Kulinarika
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 16 glasov Ocenite to novico!
Stanko Čurin - pionir zasebnega vinarstva pri nas. Foto: Dejan Baier
Njegova vina so cenili po vsem svetu. Foto: Dejan Baier

Poslovil se je Stanko Čurin, vinar, ki je oral ledino

Znan po predikatnih vinih
7. julij 2017 ob 13:25
Maribor - MMC RTV SLO

"Umrl je Stanko Čurin, svetovno priznani prleški vinar, ki je v vinarstvu dosegel vse, kar se je doseči dalo." Takole so ob novici, da se je poslovil eden najbolj znanih Prlekov zapisali na spletnem portalu Prlekija on net.

Čurin je umrl v 88. letu starosti, velja pa za starosto ne le prleškega, ampak slovenskega vinarstva nasploh. Rodil se je leta 1929 v Vodrancih pri Kogu in bil prvi zasebni pridelovalec vina v Sloveniji ter prvi zasebni pridelovalec v Jugoslaviji, nagrajen z zlato medaljo. Med prvimi je začrtal nove smeri, postavljal nove mejnike v slovenskem vinarstvu.

Bil je prvi, ki je ustvarjal predikatna vina posebnih kakovosti: suhi jagodni izbori, ledena vina, izbori in pozne trgatve. Prvi v Sloveniji je pridelal tudi posebno vino iz naravno sušenega grozdja.

Čurin je za svoja vina prejel vrsto uglednih priznanj, tako doma kot v tujini, njegova vina slovijo kot ena boljših pri nas. Med drugim je v Bruslju prejel najvišje priznanje za svoje vino, ki je bilo najbolje ocenjeno med več kot 4.700 vzorci.

"Tu se začnejo nebesa"
Čurina se prijatelji in znanci spominjajo kot toplega, skromnega, odprtega in darežljivega človeka, ki je bil mentor številnim. Nad vhodom v njegovo klet na Kogu visi znana tabla, ki so jo Stanku podarili prijatelji: "Tukaj se začnejo nebesa! Hvala ti, Stanko!"

"Prav ta občutek, ki ga doživljaš kot nekaj nerealnega, nekaj izjemnega, nekaj večjega, nekaj kar je le redkim dano, je bil zmeraj ob srečanju z nesporno eminenco slovenskega vinogradništva in vinarstva gospodom Stankom Čurinom. Ni bil le velik vinogradnik, ni bil le velik vinar z izjemnimi mednarodnimi uspehi, ni bil le skromen mož v belem plašču, z iskrivim pogledom in neizmerno energijo ter željo. Stanko je velik gospod, strokovnjak, garač, mnogim vzornik, mentor, živa legenda in zaveden mož z jasnimi stališči ter pokončno držo! Eden redkih, ki ni menjaval barve, ni spreminjal stališč, niti nikoli ni menjal sloga njegovih velikih vin," je Čurinu v slovo zapisal Dejan Baier, sommelier in direktor Zavoda za razvoj ter raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
pan
# 07.07.2017 ob 16:38
Petnajst let je od tega, kar nam je, članom glasbene skupine, Stanko podaril (vsakemu svojo) posebej pakirano buteljko (v leseni škatli, s pečeno glino obloženo steklenico).
Skromen, kot je bil, ni povedal, koliko takšna buteljka stane
Vendarle mi duša ni dala miru, pa sem izvedel, iz zanesljivega vira,....izklicno ceno za buteljko, na licitacijah - 250 takratnih nemških mark.
Je nisem načel takrat in je ne bom - nikoli.
V spomin na klenega, skromnega in poštenega slovenskega vinarja bo ostala vedno na polici.
Rolf
# 07.07.2017 ob 19:00
Omeniti velja, da je Stanko Čurin izvedel prvo slovensko ledeno trgatev in pridelal prvo ledeno vino pri nas. Slava mu.
Trend01
# 07.07.2017 ob 16:23
Legenda! Naj mu bo lahka zemlja.
inteligenca
# 07.07.2017 ob 15:54
Iskreno sožalje vsem bližnjim.
smeško 562
# 08.07.2017 ob 00:07
Oh Stanč kako mi je težko. Kako si imel rad to našo zemljo. Pa ti je toča vzela vse za kar si garal pa si rekel, bo pa drugič dalo. PA je res dalo. Kot mladega mulota si me učil kako je potrebno spoštovati vse kar narava da. Hvala ti, naj ti bo lahka zemlja ki si jo tako ljubil.
slovenkaaaa
# 07.07.2017 ob 18:00
ampak a ob smrti lahko rečemo, da je nekdo živa legenda?
barezi
# 08.07.2017 ob 09:16
Naj mu bo lahka slovenska vinorodna zemljica in večna slava.
soc
# 07.07.2017 ob 18:36
Dragi Stanko, tvoja predikatna vina letnikov 1981 in 1983 so me dokončno zapisala vinu. Potem se je sicer moja mladostna pot s sladkih in živahnih aromatičnih belih vin usmerila drugam, v zrela z manj aromatike in sladkorjev, a tistih steklenic, le dve sta še v moji kleti, ne pozabim nikoli. Z veseljem sem videl, kako si uspel s predikati najti svoje zasluženo mesto v visoki ligi svetovnih vinarjev. Bil si navdih generaciji štajerskih vinarjev, ki so danes v lepih srednjih letih, bil si navdih marsikateri ljubezni spočeti ob omamno sladkem in dišečem kozarčku kakega sauvignona, rulandca, laškega v svojih plemenitih botiritičnih oblikah. Klobuk dol! Pogrešali te bomo vsi, ki smo te imeli kdaj čast vsaj bežno spoznati. Na svidenje!
stanolio
# 08.07.2017 ob 15:25
Imel sem ga čast spoznati na več vinskih prireditvah, bil je entuziast v vinski branži in takih ni več. Naj ti bo lahka tvoja zemlja.
Kazalo