Kulinarika
(6)
Slovenska vina so se na Decanterju letos odrezala najbolje do zdaj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zadovoljni so tudi v vinski kleti Zajc, ki jim je Decanter podelil priznanja za tri vina, med drugim tudi za cviček. Foto: Zajc

Dodaj v

Rekordna bera medalj za slovenske vinarje na Decanterju

Ponovno nagradili tudi cviček
31. maj 2018 ob 10:46
London - MMC RTV SLO

Referenčna revija Decanter je objavila rezultate letošnjega mednarodnega ocenjevanja vin - gre za največje in najvplivnejše tovrstno ocenjevanje. Slovenski vinarji iz Londona odhajajo z rekordno bero odličij.

Najbolje so se odrezali vinarji iz Goriških brd, ponovno pa je Decanter nagradil tudi cviček, in sicer je 84 točk prejel cviček vinske kleti Zajc iz Novega mesta.

Cviček je na Decanterju prvič dobil priznanje že lani, ko je enako število točk prejel cviček vinske kleti Frelih in Šentruperta. Frelihi so letos na Decanterju medtem blesteli z Echom, prav posebnim vinom, ki je povezalo vse tri vinorodne dežele - Echo belo je osvojilo bron, Echo rdeče pa srebro.

Slovenski vinarji so sicer na Decanterju letos skupno prejeli tri platinaste medalje, štiri zlate, 54 srebrnih (lani "le" 21) in 57 bronastih (lani 46). 17 vinom pa je Decanter dal t. i. "commended" priznanje.

Vse slovenske vinarje, ki so letos prejeli Decanterjevo priznanje, si lahko ogledate na tej povezavi.


Z najvišjo, platinasto medaljo in 97 točkami (od stotih) se lahko pohvalijo Klet Brda (za rebulo bagueri, 2013), Domačija Ražman (za malvazijo antiqua, 2015) in avstrijska vinska klet z vinogradi v Sloveniji Gross (za colles, 2015).

Presenetili Ražmanovi
Pri tem je prav gotovo največje presenečenje, kar poudarja tudi portal O vinu, tako visoka ocena za Ražmanove iz Istre, ki so bili do zdaj bolj znani po domači gostilni, kjer so večino doma pridelanega vina tudi prodali. Uspeh Ražmanovih je še toliko večji, ker so med največje prodrli z macerirano (oranžno) malvazijo, vinom, kakršnega so na velikih svetovnih ocenjevanjih še pred nekaj leti zavračali. Mar to le nakazuje nove čase in večji posluh tudi za sonaravno pridelana vina?

Brata Nik in Rok Ražman sta pred kratkim nastopala tudi v polfinalu državnega sommelierskega prvenstva, na katerem je slavil Martin Gruzovin iz kleti Guerila.

Največ zlata v Brda
Od štirih zlatih Decanterjevih medalj so šle kar tri v Brda - Marjan Simčič je prejel zlato za leonarda (2011), sladko vino iz sušene rebule, Jakončič za vsesplošno čislano carolino rdečo (2015), vina Gašper (Gašper Čarman v sodelovanju z Darinkom Ribolico iz Kleti Brda) pa za sivi pinot.

Štajersko čast je ubranil Samo Kupljen iz Svetinj z aldebaranom (gre za 100-odstotni nefiltrirani renski rizling, 2017). Kupljen je sicer za dve svoji drugi vini osvojil še bron, za enega pa priznanje "commended".

Kopica odličij za Bjano
Med peničarji je bila na Decanterju že tradicionalno spet izjemna Bjana - v Biljano v Brda so iz Londona prinesli kar šest medalj, od tega pet srebrnih, in sicer za penine Brut, Brut rose, Brut zero (2012), Cuvee Prestige (2011) in celo za svoje sladko vino Solis Riserva (2011).

Omeniti velja še oba štajerskega težkokategornika Dveri Pax in Puklavec Family Wines, oboji s po 13 medaljami in priznanji.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Highland
# 31.05.2018 ob 11:09
Cestitke vsem vinarjem, ki so se udelezili in pozeli nagrade! Bravo!
Highland
# 31.05.2018 ob 12:28
Spostovana Kaja, a se vam ne zdi ze malo dolgocasno uporabljati ene in iste fotke iz Brd? Ali je fotka s kozarcem na terasi pri Movii ali pa pri Klincu. Tokrat spet panorama ob kozarcu na Klinčevi domačiji.. Zeeeh.. A je tak problem fotografirati ali dobiti fotko iz kake druge terase?! Lp
Highland
# 31.05.2018 ob 12:55
Spostovana Kaja, hvala za razumevanje.. :-) Lp
soc
# 31.05.2018 ob 12:01
Žal se je Decanterjevo ocenjevanje močno sprofaniralo od prvih, revolucionarnih začetkov. Seveda, saj za vsak ocenjeni vzorec pokasirajo od vinarja. Zato - čim več vzorcev, kar dosežeš s številnimi visokimi ocenami (ki ne stanejo Decanter nič). Glavni cash-cow revije Decanter.

Aktualne Decanterjeve ocene so še bolj smešno visoke od Sucklingovih. Velja jim odšteti tam nekje 5-10 pik, da dobiš realno sliko vina. Ni fer do res izvrstnih, ki so tako zgolj bolj ali manj enakovredni zelo dobrim. Če WA ocenjuje sprejemljiva vina z ocenami 70-100, jih Decanter le z 83-100. In za teh ubogih 83 je že plaketa...

Ob vsem tem pa iskrene čestitke našim vinarjem in upam, da bodo medalje ostale tako močno marketinško orodje kot pred leti, ko je bila Slovenija le del bistveno širše regije, ne regija sama. Nagrad na regijo je pa nekako toilko kot takrat.
penzl
# 31.05.2018 ob 11:42
Ja domač je najbolši. :)
sajovick
# 31.05.2018 ob 12:30
@Highland:

Se strinjam in menjam:)

lp Kaja Sajovic
Kazalo