v Ljubljani poteka prvič. Foto: Tanja Godnič
Festival kraškega pršuta v Ljubljani

Festival kraškega pršuta je v Ljubljani potekal prvič, nanj pa je obiskovalce vabilo gospodarsko-interesno združenje Mesne industrije Slovenije. Začel se je ob 9. uri, potekal pa je do 14. ure. Poleg degustacij so za pravo kraško razpoloženje poskrbeli godci in plesalci, pripravili pa so tudi nagradni kviz. Zmagovalec je za nagrado prejel celo stegno kraškega pršuta.

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije je prav tako med 9. in 14. uro na Stritarjevi ulici pripravila festival pekovskih izdelkov. Predstavili so kruh, pekovsko pecivo in druge pekarske izdelke, ki so na letošnjem ocenjevanju prejeli zlato priznanje. Obiskovalcem so bili na voljo za pokušino, pekarska podjetja pa so dogodek popestrila tudi z izdelavo tradicionalnih izdelkov in z razrezom največjega hlebca.

Ocenjevanje pekovskih izdelkov vsako leto organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Letošnje je bilo že 17. zapored, februarja pa je na slavnostni podelitvi zlato priznanje prejelo 124 izdelkov 20 podjetij.

Nagrajeni izdelki prejmejo zlato nalepko z ustreznim napisom, letos pa se je zbornica odločila, da jih še dodatno predstavi s tem festivalom v središču Ljubljane ter z razstavo nagrajenih pekovskih izdelkov in fotografij kruha, ki si jo je do 17. junija mogoče ogledati v Slovenskem etnografskem muzeju.

Oba festivala sta v središče Ljubljane privabila veliko število ljudi, nekaj utrinkov pa si lahko ogledate tudi v spodnjem prispevku in galeriji.

Festival kraškega pršuta v Ljubljani