Rene Redzepi, sin danske matere in makedonskega očeta, je z Nomo leta 2003 povzročil pravo revolucijo in sprožil globalni trend asketske nordijske kulinarike. Foto: Reuters
Rene Redzepi, sin danske matere in makedonskega očeta, je z Nomo leta 2003 povzročil pravo revolucijo in sprožil globalni trend asketske nordijske kulinarike. Foto: Reuters
Ribji polpeti iz polaka v omaki iz školjk in peteršilja, popečenih alg in slanih sliv. Foto: 108

"Dragi prijatelji, po 12 letih z veseljem napovedujemo našo drugo restavracijo, ki bo odprta v sodelovanju s chefom Kristianom Baumannom," je zapisal 37-letni Redzepi na sporočilu, ki ga je objavil na Facebooku.

Da najboljši danski kuharski mojster, ki se je z Nomo kar štirikrat uvrstil na prvo mesto San Pellegrinovega seznama najboljših restavracij na svetu, odpira še eno izpostavo, se je govorilo že nekaj časa, a zdaj je Redzepi končno novico tudi uradno potrdil.

S 108 tako sledi številnim kuharskim kolegom, ki so dražji izpostavi v zadnjem času dodali še tako malce bolj bistrojsko, "ljudsko" (vsaj po cenah). Lokacija restavracije bo v Christianshavnu, za štedilnikom pa bo stal Bauman, ki je pred tem delal v še eni elitni köbenhavnski restavraciji, Relæ, ki na seznamu 50 Best Restaurants zaseda 45. mesto.

Čakal na pravo priložnost
"Že vrsto let sem sanjal o lastni restavraciji. Na srečo je tudi René čakal na pravo priložnost za razširitev svoje družine. Zdaj je v partnerstvu z njim in Nomino ekipo ta sen postal resničnost," je dejal Baumann.

"Naša restavracija bo prostor, kjer se bodo lahko v ponedeljek zvečer zbrale družine na manjši večerji, ali pa, kjer se bodo prijatelji lahko usedli ob petkih zvečer za daljši scenosled, s čimer bodo lahko malce bolj raziskali našo ponudbo. Naša želja je dodati dodano vrednost obstoječim tradicijam že tako blesteče kulinarične scene, ob tem pa upamo, da tudi mi vplivamo na kulinariko Köbenhavna," pa sta na strani Nome zapisala Redzepi in Baumann.

Ekipa 108-ke bo sicer od januarja do pomladi še polno zasedena s svojo pop-up izpostavo v Nomi, kjer bodo gostje že dobili vpogled v njihov jedilnik, medtem ko bo Redzepi z ekipo v tem času gostoval v Avstraliji.

Znan tudi jedilnik
Že zdaj pa je z objavo jedilnika in fotografij krožnikov jasno začrtana smer nove restavracije, ki bo svojo ponudbo v veliki meri snovala na sodelovanju z lokalnimi pridelovalci. "Urbana restavracija, blizu naravi in kmetijam", bo živila sama prekajevala, vlagala in predelovala, kot Noma in podobne restavracije, ki so se razvile na njenem manifestu nove nordijske kulinarike, pa bodo krožniki črpali iz narave - jagodičevja, rastlin in cvetlic, ki bodo pospremili in izpopolnili morske in mesne krožnike.

Cene jedi se bodo gibale med 13 in 24 evrov, na meniju pa najdemo denimo zelo "redzepijevska" krožnika karamelizirane mlečne skorje z dušenim telečjim jezikom in vodno krešo ter pečeno zeleno s sirom iz sena, pa prekajeni ligenj v jušni osnovi iz slanine in slanimi slivami ter konvencionalnejše ribje polpete iz polaka v omaki iz školjk in popečeno svinjsko potrebušino s kosmuljami.