Kulinarika
Ena bolj slikovitih jedi na aktualnem meniju Hiše Franko: zavitki iz rakovice in kozlička s kozličkovim konzomejem z raviolom, polnjenim s kozličkovo drobovino. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Revija Time med 100 naj krajev na svetu uvrstila Hišo Franko

Slovenska restavracija med elito
24. avgust 2018 ob 09:17
New York,Kobarid - MMC RTV SLO

Revija Time je v svoji posebni izdaji sestavila seznam stotih krajev na svetu, vrednih obiska. Med njimi je tudi kobariška restavracija Hiša Franko, v kateri ustvarja Ana Roš.

"To je nekaj, kar bi morali proslaviti, zaplesati, zažurati! Najlepša hvala! Počaščena sem, pa vseeno ponižna. Lahko smo še boljši. Se že veselim jutrišnjega dne," je zapisala Roševa ob novici.

"Noro, sploh nismo vedeli, da se tak seznam dela. Nihče nas ni poklical ali sporočil, da se kaj takega pripravlja, včeraj sem odprla Facebook, prijatelji so mi posredovali povezavo do seznama, pa mi nič ni bilo jasno," pa je za MMC povedala navdušena mojstrica iz Kobarida.

Gre za sploh prvi tovrstni Timov seznam, v izbor pa je uredništvo zajelo tako muzeje, parke in ustanove kot tudi restavracije, bare in hotele. Predloge so podali tako uredništvo in dopisniki revije kot tudi več deset strokovnjakov s področja.


Nato so pri ameriški reviji ocenili vsakega od predlogov glede na ključne dejavnike, kot so kakovost, izvirnost, inovativnost, trajnost in vplivnost.

Rezultat je seznam, ki je tako raznolik kot svet, ki ga odraža, stoterica uvrščenih pa se razteza čez šest celin in 48 držav sveta.

Preberite še:


MMC-intervju z Ano Roš: Slovenci smo premalo ambiciozni in predani delu


Hiša Franko v 21-erici

Hiša Franko, sicer 48. restavracija na svetu po nedavnem izboru 50 Best Restaurants, se je uvrstila v sklop restavracij in barov, ki bi jih morali nujno obiskati.

V tej kategoriji je 21 lokacij, vključno s takimi zvenečimi meni, kot je danska restavracija Noma, najboljši londonski bar Dandelyan, šanghajska futuristična restavracija Ultraviolet in michelinka z odročnih Ferskih otokov, Koks.

Pri Timu so kot slikovno gradivo za Hišo Franko uporabili enega zadnjih Aninih krožnikov, "Lick your fingers" ("Poližite prste"), slikovite zvitke iz rakovice in kozlička, postrežene v lesenem zabojčku s sezonskim zelenjem (tudi na naši zgornji fotografiji, op. a.).

Revija na kratko razloži Anino edinstveno zgodbo nesojene diplomatke, ki se je zaradi ljubezni odrekla dobičkonosni službi v Bruslju in v idiličnem Posočju prevzela restavracijo svojega partnerja, Valterja Kramarja.

Hiša Franko tako nadaljuje svoj uspešni pohod med svetovno elito potem, ko je bila Ana lani razglašena za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu, restavracija pa se je letos prvič uvrstila med 50 najboljših na svetu.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
DREADLORD
# 24.08.2018 ob 10:07
Za tole je najboljš da si lubadar. :-)
čik
# 24.08.2018 ob 09:40
kaj je tam na prvi sliki za pojest?
SpicyWeiner
# 24.08.2018 ob 09:46
Še dobro, da se v Kobaridu ne morejo nikjer parkirati turistične križarke :-)
Crellis
# 24.08.2018 ob 09:37
Saj že vemo, da je to oh in sploh restavracija. Ni nas treba vsak mesec spominjat.
K_ris
# 24.08.2018 ob 10:44
Neka slovenska zadeva se uvrsti v Timeov seznam TOP 100 na svetu in potem se folk pritožuje, zakaj se to objavi? Srsly?
Bondjanez
# 24.08.2018 ob 09:54
Zdejle pa sigurno ne bom brisan BRAVO KAJA. Men je vsec ce so Slovenci uspesni.
Ni_Nicka
# 24.08.2018 ob 09:59
Jaz sem izjemno zadovoljna, ko Slovenci ponesejo ime v svet in s trdim delom uspejo! :)
ap72
# 24.08.2018 ob 09:55
ahhh... iz evrope samo slovenija in danska.

italije in francije ni... aja, ne rabijo več reklame
pasant
# 24.08.2018 ob 11:40
Sem se lepo zabaval ob branju komentarjev. Menim, da se vsi zavedamo, da je za tem veliko trdega dela in da cenimo ta dosežek. Pri komentarjih gre za to, da je Hiša Franko neprestano na MMC, kar že meji na zlorabo medija.
ti-ne
# 24.08.2018 ob 11:32
Kapo dol!
Čestitam.
Priznam da mi krožnik ni lep. Če je dober, verjetno nikoli ne bom zvedel.
Borc984
# 24.08.2018 ob 10:17
Ne gre za fovšijo. Če se nekaj tako močno forsira enostavno dopizdi ljudem. Podobno kot reklame na televiziji in politiki.
Meni to bolj deluje, kot brezplačna reklama oz. usluga Hiši Franko. Seveda za naš denar!
Pač poglejte v članku sorodne novice. 3 na leto, pa v skoraj vsaki novici je pridevnik "najboljša-e". Jesus...we get it!
tanj
# 24.08.2018 ob 09:55
Kam so skrili raviol? Tisti eden. Polnjen s kozličkovo drobovino... Hm.
tiotipi
# 24.08.2018 ob 10:30
Škoda da ljudje spoštujete samo "domač, celo resno hrano". Ne gre se samo za promocijo. Če bi kdaj gospo Roš poslušali ali pa brali njen intervju, bi razumeli kaj predstavlja in da tudi stoji za svojim domačim okoljem.

Takšna kulinarika je potrebna, pa če tudi če si eni tega ne znate predstavljati. Obsojati prikrito na forumih, ni načni.

Če so komentarji plod neprivoščljivosti, pa si dajte duška.

Obična pečenka in krompir, ni edino kar premore domača hrana, ljudje ne pozanjo že velik del rastlin, kaj šele kako meso in vse ostale dele živali v celoti porabiti. Tisti, ki se sklicujete na " domačo hrano", najprej preverite kaj to sploh pomeni.

Lepo bi vas prosil, da ne pljuvate, ampak raje spoštujte doprinos, ki ga daje Anina kulinarika in kulinarika vseh ostalih izjemnih kuharjev v Sloveniji.
whitwice
# 24.08.2018 ob 09:59
Moj bog, pa je res ze kake 14 dni minilo od zadnej omembe tele hise franko. Kot da gre za eno in edino gostilno pri nas. In seveda osebno prijateljico avtorice.
Bivši uporabnik
# 24.08.2018 ob 12:05
...(slika) ena najbolj slikovitih jedi....tukaj se res lahko samo z očmi naješ...
moonylink
# 24.08.2018 ob 10:29
Izjemen dosezek, folku tule se niti sanja ne kaksen talent in volja sta potrebna za kaj taksnega.

Seveda ni za zamuditi priloznosti, da se na ogled postavi lastno ignoranco in manjek kulture.
ennui
# 24.08.2018 ob 10:08
Hočemo krožnike!
Ni_Nicka
# 24.08.2018 ob 10:02
In še to - od malih do velikih slovenskih podjetji ustvarjamo, zaposlujemo, plačujemo davke in poganjamo kolo ekonomije.
Rtvslomojsplet
# 24.08.2018 ob 11:41
Čestitke Ani !
atom ant
# 24.08.2018 ob 11:04
Revija Time med 100 naj krajev na svetu uvrstila Hišo Franko

Revija Delavski list med 100 naj krajev na svetu uvrstila Šofersko z Otočca.
Hijena
# 24.08.2018 ob 11:01
Vse te kul restavracije zgledajo, kot da bi šel v drvarnico jest
moonylink
# 24.08.2018 ob 10:49
Neka slovenska zadeva se uvrsti v Timeov seznam TOP 100 na svetu in potem se folk pritožuje, zakaj se to objavi? Srsly?

jap....
gantart
# 24.08.2018 ob 10:13
@tanj: sej piše - raviol je v konzomeju (juhici v šalčki)
Radio
# 24.08.2018 ob 09:58
Zdaj pa naj se vsuje plaz fovšije :)

Bravo Ana!
Prismuknjen
# 24.08.2018 ob 10:51
Končno članek o Ani Roš.
niceasmay
# 24.08.2018 ob 12:35
Ena slovenskih zgodb o uspehu, ki jo komentira cca.15% Slovencev in cca 85 % Slovenceljnov
Pantha Rhei
# 24.08.2018 ob 12:04
Prepričan sem, da je med cenjenim sokomentariatom večina takih, ki so ustvarili marsikaj nadstandardnega v življenju, so se uspešno samouresničili, bili prepoznani kot talenti in zlahka parirajo dosežkom Ane Roš ...
gospod iskreni
# 24.08.2018 ob 12:04
Tam je čudovito, popolnoma upravičeno je dobila ta naziv. Bravo! Se je pa marsikaj spremenilo sedaj ko so znani, ampak to je del tega, nimaš kaj
Enigma4ever
# 24.08.2018 ob 10:36
Kaj če bi RTV kar v svoj logo napopal še logo gostilne. Bo manj dela, efekt pa isti :)
SF0100
# 24.08.2018 ob 10:13
Kaj je narobe z resno domačo hrano?
Bivši uporabnik
# 25.08.2018 ob 00:56
@vranek
Ne vem zakaj vecina komentatorjev bere clanke, ki jih ne zanimajo.

Ne vem, zakaj večina nacije prisilno plačuje reklame, ki jih "novinarji" prešvercajo v državni medij.
watwat
# 24.08.2018 ob 13:25
Raja pa spet jezna, ker je vendar njihova vaška restavracija Pri Tončki, kjer dobiš špricerja pol litra in ti pohani lignji letijo čez krožnik pač boljša :D

Bravo Ana, fantastičen uspeh.
Sussudio
# 24.08.2018 ob 10:58
Vedno proti ameriki a ko se neka slovenska zadeva uvrsti na neko ameriško lestvico se pa ponašamo kot da smo boga za jajca prijeli...
vranek
# 24.08.2018 ob 16:18
Ne vem zakaj vecina komentatorjev bere clanke, ki jih ne zanimajo. In pri tem zelijo vse zbanalizirati na svoj popoprosceni nivo. Pa zvecite kar hocete, ni vam treba v hiso Franko. Nihce ni tam vsak dan, za dozivetje nevsakdanjega in izbornega pa priporocam.
Mitcho_Buchannon
# 24.08.2018 ob 15:46
Na sliki je večerja za lubadarja?
soc
# 24.08.2018 ob 12:21
Jutri prvič Anina kuhinja po predpremieri njenih dni v solnograškem Hangar 7. V treh mesecih ponovno tudi Tomi, Denk, JB in Pellegrini, le še aktualni vtis o njeni današnji huhinji me zanima, da bom v sebi razčistil pozicije najboljših na tleh ex-YU. Šesti, Gretić, je zapustil te kraje.

Upam le, da bom odšel zadovoljen, saj po novem lahko naročiš zgolj dnevni meni. Tistega za kosilo ali tistega za večerjo.

Aktivisti znane politične opcije, ki jedo, da čim ceneje preživijo, in porabijo kar je denarja raje za kolesa, avtomobile in eksotične dopuste All Inclusive, z drugimi besedami atomski fiziki vseh področij, z minusi naprej!
STRIKE
# 24.08.2018 ob 11:26
Precenjeno!
Nadja92
# 24.08.2018 ob 11:13
Sem pogledala dokumentarec o njej na Netflixu. Komentatorji, ki mate očitno preveč časa, prvi mesec je zastonj, pa si pejte pogledat. Mogoče vas pa le inspirira, da boste prenehali z izkazovanjem vaših frustracij v komentarjih in raje počeli kaj koristnega. Če pa komu od vas uspe ponesti ime Slovenije v svet, pa še toliko bolje.
K_ris
# 24.08.2018 ob 11:12
@Murko

A na fotki prav vidim kos lesa? a je to za predjed, trava pa za degustiv?

A ko na svoji mizi zagledaš kos keramike, se tudi vprašaš, ali je to za predjed ali za degustiv?
Murko
# 24.08.2018 ob 11:09
A na fotki prav vidim kos lesa? a je to za predjed, trava pa za degustiv?
Bivši uporabnik
# 24.08.2018 ob 10:57
Jaz pa mam dans za kosilo špaget, tak da ne rabim raviola.
Manc
# 24.08.2018 ob 11:49
Pa kaj je tam toliko hoh? da pes leta med nogami, ko prideš nekaj pojest. Ne štekam?
seven7
# 24.08.2018 ob 11:14
@Isao

Ker se ne moreš na pol dat in kvaliteta s količino pada.
Diletant
# 24.08.2018 ob 11:08
Neverjetno za kaj so ljudje pripravljeni placati par 100 eur
mali_piscek
# 24.08.2018 ob 16:41
Jaz sicer nisem kuharski strokovnjak, vendar se mi zdi, da je pri jedi na sliki nesorazmerno preveč solate.
zamudnik
# 24.08.2018 ob 16:21
Najprej pogoltneš tisto, kar je na dilci, potem se pa z njo usekaš, da te zadane?
Beara
# 24.08.2018 ob 15:15
Analno starana teletina v jagodnem kondomu. ( tri dni nazaj - Sasha Baron Cohen)
elGoyc
# 25.08.2018 ob 21:06
Mene pobira od smeha, ko nekdo RTV obtožuje reklamiranja Hiše Franko.
Si ne predstavljam kako se ti vrtijo koleščki, če ne razumeš, kaj je Netflix in kaj RTV Slovenija, kar se tiče marketinškega dometa.
Da RTV ne bi omenila, če se kakšna naša destinacija pojavi med top 100 v svetovnem merilu, bi bilo seveda škandalozno.
Potencialni slovenski obiskovalci te restavracije so/smo zanjo vedeli že dolgo preden je Roševa prišla na katerikoli mednarodni seznam in veliko več kot pred 5 leti, ko je bila prvič omenjena na tem portalu; v "davnih časih", ko je Janša dahnil "da" svoji Urški in sta Ana in Valter poskrbela za hrano ter pijačo ter baje njuno kulinarično razvajanje po poroki.
Ostali, razen nekaj tistih z predebelimi denarnicami, ki se čutijo dolžne svoje visočanstvo pokazati tudi na tej "must be" lokaciji, tako ali tako niso potencialne stranke takšne restavracije in je celo bolje, če svoje kulinarično potepanje začnejo kje v kakšni drugi vrhunski restavraciji podobnega tipa, ki jih pri nas ni malo, za manj denarja, s podobno kvaliteto in filozofijo in malo manj ekstremnimi sestavinami in postavitvami.
Tukaj bi lahko malo pokritizirali RTV oz. K.S. (res me moti da se novinarji ne podpisujejo z polnimi imeni), da se več ne omenja tudi teh vrhunskih kuharskih mojstrov, čeprav to lahko nato hitro zapade v razne primerjave, ki bi znova dvigovale tlak raznim dežurnim nergačem.
Sicer je slovenska zainteresirana javnost o tem dobro obveščena, o čemer priča popolna zasedenost tovrstnih kapacitet na promocijskem Tednu restavracij že kmalu po možni rezervaciji.
oliva
# 25.08.2018 ob 11:48
@vranek, men se zdi pa popreproščeno zbanalizirat vse kritike tako neokusnega pretiranega oglaševanja kot tudi prehranjevalnega preseravanja na kao pod nivojem traktoraše oz. kamiondžije in seveda - dunajca s pomfritom.

Če nisi tak hohštaplerski snob kot jaz, gotovo potem ješ pomije in si tazaden kmetavzar. :)
In ker ne vem kdo si, gotovo v lajfu nisi naredil niti dosegel ničesar.
Ta klečeplazna miselnost, ko gre za 'bogate' in 'uspešne'.
oliva
# 25.08.2018 ob 11:43
@Pantha Rei:
"Prepričan sem, da je med cenjenim sokomentariatom večina takih, ki so ustvarili marsikaj nadstandardnega v življenju, so se uspešno samouresničili, bili prepoznani kot talenti in zlahka parirajo dosežkom Ane Roš ..."

Sem že pomislila, bravo, vsaj eden, ki šteka, in dala plus na to, pol sem pa ugotovila, da bo najbrž sarkazem. :)
Kazalo