Kulinarika
Kraševa bonbonjera je na Čopovi z nespremenjeno zunanjo podobo vztrajala polnih 65 let. Foto: MMC RTV SLO
Ena bolj znamenitih Kraševih bombonjer je bajdera. Foto: Wikipedia

Dodaj v

Po 65 letih slovo ikonične Kraševe prodajalne na Čopovi

Prodajalnica ena redkih, ki ohranja prodajo izza pulta
20. februar 2018 ob 16:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Polnih 65 let je prostore Čopove ulice 3 zasedala Kraševa prodajalna. S koncem meseca bo te zgodbe konec, Kraš se namreč seli na Slovensko, mnogi pa so razočarani nad izgubo ikonične prodajalnice.

Kraševa prodajalna je ena izmed stalnic ožjega središča Ljubljane, v katerem se lokali pogosto menjavajo hitreje od letnih časov. S svojim temno rjavim lesenim pročeljem, rdeče-modrim prepoznavnim logotipom in retro izložbo, napolnjeno z bajaderami, griotti in ledenimi kockami, spominja na neki drugi čas Ljubljane.

Čas pred burgerji, voki in tujimi pekarniškimi franšizami. Kraševa prodajalnica pomirja z nostalgijo.

Temni leseni toni se povlečejo tudi v notranjost, ki ostaja nespremenjena že okoli 20 let in v kateri se širi vonj po čokoladi, vanilji in rumu. Kraš ima še vedno klasičen, masiven lesen pult, izza katerega vam prodajalka postreže s sladkarijami iz kovinskih škatel.

"Prostor s tradicijo, v kateri ohranjamo dolgoletno prodajo izza pulta," razlaga uprava prodajalnice.

Sodobnejša podoba
Ta tradicija se zdaj očitno seli. Konec leta je podjetju Krašcommerce namreč potekla pogodba z lastnikom prostorov, Novo Ljubljansko banko (NLB), zato se z marcem selijo streljaj proč, na Slovensko 28, kjer je imela prej prostore pekarna Backwerk.

Nova Kraševa prodajalna bo postavljena v meščansko hišo z oboki, a bo sodobnejša od stare, barvna paleta kombinacija čokoladno rjave in bele, ohranjali pa bodo prodajo izza pulta.

Kraš, hrvaško prehrambeno podjetje, ki se je specializiralo za sladkarije, je bil ustanovljen leta 1911 v Zagrebu kot Union, leta 1950 pa se je združil s slaščičarno in čokoladnico Bizjak in nastal je Kraš, poimenovan po Josipu Krašu, sindikalistu in uglednem hrvaškem komunistu, ubitem v drugi svetovni vojni.

Po razpadu Jugoslavije je Kraš izgubil dve tretjini svojega trga, a ostaja na prostorih nekdanje skupne države vseeno institucija.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
jur'
# 20.02.2018 ob 17:33
@Highland

Bom predlagal svojo teorijo. Slab spomin (nostalgično, ne medicinsko) imaš ti. Spomniš se okusa bajadere izpred 40 let, japajade. Ti se pač spomniš, da je bila takrat to ena najboljših stvari, ki si jih lahko jedel, pa še to le sem in tja (za veliko noč ali pa za prvi maj, odvisno od barve družine). Vmes je prišlo do preobilja in do prihoda "boljših" slaščic, zato sedaj ni več tistega "high" občutka, kot takrat.

Samo tako, za info: meni se bajadera zdi čisto ok, moja mati pa celo pravijo, da so prav take, kot cca 40 let nazaj.
Lipoglav
# 20.02.2018 ob 19:57
Navijam, da bo prostore nadomestil še eden od 365 ljubljanskih kebab majstrov.
srv
# 20.02.2018 ob 17:49
Gavrilović pašteta in zimska salama je res slabša kot v prejšnjem stoletju, ker je sedaj narejeno iz slabših in najcenejših surovin. Bajadera je pa enaka, ampak tisti, ki pravijo, da ni več enaka, imajo pokvarjen in spremenjen okus, ker so okuženi z raznmimi Milkami, Marsi, ipd. ki nimajo veze s čokolado.
Jon Sneg
# 20.02.2018 ob 17:34
Dragi moji, Bajadera v 70' in max 80' je kot dan in noc napram temu kar je kasneje prislo iz te firme..

Malo off topic,...., ampak jaz isto trdim za Gavrilović pašteto,....
Krepki
# 20.02.2018 ob 18:21
s komentarji ste malo zatavali..

sicer so mi Bajadere slabše kot so bile, a to pripisujem daljšemu stanju na policah in oksidaciji čokolade. Včasih se tut stopi ne normalno...
Ne jem jih več (sem pa tja kakšno, kupim pa sigurno ne)

Mi je pa žal prodajalne - čisto iz estetskega, retro vidika
Mitemu
# 21.02.2018 ob 09:37
pri Konzorciju so letos ukinili Tkanino, ki je bila tam 100 let :-) .... še kupoval novoletna darila.... Kraš iz Miklošičeve ... Neeeee
Razumem (poizkušam razumet) globalizacijo, tržno gospodarstvo in vse to. Ampak danes je vseeno ali se sprehajate po centru Lj, Zagreba, Prage, Varšave, Dunaja, Munchena, .... da neham naštevat.
Mc Donald, Zara, Backwerk, Beneton, Mueller, DM Drogeria .....
Ubijanje duše, enkratnosti mesta.
Sem pač bil kot študent v Pragi leta 89, in (ponosen na to) v Berlinu preden je padel zid. V dveh Berlinih :-). ....in povsod potem še večkrat ....
Da ne bo pripomb, nisem jugo nostalgik, ampak ta del globalizacije nam je pa ogromno vzel.
...povsod isto....
Highland
# 20.02.2018 ob 16:36
Bajadera npr ze dolgo ni vec kar je bila.. Zganjat nostalgijo za povprecno kvaliteto pa ni ravno pohvalno..
bud00
# 20.02.2018 ob 16:35
Jaz sem za to, da ostane tam kot je. Me vežejo nanjo spomini iz otroštva.
Skippy
# 20.02.2018 ob 23:42
Napolitanke, čokolade in ostalo, polno škodljivih transmaščob.

Da, da, vse je smrtno.
Mitemu
# 21.02.2018 ob 09:43
....Še provokacija - Čemu so nazaj vklopili Iskrino uro na TR3 ???? ....
Pa da smo si na jasnem :-), Hvala bogu da so jo. O tem govorim.
Mirnčan
# 21.02.2018 ob 07:08
HR izdelkov ne kupujem....
sm0ve
# 21.02.2018 ob 09:43
Najprej naj se naučijo na čokolado pravilno vrisati mejo v piranskem zalivu.
direstraits
# 21.02.2018 ob 09:07
Od Hrvaških jogurtov, paštet, pa do napolitank in bajader... ni več kar je bilo.... Ena sama kemija, polno E jev, okus zmeraj slabši, cena pa tak tak. Se morajo Hrvati na kolene metat, da Slovenci, zaradi Agrokorja, še sploh kaj kupimo od njih.
V glavnem, konkurenca jih je na vseh področjih pohodila.
gicek007
# 21.02.2018 ob 08:41
Žal se Kraš ni znal priagoditi novim časom. Teh čokoladic in sladkega se poje "še nikoli toliko kot sedaj". Lahko greste pogledat Lindtovo trgovino v Ikeo v Gorico, kako se stvarem streže. Brez skrbi oni ne bodo propadli.
cepc
# 21.02.2018 ob 10:11
Udarna novica,ni kaj
RenatoP
# 21.02.2018 ob 08:14
Pejte v italijo v cokoladnico Venchi pa boste mel za cem jokat ko ne bo nobena cokolada vec ista. Tele Kraš bombonierne mojstrovine so pa res ostale na nivoju socialisticnih bombonier 70ih let.
severnik
# 23.02.2018 ob 07:24
Jaz sem za to, da ostane tam kot je. Me vežejo nanjo spomini iz otroštva.

A jim boš ti kril stroške?
prešteta
# 21.02.2018 ob 16:55
preselitev spominov iz otroštva iz ene ulice v drugo?
to ni novica, to zadeva bolj krajevno skupnost
Slorim
# 21.02.2018 ob 15:48
Highland, takoj pridem na spoznavanje čokolad,vin, samo javi kam!
prešteta
# 21.02.2018 ob 15:12
ubogi Ljubljančani. podpovprečno trgovinico socrealistično balkanskega sloga morajo smatrat za ikonično.
ej,ej, blatni dol...po svetu bo treba...ne sam v istro in Dalmacijo...
Highland
# 21.02.2018 ob 13:04
RenatoP, se strinjam... Poleg cokolade "Venchi" so omembe vredni oz lahko recem celo eno prestavo visje tudi "Majani", Amedei, Gardini... Bajadera je itak bila nekaksna kopija italijanskih
"Gianduiotto-v" oz nougat cokolade, zato pa vsem ljubiteljem takega okusa priporocam absolutno
firno Caffarel (ita) in njihov Gianduiotto, poleg seveda ostalih cokoladnih izdelkov. Lahko pa mirne duse kupite Gianduiotte od firme "Peruggina"(lazje dobite, skoraj v vsaki ita trgovini) ni nek nisni proizvod ampak je se vedno med najboljsimi ind. cokoladami..
oziris.va
# 21.02.2018 ob 13:03
SpicyWeiner
# 20.02.2018 ob 18:06

KRAŠ rešuje samo še nostalgija.


Jaz jih rešujem z denarnico, ko kupujem njihove izdelke.
Bubbles
# 21.02.2018 ob 10:22
no...od kar je v osemdesetih čokolade nadomestila šečerna tabla ni nobena čokolada več ista....edina stvar za katero bi lahko rekla, da je od takrat ostala ista je PINGO sok
Homer.
# 22.02.2018 ob 14:27
@kingeston
To ne drži!
Formula CocaCole se je od nastanka do danes večkrat spreminjala.
Tako je ob nastanku vsebovala "Coco" (koakin). Ta je bil leta 1903 odstranjen
Ostal je kofein v velikih količinah, ki je bil vse do leta 1916.
Do današnjih dni se je originalana CocaCola razdelila na podvrste, natančne sestavine pa so odvisne tudi od trga na katerem se prodajajo. Tako ameriška CocaCola ni identična evropski.
gruzinec
# 22.02.2018 ob 01:15
Tudi zame je Bajadera in Kraš del lepe pretekle nostalgije , ampak potem ko smo dobili v usta pravo čokolado, me prav močno ne mika več jesti teh - sicer lepo pakiranih - šečernih tablic...Po pravici povedano pa ne morem z gotovostjo reči ali so bile bajadere vedno take ali pa so bile včasih boljše in so se kasneje pokvarile..
V vsakem primeru pa je Gorenjka, če govorimo le o čokoladnmih tovarnah bivše Juge, večino teh fabrik močno prehitela..tako kot je cela firma Žito po kvaliteti prehitela dru
Zakaj namesto nostalgičnega jokanja za takimi povprečnimi izdelki ni bilo večjega haloja in upora javnosti ko so pred 2, 3 leti prodajali Žito Hrvatom...pa ne da bi imel kaj v principu proti njim, ampak da se prodaja dobro stooječo in tehnološko razvito firmo neki tehnološko manj razvitemu podjetju...to me ZELO boli, ker na Žito sem bil zaradi njihovega nenehnega tehnološkega in tržnega razvoja zelo ponosen..je bil s svojimi kakvostnimi izdelki ob boku vsem zahodnim...Upam, da ga bomo kdaj odkupili nazaj...
Ja, če kdo ob skoraj medijskem molku ni opazil...Gorenjka že 2,3 leti ni več v slovenskih rokah...
Highland
# 21.02.2018 ob 17:37
Krepki, ce bi sledil prehrambenini industriji oz izdelkom bi vedel da marsikatere firme iz vec razlogov spreminjajo kvaliteto in tudi vsebovanje samih surovin v izdelkih. Samo pomisli koliko novih razlicnih direktiv je za casa EU prislo v veljavo v vezi s hrano. Marsikaj, kar prej ni bilo dovoljeno uporabljati ali pa je bilo npr dovoljeno v manjsem razmerju (kakavovo maslo, prah, itd..) je zdaj popolnoma drugace. Tisti, ki vam je "smesno" govoriti o spominu po okusu, malo se izobrazite glede funkcijoniranja mozganov v kontekstu spomina. Senzoricni spomin je najmocnejsi spomin od vseh! To so prvi drazljaji ki jih clovesko telo percepira ko se bitje rodi... (vonj, okus..)
floorman
# 21.02.2018 ob 11:31
Ah kras. Raje pojem gorenko pa se dam v zep nasim.
Ps: nisem nacionalist toda raje slovensko kot tuje!!
Lp
Robiland
# 23.02.2018 ob 09:37
bo pa vsaj plac za Burger King.
rooster
# 22.02.2018 ob 17:29
Kraš, tako kot Gavrilovič sta bila pojem kvalitete.
In to v primerjavi s tistim, kar se je dalo dobiti čez mejo


očitno si zahajal samo čez vzhodno mejo
vzhodnik
# 20.02.2018 ob 17:58
Vse kar je bilo nekoč , je slabše in kvaliteta zelo padla! Agrokor in razmere v HR je naredilo svoje in to je pokazatelj vsega! Vse se poskuša pripeljati v Slovenijo potom Mercatorja, tako v trgovinah več je samo izdelkov PIK, Podravka, tako da izdelkov slovenskih kvalitetnih pršutov, salam sira več v Mercatorju ni!!! In naj to kdor koli hoče zanika, pa naj se prepriča sam.... Niti sledljivost izdelkov mesnatih iz HR ni!!!!
Highland
# 20.02.2018 ob 17:07
Dragi moji, Bajadera v 70' in max 80' je kot dan in noc napram temu kar je kasneje prislo iz te firme.. Tisti ki talate minuse ali ste rojeni sele v 80' in kasneje ali pa imate okvaro brbnoncic oz slab spomin..
Bivši uporabnik
# 20.02.2018 ob 17:03
Napolitanke, čokolade in ostalo, polno škodljivih transmaščob.
kotzi
# 22.02.2018 ob 17:04
kaj vas moti Kraš...zame delajo dobre izdelke...celo v tuhih supermarketih jih vidm..naše gorenjke ni nikjer....naša je obup...ne znajo..pa neznajo nardit dobre cokolade
kotzi
# 22.02.2018 ob 16:58
kje pa je naša Gorenjka...kje...tako hvalite našo cokolado...ampak marketing in sama embalaža je pa se iz jugoslovanskih časov...nobenega napredka...kot da bi Podravka želela uniciti gorenjko
sloko
# 21.02.2018 ob 20:24
Ko gre za evrčke, tud zokija mine nostalgija, lol.
Krepki
# 21.02.2018 ob 18:13
@highland
sem laični sladkosned in ne sledim prehrambeni industriji...
moja čutila mi pravijo, da Bajadera ni več ista in to meni zadostuje, da je ne kupim...

Komentar pa je bil bolj mišljen v smislu ikoničnosti prodajalne, retro videzu, unikatnosti... in izgube le -teh...

Iz moje (patriotske) perspektive bi pa itak raje videl tam trgovino Gorenjke...
Highland
# 21.02.2018 ob 13:41
Ja rooster... topla voda.. Vendar kaj ima veze bomboniera z Bajadero? Bajadera (cokolatini) je specificen okus (poceni kopija Gianduiotta) ne pa "bomboniera" kar je zgolj sinonim za skatlo z razlicnimi cokoladnimi izdelki..
Ejsi/Disi
# 21.02.2018 ob 08:41
@as_if

Očitno so te Bajader res bomba.
benonovak
# 20.02.2018 ob 18:13
Dragi moji, Bajadera v 70' in max 80' je kot dan in noc napram temu kar je kasneje prislo iz te firme..... jaz isto trdim za Gavrilović pašteto,....

Zdi se ti 100x boljše kot star kruh ki si ga sicer jedel, zato se ti zdi tako dobro.
whiteswan
# 25.02.2018 ob 08:11
Komentatorji MMC verjetno vsako jutro zajtrkujejo kaviar, kosijo svezega brancina, za vecerjo pa je na mizi kaksna svicarsko visokogorska govedina. Slascice pa so izbrane na dnevni bazi iz Svice in Londona.
Nabijajo o kvaliteti Kraša in filozofirajo o nekem socializmu. Se danes je Kraš pojem za vecino povprecnih (vsakdanjih) konkurentov po celi evropi, napram konkurentom po vzhodni evropi (predvsem pojska in podobno) pa je kraš nedosegljiv okus in kvaliteta v nebesih.
Samo da se ima nekaj za nabijat.
Highland
# 24.02.2018 ob 15:07
Homer, imas v mislih Mattioni ali Goriziano? (Rdeco, Modro, Crno??) Haha... Sicer pa je Barcaffe itak za tursko kavo (za kafetjero takrat se niso delali mesanic..) zato ni ravno primerljivo..
kotzi
# 22.02.2018 ob 17:01
no nekaj je pa kraš naredil..in je ferrero kopiral od njih...garotto...je bila prva...potem je sele prisel mon cherri...torej..ferrero tudi kopira..haha..ampak..marketing je bil pa kaže boljsi
kingeston
# 22.02.2018 ob 13:02
btw, tisti ki pravite da je spreminjanje recepture ok; kokakola je ne spreminja. pa si poglejte kaj je postala ta korporacija in koliko ljudi rado pije kokakolo (jst ne)
kingeston
# 22.02.2018 ob 13:00
super.

na to mesto lahko pride kakšna slovenska izdelovalnica čokoladnih izdelkov.
naš človek
# 22.02.2018 ob 05:38
podpovprečno trgovinico socrealistično balkanskega sloga morajo smatrat za ikonično.

Ja, ker po svetu pa res ni starih vaških gostiln, štacun ipd. in je važna samo vrhunska kvaliteta ...
keka77
# 21.02.2018 ob 19:34
Jur’ ti najbrz niti ne locis razlike v okusu med Milko za nase trzisce in Milko kupljeno v ITA..
Highland
# 21.02.2018 ob 17:08
Slorim, z veseljem ti lahko javim naslednji cokoladni workshop, jaz sicer obiskujem pretezno v Italiji te zadeve. Vecinoma so v severni ( Piemonte,Lombardia,Veneto) oz srednji Italiji ( Emiglia-Romagna, Toskana, Umbria..) ti javim na zasebno sporocilo, dam link itd. No lahko se prijavis ze na tegale ce imas cas, zacenja ravno jutri v Milanu in je treba rezervirat. Traja od 22-25 Februarja pri Maitré chocholatier-ju Ernstu Knam-u. Vrhunskemu cokoladnemu "chefu"..
http://www.eknam.com/master_page.php?lin
gua=en&pagina=Knam_Chocolate_Experie
nce.php&class=

Lp
spy rtv slo
# 21.02.2018 ob 15:11
super novica hvala vsem in končno super
rooster
# 21.02.2018 ob 13:34
. Bajadera je itak bila nekaksna kopija italijanskih
"Gianduiotto-v"


V Italiji dobis originalne bombonjere Fiat in en kup njihovih ita. kopij, ki so obstajale se pred krasevo kopijo bajadero.
Banban
# 20.02.2018 ob 19:34
@Jur’, pred casom sem v eni od diskontnih trgovin kupil nostalgia eurokrem blok. Po pravici povedano, si okusa nisem zapomnil. Ko sem odvil, sem se spomnil igleda, okusa se vedno ne. Dokler nisem ugriznil, in se do potankosti spomnil razocaranja iz otrostva. Res slaba cokolada.

Podobno se mi je zgodilo s sirom. In memoriam, sem kupil Livado. Ni bila taka kot se je spominjam iz zgodnjih 90ih. Kupil pa sem tudi nek paketek plesnivega sira. Dam v usta, in isto kot pri eurokrem bloku. Preblisk okusa iz preteklosti. In res, bil je Danish blue. Nisem ga imel v ustih, huh, bi rekel zadnjic julija 98. Neverjetno, kako globoko ostaneta zapisana vonj in okus.

Zato bi kar verjel, da se clovek spomni kaksna je bajadera bila.
Kazalo