Glavni kuhar bo Ben Spalding, ki se je med drugim uril tudi pri Gordonu Ramsayju. Foto: Facebook
Glavni kuhar bo Ben Spalding, ki se je med drugim uril tudi pri Gordonu Ramsayju. Foto: Facebook
Pogled na božični jedilnik.
Za pripravo jedi je Spalding izbral najdražje sestavine, med njimi japonsko govedino wagyu, podobno prav tako dragi govedini kobe. Foto: Reuters

Spalding, ki se je uril v takih zvenečih restavracijah, kot so The Fat Duck v Brayu, Royal Hospital Road Gordona Ramsayja in newyorški Per Se, je zdaj glavni kuhar nove londonske restavracije John Salt.
A za božič bo s svojo ekipo pregrešno drago večerjo skuhal kar pri gostih doma.
Med sestavinami, ki jih bodo uporabili, so melona Yubari King (2.500 funtov), lubenica Densuke (2.600 funtov), 150 let star balzamični kis (1.030 funtov), beli tartuf (3.500 funtov) in zlati listič (6.000 funtov).
Petični gostje bodo srkali šampanjec Piper Heidsieck, letnik 1907, katerega steklenica stane 37.000 funtov, postrežen pa bo v z diamanti posutimi kozarcih. Tisti, ki imajo raje žgane pijače, bodo imeli na voljo 2.000 funtov vredno vodko Diva, ki jo opisujejo kot "vodko, filtrirano čez diamantni pesek" in vam jo postrežejo v steklenici, napolnjeni s kristalčki Swarovski.
Puran, zavit v zlato
Osrednji del večerje bo tradicionalni božični puran brez kosti, cenjene in redke vrste, s prav tako pregrešno dragim filejem govedine wagyu in srcem. Vse skupaj bo zavito v pozlato in potreseno s pistacijami Akbari, ki so po 5.000 funtov najdražje pistacije na svetu.
Četverica bo obed zaokrožila s sladico, najdražjo kavo na svetu Kopi Luwak, ki jo iztrebijo tropske mačke cibetovke, in lubenico Densuke.
Večerjo za petičneže ponuja spletna stran VeryFirstTo.com, ki je specializirana za enkratne ali vsaj zelo redke dogodke in posebne izkušnje po vsem svetu. Šef kuhinje Spalding bo 80 odstotkov svojega zaslužka daroval v dobrodelne namene.
Ključne sestavine šefa Bena Spaldinga za božično večerjo:
Vodka Diva (2.000 funtov)
Šampanjec Piper Heidsieck 1907 (37.000)
Suh led (180)
Pršut Pata Negra (600)
Ptičja gnezda (100)
Kaviar Almas (5.000)
150 let star balzamični kis (1.030)
Cel bel tartuf Alba (3.500)
Pišče za jušno osnovo (2.500)
Žafranova jušna osnova (500)
Kraljevska melona Yubari (2.500)
File redke vrste purana (500)
Govedina Wagyu (4.500)
Pozlata (6.000)
Periogordski tartufi (900)
Pistacije Akbari (5.000)
Kava Kopi Luwak (3.000)
Čokolada Amadei (150)
Lubenica Densuke (2.600)
Zlata vanilija iz Ugande (1.500)
Cheval Blanc letnik 1949 (4.680)
Corton-Charlemagne, Coche-Dury letnik 1988 (1.390)
La Tache letnik 1959 (5.400)
Chateau d'Yquem letnik 1976 (990)